Saturday, December 9, 2006

Van ouwehoeren wordt een mens niet geil



De nieuwe zwijnen : Ton Elias en Petra* ter Horst. Zwijn Ton Elias is beroemd geworden door met zijn dikke krulkop regelmatig: “goede zaak !” te roepen, tot veel meer is de dikkop niet in staat. Deze twee varkens delen de volgende primaire kenmerken: een geheugen als een zeef, ijdelheid en gulzigheid.

En af en toe proberen een flinke beet of knauw te geven als de groep varkens grommend en knorrend voor de varkenstrog staat. Some pigs are more important than others they must assume on their animal farm. All animals are equal but some animals are more equal than others.

Elke jurist is een zeikerd, en dan maar de naam misbruiken:

“Zag Petra, nou stond er in die gids van jou dat een jeansbroek van de “we”de beste koop zou zijn. Nou, Petra, dat valt vies tegen: er valt na een half uur dragen zo’n rare plooi bij mijn billen, Petra. Alsof ik met een luier loop, Petra, en het ergste is dat het er niet uit ziet, terwijl ik bevallige billen heb, Petra, dat weet je best, Petra, wil je nog even voelen, Petra ?
Kijk Petra, ik zal het je uitleggen, die jeans broek van de “we” kost 40 EUR, mijn pall mall jeans kost 80 EUR en daar blijven mijn billen wel voordelig in uitkomen, Petra. Goedkoop is duurkoop, Petra. Je moet onthouden dat je keuzevrijheid hebt, Petra. Op de markt heb je echt keuzevrijheid, Petra. Qua mensen heb je geen of weinig keuzevrijheid, Petra, tenzij je mensen als een “goed”, “product”, “ding”, “statistisch cijfer” of als een “noodzakelijk kwaad” ziet, Petra. Qua dieren heb je wel keuzevrijheid, Petra, we eten vanavond varken, kip of zalm, Petra.

Verrak zag, Petra, jij had me aanbevolen om de 4% spaarrekening bij “Van der Hoop bank” te nemen, Petra, dat stond nog in je geldgids. Hoop doet leven, Petra, had ik 100.000 EUR op die rekening gezet voor mijn oude hulpbehoevende invalide moeder, Petra, en nu is daar nog maar 20.000 EUR van over, Petra. Hoe kan dat nou, Petra ?

PETRAAAAAAA !, de wasmachine LEKT, PETRAAAAAAAAAA ! Wat ga jij daaraan doen, Petra ? Het was toch de beste keuze, Petra ? Hoe zit dat nou, Petra ?
VERRAK, die koelkast koelt niet goed, Petra. Rrrrrrrrrrrrrdommmme Petra, dat valt me toch zwaar van je tegen, Petra. Wel eens van aansprakelijkheid en produktaansprakelijkheid gehoord, Petra ? Sodemieters, we zijn toch allebei jurist/ex-advocaat. We hebben onze dochter toch niet voor niets Sue genoemd ? Petra ?
Potverdulleme, krijg ik een rekening van 150 EUR voor mijn mobiele telefoontje, Petra, en ik bel nooit, Petra, ik laat hem alleen maar overgaan tijdens besprekingen met belangrijke cliënten, Petra, om vervolgens mijn cliënten te verbazen wie ik allemaal aan de lijn heb, Petra. Wat vind jij daar zelf nou van, Petra ?
Die computeraansluiting van ons werkt ook al matig, Petraaa, jij wordt toch geacht te weten wat de beste spullen zijn, Petra ? Hoe kan dat nou, Petra ?
Petra, we moeten eens een ernstig gesprek hebben. Je weet best waar het over gaat, Petra. Die auto van ons, hé, Petra. Op jouw aanbeveling gekocht, Petra. Waarom doet die auto dan niet waarvoor hij gemaakt is, Petra ?

* Laurentien Brinkhorst heet eigenlijk Petra Brinkorst; ze noemt zichzelf Laurentien naar haar vader Laurens-Jan en omdat ze dat meer “koninklijk” of “prinsesselijk” vindt klinken. Ooit werkte zij voor de sigaretten-industrie als lobbyiste in Brussel, toen werd zij Nicotien genoemd.

---------------------------------------------------------------------------------------

Het feest der herkenning. In coda venenum: verleden en heden door Gerrit Komrij.

H.Pont, de vice-voorzitter van de Abva-Kabo, vergeleek de houding van het kabinet-Lubbers met het gedrag van een autistisch kind. “Net als zo’n kind sluiten de ministers zich volledig af voor de buitenwereld. Wat er ook gebeurt, lief en leed, het maakt op het kind Lubbers geen enkele indruk,” zei hij. Een treffende vergelijking. Misschien wel de treffendste die ik in tijden heb gehoord. Want het gaat niet alleen op voor de houding van het kabinet jegens de ambtenarenbonden, het kenschetst dit kabinet tout court. “Het is een ongeneeslijke ziekte,” voegde de heer Pont er, op de vraag naar een eventuele therapie, aan toe.

Overgeleverd aan waandenkbeelden, zonder belangstelling voor de werkelijkheid, sociaal gestoord en slechts in uitzonderingsgevallen in staat bepaalde, meestal technische, vaardigheden te ontwikkelen: zie daar het portret van een autistisch kind. Ziedaar het portret van een onherstelbaar zieke regering. Wat het kabinet Lubbers tot een verzameling autistische kinderen maakt is zijn algehele doof-, blind- en gevoelloosheid voor democratie, sociale onrust en verpaupering, zowel geestelijk als materieel. Het zijn niet alleen de ambtenarenbonden die zich roeren, er is overal verzet hoorbaar. Niet alleen het huisvuil groeit in tal en last, ook het aantal menselijke zwakken neemt zienderogen toe. Iedereen voelt de gevolgen van een cijfermatig, slechts in technisch opzicht, begaafd beleid. Het parlement is grotendeels een lachwekkende parade van ja-knikkers en blindgangers geworden. De apathie, domheid en rancune van de spiegelende bevolking ten opzichte van het politieke bedrijf uiten zich steeds huiveringwekkender, de steden wemelen van de uitgeholden en de aangevretenen, het land verzuurt, het onderwijs lijkt verwoest, maar elk signaal, elk voorstel, elke suggestie, elke roep verdwijnt in de leegte.

De verloedering van democratie, waarde(n), mensen – niets deert dit kabinet. Een contract over een peperduur gevechtsvliegtuig jointje, de jsf, afsluiten, dat kunnen ze. Hebben wij effe fijn onze Nederlandse wapenindustrie bevoordeeld ! Op de lange termijn wordt er weer een commissie ingesteld naar de kosten en het uit de hand lopen daarvan van de jsf.

Iedere menselijke betrokkenheid, iedere hartelijkheid, iedere zorg, ieder dieper inzicht is ze vreemd. De belevingsarmoede regeert. Op de treurbuis zag ik een interview met Ruding, die minister van financiën bleek te zijn. Hoogst aangrijpend. Hij praatte in zichzelf. Je kon geen moment zijn ogen zien. Niets duidde erop dat een vraag of probleem tot hem doordrong. Als een interviewer hem in a-taal iets voorlegde ging hij in b-taal verder. Geconfronteerd met hart en hersens sloeg hij aan het hoofdrekenen. Er viel niets menselijks aan hem te bespeuren. We kennen de uitdrukkingloze haaienogen van Brinkman, het metaalachtige stemgeluid van Smit-Kroes.
Tijdens de TCR affaire werd aan de Minister van Justitie doorgegeven dat er telefoontaps waren aangebracht bij Tanker Cleaning Rotterdam. De grootste criminelen runnen dat bedrijf (hoeren/mensenhandel uit Brazilië, (belasting) fraude, ik vermoed dat elk misdrijf in ons Wetboek van Starfrecht in dat bedrijf gepleegd werd). Neelie Smit Kroes was erg goed bevriend met de leiding en er werden meteen geen telefoontjes meer gepleegd, zodra Neelie door haar collega van justitie geïnfomeerd werd. Nu zit ze een aantal jaar in de gouden kooi van 450.000 EUR netto per jaar bij de Europese Commissie.

In het kabinet zit een nieuwe generatie met een uitgerukt hart. Zielloze telramen. Wat leeftijd betreft zijn het snotneuzen. Ongetwijfeld staat hun nog een carrire in het bedrijfsleven te wachten. Intussen mogen ze oefenen in de maatschappij. Geestelijke snotneuzen, zonder geheugen en zonder voornemens. Hun wereldbeeld heeft het formaat van een bankbiljet.

No comments: