Monday, November 27, 2006

Impuls

 Men handelt altijd uit een impuls. En dan gaat men er later een redelijke grond aan geven. Zo werkt het menselijk brein. Intuïtief handelen en er dan bliksemsnel een verklaring voor vinden. De echte rede zit in de impuls.

Zou mevrouw Verdonk of de heer Knevel zelf een achtjarig Chinees jongetje in de gevangenis opsluiten ? Zou mevrouw Verdonk of de heer Knevel zelf een 17-jarig meisje in een busje afvoeren ? Zouden Verdonk en Knevel zelf Congolezen afvoeren en vermoorden ?

Wat zijn de kenmerken van despotisme/fascisme ?

Bush, Blair, Verdonk, allen waanden zij zich op hun terrein de baas en zijn wars van kritiek. De kern van democratie is geen inspraak maar tegenspraak.

Wetenschap, de overheid en het leven moeten het niet hebben van autoriteit en inquisitie, maar van openbare kritiek en sceptisch debat. Liever dood dan éénmaal een despoot klakkeloos gevolgd.
Onze heer Balkenende vindt de doodstraf terecht. Dus geef hem een pistool of touw en laat hem Saddam executeren. Dat durft hij niet. Als een man/vrouw dat wel zou durven, dan is hij/zij niet veel beter dan Saddam.

No comments: