Tuesday, May 1, 2007

Harde Chaos

In 1992 werkte ik bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Daar werkte een directeur, Deurdrechter, hij beweerde van nieuw linkse signatuur te zijn. Tegen alles moest hard opgetreden worden. Tuig op de straat. Hard optreden. Boeven. Keihard optreden. Hij was directeur op het gebied van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu, dat noemde hij de "harde" sector. Blijkbaar wilde hij met "harde uitspraken" populistisch indruk maken. IJdelheid kent vele vormen en maten. Gelukkig had je daar Klaas de Vries als hoofddirecteur, maar hij kon Dordt er niet van overtuigen dat hij wartaal aan het uitslaan was. Dick Hillenius merkte ooit op: "Kreeg die Deurdrechter een half jaar sabbath bij de VNG. Zelfs dat verprutste hij."

Zou Deurdrechter het zo vaak over "hard" gehad hebben omdat hij slap was ? Driemaal liep ik zijn riante directeurskamer binnen en driemaal lag hij te slapen met zijn hoofd op het bureau. Freud zou aan dat continu praten over "hard" wellicht andere conclusies verbinden. Volgens Maarten t Hart leutert Freud ook maar een eind weg. Nu loopt er zo'n Jeroen Dijsselbloem bij de pvda rond.

Gödel, Escher, Bach. Alledrie zochten zij naar de paradox in de regels, de merkwaardige lus. Denk aan de Waterval van Escher, of de hand die zichzelf tekent. Een mens is meer dan een computer omdat hij op afstand naar zichzelf kan kijken en bijvoorbeeld kan concluderen dat hij dom bezig is. Bach probeerde onmogelijke nieuwe dingen uit. Een canon met zeven stemmen die bovendien nu en dan synchroon lopen. Gödel besefte dat alle consistente axiomatische formuleringen van de getaltheorie onbeslisbare proposities bevatten. Of: deze uitspraak in de getaltheorie heeft geen enkel bewijs in het stelsel van de Principia Mathematica (gigantisch wiskundig werk van Bertrand Russell en Alfred North Whitehead). Iets over priemgetallen en de onmogelijkheid om een bewijs te vinden. Even buiten de wiskundige regels en wetten gaan staan, daar komt het op neer.
Is daarom Jazz zo leuk ? Of andere stromingen die spotten met regels en wetten, of ze misbruiken, of andersom gebruiken ? Meestal moeten die wetten en regels bij de maker van iets nieuws zeer goed bekend zijn voordat je er grapjes mee uit kunt halen. Iets vernieuwen.

Integriteit: je gedragen zoals een goed ambtenaar betaamt. Dat wil zeggen: de regels volgen en meer: de regels moeten volgens de menselijke maat uitgevoerd worden, met behulp van een goede interpretatie (anderen behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden). Anders deugen de regels niet.
Wouter Bos heeft het daar ook over in zijn boek "dit land kan zoveel beter". Daar waar regels creatief gebruikt worden of daar waar de regels/wetten aan de kant worden gezet om iets beters voor elkaar te krijgen, daar heb je successen en iets nieuws, van school tot overheidsinstelling of bedrijf. Vernieuwing of een nieuwe doorbraak bereik je door op afstand te bekijken of regels werken en als dat niet het geval blijkt ze te doorbreken of anders uit te leggen.
Klasse justitie: Cor Boonstra kaapt miljoenen weg bij Philips en regelt vervolgens via een belgische bank de aankoop van aandelen endemol omdat zijn vriendin Sylvia Toth indertijd heeft verteld dat Telefonica ze gaat kopen tegen een beduidend hogere prijs. Sjoemelaars. Maar de rechter oordeelt dat er geen sprake is geweest van voorkennis. De prachtige elite. Grote bewondering van Rutte en de vvd. Geld is de enige ware god. Mammon. Prachtig, kaerl !

Hermans werd het leven lastig gemaakt door christenen en socialisten, van de Koning (CDA) die vragen ging stellen in de tweede kamer over zijn functioneren aan de universiteit tot Ed van Thijn (pvda) die Hermans liever niet zag in Amsterdam omdat Hermans vond dat apartheid onjuist werd aangepakt en het aandurfde om indertijd zomaar naar Zuid Afrika te reizen.
Hermans zei over Berlusconi dat hij het zo'n mooie verzorgde man vond. De Maffia leider Berlusconi ! Volgens Freddy de Vree moest je in zo'n geval Hermans maar laten praten. Net zoals Verschrijver ook onzin uitkraamt.

Volgens Hermans is de fout van Tinbergen dat hij teveel belang hecht aan geld, dat ongelijkheid ook op vele andere fronten speelt. Klaarblijkelijk zijn gelijkheid, rechtvaardigheid en geluk voor Tinbergen en socialisten zaken die vooral met geld te maken hebben. Ik voor mij ben nooit jaloers geweest op het bezit van een Bentley of Hummer. Mooi vind ik ze niet en liever stap ik op de fiets. Drie bezit ik er nu. Een giant x speed, maar de snelheid valt me wat tegen. Een gazelle orange, maar de achterband loopt een beetje aan en een beach bike, gaat ook niet heel hard. Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Trap eens wat harder naar je baas. Op die fiets !

Als god alles gemaakt heeft, vroeg het kind, wie heeft god dan gemaakt ?

Als de wetten en regels alles in dit land regelen, wie heeft dan die wetten en regels gemaakt ? Volgens welke regels en wetten zijn de regels en wetten gemaakt ? Waarom werken ze in de praktijk niet ? Waar werken ze wel ? Als mensen de regels begrijpen en ze van nature toepassen. Mensen redetwisten, de natuur handelt.

Eccolo qua ! in het Italiaans betekent "Hier is het/hij ! " Mijn vader maakte daar in 1973 altijd "kwekkelekwa !" van.
Au revoir in het Frans betekent tot ziens. Mijn vader maakte daar in 1978 altijd "ooievaar" van.

No comments: