Friday, May 11, 2007

Wat kun je nog verwachten van een dag die begint met opstaan ?

Nieuwe dag, nieuwe kansen !

Nalatenschap Blair uit de volkskrant:

Kloof arm en rijk: In twintig jaar tijd is Groot Brittanië één van de meest ongelijke naties in de wereld geworden. De rijkste 1 procent van de bevolking bezit 21 procent van de welvaart, terwijl de armste 50 procent maar 7 procent heeft.

Vijf oorlogen: Tony Blair heeft 5 oorlogen gevoerd: Desert fox, Kosovo, Sierra leone, Afghanistan en Irak. Meer dan alle andere Britse premiers in de geschiedenis. Vooral Irak is fel omstreden.

Welzijn: Het aantal echtscheidingen is het hoogste van Europa. Britse kinderen voelen zich de ongelukkigste in de wereld en 60 procent van de volwassenen zegt minder gelukkig te zijn dan tien jaar geleden. De Britten maken de langste werkdagen van Europa.

Economie: De Britse economie zou het succesnummer van Europa zijn en de overgrote meerderheid van de Britten is er onder Blair materieel op vooruit gegaan (zie ook kloof arm en rijk en welzijn).

Vrede in Noord-Ierland: Situatie is verbeterd, meer vrede en samenwerking tussen verschillende gelovigen.

Publieke voorzieningen: meer middelbare scholieren dan ooit dringen door tot de universiteit, hoewel dat volgens sommigen komt door makkelijke examens, eerder dan door goed onderwijs. De uitgaven voor gezondheidszorg zijn met 50% verhoogd (zie kloof arm en rijk en welzijn).

Burgerrechten: Groot Brittanië is onder Blair minder vrij geworden. In een land waar privacy ooit als een heilig goed gold, zijn veel burgerrechten wettelijk ingeperkt. De tolerantie tov etnische minderheden is afgenomen.

Europa: "Ik ben een hartstochtelijk Europeaan" zei Blair bij zijn aantreden. Het pond sterling werd niet vervangen door de EUR. De oorlog tegen Irak isoleerde Blair (een hartstochtelijk bushiaan ?).

Corruptie: In zijn regering waren corruptie- en seks schandalen schering en inslag, hoewel Blair beloofde witter dan wit te zijn. Blair raakte zelf in opspraak ivm het verkopen van adellijke titels om de partijkas te spekken.


Verschrijver:

Power corrupts and absolute power corrupts absolutely.
En nu dan Sarkozy in Frankrijk, bushiaan van 1.65 meter. Ik hou mijn hart vast. Hoe minder ik daaraan denk, hoe beter het me gaat.

Waar ik me hogelijk over verbaas is het besluit van Plasterk om toelating aan de universiteit aan een willekeurige loting over te laten. Willem Frederik Hermans en Maarten 't Hart hebben erover geschreven: dat is onrechtvaardig, willekeurig en zonde van het geld.

Uit goed en gedegen onderzoek blijkt dat scholieren met een 8 gemiddeld (inclusief wiskunde, natuurkunde en scheikunde) een veel grotere kans maken om te slagen voor een medicijnen/tu/dierenarts of soortgelijke studie dan scholieren met een 6 gemiddeld.
Ik weet ook dat dat de waarheid is met mijn geflatteerde 7 (6,6).
Iedereen kan dat zien, iedereen kan dat weten.
Plasterk: loting.
Onbegrijpelijk.


Belastingen door Anoushka van Brandwijk en Verschrijver:

Bij het aangifteformulier kan de belastingbetaler aangeven waar zijn belastinggeld naartoe mag: onderwijs, ziekenzorg, preventie van ziektes, openbaar vervoer, amnesty, milieu, welzijn, eerlijke herverdeling, sport(faciliteiten), gezonde producten stimuleren enzovoorts. Niet naar beleidsambtenaren of, erger nog, managers, maar naar onderwijzers, naar verplegend personeel, mensen die doen.

Kunnen we minstens de helft van de ministers (beleidsambtenaren/managers) naar huis sturen, want de meeste beslissingen/besluiten zijn dan al genomen. Beter nog, we sturen ze de straat op voor collectes voor dure gevechtsvliegtuigen en ander oorlogsmaterieel (die Herben nog gezien over Pim, wat is dat toch een vies ventje). Welke belastingbetaler, welke zieke geest, wil wapens financieren ?
De Minister van EZ: heel af en toe staat daar een vrij goed betaalde vacature om wapenexport van Nederland te bevorderen.
Frans Andriessen (cda en voormalig minister van ez): "we heffen het wapenembargo tegen china op. Het heeft een negatief effect op onze handelsbetrekkingen en anders leveren andere landen wel." Frans, ik begrijp je argumenten, maar het idee erachter is fout en diabolisch. Handel gaat boven mensenlevens. Het is menselijk om je te vergissen. Humanum errare est. Zwerven is ook menselijk. Toch heeft Frans Andriessen een zieke geest en begrijpt hij niets van de diabolische werking van de reductionistische binding. "Ach, anders leveren anderen wel." Neem je liever voor om nooit meer wapens te leveren, een wapenembargo van Nederland aan de rest van de wereld, dat is pas naastenliefde. Leve "Van Middelkoop" voor zijn besluit inzake de tomahawk !

Wapenhandel door Toine Lamers, David Verschrijver (8 jaar) en Verschrijver

Frans van Anraat is veroordeeld tot 17 jaar cel. Nu alle andere wapenhandelaren nog.

Pap, als het nu oorlog was en er ging niemand heen ? Dan is er toch geen oorlog ?

Waarom blijven mensen de mogelijkheid om te besluiten over mensen, een land, een regio, een streek, een vakgebied overdragen aan een of andere gevaarlijke gek, een zogenaamde baas ?

Democratie is van alle systemen het minst slechte. En in een zeer klein gebied op de wereld aanwezig, west europa en amerika, dan heb je het wel gehad. Zuinig op zijn.

Let op de diabolische werking van de reductionistische binding, zei een anarchistische hoogleraar regelmatig tegen mij. Het klinkt als wartaal en toch is er wel wat voor gestileerde anarchie te zeggen.
Maar hoe en op wat voor manier, daar ga ik niet over. Ik neem geen/zo min mogelijk besluiten voor anderen, ik verschrijf simpelweg maar wat. Gelet op mijn 6,6, het aantal kranten, krantjes, boeken, weblogs en tijdschriften doen dat er wel meer.

Misschien nog even uitleggen wat de hoogleraar bedoelde: als er in een wetstekst ergens een mogelijkheid wordt geboden tot machtsmisbruik, of als er een uitzondering in staat met negatieve gevolgen, dan is er een zeer grote kans dat die uitzondering de regel wordt.

Maar de diabolische werking van veronderstelde populariteit en domheid voorkomt dat sommige mensen zichzelf of de regels van een afstand kunnen bezien. Of, erger nog, dat een groot aantal mensen in die dwaling meegaan (slaafse volgelingen van Hitler, Napoleon, Stalin bijvoorbeeld. Slaafs volgen is altijd fout. Door lafheid en angst voor je positie ga je liegen en doe je aan onbehoorlijk bestuur).

Uit een onderzoek bleek dat 80 % van de Duitsers geheel geloven in hun dokter en de geneeskrachtige werking van zijn recept tegen 30% bij de Nederlanders. Ook al neem ik onderzoek met een reusachtige korrel zout, dit zijn toch interessante zaken.

Vertrouwen in leiding of autoriteit, vertrouwen in een fuhrer. Kritische vragen blijven stellen.

Ja, maar mijn vriend/collega/buurman/buurland doet het ook zo.

Als iedereen in de sloot springt, spring jij dan ook in de sloot ?
Als iedereen Hitler achterna loopt, doe jij dat dan ook ?
Als iedereen de bijbel/koran/de wet als de waarheid ziet, doe jij dat dan ook ?
Als iedereen zegt "regels zijn regels" en dus vermoorden we mensen, doe jij dat dan ook ?

Door een columnist, Giesbert, werd gezegd dat Blair en Aznar stoer waren vergeleken met Chirac omdat zij in tegenstelling tot Chirac niet de publieke opinie volgden en een oorlog begonnen in Irak.

Ja, er zat daar een gevaarlijke dictator en ik ben blij dat hij weg is, maar de kosten (mensenlevens) zijn veel hoger zijn dan de baten. En de motivering was leugenachtig, massavernietigingswapens, terwijl het vooral om olie, geld en het bedrijf van Cheney ging. Ook die oorlog eist veel te veel levens en werkt radicalisering in de hand. Using force to stop force is absurd.

War! It ain't nothing but a heartbreaker
War! Friend only to the undertaker
War! It's an enemy to all mankind
The thought of war blows my mind

War has caused unrest in the younger generation
Induction then destruction-Who wants to die?
Ohhh? War Good God y'all

What is it good for?
Absolutely nothing
Say it, Say it, Say it
War! Uh-huh Yeah - Huh!

What is it good for?
Absolutely nothing
Listen to me?
War! It ain't nothing but a heartbreaker
War! It's got one friend, that's the undertaker
War has shattered many a young mans dreams
Made him disabled bitter and mean
Life is much too precious to spend fighting wars these days
War can't give life, it can only take it away

Bruce Springsteen zingt (imitatie ! van een veel ouder liedje van Edwin Sparr uit 1969 ! Vietnam) War, what is it good for ? Absolutely nothing, friend only to the undertaker. Undertaker betekent begrafenisondernemer maar een letterlijke vertaling zou ondernemer kunnen zijn. Ondernemer Cheney (vice president van de usa) met Haliburton (veel olie opdrachten in Irak) waarvan de prijs van de aandelen gestegen zijn van 4 dollar naar 40 dollar.

No comments: