Thursday, May 24, 2007

Alexander de Bolle: integer ?

A. de B. te afghanistan, respectievelijk Den Haag: Een persoon of organisatie is integer wanneer gebleken is dat er door hem of haar betrouwbaar, systematisch, billijk en voorspelbaar gehandeld wordt.

Het gaat om iets dat boven het louter wetmatig handelen uitstijgt, dus boven het "regels zijn regels", want concentratiekampbewakers leefden ook in de veronderstelling dat zij integer functioneerden.

Integriteit is een kwaliteit waardoor de motieven van de beslisser helder zijn. Integriteit in een organisatie gaat om toegankelijkheid, de helderheid van besluitvorming, de kwaliteit van bestuurders en leidinggevenden en de loyaliteit die zij weten te verwerven onder de medewerkers.

Bij een afscheid van een directeur werd ooit gezegd: "zij voerde altijd uit wat door de politiek bepaald werd, ongeacht de kleur van de regering, en daarom prijzen wij haar". Is dat nu een verdienste ? Als zij dus prima het beleid van Hitler en de zijnen uitgevoerd had, dan was ze ook een goede directeur geweest ?

Woorden, woorden, woorden.

Ten eerste hanteerde ze, mijn ma, een erg ruime definitie van een leugen: "iedere bewuste poging tot misleiding". Volgens velen is dit simpelweg de definitie van taal.

Gebleken is dat de leden van Koninklijk Huis de afgelopen jaren een loonsverhoging van 55% hebben gehad (450.000 EUR voor mij, Alexander de Bolle, nou, dan sta ik glunderend te blozen ! Dat mag ook wel, ik leef in een glazen huis en dan elke keer dat bespottelijke marine pak aanhijsen en beweren dat ik daar een echte man ben geworden), waar leraren er 6% op vooruit zijn gegaan.

Voor ambtenaren, bijstandsmoeders, de gemiddelde werknemer en andere uitkeringstrekkers is de loonsverhoging de afgelopen jaren onduidelijk.

Wist u dat 2 van de 8 van de beroepsbevolking voor de (semi)overheid werkt ? En als je je dan bedenkt dat dienstverleners en andere bedrijven ook vaak in opdracht van de overheid werken, dan zul je al gauw op de helft van de beroepsbevolking uitkomen die (indirect) voor de overheid werkt.

Destination unknown

Message in a bottle

Never board a ship unless you know where it's going to

Ten tweede zei ze, mijn ma: "Tjonge, al dat geschrijf, al die woorden en kakel shows op tv en er verandert niets aan onrecht. Liever woorden dan daden. Zodra een regering echt daadkrachtig wordt en ijdele politici zich willen laten zien en horen, dan gaat het mis."

Zo is het ook nog eens keer, lieve, lieve, lieven mensen, als je zo nu en dan eens wil uitpuffen op de bank met drie lawaaiige kinderen en een onverdraagzame huisgenoot, hehe, nounou, sjongejonge, dan moet je knus kunnen genieten: Het nieuwste tv program van Mies Bouwman.

Vrede, verdraagzaamheid, solidariteit.
Vrijheid, gelijkheid, rechtvaardigheid
: met dat soort mantra's zou je een eind moeten kunnen komen of zijn het ook maar loze woorden ?

De directeur zei dat zijn organisatie zelfstandig, onafhankelijk, open en rechtvaardig moest zijn; heel zijn doen en laten was gesloten, afhankelijk en onrechtvaardig. Ja, woorden zijn maar woorden.

Die Verschrijver wordt hoe langer hoe moeilijker te volgen. Ik wil weer een leuk verhaal !

No comments: