van 91 terug naar 38 blog posts, jammer dat de eerste 18 posts niet zo goed zijn, die daarna wel, de 20 laatste blog posts op onderstaande blog zijn goed....eefe doorleese
https://manonspiderburg.blogspot.com
Heb iTeT opgezocht via Google, het is 1 van de beste universiteiten op het gebied van iT en electronic engineering in Zurich, Zwitserland. En de naam van een Egyptische koningin die 2700 voor je zus gristus leefde, fascinerend zoiets, mensen die koning(in) werden genoemd 2700 bc, toen zat het qua blinde verering voor een of ander mens ook al fout. Ze schijnt 18 kinderen te hebben gehad, dan ben je 24-40 jaar van je leven met je eigen kinderen bezig ! Een zoon van haar zou mede architect van de piramides zijn geweest,
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Itet
Vond deese redelijke muziek, niet top,
path feat anca early gold, begint zwaar en dan wordt het mooi luchtig
https://www.youtube.com/watch?v=Sb_jnL0xeck&list=RDMM&index=22
Haasthaat
(vrij naar peter giesen uit de volkskrant)
Een groot deel van mijn leven heb ik besteed aan lezen, naar muziek luisteren, tv kijken, aan sport doen, eten, slapen, mensen bekijken, mijmeren en luieren. Dat vind ik heel mooi: een ontspannen periode waarin je niet ontdekt wat je eigenlijk niet echt wil.
Minister Plasterk van onderwijs opperde onlangs hervorming van het hoger onderwijs naar Amerikaans model. Dat hij de Amerikaanse structuur wil imiteren is al wat vreemd, van banken via olieoorlog Irak tot mens en aarde vernielende marktwerking, dit is niet de tijd om amerika te imiteren. Nog meer staat me tegen de import van de amerikaanse cultuur: selectie, status, competitie, keihard werken. Daarmee zou een belangrijk cultuurgoed verdwijnen: een ontspannen leven.
Het probleem is alleen: hoe verdedig je het belangrijkste cultuurgoed ? Ambitie hoeft zich nooit te rechtvaardigen, hoewel zij grote rampen aanricht. Luiheid is echter taboe. Dat is niet altijd zo geweest. Toen in 1959 de SER werd ingesteld was de aanstaande vrije tijdssamenleving een van de belangrijkste studiethema's.
Al eerder, in 1932, schreef de Britse filosoof Bertrand Russell (1872-1970) In Praise of Idleness, waarin hij pleitte voor een werkdag van vier uur. "Er zal geluk en levensvreugde zijn, in plaats van overspannen zenuwen, vermoeidheid en buikpijn. De hoeveelheid werk die verricht wordt is genoeg om vrije tijd aantrekkelijk te maken, maar niet genoeg om uitputting te veroorzaken."
Russell verwachtte nogal wat van zijn vierurige werkdag. Mensen zouden niet langer uit vermoeidheid vluchten in passief en stompzinnig amusement, maar onderwijs volgen, romans schrijven, schilderen of een duivenhok in elkaar timmeren (geen hiervan spreekt mij aan, maar voor vliegeren, zwemmen en snorkelen,(boeken) lezen, muziek luisteren, internet en tv bekijken, mijmeren en luieren heb ik wel veel belangstelling). Zelfs de lust tot oorlogvoeren zou de mens vergaan. Teveel werk.
Ondanks zulke utopische trekjes spoort Russell aan tot nadenken over onze prioriteiten. Is elkaar halfdood concurreren een bijna evangelische opdracht, zoals (te)veel economen suggereren ? Of moeten we tijd maken voor zinvolle ? activiteiten die de economie niets opleveren ?
Niets doen is hard werken, zei Oscar Wilde, als iedereen je tot activiteit aanspoort. Economen waarschuwen dat de Amerikanen en de Chinezen ons overvleugelen als we ons niet kapot werken. Maar het is juist de triomf van Europa dat het ongeveer even "rijk" is als de VS, met meer vakantiedagen. Nederland is een land van pretstudies en deeltijdbanen. Laten we dat zo houden.
Het grote medelijden
Ha, een vrouwelijke collega had me-lullo@hotmail.com als e-mail adres.
Zou een waardige oplossing niet zijn dat alle "leidinggevenden" doorgaan met 50 procent werken en vooral dat salaris inleveren ? Alles boven 90.000 proportioneel netjes inleveren tot een maximum van 300.000 eur. Ooit hield ik een gloedvol betoog over korter werken en salaris inleveren en dat eerlijk verdelen bij een econoom van de wereldbank. "Jij bent gewoon lui !", zei hij. Hm. Waerheyt baert nijdt.
En ik denk nog steeds dat ongelijkheid en te grote inkomensverschillen een belangrijke bron zijn voor sociale onrust en oorlog. Of luiheid daarbij een rol speelt, dat zal dan verder wel....je kunt je ook afvragen of ijver en veel inspanningen de mens ooit vooruit geholpen hebben. Als bush en hitler minder ijverig waren geweest, minder oorlog hadden gevoerd, gestreefd hadden naar fatsoen, ontspannen werken, vrede en verzoening binnen hun land en daar buiten, dan...
No comments:
Post a Comment