Friday, January 20, 2023

Liever aan het hier en nu en de toekomst werken, een mooiere en betere wereld, dan aan het verleden..

 History will teach us nothing. 

Forget about the future, let’s get on with the past. 




Huiveren en griezelen: 

https://nos.nl/artikel/2460515-de-wrede-kamparts-van-amersfoort-hij-was-zijn-artseneed-volledig-vergeten

I cannot leave you without saying this:
the past is nothing,
a nonmemory, a phantom,
a soundproof closet in which Johann Strauss
is composing another waltz no one can hear.

It is a fabrication, best forgotten,
a wellspring of sorrow
that waters a field of bitter vegetation.

@@@@

Positief, constructief en vooral oplossingsgericht werken aan het nu en de toekomst voor de kinderen en de aarde. 

Als het melkwegstelsel en de grotere Andromeda nevel over miljarden jaren (is onze zon dan al gedoofd of een witte dwerg ?) door elkaar heen vliegen in het oneindige heelal, dan ontstaan er nieuwe dingen. In elk melkwegstelsel, in elke Andromeda nevel zit in het centrum een (reusachtig) zwart gat. Zouden deze versmelten ? Worden Jupiter en Saturnus (reusachtige gasplaneten) samengevoegd en door een opzwellende zon misschien een nieuwe grotere ster ? 

Als het heelal echt zou uitdijen, waarbinnen dijt dat heelal dan uit. Het heelal moet wel oneindig zijn, dat kan niet anders. De domheid van de mens is wel eindig, die sterft uit, het zou in 2050 al gebeurd kunnen zijn en anders zeker binnen 5 miljoen jaar. En de mensen van nu zijn niet vergelijkbaar met die van 1 miljoen jaar geleden, ze zouden samen geen kinderen kunnen krijgen, de mens van nu en die van 1 miljoen jaar geleden. De aarde bestaat ruim 4 miljard jaar, 4000 miljoen jaar. 

Inzien dat moeilijk doen makkelijk is en dat makkelijk doen moeilijk is voor de meeste mensen (wichtigmacherei, jezelf belangrijk vinden terwijl elk mens eigenlijk overbodig en niets is, een naakte aap op weg naar het graf). 

Gerrit Komrij: moeilijk schrijven (ijdel, zelfgenoegzaam, vooringenomen, dogmatisch, autistisch en pedant zoals 90% van de juristen, filosofen, politici, psychologen, managers, sociologen, bestuurskundigen enzovoorts) is makkelijk, makkelijk schrijven is moeilijk. 

En ondank is je loon. Het heelal is onverschillig (voor/over de mens, de aarde)..

@@@@

Björn lomborg en James defares bleken charlatans met mooie praatjes, de 1 een politicoloog~huichelaar, de ander een dokter, die zowaar ook bij de Harvard-universiteit nog iets deed en prins benard behandelde met chelatie therapie, schapencellen, mehèhèhèhè, las ik als commentaar in de belgische humo. Heb nog een pseudo wetenschappelijk boek van defares gelezen en ook van die Björn lomborg, kreeg toch snel in de gaten dat ze niet echt betrouwbaar waren, hoewel ze redelijk goed schreven, vond het goed dat defares omschreef dat onsmakelijk goedkoop vlees, spek als ergste, erger is dan roken, hij nam zelf eens in de week een voortrekkelijke biefstuk van uitstekend mexicana grill groucho, het speeksel loopt me in de mond als ik daaraan denk hoe lekker dat eens in de maand kan zijn voor me en dat was het, verder geen vleesch meer de rest van de week , https://nl.m.wikipedia.org/wiki/James_George_Defares


Van Bjorn Lomborg vond ik goed dat hij wees op de vooruitgang van de mens, hoe de mens rond het jaar 1000 leefde, rond 1500, rond 1800, 1900, 1950 en nu, er is duidelijk toch vooruitgang te zien, meer welvaart voor meer mensen, zeker af en toe gaat het slechter, maar per saldo vooruitgang 

En als je een miljard in klimaat verandering steekt (en waar komt dat geld terecht ?) of een miljard in malaria en honger in de derde wereld en tegen oorlog ergens in steekt of dus niet rusland zo met olie en gasdollars financieren, godvergete ellendeling van een poetin met zijn rrrrrotte verrotte mannen, dat zijn geen mannen, dat zijn de krrrengen van de dood als hitler en stalin, god verdomme 

@@@@


Some Final Words (English)

I cannot leave you without saying this:
the past is nothing,
a nonmemory, a phantom,
a soundproof closet in which Johann Strauss
is composing another waltz no one can hear.

It is a fabrication, best forgotten,
a wellspring of sorrow
that waters a field of bitter vegetation.

Leave it behind.
Take your head out of your hands
and arise from the couch of melancholy
where the window-light falls against your face
and the sun rides across the autumn sky,
steely behind the bare trees,
glorious as the high strains of violins.

But forget Strauss.
And forget his younger brother,
the poor bastard who was killed in a fall
from a podium while conducting a symphony.

Forget the past,
forget the stunned audience on his feet,
the absurdity of their formal clothes
in the face of sudden death,
forget their collective gasp,
the murmur and huddle over the body,
the creaking of the lowered curtain.

Forget Strauss
with that encore look in his eye
and his tiresome industry:
more than five hundred finished compositions!
He even wrote a polka for his mother.
That alone is enough to make me flee the past,
evacuate his temples,
and walk alone under the stars
down these dark paths strewn with acorns,
feeling nothing but the crisp October air,
the swing of my arms
and the rhythm of my stepping -
a man of the present who has forgotten
every composer, every great battle,
just me,
a thin reed blowing in the night.

Billly Collins 


@@@@

Drie dagen na de aanslag kondigt de Nieuw-Zeelandse premier aan dat het kabinet het in grote lijnen eens is over hervormingen van de wapenwet. "We hebben als kabinet een beslissing genomen, we zijn verenigd", zegt ze na het indienen van het wetsvoorstel.

Binnen een maand wordt het voorstel, vrijwel unaniem, goedgekeurd. Resultaat: alle automatische en semi-automatische aanvalswapens worden verboden. Iets dat in Nieuw-Zeeland tot dat moment niet voor te stellen was.

Corona-aanpak

Als begin 2020 de wereld op slot gaat door de coronapandemie is Ardern nog altijd ontzettend populair. De premier kiest voor een strenge lockdown. Terwijl het virus wereldwijd steeds meer levens eist, houdt Nieuw-Zeeland het virus onder controle. Alle reizigers moeten in quarantaine en al snel volgt een lockdown voor het hele land. Ook binnenlandse reizen zijn verboden en nagenoeg alle winkels moeten dicht. De eilandstaat gaat op slot. Door het eiland af te zonderen van de rest van de wereld kunnen mensen hun leven weer oppakken.

Door de lage besmettingsgraad zijn Nieuw-Zeelanders dan nog blij met hun premier. In oktober haalt de Labour Party een absolute meerderheid van de stemmen, wat geen partij in decennia daarvoor is gelukt. Terwijl de rest van de wereld in lockdown zit, wordt in Auckland het nieuwe jaar 2021 op feestelijke wijze gestart.

Maar al snel wordt duidelijk dat Arderns beleid ook een keerzijde heeft. Voor Nieuw-Zeeland is de toeristische industrie belangrijk en dus lopen veel mensen inkomsten mis. Ze krijgt veel kritiek, omdat ze economische belangen te weinig zou meewegen. Ook konden Nieuw-Zeelanders in het buitenland een tijd lang hun eigen land niet meer in. En uiteindelijk komt de vaccinatiecampagne moeizaam op gang.

Het leidt ertoe dat de populariteit van Ardern snel daalt. Nu, met haar aangekondigde vertrek, moet haar partij op zoek naar een nieuw gezicht. 

Nieuw-Zeeland-correspondent Meike Wijers:

"De nasleep van de aanslag in Christchurch was het moment dat mensen zagen dat ze meer was dan alleen een linkse, progressieve politicus. Daar werd duidelijk hoeveel daadkracht ze heeft. Ze was empathisch, oprecht en troostte iedereen. Dat gebeurde in een periode dat leiders als Trump en Bolsonaro aan de macht waren. Ardern werd gezien als een tegengeluid dat met nuance, empathie en doorzettingsvermogen regeerde."

No comments: