Thursday, January 19, 2023

Maxwell’s two demon engine

The gift of fantasy has meant more to me than my talent for absorbing positive knowledge.
Albert Einstein
“Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.”

Albert Einstein — 'Fantasy is way more important than knowledge because knowledge is limited.'

Is dat niet 1 van de grootste problemen van een volwassen mens ? Het gebrek aan fantasie. Ik heb vooral problemen met de fantasie van poetin, hitler, baudet, trump, teveel ambtenaren, teveel juristen, teveel mensen.

The creative adult is the child who survived. 


Maxwell's two-demon engine under pure dephasing noise

https://arxiv.org/abs/2206.05921

Alles hieronder in 2-voud, 4-voud, 8-voud, 

16-fout, 32-fout, 64-fout, 128-voud

Of 5 voud, hee, elk oneven getal wordt 

verdubbeld een even getal.

In auto’s, schepen en vliegtuigen o.a. 

Van alles 2 om tot het oneindige op te jutten, 

Van doorne’s transmissie, ctv ? 

Googol wins, google wins, George boole wins, 

Bij 5.30 vind ik dat mooi, neelix, Born & raised 

https://m.youtube.com/watch?v=P552K6hMl-w


Deze doet me denken aan margreeT te paard, begint 

eT weer,  https://m.youtube.com/watch?v=jp9BxRlPEZs

Beluister daarin “you’re fu**ing me rhythmic, you are forgiven.” 

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/George_Boole














Maak er een vierfasige elektro puls/magneetmotor van

Bestand:3phase-rmf-320x240-180fc.gif

De wielen van de elektriseersmachine van Wimshurst in een vacuüm plaatsen ? En dan aansluiten of combineren met een elektro puls motor of een magneetmotor. We moeten ook onder die tweede wet van thermodynamica uit, anders zie ik een ondergang 2036-2050 door een te zwaar vervuilde planeet en klimaatverandering. Doemprofeten doen het soms goed, meestal slecht. 


Wikipedia

Elektriseermachine van Wimshurst

apparaat dat statische elektriciteit opwekt

De elektriseermachine van Wimshurst is een elektriseermachine voor het opwekken van hoge spanningen die tussen 1880 en 1883werd ontwikkeld door de Britse uitvinder James Wimshurst (1832-1903). Kenmerkend zijn de twee verticaal gemonteerde en in tegengestelde richting draaiende schijven, twee kruislings geplaatste staven met metalen borstels en een vonkbrug.

De elektriseermachine van Wimshurst met twee Leidse flessen
2:24
De elektriseermachine in bedrijf

BeschrijvingBewerken

Deze machines behoren tot het type elektriseermachines die elektrische ladingen genereren via influentie of elektrostatische inductie. Eerdere machines van dit type werden ontwikkeld door onder anderen Wilhelm Holtz (1865 en 1867), August Toepler(1865) en J. Robert Voss (1880). Deze oudere machines waren echter minder efficiënt en toonden het onvoorspelbare gedrag van het ompolen van de polariteit. De machine van Wimshurst had dit gebrek niet. Vanaf 1895werd de machine gebruikt voor het activeren van röntgenbuizen.

Een model van de elektriseermachine van Wimshurst is te bezichtigen in Teylers Museumin Haarlem.

WerkingBewerken

De generator van Wimshurst bestaat uit twee geïsoleerde schijven van glas of eboniet, die bekleed zijn met strips van tin- of zilverfolie. Een strip krijgt lading geïnduceerd door de in tegengestelde richting draaiende strips van de andere schijf. Deze lading wordt afgevangen door metalen kammen en getransporteerd naar de Leidse flessen op de hoeken van de machine. De Leidse flessen verzamelen de lading tot het moment dat de spanning over de vonkbrug zo groot is geworden dat er overslagplaatsvindt en er een vonk overspringt, waarna het proces zich herhaalt. De Leidse flessen zijn twee condensatoren in serie, zodat de totale capaciteit kan worden verdubbeld door een ervan kort te sluiten.

De machine is zelfstartend, wat betekent dat er geen externe lading toegevoegd hoeft te worden om een startlading te creëren. Daarentegen heeft de machine wel mechanische energie nodig om de schijven tegen het elektrisch veld in te laten draaien en het is deze energie die de elektriseermachine omzet in elektrische energie.

Werking van de elektriseermachine van Wimshurst

W.F. HermansBewerken

"De elektriseermachine van Wimshurst" is ook een verhaal van Willem Frederik Hermans, gepubliceerd in zijn boek Een wonderkind of een total loss (1967). Het werd in 1977 verfilmd door Erik van Zuylen; de film werd kort na Hermans' dood in 1995 als hommage door de VPRO op televisie uitgezonden. In dit verhaal rept Hermans onder meer over de "massieve solidariteit der dommen" die hij reeds op jeugdige leeftijd ondervond.

Zie ookBewerken

No comments: