Saturday, January 5, 2008

Camu

Even een uittreksel van de bundel "Tien jaar Nederland".

September 1997, Mulder

Kamps Tukkers heeft iets weg van Turks. Prachtige klanken. Alles was behoorlijk te verstaan ook. Kamp (vvd) heeft zich in de ruim veertig jaar dat hij hier is behoorlijk in de Nederlandse samenleving geïntegreerd. Mag blijven.
Toen kwam de harde nota van Kamp uit 2007. Kamp: "We moetn mijns inshiens 'n deuhdelijk signaal afgeem dat illeghael feblijf in Nhederland niet toegsthaa wot. Buhgemeestrs wordn verpflicht daaraan mee te werkn."
Kamp, het spijt me: je moet eruit.

(Overigens schreef Mulder ook dat Kamp geen dag later de Nederlandse troepen terughaalde uit Irak en dat Kamp daarvoor lof verdient...hij verdient lof, hij verdiende lof...de vijzelbare nederlandse taal)



Maart 1997, Campert

Het college van bestuur van de Universiteit van Utrecht heeft zichzelf een salarisverhoging van 20 tot 35 procent toegekend, lees ik ik in de Volkskrant. Het zou gaan om bedragen van 36.000 tot 64.000 gulden. De universiteitsraad vindt dit wat cru en vraagt om opheldering. De bestuurders willen die niet geven. Zoals alle mensen die niet het achterste van hun tong willen laten zien, hebben ze een woordvoerder. Die zegt: "wij praten nooit over de situatie van individuele personeelsleden." Een nobel principe, maar toch wat minder hoogstaand als het over jezelf gaat en over geld dat je uit die democratische pot aan jezelf hebt toebedeeld.
Het college heeft in een eensgezinde zichzelf-over-de-bol-strijkerij de salarisverhoging gegeven wegens "uitstekend functioneren". Misschien zou het beter zijn als dat college wat minder uitstekend functioneerde.

Verschrijver: functioneer je eigenlijk wel als je jezelf zo'n salarisverhoging geeft omdat je zelf vindt dat je uitstekend functioneert. En sinds 1997 is er sprake van een kwadraatscurve op dat gebied. Donder op met je gezanik over jaloezie; dit soort zaken, deze ongelijkheid, dit onbehoorlijke bestuur, dit onbeschofte gedrag ontregelt de samenleving, in ieder geval verschrijver.




December 1997, Campert:

Ben ik een racist ? Ik denk van niet. Wel een vervelend mens soms. Een onderzoek van de Europese Commissie wijst uit dat meer dan een derde van de inwoners van de Europese Unie van zichzelf zegt tamelijk of erg racistisch te zijn. (Verschrijver: als je dus erg hamert op die onderbuik en daar de oplossing ziet voor al je problemen, zie Jannes van der Wal over Wilders, dan vis je dus in de vijver van de 50 zetels van de 150 van de tweede kamer).
Nederland zit iets onder het Europees gemiddelde, maar zestig procent vindt dat er voor meer buitenlanders in hun land (Nederland is eigendom) geen plaats is.
Vind ik dat ? Nee.
Toch ga je jezelf wantrouwen. Schrok jij ook niet enigszins toen je las dat er zoveel Polen, Roemenen en Bulgaren naar "ons" land kwamen. Iemand zei tegen me:
"Zou je naast iemand willen wonen die op zijn balkon een schaap slacht ?"
Nee, dat zou ik niet willen. Maar is het racisme ? Dat heeft ermee te maken dat ik niet van bloed houd en niet van religie. Christus aan het kruis genageld vind ik ook geen geweldige.
Verschrijve: Wat vinden Arabieren, Duitsers, Amerikanen, Afrikanen, Polen, Russen, Roemenen eigenlijk van Nederlanders, als ze die overhoofd kennen ?
De wereld zwerft over aarde.




Januari 2002, Mulder:

Balkenende wil de maatschappij opheffen want de aanpassing is niet goed. Buitenlanders moeten zich aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden. Allochtonen, voor u een kleine greep uit "onze" normen en waarden:

"Licht de staat op. Laat het onderwijs zakken. Rij als een piraat op de Nederlandse wegen. Spendeer miljarden belastinggeld aan een overbodig gevechtsvliegtuig om Amerika te vriend te houden. Volg vriend Amerika blind en bombardeer vreemde landen plat. Trap de gezondheidszorg naar beneden. Geloof in hierarchie, christus, de bijbel. Vermoord je soldaten en onschuldige burgers in verre landen. Stop in de doofpot wat je kan. Laat schrijnend onrecht in stand. Hou de tunnelvisie overeind. Vermoord alle Nederlandse varkens, koeien en kippen (als dat financieel gunstiger is). Verzilver je toppositie als topaap op onbeschofte en onbeschaamde wijze. Koop een dolk als je je aansluit bij het cda of een andere politieke partij.

Dat is ongeveer de norm.



December 2002, Mulder, proportioneel geweld:

Politiewoordvoerder P. Boomsma van Groningen zei dat het Sudanese gezin door drie overvalbusjes met "proportioneel geweld" uit het huis was gehaald.
Gebroken polsen, kapotte oren, ontwrichte schouders, kneuzingen, doodsangst bij de kinderen (8, 5 en 3) en de ouders.
Acceptabel leed. Het is namelijk veroorzaakt door proportioneel geweld, uitermate geschikt voor een razzia op vijf onschuldige mensen.
Democratisch geweld. Rechtvaardig geweld. Proportioneel geweld. Klinkt sympathiek. Zou het wel geweld zijn ?
Ambtelijk geweld is misschien de beste uitdrukking. De term doet op zijn ergst aan verzekeringspolissen en blikschade denken.
"Eens even kijken op Ambtelijk geweld formulier G2...handtekening van de burgemeester, klopt...gezin als opgejaagde dieren ineengedoken in hoek van de kamer, okidoki...Slepen."

De overvalbusjes denken verder niet na. Het onbeschrijflijk lot van die mensen interesseert ze niet. Het komt niet bij meneer de agent op om over deze aanhouding een eigen mening te hebben. Bevel is bevel. Het begrip burgerlijke ongehoorzaamheid stopt hij bij het plegen van zo'n proportioneel ingeburgerd akkevietje liever in de doofpot.

Het Sudanese gezin mocht in januari naar Ter Apel om met nieuw bewijsmateriaal asiel aan te vragen. De gemeente Groningen kon zo lang niet wachten. (De Martinitoren helde over, vele autochtonen stierven aan een geheimzinnige ziekte...overigens is het bovenstaande en ernstiger zeker duizendmaal voorgekomen tussen 1998-2007).

Onschuldige mensen uit hun huis halen. Burgemeester Wallage in de volkskrant: "we passen de regels toe zoals ze zijn".

Het bloed vliegt me naar het hoofd/de keel, bij het lezen van die zin.




Februari 2004, Mulder

Jan Peter, hij interesseert zich als consequente christen ook niet voor het lot van gezinnen die door politie uit hun huizen worden gehaald in opdracht van Verdonk. Tweederde van de bevolking wil niet meer angst aanjagen, oppaken, opsluiten, vernederen, uitzetten, de verontwaardiging is honderdtachtig graden gedraaid, man.




Maart 2000, Campert

Wat schreef J.H. Leopold ?

O de verzuchting om mijn medemenschen
die altijd weer met stumperig aangeleerd
overwichtveinzen moeten geregeerd
en zulks ook zelf het liefste wenschen.



.

No comments: