Sunday, March 4, 2018

CORNÉ GENIET VAN CARRIÉRE, MAAR GRUWELT VAN HANDTASTELIJKE VROUWEN

Zijn agenda is tot ergens in de zomer van 2019 volgeboekt. Ook al is hij "veelgevraagd", zo druk was Corné Vergrient niet eerder. Hij blijft er relatief koel onder, het nationale en internationale succes. Toch blijft vader zijn voor zijn kinderen voorop staan. We hebben de eer een gesprek met hem te mogen voeren: de man die de belangrijkste uitvinding deed sinds het wiel en daarnaast briljant bankier, piloot, surfer, avonturier, geneesheer, journalist, weldoener, en nu ook verzetsheld in de oorlog tegen de ouwe vrouwen van de dood.

Kiezen voor het verzet of voor je gezin ?

"Zou het lastig vinden. Van nature ben ik iemand die opstaat tegen onrecht. Maar ik wil mijn kinderen graag zien opgroeien. Mijn moed is inspirerend: je moet dingen gewoon durven zeggen. Je doet graag s wat terug in de oorlog. Zo merkte ik dat Birgit, mijn partner, gewoon mensen napraatte en dat alles ijdelheid is voor haar geldt. Toch hou ik van haar, teveel ging ik voor het uiterlijk. Blij dat ik mijn daad van verzet heb kunnen plegen door haar een e-mail te sturen waarbij ik haar fijntjes wees op het bovenstaande. Daar had ze vast niet van terug. En ik hoop natuurlijk dat ze zich in de toekomst minder ijdel en egoïstisch gedraagt, maar ik moet me niets verbeelden, daarvoor is de aard van de mensen te kleinzielig en onvolwassen. Alleen mensen zoals ik kunnen boven partijen en hun strijd uit stijgen...dat is maar weinig gegeven, dat talent en die capaciteit (red.: Birgit Donker is zijn huidige partner, samen hebben ze 5 kinderen, tussen 16 en 21 jaar)."

Ja, jij laat je dingen toch niet zomaar overkomen, dat een vrouw je geestelijk mishandelt ? 

Lacht. "Ik ben wat beter in het spel van het leven. Birgit Donker heb ik over deze blog post erop gewezen dat de schilder, Ferdinand Bol, juist bedoelde dat hij -net zoals Tromp vond dat hij boven de gekleurde medemens stond- vond dat hij boven liefde verheven was, mogelijk een ernstiger vorm van hoogmoed. En ook het meest interessante gegeven, nu ik het zelf meemaak. Door het negeren van liefde van Birgit Donker ben ik er boven verheven, het voelt alsof ik een buitenaardse prijs heb gewonnen. Ik ben bevrijd. Door wat zij me aan heeft gedaan, ben ik zoveel sterker geworden, ik heb nu de krachtigste ziel."

https://www.mondriaanfonds.nl/blog/ongemakkelijk-dubbelportret/

Klinkt als rivaliteit of rancuneus ? 
Verbaasd. "Nee. Nee !"

Alsof je helemaal niet boven partijen staat ? Wat zou je op de tennisbaan met haar doen ? 
"Dan sla ik haar de ballen om de oren, ik maak haar helemaal kapot, zo met mij en mijn liefde omgaan. Tegelijkertijd heeft zij haar capaciteiten en ik de mijne, ik ben verenigd met mijn ziel en ben tering-zen."

Is het lastig schakelen als je tijdens een bezoek van haar soms pas op de plaats moet maken ? 
"Vreselijk. Ze praat de hele tijd over Rob de Nijs, dat Belinda nummers heeft geschreven, dat zij en Rob gescheiden zijn maar dat ze geen ruzie meer hebben. Maar dan ook echt de he-le tijd, hé ! Je bent de hele dag met haar bezig. Als we lunchen moet ik haar boterhammen smeren anders vliegt de pindakaas door de keuken. Tanden poetsen is een gevecht, dat wil ze niet. Ze gaat net zo laat naar bed, rond een uur of elf stop ik haar in. Als ik haar meeneem naar een feestje of iets in het openbaar, dan kan ik haar wel even alleen laten, maar niet te lang, anders drinkt ze weer teveel en gaat ze rare dingen roepen en schreeuwen. Vaak naar me zwaaien en dan wil ze iedereen tijdens dat feestje over Rob de Nijs vertellen. Ha, toen ze op facebook zat, kreeg ze een berichtje 'hey birgit, leuk dat je erbij zit', wat antwoordde ze 'hey, ja, dank, voornamelijk heb ik me gevoegd bij facebook om wederwaardigheden uit te wisselen met mijn jongste, Rutger-Johannes.'"

Ze geeft extra kleur aan je leven ? 
"Nou en of ! Je kunt met haar niet anders denken dan "ik laat de boel de boel". Want anders knijpt ze in je armen of negeert ze je totaal. Het is alles of niets bij haar. Door haar leren mijn kinderen ook veel, over vooroordelen, over niet alleen maar hautain, arrogant en eenzijdig zenden maar ook over goed luisteren en begrijpen wat de ander wil, je inleven in een ander. Door haar totale gebrek aan empathie en absolute egoïsme zien ze dat het anders moet. Dat iedereen haar eigen manier van zijn heeft, daarom valt het me ook zo mee dat ze lief naar haar toe blijven. Denk dat het oneerlijk is dat ze er zo mooi uit ziet, daarmee kan ze lang mensen voor de mal houden."

Wat opvalt is jouw enorme veelzijdigheid, van uitvinder, via avonturier tot de degelijke wat saaie wereldbankier. 
"Ik ben een beetje een spider man: Dat heb ik nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Met absolute macht komt absolute verantwoordelijkheid; dat kan ik nu aan, ik ben er sterk en krachtig genoeg voor. Het lijkt alsof niets me meer kan raken, ik ben immuun. Nog net niet onsterfelijk en zo heb ik onlangs mijn enkel verzwikt, maar mijn geest is zo helder en vrij, ongelooflijk. Ik heb een schitterend bedrijf met mezelf als 100 verschillende werknemers en werkgevers, die allemaal eigen baas en human resource specialist zijn. Ik kan goed inschatten wat ze willen, wat ze nodig hebben en wat ze tevreden houdt, veel diversiteit, veel uitdaging, maar ook realistisch zijn, dat maakt het zo mooi, zo schitterend, zo prachtig. Maar neem mijn functie als centraal bankier in Frankfurt bij de ecb, ik had een sollicitatiebrief gestuurd en ondanks mijn juridische vooropleiding kreeg ik binnen twee uur een telefoontje dat ze me graag wilden hebben. Vier dagen per maand chique doen in die vreselijke stad, mooi hoor. Maar ik moest wel even werkelijk alle compassie richting Corné inzetten: "Het is oké, Corné, het komt goed."

Nog even terug komen op Birgit Donker ? 
"Ja, ben teveel tijd aan haar kwijt en tegelijkertijd betaalt elke seconde zich uit. Ik moet bij haar aan die science fiction film denken, na een wereldramp zie je één man, die de ramp overleefd heeft en na twee weken zwerven vindt hij toch een zeer aantrekkelijke vrouw in een nog wel overeind staand huis. De vrouw gaat helemaal op in haar eigen ijdelheid en etiquette. Ze spreekt op een vreemde formele manier af met de man en zo regelt ze een diner bij kaarslicht en daarvoor staat ze zich twee uur op te maken. De man trekt na dat etentje gauw verder, alles liever dan met zo'n vrouw te leven, laat staan je daarmee voort te planten, ook al sterft de mensheid uit, of misschien wel daarom. Misschien zijn we wel allemaal dat soort vrouwen en mannen. De enige overlevenden van een ramp, denk ik wel eens. Welk schepsel is eenzamer dan één man ? Twee mannen ?"

Nounou, ook niet zo vriendelijk naar mij, ik ben ook een kwetsbare vrouw ? 
"Dat is het, altijd kwetsbaar, altijd slachtoffer. Mijn dochter is niet zo en zeker 3 van de 10 vrouwen zijn gelukkig niet zo. Daarom begrijp ik niet dat ik nog steeds een relatie met Birgit Donker heb, volgens mij heb ik die drie jaar helemaal geen echte relatie gehad, net zoals je met een weekdier ook geen relatie kunt hebben. En het heeft me alles gegeven, het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben."

Wat verwacht u eigenlijk van uw volgers, uw fans ? 
"Tsja, het zijn er inmiddels 4.000.000.000, de helft van de wereldbevolking, vermoedelijk omdat de andere helft digibeet is. Dat zeg ik niet vanwege mijn ego -dat ik mensen wil horen zeggen dat ik de beste ben staat daar los van- maar vanwege mijn verhaal. We moeten het hierover hebben met elkaar. Waar sta je in tijden van crisis. Als hele bevolkingsgroepen als dieven en saboteurs worden weggezet."

Je was niet meteen die hunk, die wereldster. 
"Ja, dat kwam pas afgelopen jaar. Toen was het opeens sexy gevaarlijke Corné. Ach het is maar een stickertje. Maar het heeft me dus 4 miljard volgers opgeleverd. Ik werk gewoon, ben niet een droom aan het waarmaken, maar aan het werk, zoals ik altijd ben."

Je bent nu ruim een jaar een vrouwenmagneet. 
"Vrouwenmagneet ? Waar dan ?," zegt hij onderkoeld. Okee, geeft hij toe, facebook, twitter, linkedin en alle andere zaken zijn afgesloten, het was soms best gênant hoe vrouwen zich publiekelijk aanboden."

Ben je wel eens geschrokken ? 
"Heb wel bizarre dingen meegemaakt. Op momenten dat vrouwen teveel gingen drinken en met zijn zessen tegelijk voor me gingen staan. Ze zaten aan mijn kont en als het even kon ook nog aan mijn kruis. Lachen, gieren, brullen met zijn allen. En dan maar roepen: ¨Ben je nou verlegen ?" Ook vrouwen kunnen nare dingen doen, zeker in groepen. Herinner me vriendinnenclubjes, jaarclub en zo meer tijdens een vakantie, mijn kinderen waren erbij, ze bleven maar aandringen en handtastelijk doen en dan klonk het: "Doe niet zo flauw ! Jij bent arrogant ! Eikel ! Zak ! Oetlul ! Verwaande kwast !" Nou, dat doet best pijn kan ik je wel vertellen."

Je stelt je bescheiden op, doet vriendelijk, geeft liever dan je neemt, maar sterren als jij horen toch narcisten te zijn ? 
Lacht. "Dat ben ik ook. Geven is ook een vorm van narcisme natuurlijk. Ach, wie ben ik nou helemaal. Bij vlagen te sociaal, te aardig, te vriendelijk, dat is mijn zwakte. Het gevoel dat ik mensen moet redden wordt wel minder. Van die overmoed ben ik af. Tot op zekere hoogte zal ik mijn hand uitsteken, maar uiteindelijk moet iedereen zichzelf helpen."

Is je leven geslaagd ? 
"Ja, ik zit in een positieve midlifecrisis. Vaak realiseer ik me, wow, ik heb een heel leuk leven, ik heb de leukste banen, zeker vijf, je noemde ze al, filantroop vind ik het leukste, Birgit gevonden, wat een geschenk. Mijn kinderen zijn happy, mijn exen zijn happy en het belangrijkste, ik ben continu happy, ook met verstuikte enkel en lichte verkoudheid. I'm up there. Het is goed om te blijven kiezen en niet teveel te doen. Birgit noemt me een kat van de zeven levens, luxe paard en spider man, ik verdeel mijn energie goed en beheerst en ik heb dus die supernarcist en egoïst van een Birgit aan mijn zij, er kan niets meer verkeerd gaan."

Het gaat je voor de wind, je moeder heeft de ziekte van Parkinson, je vader die van Alzheimer.
"Het gaat langzaam maar zeker steeds minder met haar, ze is een energieke vrouw van binnen, maar haar lijf wil niet meer mee. Mijn vader biedt zijn drollen aan als hij van de toilet komt. Wat moet ik met die mensen. Ik heb ze al zo vaak een pil van drion, helium gas en zo aangeboden, maar dat willen ze niet. Dus maar een sloot geld neergelegd en nu zitten ze daar te vegeteren a 3987 EUR per maand in dat luxe bejaardenhuis met spa waar ze nooit in zitten, dus ga ik daar maar met Birgit een keer per twee weken naartoe, in de spa zitten, pfff. Het leven is eigenlijk heel mooi, maar op zich ook een wrange grap."   


Love is a bourgeois construct: https://www.youtube.com/watch?v=8p9eJ3S-U1M

Mano le tough, primitive people https://www.youtube.com/watch?v=vrfAQI-TIVM


From dependence to dignity (a right kind of dignity, not in bringing others down)

Self esteem not other esteem

If someone treats you badly, remember there is something wrong with them, not you. Normal people don't destroy other human beings. 

No one can make you feel inferior without your consent


Bewitched





No comments: