Friday, November 30, 2007

Schumpeter

Ondernemen is het realiseren van nieuwe combinaties.

Vernieuwing is innovatie.

Maar ook: behoud het goede en denk aan de remmende voorsprong van de "early adaptor". Met veel kosten ben je innovatief en vervolgens blijf je dat een zeer korte tijd. Denk aan IBM, niet naar de kleine pc kijken, daar was geen markt voor, de arrogantie van de vooroploper. Rare competitieve gedoe, concurrentie gesodemieter.

Schumpeter beschrijft zijn beroemde concept van creatieve vernietiging, wat inhoudt dat oude manieren van werken en oude structuren telkens vervangen worden door nieuwe. Een combinatie van (twee) verschillende ideeën of schrijwfijzen of muziek. Dat is uitvinden en innovatie. En/of evolutie. Kijk maar naar de mens en zijn/haar kinderen. Jammer dat het uiteindelijk vaak bij vernietiging blijft, oorlog.

Schupmeter, dan moet ik altijd denken aan trompetter. Zo'n mooie trombone ! Vrolijk stemmend leuk instrument. Prachtige combinatie van de vijfde van beethoven en take five van Brubeck ooit gehoord, gespeeld door vier trombones. Nooit meer terug kunnen vinden.

Joseph Alois Schumpeter (8 februari 1883 – 8 januari 1950) was een Oostenrijks econoom (maar geen lid van de Oostenrijkse School van economen).

Hij werd geboren in Triesch (toen onderdeel van Oostenrijk-Hongarije, nu in de Tsjechische Republiek), ging studeren onder de Oostenrijkse econoom Eugen von Böhm-Bawerk en werd in 1909 professor in de antropologie aan de universiteit van Czernowitz (toen eveneens Oostenrijks, thans Oekraïne) en bekleedde die positie van 1911 tot 1921 aan die van Graz. Van 1919 tot 1920 was hij Oostenrijks Minister van Financiën; van 1920 tot 1924 President van de Biederman Bank. Van 1925 tot 1932 had hij een leerstoel aan de Universiteit van Bonn maar moest Europa ontvluchten vanwege de opkomst van de nazi's. Hij verhuisde naar Harvard, waar hij van 1932 tot 1950 onderwees.

Schumpeters populairste boek is waarschijnlijk Capitalism, Socialism, and Democracy, waarin hij de theorieën van Karl Marx behandelt. Schumpeter staat sympathiek tegenover Marx' analyse, maar concludeert dat kapitalisme door socialisme vervangen zal worden om andere redenen dan Marx doet.

Wat weet ik verder van die abstracte lulkoek van "marxisme" of "socialisme". Geniet van de kleine dingen in het leven. Pas wel op voor de simplificaties van Verdonk. Dus leef me vlag en wimpel, hou het simpel, maar denk er wel over na, als iemand vreemdelingen, allochtonen, moslims, christenen, joden of de ongelovigen beschuldigt, ze verbant, ze opsluit, ze brandmerkt en zorgt voor een onaangename sfeer.

Kamp die burgemeesters als bruinhemden ziet om illegalen aan te geven. Ook niet helemaal fris, die man. Het generaal pardon kost een half miljard volgens gekke Henkie. Henk Kamp kost Nederland 70 jaar maal 100.000 EUR = 7 miljoen plus rotte knie, de vele dienstreizen en andere emolumenten, dan kom je al gauw op 13 miljoen EUR.

"De Nederlander" betaalt meer dan 13 miljoen EUR voor Henk Kamp, die bovendien erg graag mee deed aan de oorlog in Irak en Afghanistan, kosten rond de 5 miljard EUR en meer ? Daarvan kun je de leraren goed betalen en als henkamp er dan toch een maatschappelijke kosten analyse op loslaat, zonder naar de baten te kijken...liever goed onderwijs dan oorlog. Alles liever dan oorlog en geweld. Zozo, kantoorlog aan het bijhouden, Verschijterd ?

No comments: