Saturday, November 10, 2007

Praw ! Der hemmeldonnerwetter !

Doet Piet Hein Dommer aan onbehoorlijk bestuur ? Een besluit of een wet is nagenoeg hetzelfde.

Als er de behoefte bestaat om een wet te maken om meer mensen aan het werk te helpen en vervolgens stelt dit heerschap een wet op die het eenvoudiger maakt om mensen te ontslaan dan wordt de wet gebruikt/opgesteld voor een andere reden dan waarvoor deze oorspronkelijk bedoeld is: detournement de pouvoir: machtsmisbruik: onbehoorlijk bestuur.

Vervolgens worden er politieke spelletjes mee gespeeld: we willen wisselgeld, Domoor en de zijnen moeten ongestoord in hun huis van meer dan een miljoen kunnen blijven wonen: fair play beginsel en gelijkheidsbeginsel worden op grove wijze geschonden: onbehoorlijk bestuur.

Daarmee worden ook het zorgvuldheidsbeginsel en het motiveringsbeginsel geschonden: Zorgvuldigheidsbeginsel. De overheid moet een besluit zorgvuldig voorbereiden en nemen: correcte behandeling van de burger, zorgvuldig onderzoek naar de feiten en belangen, procedure goed volgen en deugdelijke besluitvorming (art. 3:2 Awb).
Motiveringsbeginsel. De overheid moet zijn besluiten goed motiveren: de feiten moeten kloppen en de motivering moet logisch en begrijpelijk zijn (art. 3:46 Awb).

Specialiteitsbeginsel. Een bestuursorgaan mag alleen die belangen behartigen waarvoor de betrokken wet of regeling een grondslag biedt.
Evenredigheidsbeginsel. De overheid moet ervoor zorgen dat de lasten of nadelige gevolgen van een overheidsbesluit voor een burger niet zwaarder zijn dan het algemeen belang van het besluit (art. 3:4 lid 2 Awb).
Vertrouwensbeginsel. Een burger mag, onder bepaalde voorwaarden, kunnen vertrouwen op uitlatingen van een bestuursorgaan waarin dingen worden toegezegd maar die later niet nagekomen (kunnen) worden door het bestuursorgaan.
Verbod op détournement de pouvoir. De overheid mag een wettelijke bevoegdheid alleen gebruiken voor het doel waarvoor die bevoegdheid gegeven is (art. 3:3 Awb).
De overheid mag geen zaken regelen die niet binnen haar bevoegdheid liggen of die willekeur oproepen.

Wanbestuur dus.

Nu is wanbestuur van Donner wel begrijpelijk: ego en ijdelheid die correct bestuur in de weg staan.

Hij wil zo graag overkomen als de vastberaden alwetende jurist/god, maar het is een verwarde, zoekende man die in conflict is met zichzelf en daarom nergens rust vindt.

Isn't he a bit like you ? Nowhere man.




Post Scriptum
En ook Verschrijver verschrijft zich wel eens, het voorstel komt van de werkgevers, 200.000 aan de baan helpen voor een beter ontslagrecht. Raar maatschappelijk gevoel hebben ondernemers/werkgevers, we helpen 200.000 aan het werk opdat we er 500.000 eenvoudiger kunnen ontslaan. Moet je aan dat soort chantage toegeven ?


Rustig in je leunstoel lezen (tenslotte ook vaak de werkelijkheid; in al die verhalen van Hermans, t Hart en Toonder zit iets autobiografisch, ontleend aan de werkelijkheid). Poe-ha Verschrijver.

No comments: