Thursday, December 13, 2007

Enver Hoxha

Enver Hoxha (Gjirokastër, 16 oktober 1908 - Tirana, 11 april 1985) was lange tijd als secretaris-generaal van de Albanese Partij van de Arbeid de politieke leider van Albanië. Zijn ambt werd gekenmerkt door een meedogenloze dictatuur waarbij geen ruimte was voor vrije geloofs- en meningsuitingen.

Door zijn vriendschap met en bewondering voor Jozef Stalin dreef hij na diens dood in 1953 zijn land de totale isolatie in. In 1948 had Hoxha al alle banden met Joegoslavië verbroken vanwege de breuk tussen Tito en Stalin. Toen Chroesjtjov na Stalins dood kritiek op Stalin uitoefende, keerde Hoxha zich ook van de Sovjet-Unie af. In de jaren zestig klopte hij aan bij de Chinese leider Mao en zo werd het kleine Albanië het enige maoïstische en tevens armste en meest achtergebleven land van Europa. Nadat China na Mao's dood in 1976 een nieuwe politieke lijn afkondigde, keerde Hoxha zich ook van China af. Zo werd Albanië het meest geisoleerde land in Europa. Zonder "grote broer" die het land voorzag van hulp, grondstoffen en technologie dreigde Albanië af te glijden naar de middeleeuwen.

Hoxha stond erop dat de onafhankelijkheid van zijn land zekergesteld zou worden en liet daarom ongeveer 600.000 bunkers bouwen op iedere plek die maar enigszins van strategisch belang was. Daarvoor werd een betonindustrie uit de grond gestampt en duur staal ingevoerd uit het buitenland. Verder onderdrukte Hoxha consequent iedere geloofsuiting. Wie betrapt werd met de Bijbel of Koran kon rekenen op een straf van een aantal jaar "heropvoedingskamp".

Na zijn dood werd in Tirana een mausoleum voor hem gebouwd, maar zijn stoffelijk overschot heeft daar niet lang gerust. Tegenwoordig is het mausoleum een cultuurcentrum.

Hij werd na zijn dood opgevolgd door Ramiz Alia.





Volgens mij weet ik meer niet dan wel, maar Plato of Socrates had datzelfde inzicht. Laat mensen dus maar hun (bij)geloof, van de islam, via het katholicisme, het socialisme, het liberalisme (bestaat dat ?) tot het kapitalisme. Vrijheid van meningsuiting, dat is zeer belangrijk, op het werk, in de samenleving, net zoals vrijheid van geloof, zolang het anderen maar geen schade....

Zou jij iemand die pedofiele sites tijdens werk raadpleegt ontslaan ? Ja. Zou jij een niet functionerende leidinggevende ontslaan ? Naar een andere positie manouvreren en eerst goed bij mezelf kijken wie vindt dat hij/zij niet functioneert. Zou jij een medewerker ontslaan die negatieve geluiden over mij laat horen, gebaseerd op mijn werk ? Nee, ik zou een aantal gesprekken met hem/haar voeren en vervolgens bij een ander inzicht vragen ander werk te zoeken. Zou jij jezelf ontslaan ? Ja, zeker als ik doorbetaald zou worden zoals die ambtenaren van de provincie Brabant. Maar het liefste werk ik met plezier in een prettige omgeving, zoals ik zeker 12 jaar gedaan heb.

No comments: