Friday, April 27, 2007

Vergroening of ontgroening

Volgens mij vertelde Eckhardt Wintzen het volgende in 1995:

In het Westerse economische model is iets grondig mis. Arbeid is duur, grondstoffen zijn goedkoop. Winst maken betekent dus: zoveel mogelijk personeel eruit. Inclusief WAO-ers, vervroegd gepensioneerden en mensen die niet eens meer solliciteren is nu 7 tm 9 % van de Nederlandse beroepsbevolking werkeloos, exclusief de verborgen werkeloosheid van raamambtenaren tot koffiestafmedewerkers bij een bank of willekeurig welk bedrijf.

Bij een fabriek rijden vrachtwagens zonder cabine of chauffeur. Als het zo doorgaat dan wordt het bruto nationaal produkt over 20 jaar gemaakt door één m/v die ’s ochtends het licht aandoet en de machine opstart.
Daarnaast zitten er 600.000 ton cfk’s in de pijplijn; we weten nog niet hoe schadelijk dat is, maar de onzekerheid is reden genoeg om met je poten van de ozonlaag af te blijven. Het kooldioxide gehalte is gestegen met 30% en dat blijft stijgen (china en india nemen het westerse economische model over).
Dan kappen we ook nog eens de mogelijkheid tot herstel weg: het regenwoud.

Ons fiscale systeem moet anders. Tachtig procent van het geld dat de overheid via bedrijven binnen krijgt, zijn belastingen op het werk, terwijl grondstoffen zelden zijn belast. Dat is een wortel van het milieu- en werklooosheidskwaad. Belast grondstoffen en verminder de lasten op lonen ! Naar winst strevende bedrijven zullen dan grondstoffen sparen en meer arbeid inzetten.

Je kunt op de achterkant van een sigarendoosje uitrekenen dat dit systeem werkt. Handel is een dominante drijfveer in de Westerse economie. Wat goedkoop is wordt veel gebruikt en wat duur is weinig. Door werknemers goedkoper te maken en materiaal duurder, krijg je vanzelf een economie waarin meer personeel en minder materiaal verbruikt wordt (NB ! personeel verbruiken ! daaraan kun je toch weer zien dat hier een zieke manager aan het woord is met goede ideeën, noot van redacteur verschrijver).
Bedrijven zijn gewend om elkaar af te troeven. Als het straks financieel-technisch niet meer mogelijk is om een Magnum ijsje of een Mars te verkopen, dan bedenk je toch iets anders, iets gezonds ?

Verschrijving of ontschrijving (vanaf hier is verschrijver aan het woord)

Creativiteit in plaats van prat te gaan op je positie en rijkdom en zogenaamde leidinggevende activiteiten, waarbij je er trots op bent dat je er zoveel mensen uit werkt. Werk jezelf er liever uit in het besef dat je een overbodige geldgraaier bent. Rijkman Groenink geeft dat slechte voorbeeld nu. 10 miljoen krijgt hij mee voor de verkoop van abn amro. Dat is een aardig pensioen.

Tijdens een gesprek met een medewerker van KPN werd me verteld dat Ad Scheepbouwer vindt dat zijn salaris een zaak is tussen hem en de voorzitter van de Raad van Commissarissen. Nee, Ad, het hele bedrijf kijkt over je schouder mee. Heel Nederland kijkt over je schouder mee, Ad. Hetzelfde geldt voor Anders Moberg (Ahold), Jeroen van der Veer (Shell), Hans Weijers (Akzo) en Rijkman Groenink. Graaiers. Dieven. Bandieten. 12 miljoen of 14 miljoen EUR voor Bennink van Numico, ja, een miljoentje meer of minder, wat maakt het uit ? Waarom geen 50 miljoen ? Een slecht voorbeeld doet slecht volgen.

Daarom ben ik nog steeds voorstander van een minimum inkomen van 20.000 EUR bruto (17.000 EUR netto) en een maximum van 300.000 EUR bruto (150.000 EUR netto) per jaar. Bij de overheid, inclusief de energiebedrijven (nutsbedrijven) een maximum van 150.000 EUR bruto per jaar.

Als managers meer verdienen (300.000 EUR), dan mogen zij in overleg met anderen binnen het bedrijf (en evt. de overheid) bepalen of ze dat verdelen onder de werknemers van hun bedrijf of dat zij creatieve oplossingen weten te bedenken voor armoede en erbarmelijke milieu-omstandigheden, denk aan het planten van bomen tot succesvolle projecten in de derde wereld.
Creatief worden in het uitgeven van geld aan goede uitvoerbare projecten. Daarvoor je inspannen en niet nog meer geld willen verdienen.
En alle wapens opkopen en omsmelten bij Hoogovens. Ik haat wapens.


Interessant, dat Michael Moore nav Columbine opmerkte dat dat soort zaken vooral of juist in Amerika gebeurt vanwege de twee belangrijkste elementen die Amerika maakten tot wat het is: vrijheid en zelfdestructie (is het gebeuren op de school in het zuiden van Rusland, Tsjetsjenië, niet ook het gevolg van ongelijkheid, onderdrukking, je uitgesloten en verbannen voelen ? Maar kogels, bommen en granaten zijn geen oplossing. Of misschien ook wel, verlos de aarde van de mens. Ghandi. De zachtmoedigen zullen de aarde erven) .

Vrijheid en zelfdestructie. Een zelfdestructieve vrijheidsdrang. Daar zit iets in.

Overigens vertelde de KPN topman me ook nog dat de OPTA, de toezichthouder op telefonie/telecom bedrijven voor 80% betaald wordt door KPN !? Raar land/rare wereld leven we in.

No comments: