Tuesday, April 10, 2007

Positivo

Begrijp me goed: ik ben geen principiële aanbidder van het vorstenhuis of van het toekomstige staatshoofd. Maar ik weet wel zeker dat Nederland zich als republiek internationaal nog belachelijker zou maken, dan het als monarchie al doet. En je kunt gerust zeggen dat er in Nederland geen tienduizend republikeinen bestaan. Niemand verwacht dat er iets verbeteren zou, als de koningin werd afgezet en vervangen door een om de vier of zeven jaar te kiezen voordeurdeler, tweeverdiener, trendvolger, enerzijds-anderzijds afweger, of soortgelijke schrielhannes.
Welke particulier in Frankrijk ook president wordt, of het er één is van links of van rechts, zodra hij gekozen is zet hij een hoge borst op en gaat denken dat hij Lodewijk de Veertiende is. Hetzelfde verschijnsel zou je in Nederland ook krijgen. De koekenbakker of dakpannenfabrikant die president zou worden, zou zich meteen verbeelden dat hij Willem de Zwijger was. Dat wil zeggen: geen mond meer open doen. En ondertussen wel zijn zakken vullen, wat dacht je ?
Het toetakelen van het koningshuis heeft dus weinig nut. Maar waakzaamheid is geboden. Het koningshuis verdient wel erg veel en waarom was er geen vriendelijk neutraal meisje voor Alex ? Of een meisje dat gaat voor liefde ? Waarom de dochter van een Argentijnse dictator wel ? Hoezo privileges ? Voorkeursrecht ? Klassejustitie ? Of Benard of Maxima nu iemand aanrijdt, het geld en de afkomst hebben altijd gelijk.

Waarom feliciteerde Prins Benard moordenaar Eric O. meteen bij zijn vrijspraak ? Eric O. is een gevaarlijke gek die zomaar iemand neerschiet; lees en luister naar de omstanders ten tijde van het incident en lees over de intimidatie daarna bij het korps mariniers in het uitstekende artikel/interview in de Volkskrant van zaterdag 7 april 2007. Eer voor alles. Moorden is niet erg, als de eer van ons marinecorps maar niet aangetast wordt. En prins Benard betaalde ook al de boete voor een duister tweetal dat een veronderstelde winkeldief behoorlijk afroste. Pas op voor de desinformatie van de Telegraaf.

Heeft erover schrijven enige zin ? Schrijf het van je af en leef gelukkig en onnozel verder.

Beatus.

No comments: