Friday, May 30, 2014

A bit of peace

Schaf de marine af. Heeft Zwitserland ook niet. PVV logica.

Schaf werk af. Labour is a life destroying activity. Robots nemen het werk over en mensen kunnen zich aan vrije tijd wijden. Zo was en is het bedoeld. Mijn dochter zei ook, waarom niet twee dagen werken en vijf dagen vrij. Omdat mensen niet kunnen verdragen dat ze overbodig zijn, dat ze nutteloos en zinloos zijn. Alles is ijdelheid, alles is ledigheid.

Schaf oorlog, mensen, bedrijven, politiek, bestuur, werkgevers, werknemers af.

Schaf leidinggevenden, geld, competitie, belachelijke wedijver, ping pong wedstrijden af. Schaf verzuurde psychisch zieke wijven af. Schaf klootzakken af. Schaf banken, veel nutteloze en zinloze tv programma's, ellende af. Schaf juristen af, schaf artsen af. Schaf ziekte af. Zou het liefste van elk juridisch document een hoedje willen vouwen.

La superba gelezen. Goed boek, erg goed, over een bootvluchteling-neger, een marrokaan, een britse alcholist en Nederlandse schrijver. Als je die ellende leest vaak komisch beschreven dan heb je zo'n prachtig en mooi leven en van 50 tm 69 jaar steeds mooiere jaren dus hou je vast, het mooiste komt nog.

Liefde, het gaat allemaal om de liefde. Er zijn mensen die denken op te vallen door te zeggen dat ze er niet in geloven. Die snappen er niets van, want daar gaat het niet om. Het gaat erom of de liefde in jou gelooft en bereid is je te verrassen. Want liefde is als een medicijn voor mensen. Dat blijkt onder andere uit een Duits onderzoek, waaruit zou blijken dat de liefde mensen sterker maakt. Ze kunnen het leven beter aan.

Een onderzoek hierover werd deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Personality gepubliceerd.

De onderzoekers concentreerden zich op neurotische persoonlijkheden. Wat gebeurt er met hen als ze in een romantische relatie terecht komen? Maar laten we eerst even kijken naar wat de onderzoekers onder een neurotische persoonlijkheid verstaan. Mensen met neurotische trekken zijn banger, onzekerder en ergeren zich snel. Ze hebben aanleg tot depressie en vaak een laag gevoel voor eigenwaarde, waardoor ze alles negatief interpreteren en in het algemeen niet tevreden zijn met hun lichaam en/of hun leven.

Wat gebeurde er als de liefde zich in hun leven aandiende? Dat probeerden de onderzoekers uit te vinden door 245 stelletjes 9 maanden lang te volgen en om de drie maanden te interviewen. Vastgesteld werd daarmee hoe het met hun neurotische aard gesteld was en hoe tevreden ze waren over hun relatie. Bovendien moesten ze een verzonnen situatie van buiten beoordelen. Dat leek de onderzoekers belangrijk omdat met name gebeurtenissen van buiten de beoordeling van zichzelf en de relatie beïnvloeden. Ze hebben namelijk de neiging van negatieve impulsen sneller onderste boven te raken en in neutrale situaties daar een negatieve draai aan te geven.

De liefde bleek echter mensen met een neurotische persoonlijkheid sterker te maken. Geleidelijk veranderde hun karakter meer in de richting van stabiele persoonlijkheden die meer zelfvertrouwen hadden en positiever reageerden op impulsen vanuit de buitenwereld. Het belangrijkste was eigenlijk volgens de onderzoekers dat negativiteit kan worden afgeleerd.

Maar ja, negen maanden, dat is niet zo erg lang. Wat gebeurt er als het echte leven over die mensen heen rolt met de huwelijkstwisten, relatieproblemen, moeilijkheden met eventuele kinderen? Werkt het dan nog wel? Kun je telkens opnieuw verliefd worden op de partner die geleidelijk aan onderdeel van je probleem is geworden? Of moet je opnieuw verliefd worden op een ander en op die manier opnieuw je medicijn te krijgen? En wat gebeurt er als twee neurotische mensen verliefd worden op elkaar? Gaat het ze dan allebei beter af of allebei juist slechter?

En wie weet komt het allemaal niet door de liefde zelf, maar door het nieuwe begin: in het voorjaar lijkt het leven nieuwe kansen te bieden. Dan worden vogels, eekhoorntjes en andere dieren verliefd. Mensen misschien ook. Maar wat gebeurt er als het winter wordt?

Toch teken ik in voor de liefde op wat dan ook: op je kinderen, je kleinkinderen, je partner die je toch telkens weer weet te verrassen, op de eerste zondag in mei, op je moeder of desnoods op Conchita.




Kunnen vrouwen mannen doodzeuren?
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over relationele stress

Groot nieuws in de Britse media: mannen van zeurende vrouwen hebben meer kans vroegtijdig te overlijden. Nu hebben ze in het Verenigd Koninkrijk iets tegen zeurende echtgenotes. Ik herinner me mijn eigen verrassing, toen ik een jaar of dertig geleden in een Engelse krant las dat een man vrijgesproken was van moord op zijn vrouw omdat ze altijd zo zeurde. Dat zal daar tegenwoordig wel niet meer mogelijk zijn, maar gezien de toon in de Daily Mail en de Daily Telegraph begrijp je dat het aan de andere zijde van het Kanaal een issue is. Het begint in de berichtgeving meestal met de vraag: Zijn vrouwen in staat om hun echtgenoot dood te zeuren? Alsof een huwelijk niet iets van twee personen is, maar ja, dat bekt niet zo lekker in de media. Al deze berichten gaan terug naar een Deens onderzoek dat in het Journal of Epidemiology and Community Health verscheen.

Dat onderzoek was gericht op het begrijpen van de invloed van werkeloosheid op de gezondheid van mannen. De gegevens kwamen uit het Deense Longitudinale-onderzoek naar werk, werkloosheid en gezondheid, dat in 2000 begon. Daarin werden 9875 mannen en vrouwen tussen 36 en 52 jaar gevolgd. Natuurlijk bleek die werkloosheid een behoorlijke impact te hebben op de gezondheid van mannen. Maar het ging niet om de werkloosheid op zich.

Emotioneel beroep op pappa
 De werkloosheid maakte de mannen kwetsbaarder voor allerlei omstandigheden. En een van die omstandigheden is het thuis met hun partner en kinderen zijn. Die doen een emotioneel beroep op papa en dat schijnt hij niet aan te kunnen. Zijn cortisol gaat erdoor omhoog en dat geeft stress en verhoogde bloeddruk. Dat in combinatie met de toch al niet zo gezonde leefstijl van de heer des huizes kan ervoor zorgen dat, wat alleen nog een risico was, nu resulteert in hart- en bloedvatziekten.

Volgens de onderzoekers onder leiding van mevrouw Rikke Lund van de Universiteit van Kopenhagen wordt de kans van mannen om door dat voortdurend ruziën met hun partner te overlijden twee- tot driemaal zo groot als dat van mannen die niet in een relatie met een vrouw zitten. Het lijkt me een onderzoek waar de messen door geslepen zullen worden.

Negeren van de wensen van de vrouw
 Wie zijn schuld is het allemaal? Toch niet uitsluitend van de zeurende vrouw? Het zal ook wel het resultaat zijn van het jarenlang negeren van de wensen van de vrouw des huizes, die ook wel eens aan haar trekken had willen komen. Of weet ik veel wat er in zo'n huwelijk speelt. Huwelijken zijn ingewikkeld en de simplificaties die onderzoekers ermee uithalen ongelooflijk. Trouwens de clichés die de media er dan weer op loslaten doen nog minder recht aan wat er werkelijk gaande is.

En mocht je alles wat geschreven wordt geloven, dan kan ik je maar één advies geven: scheiden. Dan leef je misschien langer, maar zit dan de hele dag in de kroeg samen met andere mannen zielig te zijn en te drinken, waardoor je ook weer op lelijke wijze aan je einde kunt komen. Het leven is niet zonder risico's en het huwelijk ook niet. Maar was er niet ook onderzoek dat liet zien dat getrouwde mannen lager leven dan ongetrouwde mannen? Hoe zit dat dan weer?

No comments: