Tuesday, October 23, 2007

Het zijn net mensen

"The constant gardener" gezien, de film. Daar word je niet echt vrolijk van. Over het uitproberen van giftige en gevaarlijke medicijnen in Kenia. Zo zou aids/hiv ook de wereld in zijn gekomen.

En "het zijn net mensen" van Joris Luyendijk gelezen. Daarin staat dat het nieuws over de Islam/moslim/arabische landen vaak niet klopt. Het zijn dictaturen waar ambtenaren bijbaantjes moeten nemen om in leven te kunnen blijven en waar de geheime politie alles erg goed in de gaten houdt. Door de dictatuur is er geen waarheid en kan de waarheid ook niet verteld worden.
Amerika en andere landen hebben belang bij die dictatuur en de handel gaat vooral over wapens en olie, dus in feite houden onder andere wapenhandel, amerika en de mensen zelf de dictatuur in stand. Toen in Irak, ooit verdeeld door Engeland, een president kreeg die de olie exploitatie wilde nationaliseren, toen heeft de VS Saddam aan de macht geholpen. En de media oorlog komt aan bod, Israel en Palestina, de VS en Irak. Pasgekochte baby kleertjes neerleggen bij een gebomardeerde plek. Oorlog als PR/marketing stunt. Verschrikkelijk. Ik was er goed kapot van, dat boek. Wat kan ik nu met al die ellende ?

Ook nog die film met Jack Nicholson en Tom Cruise gezien; het leger als een hierarchische dictatuur, bevel is bevel, regel is regel en een moord moet dan kunnen.

Vandaar dat ik soms nog zo'n moeite heb met werk. Ik ga dan weer denken aan dat ontslag waardoor ik niet ten goede ben veranderd. Be cheerful, sir. Of werkt pessimisme ? Och, dat wordt vast niks. Dan kan alles alleen maar meevallen. En wat valt zo'n arbeidsconflictje in het niet vergeleken met de uitzichtloze toestand in het Midden Oosten, zoals beschreven in "het zijn net mensen".

Labor is a life destroying activity.

Maar je ware aard (wat die ook moge zijn) is behoorlijk sterk en ik word vast weer een naief onbezorgd zondagskind. En geen rancuneus verbitterd ouwelijk mannetje. De rest is het verleden en een gesloten boek.

Verdonk past ook in dat "regels zijn regels" en de menselijke maat is zoek. Verdonk was op dezelfde wijze cipier; zodra je een gevangene hielp die het moeilijk had, dan werd je ontslagen.
 Destructief optreden en nooit constructief meedenken. Destructiebedrijf Verdonk NV. Ze zeggen dat de zachtmoedigen de wereld zullen erven.

No comments: