Friday, March 3, 2023

accepting things you cannot change....acceptance about things that can't be changed .. being happy .. what the fritz happened .. far out .. en dan moet ik even denken aan m'n vrouw die op me wacht ..

 i tend(ed) to fight against everything, including myself, struggle against the whole of life, als ik af en toe die bevrijdende lach heb, dan valt er veel weg aan ellende ? 

you end up miserable and lonely, just let it happen, not too much pressure, too much of anything kills. 

Ik mis het grotendeels tevreden en gelukkige gevoel van 2014-juli 2020, toen werk, woning en de rest ok waren (december 2015-maart 2016 was even een zieke rotte tijd en 2018-2020 heb ik teveel verloren, werk, woning, verstand, genegenheid, liefde, kennissen, geluk, spullen waaraan ik gehecht was), dat gelukkige gevoel kreeg of had ik ook door een vriendin..in die tijd was ik alleen ook gelukkig en tevreden, net zoals tussen 1990/93 en 2005..toch gaat het me sinds februari/november 2022 weer steeds beter ? 

1990 "vaste" baan bij american express, waar mensen makkelijk ontslagen werden, 1993 vaste baan bij de gemeente....de "zekerheid" van werk en inkomen zijn zeer belangrijk voor me.....for efferiebody

En ik schrijf van me af, de 50% van de tijd dat het me relatief goed gaat wordt niet beschreven.

Happiness is a good health and a poor memory (Albert Schweitzer, citaat kende ik uit mijn hoofd, soms heb ik een goed geheugen, meestal niet)

https://www.canva.com/learn/quotes-on-happiness/

En hoe durf je te klagen vergeleken mensen die met oorlog, armoede, aardbeving, ziekte, onderdrukking en/of gevangenis te maken hebben. 

Vind het vreemd dat bij het treinongeluk in Griekenland de schuld gegeven wordt aan 1 man, net zoals de man die een laadpaal wilde neer zetten, daarbij per ongeluk een gasleiding raakte met explosie tot gevolg, waardoor een huis in stortte in Oldenzaal. Het is natuurlijk verschrikkelijk, maar het is wel een ongeluk. Wat heeft het voor zin om zo iemand met waarschijnlijk toch al het nodige schuld gevoel voor een aantal jaar in een gevangenis op te sluiten ? Ik vind dat ziek. Het leven van een 39 jarige echte werker in Oldenzaal is voorbij, verwoest en kapot gemaakt. Als er geen opzet is, het is een ongeluk, dan is dat al ellendig genoeg, het lijkt me niet goed dat er dan hijgerige krengen (van het om) een klopjacht organiseren. 

https://www.nu.nl/binnenland/6254240/om-vervolgt-monteur-voor-veroorzaken-zware-explosie-in-woning-oldenzaal.html

Zie ook op het blog "verschrijver: de val" hoe misdadig door vooral het openbaar ministerie werd om gegaan met veronderstelde daders van de vuurwerk ramp in Enschede; mensen die daarvoor geprobeerd hadden de vuurwerk fabriek/opslagloods te verplaatsen werden vervolgd, als criminele misdadigers gezien en moesten de gevangenis in. Alleen maar met schuld en een zondebok zoeken bezig zijn izznogood, daar krijg je angstige gestoorde krengen van (bij het openbaar ministerie en elders).   

En echt rotte appels, zoals marc dutroux en joran van der sloot, verdienen volgens mij wel gevangenis.

Ik wens poetin en "zijn mannen" dood, ben het niet eens met het onderstaande artikel, het is ook niet geheel geloofwaardig, europese vrienden zouden het ook begrijpen, het nederlandse leger zou hem mogelijk een pensioen geven, maar vind het toch goed en interessant, 

Er is een levensles die ik uit de Afrikaanse filosofie van Ubuntu heb geleerd. Als iemand in de familie (psychisch) ziek wordt, zijn wij als familie deels verantwoordelijk. Zijn ziekte raakt ons ook. Daarom stuur ik mijn broer af en toe geld om zijn zware depressie ietsje te verlichten. Ik voel me deels verantwoordelijk. Als ik dit tegen mijn Europese vrienden zeg, lachen ze me uit. “Hoezo ben je deels verantwoordelijk? Het is toch niet jouw schuld dat hij ziek is?” In Europa is een individu verantwoordelijk voor zichzelf en ook voor zijn eigen daden.

https://www.trouw.nl/opinie/mijn-broer-poetin-schreeuwt-om-hulp~b6955e86/


Vladimir Poetin - Wikipedia


Willem Frederik Hermans: Het Europa van vandaag is aan meer dan één kracht bloot gesteld, die het met een terugkeer naar barbarie bedreigt. Zijn wij in barbarie verzonken ? Niemand die het kan zeggen. 

Het is waar, dat in 1945 Duitsland, Italië en de landen die door Duitsland bezet waren geweest, op sommige gebieden de nieuwste ontwikkelingen niet kenden. Het is waar dat in Hitler’s Duitsland bepaalde kunstvormen, bij voorbeeld het abstracte schilderen, verboden waren als ‘ontaarde kunst’. Maar even waar is het dat ook Huizinga het streven van Kandinsky, Mondriaan enz., als een vorm van ontaarding opvatte. – Maar aan de andere kant:
Belangrijke technische vernieuwingen zijn uit nazi-Duitsland afkomstig, hadden in nazi-Duitsland een hoge vlucht genomen: het raketwezen natuurlijk, en de vrijgezellenbelasting. Hitler had zijn onderdanen verboden Nobelprijzen te accepteren. Hij creëerde zelf een soortgelijke prijs. Een van de eersten die deze prijs uit handen van zijn Führer aannam, was Doktor Ferdinand Porsche, in wiens creaties de Nederlandse politie heden ten dage de vaderlandse democraten achternazit.
Mussolini bevorderde van staatswege een soort pseudo-monumentale Kitschkunst en zag gaarne dat patriottisch gebral met literatuur verwisseld werd, maar andere kunststromingen werden niet of nauwelijks vervolgd. 

Wanneer iedereen plotseling zou weigeren te werken, dan is het inderdaad waarschijnlijk dat de cultuur ondergaat, omdat de gehele bevolking binnen veertien dagen de hongerdood zou sterven. De taal is een uitvinding. De mens heeft de taal van niemand geleerd. Achteraf is het onvoorstelbaar dat deze uitvinding ooit gedaan is en niemand begrijpt of weet hoe, maar het is nu eenmaal zo.

Hermans gaat ervan uit dat de mens de werkelijkheid die hem omringt en waarvan hij deel uit maakt, niet kan kennen. De realiteit is te complex, te dubbelzinnig en in wezen chaotisch. Waarheid bestaat niet. Niets kan met zekerheid bekend zijn (voor de verworvenheden van de exacte wetenschappen maakt Hermans soms een uitzondering). Met dit idee kan men echter niet leven. Om zichzelf in stand te houden schept ieder mens zich een beeld van de werkelijkheid waaraan hij zijn zekerheid ontleent. 

Aangezien elk mens behept is met zo'n mythisch werkelijkheidsbeeld zal het contact met andere mensen vrijwel altijd aanleiding geven tot misverstand, onbegrip, meningsverschillen, wantrouwen, misleiding (moedwillig of niet) en bedrog. Dit volgt uit het feit dat ieder in zijn eigen wereld, zijn eigen ‘donkere kamer’, zit opgesloten en bijgevolg niet in de psyche van een ander mens kan doordringen, noch zelf door een ander gekend kan worden. Zodoende heeft iedereen voor zichzelf altijd gelijk. Nooit kan men zeker weten waar men met een ander aan toe is.

Ieder mens is in wezen alleen en zelfs zichzelf kan de mens niet werkelijk kennen. Genegenheid of liefde, die deze fundamentele menselijke eenzaamheid zou kunnen opheffen, komt in de wereld zoals Hermans die ziet en in zijn romans beschrijft, nauwelijks voor. Dat het in het maatschappelijk verkeer tussen mensen soms nog redelijk goed gaat, komt doordat men zich aan een aantal afspraken houdt; die echter onmiddellijk worden gebroken als men daar voordeel bij heeft. Morele overtuigingen bestaan, volgens Hermans, alleen zolang men daar zelf baat bij kan hebben. Een oorlogssituatie, waarin de normale gedragscodes gebroken worden, illustreert het best deze junglementaliteit.

Een extra belemmering voor de communicatie tussen mensen vormt de taal, waarin het onmogelijk is gedachten zonder vervalsingen en dubbelzinnigheden tot uitdrukking te brengen. Het beperkte aantal woorden van de taal is ontoereikend om de steeds veranderende, oneindig gecompliceerde werkelijkheid mee te beschrijven. Zo brengt het gebruik van taal noodgedwongen een ordening van de werkelijkheid met zich mee. Er is maar één woord dat de werkelijkheid weergeeft zonder te ordenen en dat is het woord: chaos. Deze opvattingen van Hermans over de waarde van de taal sluiten nauw aan bij de ideeën van de filosoof Ludwig Wittgenstein.

Omdat de mens onbewust weet dat zijn idee van de werkelijkheid in wezen mythisch is en op waandenkbeelden berust, zoekt hij anderen die zijn opvattingen delen, opdat men elkaar wederzijds in zijn ideeën bevestigen zal. Om dezelfde reden zoekt men aansluiting bij een algemeen geaccepteerde mythe, bijvoorbeeld een bepaalde religie of ideologie, in de overtuiging dat, waar veel mensen hetzelfde denken, de kans dat dit onwaarheid zou zijn, geringer is. Hermans heeft in zijn essays en kritieken, maar ook in zijn romans, gepoogd aan te tonen dat religieuze, filosofische, psychologische en politieke systemen (bijvoorbeeld het marxistisch-leninisme) op waandenkbeelden berusten, verzinsels zijn en geen waarheid. Als functie van de schrijver ziet hij dan ook het ontmaskeren van dit soort dromen der mensheid. Het zal duidelijk zijn dat iemand met zo'n boodschap zeer veel weerstand zal oproepen bij mensen die denken dat hun zekerheden hun ontnomen worden.


Dat chaos heerst heeft Hermans zeer overtuigend laten zien onder meer door verhalen te schrijven over personen die, paradoxaal genoeg, juist de waarheid zoeken, die proberen de identiteit van zichzelf of van een ander te achterhalen, maar hierin natuurlijk mislukken omdat er geen waarheid bestaat, en zo moeten ervaren dat er alleen maar onzekerheid en chaos is. Zij bereiken hun doel niet, door tegenwerking, misleiding en bedrog van anderen, door eigen nalatigheid, aarzeling en psychische remmingen, door gebrek aan feitenkennis of doordat zij verkeerde conclusies trekken uit de informatie waarover zij wel beschikken. En als zij hun doel wel lijken te bereiken, dan blijkt dit vaak het tegenovergestelde van wat zij hadden gezocht. Hun overtuiging van wat zij voor waar hielden, wordt geschokt, en verwarring is hun deel.


WFH: ‘De journalist formuleert wat de massa denkt, de schrijver bestrijdt wat de massa denkt en brengt aan het licht wat de massa niet durft te denken.’


Ik ben geen schrijver, soms verschrijver, vind W.F. Hermans een zeer goede schrijver. Sommige journalisten formuleren ook zeer goed tegendraadse of andere opvattingen. Die windmolens op zee staan bijna altijd stil, ik zie de bladen bijna nooit draaien !? 


https://youp.nl/columns/bloemen-vergeten


https://nl.wikipedia.org/wiki/Mercurius_(mythologie)



Maar ik bedoel welke kracht houdt sterrenstelsels bij elkaar in het melkwegstelsel, 

of de andromeda nevel, 

what force binds the stars, dat alpha centauri op 4 lichtjaar van de aarde staat en orion op 8 lichtjaar, met voldoende (permanente) energie zou de snelste raket die men op aarde kan maken/bouwen er ruim 160.000 jaar over doen om bij Orion in de buurt te komen (geloof dat de voyager 1 & 2 door een kern reactor zo'n 60.000 kilometer per uur vliegen....die snelheid en dan er nog 160.000 jaar over doen ! en de kern reactor van voyager 1 en 2 stopt per 2025). 

Er zijn objecten/sterren(stelsels) ontdekt op 27 en 33 miljard lichtjaar, vreemd dat er dan bij het artikel staat dat astronomen nu 12,8 miljard jaar terug in de tijd kunnen kijken, volgens mij moet dat zijn 27 of 33 miljard jaar terug in de tijd kijken....dat zou komen doordat we nu het licht van de ster zien van 12,8 miljard jaar geleden, maar dat het universum zo uitgedijd zou zijn in de tussentijd dat de ster/stelsel in werkelijkheid op 27/33 miljard lichtjaar staat....volgens mij betekent het dat het universum minimaal 33 miljard jaar oud is en dat achter die 33 miljard jaar het universum zich oneindig in tijd en ruimte uit strekt .... er was GEEN big bang, misschien little bangs .... en dat in het melkwegstelsel sterren dichter bij elkaar staan, hoe zou dat komen ? Tussen het melkwegstelsel en de andromeda navel nevel zijn er geen sterren !? Alleen maar dark matter/energy. And a dark hole in the middle, waarom slokt die niet al die sterren op met die enorme zwaartekracht waaruit zelfs licht niet ontsnapt ? Of is dat al gebeurd en zitten we aan de andere kant van a dark hole. 

33 miljard lichtjaar en over een afstand van 8 lichtjaar doen "we" theoretisch (geen oneindige energie) 160.000 jaar met de snelste raket die we nu hebben, zo groot is het zichtbare universum en het kan niet anders dan dat het universum oneindig is 😱, dat is zo onbegrijpelijk en onbevattelijk en dan nog mummelen over jezus, allah, god, goden, godinnen, zelfs ãi~iTeT kan dergelijke grootheden en die piep piep piep kleine aarde niet bevatten en dan nog de boel zo vernielen ook.

Volgens mij zijn er geen sterren zichtbaar aan de schaduwkant van de maan (gelezen bij Michael Collins, die rondjes om de maan bleef vliegen om neil armstrong en buzz aldrin op te halen van de maan in 1969). Daarna nooit meer over gelezen en dat de sterren niet zichtbaar zijn zou ook kunnen komen door het felle zonlicht, zelfs aan de donkere kant van de maan is het zonlicht te fel ?? Soms denk ik dat het komt doordat de maan een andere werkelijkheid laat zien, onze zon (een gele dwerg) en planeten zitten in het zwarte gat, alle sterren van het melkwegstelsel zijn er 40 miljard jaar, dat is op de oneindigheid 4 secondes....als alle sterren in het waarneembare universum gedoofd zijn, dan rest het zwarte gat....heb nu het idee dat er continu nieuwe sterrenstelsels ontstaan en dat als we vanuit de aarde naar sterren(stelsels) in het verleden kijken en dat dat verleden oneindig is....dan is het ook de toekomst ?  

De veronderstellingen in het onderstaande artikel kloppen vaak niet of zijn vooroordelen ("een jong heelal", de "oerknal"; volgens mij was er geen big bang (bedacht door een monnik met de schepping in gedachten) en ik twijfel of het heelal uit dijt, waarbinnen zou dat heelal dan uit dijen, een oneindig heelal binnen een oneindig iets. En daarbinnen "heerst" op de piepkleine aarde in een luchtbelletje ergens in dat oneindige heelal het mammon animal farm varken dat de aarde vernielt. 

https://www.newscientist.nl/nieuws/astronomen-hebben-mogelijk-het-verste-sterrenstelsel-ooit-gevonden/#:~:text=Het%20sterrenstelsel%20HD1%20lijkt%20op,dat%20astronomen%20ooit%20hebben%20ontdekt.

4 apr. 2022 · Astronomen hebben een ster ontdekt op meer dan 27 miljard lichtjaar afstand van de aarde. Het is de verste ster die ooit is waargenomen. Het licht van de ster heeft veel tijd no  

12 apr. 2022 · Het sterrenstelsel HD1 lijkt op zo’n 33,4 miljard lichtjaar afstand van de aarde te staan. Daarmee zou dit het verste object zijn dat ooit is gezien. De extreme helderheid ervan

Het centrum van ons sterrenstelsel, de Melkweg, is ongeveer 28 000 lichtjaar ver. De diameter van de Melkweg is ongeveer 100 000 lichtjaar. Het dichtstbijzijnde andere grote sterrenstelsel

De zon heeft een diameter van 1.392.684 km met een onzekerheid van 130 km. Dit komt overeen met een diameter van 109 maal die van de aarde, waarmee de zon het grootste hemellichaam

Het volume van Jupiter is ongeveer 1321 keer dat van de Aarde en toch is de planeet 'maar' 318 keer zo zwaar. De diameter van Jupiter is ongeveer tien keer zo klein als die van de Zon.

what is this force that binds the stars....dark matter & dark energy ? binds the stars like orion, alpha centauri, the sun ?  bliksem dr doorheen, sneller dan het licht door het vacuüm, sprite, tachyon 

of

gravity, zwaartekracht ? of een combinatie van aantrekkende en afstotende krachten..



No comments: