moet er niet aan denken dat dit oneindige universum "maar" een oceaan zou zijn waarin mechanische sterrenkwallen met elkaar paren om het heelal met dat rotating (anti) magnetic star wheel melkwegstel & andromeda nevel platte energy kwal in stand te houden....stel je voor nog groter dan groot, ook ik kan oneindigheid niet aan, in me gedachte
De elektrische telegraaf, door de tijd, de dood, de oneindigheid heen, sneller dan het licht.
She leads a lonely life
He leads a lonely life.... "ik ben zo vreselijk alleen" "au, au" "heb er allemaal geen zin meer in" "i wish i was dead, i hung my head" "wat doe ik hier eigenlijk ?" "himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt" "je kakelt wat, hoort wat gekakel aan en dan is het leven weer voorbij" "of je bent zo stom een zogenaamde waarheid te zoeken en blijft in (ontredderde) verwarring achter" "in a world of false sincerity and self-centered people" "the hope, the fear, die geld beluste olie- en gas industrie ombouwen naar een groene waterstofindustrie, dat is zwemmend een olie tanker van koers laten veranderen, succes ! sterkte !" "always look on the bright side of life"
Mijn haar zit goed en ik zie er niet slecht uit, ook niet top, maar niet slecht. Misschien is een beetje ijdelheid het enige wat een mens overeind houdt ? A tribute to the courage of individuality. Don't let it bring you down, everything changes, tobber, piekeraar.
Als “ons” melkwegstelsel als rotating magnetic star
field en die Andromeda nevel collide, “botsen”,
een rotating anti magnetic star field, dan nieuwe sterren stelsels, 4 ? 8 ? 16 ? 1 ?
Er zijn clusters van 16 melkwegstelsels waar genomen, zie het atoom model van Niels Bohr met een kern die zich als een eicel vermenigvuldigt, net zoals ons melkwegstelsel en de andromeda nevel.
Als op een slimme manier alles en iedereen verenigd in äiTeT samen werkt, vrouwen, mannen, dieren, planten, flora, fauna, zonnestelsel, melkwegstelsel, heelal, dark matter, dark energy (een vacuüm is toch niks ?) en vooral de dood, dan is dat een mooi wonder.
Van 21 maart 2023, teletekst op blz 101 is nog steeds de snelste samenvatting van eT nieuws (hieronder een samenvatting van een pril āiTeT ?).....hieronder beweise dat media mee werken aan eT toneelstuk van vvd~bbb.... cda en cu nemen eT nog serieus, d66 weet eT ook niet meer net zoals niemand….laatste stuiptrekkingen van een stervend mens, een stervende planeet misschien ? Als je eerst teletekst leest en daarna het onderstaande, dan klopt het beter, “het verhaal” over een falende overheid.
https://nos.nl/artikel/2468265-rapport-vrouwenhaat-racisme-en-homofobie-binnen-londense-politie
Waarom pig trump roept dat hij gearresteerd wordt (en het ook hoopt)---> slachtoffer (d)rol
zou goed zijn als narcistisch mammon animal farm pig donald trump gearresteerd wordt en een poosje in of naar de gevangenis verdwijnt.....en dat zou dan komen door sexgedoe met een twijfelachtige dame en niet door zijn debiele smerige laffe rotte door poetin geregelde en betaalde president tijd en zijn capitool moord(en)..ik kan garanderen dat 9 maanden gevangenis afschuwelijk is, geen slachtoffer rol....pot verdomme, zo'n zieke prins andrew van "great" britain, et ken altijd nog erger dan willy knorrie alexander en bea oranja na ss raus .... prins benard, opa knor wa, was er ook so een .... eT is dat maxima zorrequieta (junta/ss dochter/zoon) te vervaarlijk is of so, what do i know, ik ken die mammon varkensmense niet en laat dat maar so bleife
“We are just waves in time and space, changing continuously, and the illusion of individuality is produced through the concatenation of the rapidly succeeding phases of existence. What we define as likeness is merely the result of the symmetrical arrangement of molecules which compose our body.” N. Tesla
Concatenation: aaneenschakeling
@@@@
Wat een bevrijding, als mijn kind dan weer genezen is.
Dat befaamde diepere menselijke contact, waar je wel eens over leest, is een onmogelijkheid. Dat is me in mijn 40 jarige bestaan, na talloze gesprekken met Emily, Bea, Benard, Claus, Tjeenk, Piet Hein Domoor en anderen wel duidelijk geworden. Goh, wat had emily toch lekkere billen. Maar waar was ik ?
Onze voorouders mijmerden niet eens over het diepere menselijke contact, door moeilijke materiële omstandigheden hadden zij simpelweg de tijd niet om over allerlei zaken eens rustig na te denken, het conformisme was en is oppermachtig. Mensen zouden eigenlijk ook niet weten wat zij zouden moeten mededelen, zelfs als zij betere communicatiemiddelen zouden bezitten. Vooral vrouwen lijken daarover teleurgesteld in de loop der tijd.
Het is de vraag of de verhoudingen tussen mensen onderling, voor zover vriendschappelijk of liefderijk, nu werkelijk wel van zo essentieel andere orde is dan die tussen baas en huisdier. Het gros van de intermenselijke verhoudingen en mededelingen heeft een emotionele, geen logische, inhoud.
Zelfs de intellectueel meest begaafde is toch altijd maar gedeeltelijk en tijdelijk tot redelijke handelingen in staat. De opvatting dat geleerden of wetenschappers ook buiten hun vak-bezigheden redelijker zouden zijn dan niet geleerden, in hun huwelijk, hun politieke, religieuze, zedelijke overtuigingen, hun omgang met de medemens is een bekende dwaling.
Gering is het aantal minuten, zelfs seconden per dag dat het brein van een geleerde redelijk denkt. Oplossingen vindt hij in een flits: de rest van zijn denken is hetzij chaotisch, hetzij ordelijk, hetzij fout, hetzij goed, hetzij vol, hetzij leeg. Willekeurig, rancuneus, emotioneel, rationeel, vriendelijk, liefdevol, onbehoorlijk, beminnelijk, hatelijk, cynisch, nieuwsgierig, zachtmoedig, hard enzovoorts. En dan ga je dood. Veel van mijn leeftijdgenoten rond de veertig verzuchten ook al vaak: zo, nog een keer hetzelfde aantal jaren en dan zit het er weer op...en ik weet niet eens zeker of dat nou een mooi vooruitzicht is. Ja, toch, de jaren van 50 tot 55 jaar waren misschien de mooiste van mijn leven ! Daarna de val....op krabbele maar weer, je moet wel....durf en heb geen zin in zelfmoord, soms....als ik dan aan herman brood denk, van het hilton springen, nooit....zou ik nooit durven....zelfs niet met een pil.
Zonder geheugen bestaat er geen leugen of rancune. Oppervlakkige mensen zijn vrolijke mensen. Of mensen/zielen die hun gedachten tijdelijk kunnen beheersen en sturen. Of met mate wiet gebruik (max 1 gram per week in 2~4 porties door de voeding), hollandia truffels, die vooral met mate, dan wel lachgas gebruik, max 2 slagroomcapsules per week, mits gecontroleerd en met een sterke ziel, als je geen verslavende persoonlijkheid hebt zou eT gezond kunnen zijn, naast een verder gezond leven (mediterraans dieet, weinig vlees, genoeg fruit en groente, lichaamsbeweging, half uur wandelen of fietsen per dag zou al voldoende zijn). Wel voorzichtig mee zijn, ik werd er toch wat gek van 2018-2020.
Als je de volkskrant en de telegraaf op dezelfde dag leest, dan lees je toch over twee verschillende Nederlanden of twee andere werelden, of de nrc en de telegraaf, of the sun en the guardian of le monde en le canard enchainé
Zou het nou opvallen dat ik af en toe ook de story lees, ter nuance op de privé ?
wa willy knorrie de vveifde o ranja na ss raus raus raus
Willem Alexander arriveert op Prinsjesdag in Grote Draagstoel |
Wopke Hoekstra, ga vanuit je goede geloof nu het goede doen en zet
naast hugo de jonge,
de schijnheilige (hard werken is geen garantie foor goed)
een topvrouw neer, anke, jacintha, aska, nadat hij om vergiffenis
gesmeekt heeft, stop het mammon animal farm varkentje
maar een maand in de gevangenis
zoals het krrreng mij 9 maanden aan deed,
au, au, ik ben een gekwetste frau
wel zie je toch ook even hoe de boeren denken
een boer verwondt twee agenten (als het waar is !!)
en dan komen de boeren op tractors naar de gevangenis
uit solidariteit, jullie hebben 1 van ons opgesloten !
als agenten echt gewond zijn, dan hoort die man even in de gevangenis
om daarna met inzicht het leven weer op te pakken
(wat een gek als hij echt op agenten in rijdt)
laat hugo de jonge
met zijn angstige ruim 20 miljoen eur belastinggeld
voor mond maskers die niet werkten van se cda vrindjes
in crisis sie je hoe geschift ass holes sein, soals b en m,
een betere onderwijzer worre (is dat verantwoord, lijkt me niet)
dat je dat ijdele verwaande porem nog durft te vertone
God Verdomme
@@@@
Dit zakie stinkt zoals teveel, maar zie ook het bovenstaande en dat de shovel bestuurder riep "ik ben een souverein mens en erken de rechtspraak niet," enerzijds niet mis, anderzijds toch teveel eigenrichting of so, ik was er niet bij toen de shovel door de afzetting reed en de agenten hem daarom te hardhandig arresteerden
@@@@
If we use our fuel to get our power, we are living on our capital and exhausting it rapidly. This method is barbarous and wantonly wasteful, and will have to be stopped in the interest of coming generations. The heat of the sun's rays represents an immense amount of energy.... combined with hydrogen H(2)? .... Nikola Tesla + addition āiTeT
@@@@
De lichtsnelheid in vacuüm wordt beschouwd als een natuurconstante. De bovenstaande waarde is geen meetwaarde maar definieert de meter: deze is de afstand die het licht in 1/299 792 458 seconde aflegt. Dit betekent dat nadat volgens een eerdere definitie van de meter de lichtsnelheid in vacuüm constant bleek, deze nu per definitie constant is (en in termen van het huidige stelsel van eenheden overal en altijd hetzelfde is geweest en zal zijn). De lichtsnelheid wordt vaak afgerond naar 300 000 000 meter per seconde, dus 300 000 kilometer per seconde ofwel 1,08 miljard kilometer per uur.
De lichtsnelheid in een medium is lager dan deze waarde (in lucht 0,03% lager). De verhouding van c en de fasesnelheid in een medium is de brekingsindex van dat medium. De lichtsnelheid in een medium hangt in het algemeen niet alleen van de stof af, maar ook van de golflengte van het licht dat men beschouwt. In vacuüm is de lichtsnelheid voor alle golflengten gelijk.
In natuurkundige formules wordt de lichtsnelheid in vacuüm meestal weergegeven met de letter c, zoals in de formule van de massa-energierelatie . De c staat voor celeritas, Latijn voor snelheid. Deze natuurkundige constante speelt in de natuurkunde een centrale rol, met verreikende consequenties voor het begrip van ruimte en tijd die nu deel uitmaken van een enkele ruimtetijd.
De lichtsnelheid is tevens de maximale snelheid waarmee overdracht van informatie kan plaatsvinden. De minimale responstijd is tweemaal de overdrachtstijd (round-trip delay). In de telecommunicatie speelt dat vooral een rol bij communicatie met of via satellieten; de communicatiepartners horen elkaar daarbij met een zekere vertraging, ruwweg tussen 0,5 en 1 seconde. Bij andere media, zoals het internet, wordt een groot deel van de vertragingen door de elektronica en de gebruikte protocollen veroorzaakt. Bij het vanaf de aarde besturen van een voertuig op een andere planeet, zoals het Mars Science Laboratory, is de responstijd nog veel langer: in het geval van Mars, afhankelijk van de posities van beide planeten, zo'n 20 minuten. Bij de Voyager 1 was de responstijd in 2017 ruim 39 uur.
Bij snelle elektronica moet ook rekening met de lichtsnelheid gehouden worden. De afstanden binnen een processor, tussen processor en componenten of tussen samenwerkende processoren onderling moeten over het algemeen korter zijn dan de afstand die met de lichtsnelheid in één klokpuls afgelegd kan worden. Bij een kloksnelheid van 5 GHz is dat ongeveer 6 centimeter. Een verdubbeling van de kloksnelheid halveert deze maximale afstand.
Als een lichtpuls uitgezonden van de ene ruimtetijdpositie op de andere aankomt, zegt men dat de ruimtetijdposities lichtachtig gescheiden zijn. De ruimtetijdpositie van aankomst is ondubbelzinnig in de tijd na de ruimtetijdpositie van vertrek, maar voor twee gegeven lichtachtig gescheiden ruimtetijdposities kan door de keuze van het inertiaalstelsel het tijdsverschil (en dienovereenkomstig de ruimtelijke afstand) elke willekeurige positieve waarde aannemen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtsnelheid
Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]
De eerste persoon die een theorie over de lichtsnelheid voorstelde was de Griekse natuurfilosoof Empedocles (rond 490–430 BC). Hij stelde dat het licht een eindige snelheid had. Daarom zou het tijd nodig hebben om te reizen. Het onderzoek naar wat het licht is bleef onderwerp van studie bij de oude Grieken en daarna in de vroege Arabische wereld. Zo werd hetzelfde idee daarna ook geopperd door de Arabische geleerde Ibn al-Haytham in het jaar 1021.
Tijdens de wetenschappelijke revolutie in Europa gingen geleerden op zoek naar een manier om de lichtsnelheid te bepalen. Hoewel Kepler en Descartes dachten dat de lichtsnelheid oneindig groot moest zijn, stelde Isaac Beeckman in zijn dagboek experimenten voor om de lichtsnelheid te meten, direct of in verhouding met de geluidssnelheid. Ook Galileo Galilei deed pogingen om de lichtsnelheid te meten, maar slaagde daar niet in. Zijn methode - door met lantaarns tussen bergtoppen te seinen - was te traag om de lichtsnelheid te kunnen meten. In 1676 stelde Ole Rømer de lichtsnelheid vast op 225 000 km/s. Hij vond deze snelheid door de tijden te vergelijken, waarop de maan Io van Jupiter achter Jupiter (eclips) tevoorschijn komt. In 1849 bepaalde Fizeau met een draaiend tandrad de lichtsnelheid tot op ongeveer 5% nauwkeurig (en met een iets andere methode halveerde hij het jaar daarop zijn meetfout). Foucault verbeterde dit met een draaiende spiegel. Albert Michelson kwam in 1903 tot 299 940 km/s.
De huidige definitie van de meter, en daarmee de exacte waarde van de lichtsnelheid, dateert uit 1983. Toen werd door de 17e CGPM de meter geherdefineerd als "de lengte van het pad dat het licht aflegt in vacuüm gedurende een tijdsinterval van 1/299 792 458 deel van een seconde."[1] Als gevolg van deze definitie is de lichtsnelheid in vacuüm exact 299 792 458 m/s[2][3] en is het een gedefinieerde constante binnen het Internationale Stelsel van Eenheden. Betere experimentele technieken hebben daarom geen invloed op de waarde van de snelheid van het licht, maar zorgen in plaats daarvan voor een nauwkeurigere definitie van de meter.[4][5]
Maximale snelheid[bewerken | brontekst bewerken]
De lichtsnelheid in een vacuüm is de maximale snelheid voor materie en informatie. Een deeltje dat geen rustmassa bezit, zoals het foton (lichtdeeltje), reist altijd met de lichtsnelheid. Voor een deeltje met rustmassa is oneindig veel energie en impuls nodig om dit tot de lichtsnelheid te versnellen, wat betekent dat dit onmogelijk is. De theorie van Einstein laat echter ook de mogelijkheid van tachyonen toe: deeltjes die altijd sneller gaan dan het licht en oneindig veel energie nodig hebben om tot de lichtsnelheid af te remmen. Of ze daadwerkelijk bestaan, is onbekend en kan in beginsel ook niet worden aangetoond.
Men zou kunnen veronderstellen dat de lichtsnelheid wordt overschreden als twee snelheden worden opgeteld. Dit is echter niet het geval. De relativiteitstheorie stelt dat snelheden niet zonder meer worden opgeteld. Er moet een speciale formule (snelheidstransformatie) worden toegepast. Bewegen twee lichamen in elkaars richting, het ene met snelheid u en het ander met snelheid v (beide minder dan c), dan is hun snelheid ten opzichte van elkaar
Dit is nimmer meer dan c. Bij lage snelheden, u en v klein ten opzichte van c, is w vrijwel gelijk aan u + v, daar u vc2 in dat geval vrijwel 0 is.
Relatie met magnetische en elektrische veldconstante en wetten van Maxwell[bewerken | brontekst bewerken]
Er geldt in een vacuüm dat
oftewel
met
- , de magnetische veldconstante
- F/m, de elektrische veldconstante
Dit is een gevolg van het feit dat de lichtsnelheid kan worden afgeleid uit de verhouding tussen de elektrische en magnetische veldsterkte van een elektromagnetische golf. Het toont tevens aan dat de lichtsnelheid vervat zit in de wetten van Maxwell. Zo laten deze wetten in vacuüm zien dat de verandering van het elektrisch veld in de tijd gekoppeld is aan de verandering van de magnetische fluxdichtheid naar de plaats, en omgekeerd, waarbij de verhoudingsgetallen de voortplantingssnelheid van de golf bepalen.
In een medium[bewerken | brontekst bewerken]
De lichtsnelheid in een medium, zoals glas of lucht, is lager dan in vacuüm. Zie bijvoorbeeld het effect in de Wet van Snellius. Het is deze vertraging die lichtbreking in een prisma veroorzaakt; het bijbehorende getal staat bekend als de brekingsindex, met n als symbool.
Hoewel deeltjes met massa nooit met de snelheid van het licht in een vacuüm, de absolute lichtsnelheid, of sneller kunnen bewegen, kunnen deeltjes wel door een medium reizen met een snelheid groter dan die van het licht in dat medium. De bij dit Tsjerenkov-effect vrijkomende straling wordt door het menselijk oog waargenomen als een blauw licht.[6]
Meten van de lichtsnelheid[bewerken | brontekst bewerken]
Constante snelheid[bewerken | brontekst bewerken]
Later in de 19e eeuw ontdekte men dat de snelheid van het licht in vacuüm constant was (in termen van de meter en de seconde volgens de toenmalige definities), onafhankelijk van de beweging van de lichtbron, maar zelfs ook onafhankelijk van de beweging van de waarnemer. Dat was de paradoxale conclusie van de experimenten van Michelson en Morley. Ook als iemand zelf in beweging is met een lamp in zijn hand, gaan voor die persoon de lichtstralen in alle richtingen nog steeds met dezelfde snelheid. Dit geldt ook voor het licht dat vanuit een andere lichtbron naar de persoon toe reist. De lichtsnelheid is in alle richtingen en onafhankelijk van de snelheid van de reiziger (vaak waarnemer genoemd) gelijk.
Dit strookt niet met de klassieke Newtoniaanse natuurkunde en ook niet met de intuïtie. Het was aanvankelijk dan ook moeilijk te accepteren, maar tegenwoordig is men er algemeen van overtuigd dat de lichtsnelheid inderdaad constant is. Het is het belangrijkste uitgangspunt van de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein.
In de algemene relativiteitstheorie kunnen (relatieve) snelheden echter alleen lokaal eenduidig gedefinieerd worden. De lichtsnelheid in de zin van de eigenafstand gedeeld door eigentijd is constant, niet in de zin van de coördinaten van een waarnemer op afstand.[7]
Moderne experimenten[bewerken | brontekst bewerken]
De Deense natuurkundige Lene Hau slaagde er in 1998 aan Harvard in om de gemiddelde snelheid van het licht (in een medium) te verlagen tot 17 m/s, zo'n 61,2 km/h. Zij deed dit door atomen af te koelen tot een miljoenste graad boven het absolute nulpunt. Atomen gaan zich dan gedragen als behorend tot een enkel superatoom. Deze toestand noemt men een bose-einsteincondensaat. In 1999 slaagde de onderzoeksgroep erin om het licht zelfs volledig stil te laten staan, gedurende een milliseconde.[8]
Recente proeven hebben ook aangetoond dat het mogelijk is om de groepssnelheid van licht boven c te brengen. Een experiment zorgde ervoor dat een laserstraal door een cesiumwolk vloog over een zeer korte afstand met een snelheid van 300 × c maar deze techniek is niet bruikbaar om informatie te verzenden sneller dan het licht.
Sneller dan het licht[bewerken | brontekst bewerken]
Op 22 september 2011 werden de resultaten gepubliceerd van een experiment waarbij vanuit de LHC van CERN een neutrinobundel werd afgevuurd op een doel 730 kilometer verderop in Gran Sasso (Italië). De metingen leken erop te duiden dat de deeltjes een fractie sneller waren dan het licht. Omdat de onderzoekers geen fout in het eigen onderzoek konden vinden, verzocht men collega-onderzoekers uit de Verenigde Staten en Japan het experiment te herhalen.
Op 18 november 2011 werd het experiment herhaald en deze keer met een veel kleinere foutmarge dankzij een inkorting, met meer dan een factor duizend, van de pulsen waarmee de neutrino's uitgezonden werden. Wederom berekende men dat de neutrino's zich met een hogere snelheid dan het licht verplaatst hadden van CERN naar het laboratorium in het Italiaanse Gran Sasso.[9]
Op 23 februari 2012 maakte CERN bekend dat bij deze experimenten een niet goed functionerende glasvezelverbinding tot een lagere uitkomst van de vluchttijd van de neutrino's geleid kan hebben. Nieuwe metingen in mei 2012 moesten hierover uitsluitsel geven.[10] In juli 2012 werd bekendgemaakt dat na correctie van de meetresultaten de deeltjes de lichtsnelheid toch niet overschreden bleken te hebben.[11]
In de astronomie wordt vaak schijnbaar superluminale beweging waargenomen in jets in de kernen van actieve sterrenstelsels.
Als men een laserstraal richt op een ver object, bijvoorbeeld op de maan, en men draait de laser rond, dan kan het lichtpunt op de maan sneller dan het licht bewegen. In feite gebeurt dit altijd als men met een bewegende lantaarn omhoog schijnt. Dit is echter geen verplaatsing van massa of informatie met die snelheid.[12]
Variable lichtsnelheid en de constantheid in het waarneembare universum[bewerken | brontekst bewerken]
Hoewel de constantheid van de lichtsnelheid experimenteel bewezen werd, is er tot nu toe geen voldoend overtuigende verklaring voor zijn constantheid en zijn speciale waarde. De loop-kwantumzwaartekracht bijvoorbeeld dicteert dat de snelheid van een foton niet als constante kan worden gedefinieerd, maar dat zijn waarde van de fotonfrequentie afhangt.[13] Inderdaad zijn er theorieën dat de lichtsnelheid zich met de leeftijd van het universum heeft veranderd en dat hij niet constant was in het vroege universum. Albrecht en Magueijo[14] tonen aan dat de kosmologische evolutievergelijkingen samen met een variabele lichtsnelheid de problemen van de horizont, de platheid en van de kosmologische constante kunnen oplossen. De assumptie (aanname) van een ruimtetijd met drie ruimte- en twee tijddimensies geeft een natuurlijke verklaring voor de constantheid van de lichtsnelheid in het waarneembare universum en ook ervoor dat de lichtsnelheid in het vroege universum varieërde.[15]
No comments:
Post a Comment