Friday, March 24, 2023

Bescheiden zijn en dankbaarheid en liefde vind ik in mezelf en bij een vrouw de mooiste eigenschappen. Aanstekelijke vrolijkheid en inspirerende levenslust en empathie een goede tweede of ex aequo. Godvergete ellendige krrrrrengen van het "openbaar hysterie ministerie", een 68 jarige Inez Weski arresteren, dat vervloekte openbare ministerie en het kreng bij de rechterlijke macht en die laffe beulen van de kuttenpolitie. Drie jaar geleden is Inez Weski gestopt als advocaat van ridouan taghi ?? ..... weet niet waar dit vandaan komt, zin in schelden van aiverscheifer, Gluiperd ! Stuk verdriet ! Mammon pig ! We vernielen de aarde door de verbranding van olie, plastic, kolen en gas, per 2036 kan het duidelijk zijn dat de planeet aarde vergaat door de opwarming, schuldige is de egocentrische bezitterige mammon animal farm zwijnemens. There is no political solution to our troubled evolution. Miljarden kilo’s plastic in de oceanen dumpen, het (regen)woud kappen, de longen van de aarde 😱😭 Groene waterstof en elektrificatie nu.

Wim de Bie, doemvoeler, geen doemdenker

Testament van Wiemel met se grote piemel, 

voor me (klein)kind(eren). 

eT gaat voorlopig verder door op https://razenentieren.blogspot.com/

Maar het is ingewikkeld, ik heb een instinctieve hekel en afkeer van en aan Richard de Mos, even wethouder in den haag en van de pvv, ik vind het een foute zaktabak, vrijgesproken van corruptie, ik vind hem corrupt, moeilijk te bewijzen, met Inez Weski had ik één keer contact, ze kwam integer en goed over. Het is soms allemaal niet zo duidelijk, zwart/wit. Het verrotte laffe smerige kreng is wel altijd zwart wit met dat (ver)oordelen, wat heb ik een doodzieke verwaande vervloekte (vrouwelijke) flutrechters gezien met die lelijke laffe smerige slachtoffer huichelbekkies en liegmuiltjes. Positief en constructief je richten op de bovengenoemde goede zaken, bescheiden, vriendelijk, dankbaar, eerlijk, liefdevol, vrolijk, liefst zin in het leven, ondanks alles, en empathie en sympathie. 

En op grond van de tv en 1 ontmoeting een oordeel kunnen vellen ? 

4~9 maanden dan weet je pas watt, in relaties en alles, hoewel, Dinant mocht ik een meteen, een cruyffie 

Zelden zo'n stupide ijdeltuit als thom de graaf gezien. Ambtenaren haalden dossiers bij hem weg omdat hij er niets van begreep, leeg, ijdel gebrabbel van een half gare krullebol. Wat mot je daar toch mee, iemand die zich maar al te graag tot burgemeester laat benoemen omdat hij totaal ongeschikt was als minister en als diezelfde minister gevallen was over het afschaffen van de benoemde burgemeester en dan wordt deze loze lege opportunist dus benoemd tot burgemeester. En dan nu vanuit de raad van state, als vieze voorzitter, wa willy na ss au oranje varken is voorzitter, de reet van staat: de overheid moet niet alles willen, want de overheid kan eigenlijk niets, nee, met van die slappe ijdele brallers als jij niet, OPROTTE, OP SODEMIETERE, DONDER OP.   

Als vrouwen en mannen zo in ziekelijke ijdelheid blijven steken, dan is het over voor de “mensheid” vanaf 2050..(als “we” nu veranderen, dan is eT misschien nog op tijd). Ben van Beurden van shell graait 114 miljoen EUR uit de samenleving en 1 miljoen nederlanders van de 17 miljoen leeft in armoede (en dat is loodzwaar voor die 1 miljoen en beschamend voor de rijke stinkerds). Ben van Beurden is een ellendige smerige crimineel die met Shell de wereld vernielt en deze smeerlap graait 114 miljoen EUR weg en iedereen kijkt toe en laat het gebeuren. Erik Akerboom is ook een laffe gore minabele die vrouwen naar het ministerie van bzk stuurt om zijn salaris van 450.000 EUR over 2014-2018 te rechtvaardigen. En zo zijn er nogal wat in hol land, miljardair familie john en linda de mol met die kotsprogramma's op tv. O tempora, o mores, en dan maar brallen over complot theorieën over de "elite", de elite van erikkie akerboompie van mammon animal farm varrrkens. En iedereen laat het passief en laf gebeuren, als wij het maar vrolijk, leuk en ok hebben in ons ijdele schone schijnwereldje. 

God Verdomme

 I believe teachers should be paid more, it is an important job (sting quote). I think 20% of the world should be paid less, including Sting, reduce the income and possession of the richest with 70% and pay real people a decent basic income. No more inequality, no more war, no more possessive greed, we need love, peace and to take care (of each other). Maar ik zal nooit voor thom de graaf zorgen, heeft die slappe zak ook niet nodig met plus 220.000 eur per jaar om de brallende schijnheilige uit te hangen, fluim dat je daar bent. En dan die boris dittrich, de valse nicht die de gaswinning in de waddenzee zo fantastisch vond; ik verafschuw geweld maar 9 maanden gevangenis voor bovengenoemde lui zou een goede zaak zijn....en voor de weive die het faciliteren, het mogelijk maken en maar ijdel tokken over gelijke rechten en presteren en ambitie. You stink. You smell of an evil mammon pig. 

Zo zie je maar weer, emmanuel macron komp hier 2 gedateerde Franse kerncentrales verkopen, hij is zelf rijk geworden door onder andere 5 miljoen eur te verdienen aan een fusie in het bedrijfsleven~dood, kernenergie is de vervlogen hoop van 1960-1990, kernafval dat 20.000 jaar schadelijk blijft en andere grote risico’s, we moeten naar elektrificatie, groene waterstof en/of kernfusie, zie hieronder,  

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5377915/nieuwe-kerncentrales-kabinet-kernenergie-waterstof-energie


https://www.ad.nl/klimaat/milieuactivisten-spannen-zaak-aan-om-valsspelen-eu-kernenergie-is-niet-groen~a076fc45/


Milieuactivisten spannen zaak aan om ‘valsspelen’ EU: ‘Kernenergie is niet groen’

Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege het besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor groene investeringen. Dat vinden ze ‘valsspelen’.


Twee afzonderlijke rechtszaken worden dinsdag aanhangig gemaakt bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg - één door Greenpeace en één door een samenwerking van onder meer Client Earth en het Wereld Natuur Fonds. Dat schrijft The Guardian. De stap volgt op een indeling van brandstoffen in een nieuwe Europese gids die investeerders warm moet maken om miljarden in groene technologieën te steken.


In die gids worden gas en kernenergie aangemerkt als overbruggingstechnologieën om Europa klimaatneutraal te hebben in 2050. Greenpeace betoogt dat de Europese Commissie daarmee onrechtmatig handelt. Gas en kernenergie zijn opgenomen vanwege ‘politiek gemotiveerd lobbywerk’, zegt Nina Treu, de uitvoerend directeur van Greenpeace Duitsland. Zo is gas volgens Greenpeace geen ‘overgangsbrandstof’, omdat alle gasgestookte centrales die nu in gebruik worden genomen ook na 2050 nog zullen draaien.


‘Bouw kerncentrales belemmert hernieuwbare energiebronnen’

De milieugroep stelt dat de bouw van nieuwe kerncentrales - die in Europa zo’n één tot twee decennia in beslag neemt - de overstap van steenkool naar andere energiebronnen zal vertragen. Ook zal het de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen belemmeren, kan het ongelukken veroorzaken en tot vervuiling leiden. ,,Kernenergie is gevaarlijk, duur, kwetsbaar voor klimaatverandering en te traag om de afbraak van het klimaat te stoppen”, aldus Treu.


De rechtszaak is ‘in wezen een eis tot handhaving’, zegt de Duitse advocaat Roda Verheyen, die is ingehuurd door Greenpeace. ,,Houd u aan uw eigen wet. Voer de Europese green deal daadwerkelijk uit”, zegt ze, verwijzend naar het paradepaardje van de EU op klimaatgebied.


Ongeloofwaardig

Client Earth vecht samen met drie andere milieugroeperingen de opname van gas in de lijst aan. Dat is volgens hen in strijd met de EU-klimaatwetgeving, die een juridisch bindende doelstelling bevat om tegen het midden van de eeuw een netto nuluitstoot te bereiken. ,,Fossiel gas als ‘duurzaam’ bestempelen is even absurd als onwettig”, aldus de samenwerkende milieugroeperingen. ,,Het ondermijnt fundamenteel de geloofwaardigheid van de klimaatmaatregelen van de EU. Fossiel gas is niet schoon, niet goedkoop en geen veilige energiebron.”

De uitspraak wordt pas verwacht in 2025, hoewel de aanklagende partijen hopen dat het hof sneller zal handelen. ,,Er heerst verwarring op de markt, omdat de huidige wet in strijd is met het Europees recht”, aldus advocaat Verheyen.

@@@@


En weer 2 argumenten dat 50% van de opbrengst en winst van het bedrijfsleven eerlijk herverdeeld moet worden tussen de mensen, klm heeft miljarden eur loonsteun gehad, belastinggeld, in de corona jaren. Daarvan wordt niets terug betaald : 

"KLM heeft ook miljarden aan loonsteun (NOW) ontvangen. Dat geld hoeft niet terugbetaald te worden."


https://www.nu.nl/economie/6259897/klm-snijdt-financiele-banden-met-de-overheid-door.html


Het is een financieel kapitalistisch probleem dat de publieke gezondheidszorg (DE WERELD) wankelt, een gezondheids-commissaris gaat niet helpen, 50% belasting op alles, het vereenvoudigde meer eerlijke en rechtvaardige belastingstelsel hoeft zo moeilijk niet te zijn, 50% belasting op productie en inkomsten (minimaal 20.000 EUR netto, maximum 100.000 EUR netto inkomen per jaar) voor een eerlijke herverdeling en een basis inkomen, goed als dat ellendige bezitterige mammon animal farm pig (poetin, trump e.a.) opsodemietert : 

Van bezitterige hebzucht financiële prikkels naar financiële prikkels die elkaar helpen, ecologisch verantwoord werken met liefde voor natuur, milieu, mens en dier, flora en fauna, stimuleren, dat moet binnen 10 jaar, 5 jaar God Verdomme, gebeuren: 

https://nos.nl/artikel/2471837-publieke-gezondheidszorg-wankelt-stel-gezondheidscommissaris-aan

Als vrouwen en mannen zo in ziekelijke ijdelheid blijven steken, dan is het over voor de “mensheid” vanaf 2050..(als “we” nu veranderen, dan is eT misschien nog op tijd). 

And now for something completely different: 

Eerst de hoop, dan de wanhoop : 

https://scientias.nl/dit-speciale-enzym-zet-lucht-om-in-elektriciteit-een-veelbelovende-nieuwe-energiebron/

Direct blijkt elektriciteit via enzym uit de lucht halen nog schadelijker dan die verstikkende Co2 en methaan en stikstofoxiden uitstoot, die laatste nog het minst en daar al dat gedoe en gekrakeel om, ijdele navelstarende politiek, laat aiTeT eT alsjeblieft oplossen in plaats van de achterhaalde achterlijk stupide mens. Stop talking about yourself. 

Uit (en misschien door) het lek van Pentagon blijkt dat Putain Poetin weer meer kans maakt 😱

https://www.yahoo.com/news/vladimir-putin-may-last-glimpsing-060000039.html

https://scientias.nl/triest-record-niet-eerder-nam-de-hoeveelheid-plastic-in-de-oceanen-zo-snel-toe/

https://scientias.nl/democratie-wereldwijd-onder-druk-wetenschappers-stellen-golf-van-autocratisering-vast/

A month later, Einstein's works were among those targeted by the German Student Union in the Nazi book burnings, with Nazi propaganda minister Joseph Goebbels proclaiming, "Jewish intellectualism is dead." One German magazine included him in a list of enemies of the German regime with the phrase, "not yet hanged", offering a $5,000 bounty on his head. In a subsequent letter to physicist and friend Max Born, who had already emigrated from Germany to England, Einstein wrote, "... I must confess that the degree of their brutality and cowardice came as something of a surprise."

Aardig liedje, niet top, einde is te lang(dradig), begint top bij 0.55 secondes, Joris voorn a house feat kid A

https://m.youtube.com/results?sp=mAEA&search_query=Joris+voorn+a+house+feat+a+vinyl+mix

Three laws by Arthur C Clarke i like, the third: Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Variation (shermer’s last law): Any sufficiently advanced extraterrestrial intelligence is indistinguishable from magic/god(dess)s. contrapositive of the third law is "Any technology distinguishable from magic is insufficiently advanced."

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Clarke%27s_three_laws

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Arthur_C._Clarke

Vind nu Bob den Uyl "gods wegen zijn duister en zelden aangenaam" zo briljant, zo 10/10, dat is top,  “alles loopt verkeerd af”: 

https://www.dbnl.org/tekst/_maa003197301_01/_maa003197301_01_0062.php

“Schrikken”, als je de (des)informatie van het Noord Amerikaanse nieuws leest op o.a. Yahoo.com of de omgekeerde wereld in werking ziet, 

https://www.yahoo.com/news/trump-indictment-poll-surges-lead-desantis-151150006.html

Tjonge, bij het adviescollege toetsing regeldruk schrijven ze uitstekende adviezen over alle wetsvoorstellen in nederland, atr, ze schrijven begrijpelijk nederlands, maar wat doen sommige autistische juristen dan, ze schrijven "het advies is overgenomen," wat wil zeggen dat ze het advies bij het wetsvoorstel stoppen, maar niet in het wetsvoorstel verwerken,  ook daarom veel ellende in hol land. 

"Dat je nog niet weg gekocht bent door de raad van state," zei ik.     

 "Ja, maar ik ben geen jurist, en van de Raad van State wordt ook steeds minder over genomen," zei Rudy

"Oh, vandaar, dat begrijpelijke en in goede zin voorzienende nederlands, goh !, dan kunnen ze je daar des te beter gebruiken, dat is ook het grootste probleem, geen ingenieurs, dokters, praktijkmensen, begrijpelijke taal schrijvers bij de overheid, wetgevende, rechterlijke en uitvoerende onmacht, ook in de eerste en tweede kamer teveel "juristen" en "bestuurskundigen", en zo mijmerde ik wat weg ....

And yet another cda~cdu mammon animal farm pig, zo overleeft                    planeet aarde de mens niet: https://www.telegraaf.nl/nieuws/206082325/europese-toppoliticus-grilt-eurocommissaris-om-stikstofbrief-blunder-van-jewelste

Toch even tranen, had ik vroeger (14-53 jaar) nooit, 1 keer echt ontmoet, 8 keer in Den Haag gezien, alsof een goede leraar en goede vriend overlijdt, Wim de Bie. Ik lees sinds 25 maart “Vandaag ben ik een lege kartonnen doos,” van Remco Campert, die ook gelezen werd door Wim de Bie en die ook een goede vriend was van Kees van Kooten 😿🙀, Wim de Bie, sierspeerwerpen en regatta de blanc

https://m.youtube.com/watch?v=InuFaefi91U

https://m.youtube.com/watch?v=C5vdRBbpxYk

Overlijden, over lijden, death may be a release..


“Mijn helemaal opgeladen 1 jaar oude iPhone se 2020 was na een nacht en dag zonder gebruik leeg, maar ze hebben een nieuwe batterij ontwikkeld die 2 tot 4 keer zo lang mee gaat !”
“Denk je dat apple die gaat gebruiken ?”
“Ja, dat is zo, het is het verdienmodel van het dode bedrijfs ‘leven’…studeert Paco ook industrieel design aan de tu Delft ?”
“Nee, computerkunde, i(c)TeT.”
“Oh, dat zijn slimmen, als je die ingewikkelde computertaal begrijpt, net zoals Juel da Costa.”


Government is the burden on the people: duizenden burgerslachtoffers door nederland bij bombardementen op irak, hard to tell the poison from the cure, 

Dit onbegrijpelijke geldt voor de overheid en nederland, een collectief ijdel autisties navel staren. En sommige wetgeving, pensioen, sociale, belasting en andere wetgeving laat zich niet makkelijk vertalen in 2 bladzijdes begrijpelijke taal (geloof en denk ik). Simplificatie van een ingewikkelde werkelijkheid. Een wet en een rechterlijke uitspraak zijn (bijna altijd) onleesbaar en onbegrijpelijk (in nederland), autistische ijdelheid lijkt de belangrijkste oorzaak. 

En het bedrijfsleven~dood dicteert, “het gasveld Groningen moet dicht”, zegt marjan van loon, “topvrouw” van Shell, ja, nu voor de schone schijn mooi weer spelen, maar de betrokken Groningers helpen na 60 jaar exploitatie, ho maar. Olie & plastic 😱. 

40 miljard eur “winst” bij Shell, maar niet voor 4 miljard investeren in 4 groene waterstof fabrieken; de wereld naar zijn mallemoer helpen. Er wordt op zo’n 10-20 locaties in de nederlandse Waddenzee en Noordzee “proef” geboord naar gas en op 20-30 locaties wordt gas gewonnen, ook via Shell en one dyas, waarvoor gelobbyd wordt door die lege holle bolle fredje teeven, weet je wat dat met de natuur doet en wat de verbranding van gas met het klimaat doet ? Vernieling van de planeet aarde door et mammon animal farm varkensmens. 

https://nos.nl/artikel/2468940-topvrouw-shell-vindt-dat-gasveld-groningen-dit-jaar-al-dicht-moet

 


Oud worden is een intrigerend proces. Een gevaar is dat je je teveel in jezelf verdiept. Maar wil ik enig contact houden met de rotte mammon wereld om me heen ? Zo liefdeloos dat eT me allemaal niks ken schele en dat dat het prettigste is ? I don’t care, zei een Braziliaanse dame in hol land toen mammon kreng bolsonaro verkozen werd in Brazilië. 

Save the planet 

Ja, met die porthos uitspraak waardoor nederland feitelijk op slot komt te zitten, er mag niets meer gedaan worden met meer dan 0,00 mol stikstof oxiden uitstoot door deze uitspraak voor nieuwe projecten of initiatieven. Vroeger, voor november 2022, was tot en met  0,05 mol stikstofoxiden uitstoot toegestaan bij nieuwe projecten, dat is 1 ganzenkeutel over een hectare verspreid, daardoor konden en kunnen al die ellendige gasprojecten in hol land(se zee) doorgaan, de natuur vernielen en door het verbranden het klimaat en de planeet aarde vernietigen, terwijl we NU al naar groene waterstof moeten gaan, “we” kunnen eT echt. 

Tot zo’n plus 2000 meter hoogte heb ik internet in het vliegtuig, dan valt het weg. ‘Kut’ vervangt bij de spraakmakende gemeente steeds meer het woord ‘shit’. Ik hou er niet van. Wat dat betreft ben ik preuts als een non. Het zwarte gat van je geheugen zal je op geen verzinsel betrappen. En je wordt er ook nog tijdloos van. In zwarte gaten is de tijd niet aanwezig, zo beweert Robbert Dijkgraaf. 

Landing Innsbruck 25 maart, vliegtuig was eerst terug gevlogen naar Rotterdam, halverwege. Strange. Het luchtruim boven München zou gesloten zijn vanwege radar problemen, maar terug in Rotterdam was daar niets van bekend en Transavia zei dat het aan weersomstandigheden lag. Daarna zag ik op de Oostenrijkse televisie 3 alien 👽 films, waaronder E.T. Paranoia. Solipsisme. Het verband tussen de dingen ben ik zelf en toch is het vreemd. 




Maar dat staat er dus in 48 bladzijdes juridies autisties gewauwel, de porthos uitspraak van de raad van state, waarin niet staat dat het er bij de porthos zaak om gaat dat er voor CO2 opslag onder de zee in gasvelden en zo, dat dat voor nog meer stikstofoxiden uitstoot en zelfs CO2 zorgt..dat was de begrijpelijke kern van de zaak geweest die de raad van state in begrijpelijke taal zoals hier had moeten verschrijven, nu zit nederland “rechtsstatelijk”, “staatsrechtelijk” (kwaak, kwaak, blaat, blaat, tok, tok) op slot. 

Verstard is voor even goed, zoals de zieke jurist, maar we moeten naar groene waterstof 

elektrificatie, maxwell"s two demoned engine, kernfusie en ÃiTeT, 

veel dank aan vele mensen voor soms flauwekul

sorry ik bleif een dommige naïeve knul 

zonder veel benul, geeft tenen k

                                                             r 

                                                                      o

                                                                            m 

                                                                             m

                                                                             e

                                                                       n

                                                               d

                                                        e

                                                        schaamte 


NEE, NEE, NEEN, GEEN ZELFVOLDANE AARDGASWINNING MEER

STOP EROP, NU VOLOP INVESTEREN IN GROENE WATERSTOF, 
WE VERSNELLEN EEN GROENE WATERSTOF “ECONOMIE” BINNEN 5 JAAR, DAT aardGAS UIT HOL LAND HEBBEN WE NU 

NOG 

NIET NODIG 

DUS INVESTEREN IN GROENE WATERSTOF, WE GAAN TOE NAAR ALLEEN MAAR WERKEN WANNEER HET WAAIT

DE ZON SCHIJNT 

DE SCHOEPEN DRAAIEN 

EN BOVENDIEN BESTAAT DE BESTE waterstof elektriciteit BATTERIJ AL, 

ZIE Koplopers: De Arnhemse batterij die stroom én waterstof kan maken | Klimaat | NU.nl

EN DIE ELEKTRICITEIT en / of

DAT ELEKTRO MAGNETISME 

VAN DE BLIKSEM 

UIT DE LUCHT HALEN, 

GROENE WATERSTOF

KERNFUSIE 

MET 

MAXWELL"S TWO DEMONED ENGINE 

EN 

ãiTeT

Shell ruim 40 miljard winst, van 4 miljard kun je, geloof ik, 4 groene waterstof fabrieken neer zetten en de wereld redden als olie, kolen en gas vervangen worden door groene waterstof. 

Sic transit gloria mundi, memento mori, zo vergaat de (glorie van de) aarde, gedenk te sterven, beklaag nooit de verloste uit de krankzinnigheid die leven heet (tenzij veel levenslust en zin in het leven) 

https://www.nu.nl/klimaat/6256552/shell-bp-en-dow-hebben-een-veel-grotere-impact-op-het-klimaat-dan-concurrenten.html

Stropdas

Wolven schijnen goed te zijn voor de natuur, de Veluwe en ecologie (dit heeft verschrijver gelezen op nu.nl, goed onderbouwd en gemotiveerd). 

Ik mag altijd graag kijken naar een boze boer die verontwaardigd is omdat een wolf zijn schapen heeft gedood, terwijl de boer dat graag zelf had willen doen. Maar dat is toch gewoon het werk van die wolf ? Hiervoor heeft god het beest toch op de wereld gezet ? 

Andere vraag: waarom zijn de dassen eigenlijk een beschermde diersoort en mogen kippen met zijn honderdduizenden in een Veluwse schuur gepropt worden? Net zoals dat varkens in megastallen gepropt worden en onder een klem liggen omdat een vette zeug een biggetje kan verpletteren. Maar ik ben dus voor de beschermde dassen. Dat komt ook een beetje omdat ik weemoedig werd van het woordje lentekriebels dat deze week veelvuldig door de media gonsde. De jeugd zou op de lagere scholen op pornografische wijze seksuele voorlichting krijgen. Dat was de mening van briesend rechts. Toen ik de aandachtorgels Thierry en Wierd woedend zag stampen als verongelijkte Repelsteeltjes wist ik dat er niks aan de hand was.

Ik vroeg me ondertussen af waarom de zus van Jan Smit niet meedeed en hoe mijn eigen seksuele voorlichting ook alweer was gegaan. Mijn lieve preutse moeder murmelde toentertijd iets over bloemen en bijen. Daar moest ik het mee doen. Terwijl zij na acht kinderen echt wel beter wist. Gister las ik over plastic kunstlippen die je aan je IPhone kan aansluiten, waarna je via een app kan tongen met je geliefde. Hoewel? De klacht van de gebruikers is dat de tong is vergeten.

Mijn eerste zoen deelde ik met een zekere Sonja en deze gebeurtenis vond plaats in een spoortunneltje bij de Bussumse Vlietlaan. Dus moest ik aan de dassen denken. Ik weet niet meer wie er begon met het zogenaamde huigje-tik, maar ik vrees dat ik het was. Waarschijnlijk ongevraagd. Misschien word ik binnenkort met terugwerkende kracht alsnog door Sonja aangeklaagd voor grensoverschrijdend gedrag.

Wat ik nog wel weet is dat Sonja en ik net onzeker begonnen waren en dat er toen een sneltrein over ons heen raasde. Het plafond van het tunneltje trilde. Dat maakte deze eerste zoen nog sensationeler. Volgens mij toeterde de trein ook, maar dat heb ik zo goed als zeker verzonnen. Dat is een beetje mijn probleem. Zaken achteraf mooier schetsen dan ze daadwerkelijk gingen.  Maar ja, dat is mijn vak. 

Youp van ‘t Hek 

Sick bastards: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5373977/lerares-ontslag-naakt-kunst-david-michelangelo-santis-florida

@@@@

(eigeluk moeten de adviezen van atr wet worden en dat de rechters er daar dan maar begreipeleik oofer schreife in maximaal twee a4) en dat in een sociaal democratische gelijkwaardige vrije solidaire anarchie de wetten steeds minder nodig worden, et gaat vanzelf zonder al die administratie, bureaucratie, controle op controle, soms of vaak is vertrouwen beter, dan toezicht op toezicht, in nederland is het nog net niet zoals rusland, 10~25% houdt de andere 75~90% in de gaten als waanidee van toezicht, al die poortjes bij ns stations, de hoge prijs van OPENBAAR vervoer en hekken in het land van grenzen en muren and what have you van eT mammon animal farm zwijnmens. 

Ben jij wel goed bij je hoofd ? 

Een uur later kreeg ik pushmeldingen binnen. Wetenschappers luidden in een IPCC-rapport voor de driehonderdduizendste keer de noodklok:  

'Alarmerende boodschap: wereld doet te weinig tegen klimaatverandering'

Ik moest denken aan de Tom & Jerry-scène en begreep ineens het geschreeuw van de man. Die man, die stond symbool voor de wetenschappers die hun apocalyptische doch zéér realistische waarschuwingen keer op keer op keer tegen dovemansoren blijken te richten. En ik… ik stond met mijn iPhone-oortjes symbool voor de politici die straks de provincies gaan bestieren en het stikstofbeleid zullen vertragen. Ik stond symbool voor Rutte & consorten die zich het 'groenste kabinet ooit' noemen, maar de meeste klimaatdoelen niet halen.   Ik was de Shell-top die enkel naar winst omkijkt.  Ik was daar, in dat weiland, de baas van Tata Steel die naar hartenlust giftige gassen blijft uitstoten. Ik was de Shell-top die enkel naar winst omkijkt, de Esso-baas die geen haar beter is, de KLM-directeur met een ongezonde voorliefde voor groei, de winkelketen met een groot talent voor ongegeneerde hypocriete greenwashing.

Ik was de producent van onnodig grote en vervuilende SUV's, ik was de Eneco-top met zijn energiecentrale, ik was de CEO van de bank die leningen voor olie en gas aanbiedt.

Maar er is een verschil. Ik deed mijn oortjes uit. Vanaf nu check ik altijd de riem van mijn hond in de buurt van een broedgebied. Laat deze driehonderdduizendste wetenschappelijke waarschuwing van het IPCC hetzelfde effect hebben op de politici, de CEO's, de topmannen, de hoge piefen, de bazen. Laat ze zich schamen en daarnaar handelen, laat het nadreunen in hun hoofden:

"Je verpest al het moois."

Wednesday, March 22, 2023

Hoe komt het eigenlijk dat phobos en deimos (6 kilometer groot), maantjes van mars, in een baan om mars draaien, de aarde en de maan ook een vaste baan hebben, maar dat er ook asteroïden en kometen zijn die door het zonnestelsel vliegen ?

 En waardoor komen de Andromeda nevel en het melkwegstelsel op elkaar af ? Zwaartekracht ? Volgens mij niet, zou die grote witte ster boven het zwarte gat in het centrum van de Andromeda nevel dat enorme sterrenwiel “sturen” in de richting van het melkwegstelsel zodat er meer sterrenstelsels ontstaan ? 

Mij ken eT niet schele, heb nog maximaal 20 jaar te gaan, ferwacht minder. 

Swart, Sjaak  https://nl.wikipedia.org/wiki/Sjaak_Swart

Het groot, groter, grootst, ijdelste en daarmee kleinste vernielt de wereld, doe iets, verzin een list ! Now half of the world eats the other half, but there is not enough love to go round. Laat piek belasters, de grootste boerenbedrijven, betaald halveren en ecologisch verantwoord werken, win~win. Eva Jinek gaat misschien 1,2 miljoen eur minder per jaar verdienen vanwege een dalende populariteit en zwangerschap (echt waar !), matthijs van nieuwkerk verdiende rond de 450.000 eur per jaar (wet normering top inkomens, een maximum van 223.000 eur aan belasting geld per jaar). 

https://nos.nl/artikel/2468636-piekbelasters-stikstof-nauwelijks-bereid-zich-te-laten-uitkopen

Mooie droom wereld, een minimum basis inkomen van 20.000 eur netto, een maximum van 200.000 eur bruto (50% belast), woningen kosten 100.000 eur tot maximaal 500.000 eur, een meer eerlijk en rechtvaardig, vrij, gelijkwaardig en solidair nederland, dat Europa en de wereld volge. 




Een "top" bankier, 1 van de allerhoogsten bij de FED en werkzaam geweest voor de twee grootste banken van Noord-Amerika zei: "Er zijn twee soorten mensen op aarde, je hebt zij die niet weten en je hebt zij die niet weten dat ze niet weten", en daarna lichtte hij toe dat hij zelf behoorde tot de groep "die niet weten". 


The “shotgun wedding” sale of the 166-year-old Credit Suisse to its historic arch-enemy is the latest shock to the global financial system — with analysts wondering whether more European banks are due to fall.

After the dust of the sale settled holders of so-called “AT1,” or additional tier 1 bonds, purchased through Credit Suisse were shocked to learn that their entire $17 Billion investments was wiped out in the deal — a move that some claimed is illegal.

Not that term has retained much of a meaning over the past few years.

If you aren't a finance nerd: AT1 bonds, which are also known as “contingent convertibles,” are bonds that were created after the 2008 financial crisis.

AT1 bonds are basically debt instruments, which count toward banks’ regulatory capital, and are considered riskier.

While they typically provide a higher yield than most other bonds, they can also be either converted into equity or written down entirely if a lender goes under.

Now of course with more yield also comes more risk, and that's certainly true. AT1 bond holders know that they're taking on more risk and that they're there to absorb losses.

However usually it's debt and bond holders who are first in line before a single thought is wasted on stock holders.

But in this upside down world we are apparently all now living in everything has been turned on its head.

Shareholders got 3 billion Swiss francs ($3.2 billion) and AT1 holders got zilch, which is a reversal of the usual hierarchy.

Some claim that the entire affair is basically illegal and I have an inkling that financial litigators across the globe are already sharpening their pencils.

Well, good luck with that. Winning in a Swiss court against the SNB is as likely as finding a slice of Swiss cheese without holes.

In all seriousness however, if anyone thinks further than their nose it should be clear that there are going to be some unintended consequences from screwing over bondholders.

You see, bond holders - unlike their stock trading brethren - aren't morons and they happen to have a LONG memory. 

You kinda got to if you consider holding a corporate or treasury bond to maturity.

And what do you think screwing over Swiss corporate bond holders, previously considered iron-clad, is going to do to any future funding efforts?

Can you say bond market dislocation?

Well, you better say it three times in a row in the hopes it's only Beetlejuice who shows up.

Because not too far down the line I'm seeing banks with severe problems to raise funding via corporate bonds, which is sort of a problem if you think about it.

I guess once the bow of the Titanic starts dropping it's everyone (wo)man for herself.



Monday, March 20, 2023

als het verleden oneindig is, en daar ga ik vanuit, dan is het ook de toekomst ?? Ja, als die andromeda nevel als een zichzelf opzwiepende platte machine kwal zich naar ons toe haast om zich over 4 miljard jaar met "ons" te verenigen, heelal~oceaan~melkwegstellen~andromeda nevel sex, dan is het verleden ook de toekomst, op 2,25 miljoen lichtjaar, als "wij" ãĩTeT de zaak nou eens versnellen of door versneld meer informatie te sturen of een zwaartekrachtgolf sneller dan het licht te versturen ofso

 moet er niet aan denken dat dit oneindige universum "maar" een oceaan zou zijn waarin mechanische sterrenkwallen met elkaar paren om het heelal met dat rotating (anti) magnetic star wheel melkwegstel & andromeda nevel platte energy kwal in stand te houden....stel je voor nog groter dan groot, ook ik kan oneindigheid niet aan, in me gedachte 

De elektrische telegraaf, door de tijd, de dood, de oneindigheid heen, sneller dan het licht.

Maar dan kom je toch echt weer in eT swarte gat tenzij verleden en toekomst samen vallen en het melkwegstelsel net zoals de kwal in de oceaan "eeuwig" (tot de aarde vergaat) leeft, groter wordend en als de omstandigheden erom vragen krimpend tot een miniscuul zaadje en als het weer beter gaat groeiend, miljarden, triljarden jaren, oneindig, en bovendien met elkaar reproducerend....

She  leads a lonely life

He leads a lonely life.... "ik ben zo vreselijk alleen" "au, au" "heb er allemaal geen zin meer in" "i wish i was dead, i hung my head" "wat doe ik hier eigenlijk ?" "himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt" "je kakelt wat, hoort wat gekakel aan en dan is het leven weer voorbij" "of je bent zo stom een zogenaamde waarheid te zoeken en blijft in (ontredderde) verwarring achter" "in a world of false sincerity and self-centered people" "the hope, the fear, die geld beluste olie- en gas industrie ombouwen naar een groene waterstofindustrie, dat is zwemmend een olie tanker van koers laten veranderen, succes ! sterkte !"  "always look on the bright side of life" 

Mijn haar zit goed en ik zie er niet slecht uit, ook niet top, maar niet slecht. Misschien is een beetje ijdelheid het enige wat een mens overeind houdt ? A tribute to the courage of individuality. Don't let it bring you down, everything changes, tobber, piekeraar. 


 Als “ons” melkwegstelsel als rotating magnetic star 

field en die Andromeda nevel collide, “botsen”, 

een rotating anti magnetic star field, dan nieuwe sterren stelsels, 4 ? 8 ? 16 ? 1 ? 

Er zijn clusters van 16 melkwegstelsels waar genomen, zie het atoom model van Niels Bohr met een kern die zich als een eicel vermenigvuldigt, net zoals ons melkwegstelsel en de andromeda nevel. 

Als op een slimme manier alles en iedereen verenigd in  äiTeT samen werkt, vrouwen, mannen, dieren, planten, flora, fauna, zonnestelsel, melkwegstelsel, heelal, dark matter, dark energy (een vacuüm is toch niks ?) en vooral de dood, dan is dat een mooi wonder. 


jessica~diva~kardashian does an impersonification parody of rod menno stewart, 

da ya think i"m sexy: 


Van 21 maart 2023, teletekst op blz 101 is nog steeds de snelste samenvatting van eT nieuws (hieronder een samenvatting van een pril āiTeT ?).....hieronder beweise dat media mee werken aan eT toneelstuk van vvd~bbb.... cda en cu nemen eT nog serieus, d66 weet eT ook niet meer net zoals niemand….laatste stuiptrekkingen van een stervend mens, een stervende planeet misschien ? Als je eerst teletekst leest en daarna het onderstaande, dan klopt het beter, “het verhaal” over een falende overheid. 

https://nos.nl/artikel/2468265-rapport-vrouwenhaat-racisme-en-homofobie-binnen-londense-politie

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2468243-overheidsfout-bracht-duizenden-gezinnen-in-armoede-minister-belooft-oplossing


Waarom pig trump roept dat hij gearresteerd wordt (en het ook hoopt)---> slachtoffer (d)rol

zou goed zijn als narcistisch mammon animal farm pig donald trump gearresteerd wordt en een poosje in of naar de gevangenis verdwijnt.....en dat zou dan komen door sexgedoe met een twijfelachtige dame en niet door zijn debiele smerige laffe rotte door poetin geregelde en betaalde president tijd en zijn capitool moord(en)..ik kan garanderen dat 9 maanden gevangenis afschuwelijk is, geen slachtoffer rol....pot verdomme, zo'n zieke prins andrew van "great" britain, et ken altijd nog erger dan willy knorrie alexander en bea oranja na ss raus .... prins benard, opa knor wa, was er ook so een .... eT is dat maxima zorrequieta (junta/ss dochter/zoon) te vervaarlijk is of so, what do i know, ik ken die mammon varkensmense niet en laat dat maar so bleife



“We are just waves in time and space, changing continuously, and the illusion of individuality is produced through the concatenation of the rapidly succeeding phases of existence. What we define as likeness is merely the result of the symmetrical arrangement of molecules which compose our body.” N. Tesla 

Concatenation: aaneenschakeling

@@@@


Alle gekheid op een stokje. Van verliefdheid voel je je soms alleen, maar ik heb me nog nooit zo verloren en eenzaam gevoeld toen 1 van mijn kinderen behoorlijk ziek was. Dan zak je door de grond van ellende. Zo'n zielig ziek schepseltje.

Wat een bevrijding, als mijn kind dan weer genezen is.

Dat befaamde diepere menselijke contact, waar je wel eens over leest, is een onmogelijkheid. Dat is me in mijn 40 jarige bestaan, na talloze gesprekken met Emily, BeaBenard, Claus, Tjeenk, Piet Hein Domoor en anderen wel duidelijk geworden. Goh, wat had emily toch lekkere billen. Maar waar was ik ?

Onze voorouders mijmerden niet eens over het diepere menselijke contact, door moeilijke materiële omstandigheden hadden zij simpelweg de tijd niet om over allerlei zaken eens rustig na te denken, het conformisme was en is oppermachtig. Mensen zouden eigenlijk ook niet weten wat zij zouden moeten mededelen, zelfs als zij betere communicatiemiddelen zouden bezitten. Vooral vrouwen lijken daarover teleurgesteld in de loop der tijd.

Het is de vraag of de verhoudingen tussen mensen onderling, voor zover vriendschappelijk of liefderijk, nu werkelijk wel van zo essentieel andere orde is dan die tussen baas en huisdier. Het gros van de intermenselijke verhoudingen en mededelingen heeft een emotionele, geen logische, inhoud.

Zelfs de intellectueel meest begaafde is toch altijd maar gedeeltelijk en tijdelijk tot redelijke handelingen in staat. De opvatting dat geleerden of wetenschappers ook buiten hun vak-bezigheden redelijker zouden zijn dan niet geleerden, in hun huwelijk, hun politieke, religieuze, zedelijke overtuigingen, hun omgang met de medemens is een bekende dwaling.

Gering is het aantal minuten, zelfs seconden per dag dat het brein van een geleerde redelijk denkt. Oplossingen vindt hij in een flits: de rest van zijn denken is hetzij chaotisch, hetzij ordelijk, hetzij fout, hetzij goed, hetzij vol, hetzij leeg. Willekeurig, rancuneus, emotioneel, rationeel, vriendelijk, liefdevol, onbehoorlijk, beminnelijk, hatelijk, cynisch, nieuwsgierig, zachtmoedig, hard enzovoorts. En dan ga je dood. Veel van mijn leeftijdgenoten rond de veertig verzuchten ook al vaak: zo, nog een keer hetzelfde aantal jaren en dan zit het er weer op...en ik weet niet eens zeker of dat nou een mooi vooruitzicht is. Ja, toch, de jaren van 50 tot 55 jaar waren misschien de mooiste van mijn leven ! Daarna de val....op krabbele maar weer, je moet wel....durf en heb geen zin in zelfmoord, soms....als ik dan aan herman brood denk, van het hilton springen, nooit....zou ik nooit durven....zelfs niet met een pil. 

Zonder geheugen bestaat er geen leugen of rancune. Oppervlakkige mensen zijn vrolijke mensen. Of mensen/zielen die hun gedachten tijdelijk kunnen beheersen en sturen. Of met mate wiet gebruik (max 1 gram per week in 2~4 porties door de voeding), hollandia truffels, die vooral met mate, dan wel lachgas gebruik, max 2 slagroomcapsules per week, mits gecontroleerd en met een sterke ziel, als je geen verslavende persoonlijkheid hebt zou eT gezond kunnen zijn, naast een verder gezond leven (mediterraans dieet, weinig vlees, genoeg fruit en groente, lichaamsbeweging, half uur wandelen of fietsen per dag zou al voldoende zijn). Wel voorzichtig mee zijn, ik werd er toch wat gek van 2018-2020. 

Als je de volkskrant en de telegraaf op dezelfde dag leest, dan lees je toch over twee verschillende Nederlanden of twee andere werelden, of de nrc en de telegraaf, of the sun en the guardian of le monde en le canard enchainé

Zou het nou opvallen dat ik af en toe ook de story lees, ter nuance op de privé ? 

wa willy knorrie de vveifde o ranja na ss raus raus raus 

Gerelateerde afbeelding
Willem Alexander arriveert op Prinsjesdag in Grote Draagstoel

 

Wopke Hoekstra, ga vanuit je goede geloof nu het goede doen en zet 

naast hugo de jonge, 

de schijnheilige (hard werken is geen garantie foor goed) 

een topvrouw neer, anke, jacintha, aska,  nadat hij om vergiffenis 

gesmeekt heeft, stop het mammon animal farm varkentje 

maar een maand in de gevangenis

zoals het krrreng mij 9 maanden aan deed, 

au, au, ik ben een gekwetste frau

wel zie je toch ook even hoe de boeren denken 

een boer verwondt twee agenten (als het waar is !!) 

en dan komen de boeren op tractors naar de gevangenis 

uit solidariteit, jullie hebben 1 van ons opgesloten ! 

als agenten echt gewond zijn, dan hoort die man even in de gevangenis 

om daarna met inzicht het leven weer op te pakken 

(wat een gek als hij echt op agenten in rijdt) 

laat hugo de jonge 

met zijn angstige ruim 20 miljoen eur belastinggeld 

voor mond maskers die niet werkten van se cda vrindjes 

in crisis sie je hoe geschift ass holes sein, soals b en m, 

een betere onderwijzer worre (is dat verantwoord, lijkt me niet) 

dat je dat ijdele verwaande porem nog durft te vertone 

God Verdomme 

@@@@

Dit zakie stinkt zoals teveel, maar zie ook het bovenstaande en dat de shovel bestuurder riep "ik ben een souverein mens en erken de rechtspraak niet," enerzijds niet mis, anderzijds toch teveel eigenrichting of so, ik was er niet bij toen de shovel door de afzetting reed en de agenten hem daarom te hardhandig arresteerden 



@@@@

If we use our fuel to get our power, we are living on our capital and exhausting it rapidly. This method is barbarous and wantonly wasteful, and will have to be stopped in the interest of coming generations. The heat of the sun's rays represents an immense amount of energy.... combined with hydrogen H(2)? .... Nikola Tesla + addition āiTeT

@@@@

De lichtsnelheid in vacuüm wordt beschouwd als een natuurconstante. De bovenstaande waarde is geen meetwaarde maar definieert de meter: deze is de afstand die het licht in 1/299 792 458 seconde aflegt. Dit betekent dat nadat volgens een eerdere definitie van de meter de lichtsnelheid in vacuüm constant bleek, deze nu per definitie constant is (en in termen van het huidige stelsel van eenheden overal en altijd hetzelfde is geweest en zal zijn). De lichtsnelheid wordt vaak afgerond naar 300 000 000 meter per seconde, dus 300 000 kilometer per seconde ofwel 1,08 miljard kilometer per uur.

De lichtsnelheid in een medium is lager dan deze waarde (in lucht 0,03% lager). De verhouding van c en de fasesnelheid in een medium is de brekingsindex van dat medium. De lichtsnelheid in een medium hangt in het algemeen niet alleen van de stof af, maar ook van de golflengte van het licht dat men beschouwt. In vacuüm is de lichtsnelheid voor alle golflengten gelijk.

In natuurkundige formules wordt de lichtsnelheid in vacuüm meestal weergegeven met de letter c, zoals in de formule van de massa-energierelatie . De c staat voor celeritasLatijn voor snelheid. Deze natuurkundige constante speelt in de natuurkunde een centrale rol, met verreikende consequenties voor het begrip van ruimte en tijd die nu deel uitmaken van een enkele ruimtetijd.

De lichtsnelheid is tevens de maximale snelheid waarmee overdracht van informatie kan plaatsvinden. De minimale responstijd is tweemaal de overdrachtstijd (round-trip delay). In de telecommunicatie speelt dat vooral een rol bij communicatie met of via satellieten; de communicatiepartners horen elkaar daarbij met een zekere vertraging, ruwweg tussen 0,5 en 1 seconde. Bij andere media, zoals het internet, wordt een groot deel van de vertragingen door de elektronica en de gebruikte protocollen veroorzaakt. Bij het vanaf de aarde besturen van een voertuig op een andere planeet, zoals het Mars Science Laboratory, is de responstijd nog veel langer: in het geval van Mars, afhankelijk van de posities van beide planeten, zo'n 20 minuten. Bij de Voyager 1 was de responstijd in 2017 ruim 39 uur.

Bij snelle elektronica moet ook rekening met de lichtsnelheid gehouden worden. De afstanden binnen een processor, tussen processor en componenten of tussen samenwerkende processoren onderling moeten over het algemeen korter zijn dan de afstand die met de lichtsnelheid in één klokpuls afgelegd kan worden. Bij een kloksnelheid van 5 GHz is dat ongeveer 6 centimeter. Een verdubbeling van de kloksnelheid halveert deze maximale afstand.

Als een lichtpuls uitgezonden van de ene ruimtetijdpositie op de andere aankomt, zegt men dat de ruimtetijdposities lichtachtig gescheiden zijn. De ruimtetijdpositie van aankomst is ondubbelzinnig in de tijd na de ruimtetijdpositie van vertrek, maar voor twee gegeven lichtachtig gescheiden ruimtetijdposities kan door de keuze van het inertiaalstelsel het tijdsverschil (en dienovereenkomstig de ruimtelijke afstand) elke willekeurige positieve waarde aannemen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtsnelheid

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De proef van Léon Foucault om met een draaiende spiegel de lichtsnelheid te meten.
0:16
Het draaiend tandrad van Hippolyte Fizeau om de lichtsnelheid te meten.
 Zie ook het artikel meten van de lichtsnelheid.

De eerste persoon die een theorie over de lichtsnelheid voorstelde was de Griekse natuurfilosoof Empedocles (rond 490–430 BC). Hij stelde dat het licht een eindige snelheid had. Daarom zou het tijd nodig hebben om te reizen. Het onderzoek naar wat het licht is bleef onderwerp van studie bij de oude Grieken en daarna in de vroege Arabische wereld. Zo werd hetzelfde idee daarna ook geopperd door de Arabische geleerde Ibn al-Haytham in het jaar 1021.

Tijdens de wetenschappelijke revolutie in Europa gingen geleerden op zoek naar een manier om de lichtsnelheid te bepalen. Hoewel Kepler en Descartes dachten dat de lichtsnelheid oneindig groot moest zijn, stelde Isaac Beeckman in zijn dagboek experimenten voor om de lichtsnelheid te meten, direct of in verhouding met de geluidssnelheid. Ook Galileo Galilei deed pogingen om de lichtsnelheid te meten, maar slaagde daar niet in. Zijn methode - door met lantaarns tussen bergtoppen te seinen - was te traag om de lichtsnelheid te kunnen meten. In 1676 stelde Ole Rømer de lichtsnelheid vast op 225 000 km/s. Hij vond deze snelheid door de tijden te vergelijken, waarop de maan Io van Jupiter achter Jupiter (eclips) tevoorschijn komt. In 1849 bepaalde Fizeau met een draaiend tandrad de lichtsnelheid tot op ongeveer 5% nauwkeurig (en met een iets andere methode halveerde hij het jaar daarop zijn meetfout). Foucault verbeterde dit met een draaiende spiegel. Albert Michelson kwam in 1903 tot 299 940 km/s.

De huidige definitie van de meter, en daarmee de exacte waarde van de lichtsnelheid, dateert uit 1983. Toen werd door de 17e CGPM de meter geherdefineerd als "de lengte van het pad dat het licht aflegt in vacuüm gedurende een tijdsinterval van 1/299 792 458 deel van een seconde."[1] Als gevolg van deze definitie is de lichtsnelheid in vacuüm exact 299 792 458 m/s[2][3] en is het een gedefinieerde constante binnen het Internationale Stelsel van Eenheden. Betere experimentele technieken hebben daarom geen invloed op de waarde van de snelheid van het licht, maar zorgen in plaats daarvan voor een nauwkeurigere definitie van de meter.[4][5]

Maximale snelheid[bewerken | brontekst bewerken]

De lichtsnelheid in een vacuüm is de maximale snelheid voor materie en informatie. Een deeltje dat geen rustmassa bezit, zoals het foton (lichtdeeltje), reist altijd met de lichtsnelheid. Voor een deeltje met rustmassa is oneindig veel energie en impuls nodig om dit tot de lichtsnelheid te versnellen, wat betekent dat dit onmogelijk is. De theorie van Einstein laat echter ook de mogelijkheid van tachyonen toe: deeltjes die altijd sneller gaan dan het licht en oneindig veel energie nodig hebben om tot de lichtsnelheid af te remmen. Of ze daadwerkelijk bestaan, is onbekend en kan in beginsel ook niet worden aangetoond.

Men zou kunnen veronderstellen dat de lichtsnelheid wordt overschreden als twee snelheden worden opgeteld. Dit is echter niet het geval. De relativiteitstheorie stelt dat snelheden niet zonder meer worden opgeteld. Er moet een speciale formule (snelheidstransformatie) worden toegepast. Bewegen twee lichamen in elkaars richting, het ene met snelheid u en het ander met snelheid v (beide minder dan c), dan is hun snelheid ten opzichte van elkaar

Dit is nimmer meer dan c. Bij lage snelheden, u en v klein ten opzichte van c, is w vrijwel gelijk aan u + v, daar u vc2 in dat geval vrijwel 0 is.

Relatie met magnetische en elektrische veldconstante en wetten van Maxwell[bewerken | brontekst bewerken]

Er geldt in een vacuüm dat

oftewel

met

  • , de magnetische veldconstante
  •  F/m, de elektrische veldconstante

Dit is een gevolg van het feit dat de lichtsnelheid kan worden afgeleid uit de verhouding tussen de elektrische en magnetische veldsterkte van een elektromagnetische golf. Het toont tevens aan dat de lichtsnelheid vervat zit in de wetten van Maxwell. Zo laten deze wetten in vacuüm zien dat de verandering van het elektrisch veld in de tijd gekoppeld is aan de verandering van de magnetische fluxdichtheid naar de plaats, en omgekeerd, waarbij de verhoudingsgetallen de voortplantingssnelheid van de golf bepalen.

In een medium[bewerken | brontekst bewerken]

De lichtsnelheid in een medium, zoals glas of lucht, is lager dan in vacuüm. Zie bijvoorbeeld het effect in de Wet van Snellius. Het is deze vertraging die lichtbreking in een prisma veroorzaakt; het bijbehorende getal staat bekend als de brekingsindex, met n als symbool.

Hoewel deeltjes met massa nooit met de snelheid van het licht in een vacuüm, de absolute lichtsnelheid, of sneller kunnen bewegen, kunnen deeltjes wel door een medium reizen met een snelheid groter dan die van het licht in dat medium. De bij dit Tsjerenkov-effect vrijkomende straling wordt door het menselijk oog waargenomen als een blauw licht.[6]

Meten van de lichtsnelheid[bewerken | brontekst bewerken]

 Zie Meten van de lichtsnelheid voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Constante snelheid[bewerken | brontekst bewerken]

Later in de 19e eeuw ontdekte men dat de snelheid van het licht in vacuüm constant was (in termen van de meter en de seconde volgens de toenmalige definities), onafhankelijk van de beweging van de lichtbron, maar zelfs ook onafhankelijk van de beweging van de waarnemer. Dat was de paradoxale conclusie van de experimenten van Michelson en Morley. Ook als iemand zelf in beweging is met een lamp in zijn hand, gaan voor die persoon de lichtstralen in alle richtingen nog steeds met dezelfde snelheid. Dit geldt ook voor het licht dat vanuit een andere lichtbron naar de persoon toe reist. De lichtsnelheid is in alle richtingen en onafhankelijk van de snelheid van de reiziger (vaak waarnemer genoemd) gelijk.

Dit strookt niet met de klassieke Newtoniaanse natuurkunde en ook niet met de intuïtie. Het was aanvankelijk dan ook moeilijk te accepteren, maar tegenwoordig is men er algemeen van overtuigd dat de lichtsnelheid inderdaad constant is. Het is het belangrijkste uitgangspunt van de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein.

In de algemene relativiteitstheorie kunnen (relatieve) snelheden echter alleen lokaal eenduidig gedefinieerd worden. De lichtsnelheid in de zin van de eigenafstand gedeeld door eigentijd is constant, niet in de zin van de coördinaten van een waarnemer op afstand.[7]

Moderne experimenten[bewerken | brontekst bewerken]

De Deense natuurkundige Lene Hau slaagde er in 1998 aan Harvard in om de gemiddelde snelheid van het licht (in een medium) te verlagen tot 17 m/s, zo'n 61,2 km/h. Zij deed dit door atomen af te koelen tot een miljoenste graad boven het absolute nulpunt. Atomen gaan zich dan gedragen als behorend tot een enkel superatoom. Deze toestand noemt men een bose-einsteincondensaat. In 1999 slaagde de onderzoeksgroep erin om het licht zelfs volledig stil te laten staan, gedurende een milliseconde.[8]

Recente proeven hebben ook aangetoond dat het mogelijk is om de groepssnelheid van licht boven c te brengen. Een experiment zorgde ervoor dat een laserstraal door een cesiumwolk vloog over een zeer korte afstand met een snelheid van 300 × c maar deze techniek is niet bruikbaar om informatie te verzenden sneller dan het licht.

Sneller dan het licht[bewerken | brontekst bewerken]

 Zie Sneller dan het licht voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 22 september 2011 werden de resultaten gepubliceerd van een experiment waarbij vanuit de LHC van CERN een neutrinobundel werd afgevuurd op een doel 730 kilometer verderop in Gran Sasso (Italië). De metingen leken erop te duiden dat de deeltjes een fractie sneller waren dan het licht. Omdat de onderzoekers geen fout in het eigen onderzoek konden vinden, verzocht men collega-onderzoekers uit de Verenigde Staten en Japan het experiment te herhalen.

Op 18 november 2011 werd het experiment herhaald en deze keer met een veel kleinere foutmarge dankzij een inkorting, met meer dan een factor duizend, van de pulsen waarmee de neutrino's uitgezonden werden. Wederom berekende men dat de neutrino's zich met een hogere snelheid dan het licht verplaatst hadden van CERN naar het laboratorium in het Italiaanse Gran Sasso.[9]

Op 23 februari 2012 maakte CERN bekend dat bij deze experimenten een niet goed functionerende glasvezelverbinding tot een lagere uitkomst van de vluchttijd van de neutrino's geleid kan hebben. Nieuwe metingen in mei 2012 moesten hierover uitsluitsel geven.[10] In juli 2012 werd bekendgemaakt dat na correctie van de meetresultaten de deeltjes de lichtsnelheid toch niet overschreden bleken te hebben.[11]

In de astronomie wordt vaak schijnbaar superluminale beweging waargenomen in jets in de kernen van actieve sterrenstelsels.

Als men een laserstraal richt op een ver object, bijvoorbeeld op de maan, en men draait de laser rond, dan kan het lichtpunt op de maan sneller dan het licht bewegen. In feite gebeurt dit altijd als men met een bewegende lantaarn omhoog schijnt. Dit is echter geen verplaatsing van massa of informatie met die snelheid.[12]

Variable lichtsnelheid en de constantheid in het waarneembare universum[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de constantheid van de lichtsnelheid experimenteel bewezen werd, is er tot nu toe geen voldoend overtuigende verklaring voor zijn constantheid en zijn speciale waarde. De loop-kwantumzwaartekracht bijvoorbeeld dicteert dat de snelheid van een foton niet als constante kan worden gedefinieerd, maar dat zijn waarde van de fotonfrequentie afhangt.[13] Inderdaad zijn er theorieën dat de lichtsnelheid zich met de leeftijd van het universum heeft veranderd en dat hij niet constant was in het vroege universum. Albrecht en Magueijo[14] tonen aan dat de kosmologische evolutievergelijkingen samen met een variabele lichtsnelheid de problemen van de horizont, de platheid en van de kosmologische constante kunnen oplossen. De assumptie (aanname) van een ruimtetijd met drie ruimte- en twee tijddimensies geeft een natuurlijke verklaring voor de constantheid van de lichtsnelheid in het waarneembare universum en ook ervoor dat de lichtsnelheid in het vroege universum varieërde.[15]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]