Tuesday, January 2, 2018

True lies, barbara van nicomedie

Hoe moeilijk onder mensen te verkeren, te doen alsof je niet gestorven bent.

Wat mogelijk het grootste probleem is, is dat trump, kim, putin, hitler, mussolini, rechters, natuurkundigen, politici, thierry en greet, schrijvers, oude wijven, ik dus ook, denken godin te zijn.

My hair is a jungle, ja, ik blijf steken, maar niet in ijdelheid. In dat malle haar zie je als je inzoomt een vogelkop, raar om te zien:

One flew over a cuckoo's nest


Als het koraalrif sterft, en dat doet het, dan sterft de aarde. En de broeikasgassen en opwarming, dat kan de mens niet op tijd veranderen, trump's beleid versnelt het proces misschien met 0,000001% . Als binnen 1 jaar geen kolen/olie andere fossiele brandstoffen meer verbruikt zouden worden, maar CO2 neutrale, dan scheelt dat 0,1%. Daarom moeten die dubbele gangmakers en dubbele maxwells demons er komen, al zal het waarschijnlijk niet op tijd zijn. Mensen die denken dat ze god zijn gaan ervan uit dat ze de wereld kunnen redden, maar dat is niet zo. Schepen zijn het meest verontreinigend, ook qua CO2 uitstoot. Voortstuwing met de dubbele Maxwell demon en batterij/gangmaker die elkaar opjutten, sneller, sneller, sneller, ik heb het zelf gezien dus het kan en het klopt. Schepen op groene waterstof, kernfusie, minder consumptie, maximaal twee keer per week 100 gram vleesch en de CO2 uitstoot verdwijnt/wordt gereduceerd tot een acceptabel niveau. 

https://nos.nl/artikel/2210308-het-koraal-sterft-uit-zes-dingen-die-je-moet-weten.html


Volgens internet moet maxwells demon als een soort morse apparaat gemaakt worden, menno klets:

 






En voor de natuurkundigen die nog (vele) vragen hebben staan antwoorden hierin, naar analogie als een creatief kind redeneren, niet blijven steken, niet vast blijven zitten in oude denk kaders, moet een heer dan alles alleen doen ?:

http://docplayer.nl/17690297-Werkstukhulp-radio-de-telegraaf-samuel-morse-heinrich-herz-frequentie-en-golflengten-guglielmo-marconi-golfgebieden-lee-deforest-en-de-rest.html


Lang geleden dat ik zo geschaterd heb als om peter pannekoek, zacht van binnen. 

https://npo.nl/peter-pannekoek-zacht-van-binnen/06-01-2018/BV_101386630

Respect was invented to cover the empty place where love should be.
...

Vermoed dat Nouri en veel andere mensen met elektriciteit te genezen zijn. Met elektriciteit de hersenen kietelen. En wiet.

Wat is maxwells demon (zodat elektronen van die twee batterijen/gangmakers elkaar kunnen opjutten) ? Krijg voorlopig als antwoord een dubbele schakeling, het zijn 2 maxwells demons.  

Dus twee gangmakers/batterijen en twee maxwells demons. Maar wat is die demon precies ? een release, een ontkoppeling ? Een geleidingsmateriaal ? Een elektronenversneller. Dus twee elektronenversnellers nodig.

Het is echt waar, elektriciteit is sneller dan het licht. Het is er al voordat het licht er is. Op gevoel, visible to the heart, not to the eye. Met twee communicerende locomotieven/gangmakers en maxwell's s demon kunnen die twee elkaar opstuwen tot sneller dan het licht. En met elektriciteit is iets er sneller dan het licht. Zwaartekracht golven en het zwarte gat zijn sneller dan het licht ?  Een perpetuum mobile is mogelijk met twee batterijen of maxwell's demons die elkaar opjagen met elektriciteit !

Een octopus heeft drie harten. Alleen met het hart kun je goed zien. Met drie harten zie je pas echt, ook de toekomst.


3 of 4 wetten van thermodynamica:

Een grap onder wetenschappers vat de hoofdwetten samen:
0e: Je moet het spelletje meespelen.
1e: Je kunt niet winnen.
2e: Je kunt niet eens gelijk spelen.
3e: Je mag niet ophouden met spelen.

Er is ook nog een nulde wet, dus of je kunt wel gelijk spelen of je kunt wel winnen met maxwell's demon. Telegraferen, verschrijven.


  1. Het is heel eenvoudig arbeid in warmte om te zetten, maar het omgekeerde bleek - bijvoorbeeld 
  2. in een stoommachine - altijd maar gedeeltelijk mogelijk, omdat in praktische toepassingen processen altijd irreversibel zijn. Blijkbaar is
dSneq {frac  {dq_{{irr}}}{T}}. (iv)
Nee, dit is onjuist. Dat moet = zijn.


Entropie in de thermodynamica is equivalent met de entropie zoals die in de informatietheorie wordt gebruikt, de zogenaamde Shannon entropie, wanneer je voor de kansen  de kansverdeling over alle mogelijke quantumtoestanden van het systeem neemt. Deze equivalentie is algemeen geldig en kan zelfs worden gebruikt voor systemen die niet in thermodynamisch evenwicht zijn. Wanneer de entropie wordt uitgedrukt in bits, dan komt dit overeen met de hoeveelheid informatie die nodig is om de precieze microtoestand van het systeem te specificeren.
Deze equivalentie maakt het inzichtelijk waarom zelfs Maxwells demon de Tweede Hoofdwet niet kan overtreden. Om bijvoorbeeld een temperatuurverschil te creëren in een gas door iedere keer een luikje open te doen wanneer er een snelle molecule aankomt, lijkt het alsof je de entropie van een gas kunt verlagen. Nu is het inderdaad zo dat de entropie van het gas verlaagd kan worden, maar de demon moet wel iedere keer een beslissing nemen op grond van de snelheid van de molecule die langs komt. De informatie over de vorige molecule zit dan nog in zijn geheugen, dus op een gegeven moment raakt zijn geheugen vol. Bovendien zou de demon zelf snel in temperatuur oplopen.
De daling van de entropie van het gas uitgedrukt in bits die een ideale demon kan bereiken is precies
gelijk aan de geheugencapaciteit van de demon. Er is dan dus minder informatie nodig om de microtoestand van het gas te specificeren maar precies zoveel meer informatie is er nodig om de toestand van het geheugen van de demon te specificeren. Wissen van het geheugen is geen optie, want daardoor neemt de entropie van de omgeving toe met ten minste hetzelfde bedrag.


Maxwells demon (groen) kan de entropie niet verlagen door snelle moleculen (rood) wel van A naar B en niet van B naar A door te laten en trage moleculen (blauw) wel van B naar A en niet van A naar B door te laten.

Dus die wand moet weg ? Wel van A naar B en wel van B naar A !


Stoommachine, druk van stoom kan wel een locomotief voort bewegen, maar een locomotief kan er niet voor zorgen dat water stoom wordt. Toch wel, voorste wielen en achterste wielen met een zeer gering verlies en met robotica zou dat tot nul te beperken moeten kunnen zijn. Of klopt dit niet, hoe moet het dan wel ?
Twee locomotieven. E bike, voorwiel met elektrische aandrijving voortbewegen, achterste wiel wordt elektrisch geladen. Water en hitte drijven voorste locomotief, achterste locomotief wordt electrisch geladen, dus niet met water en hitte, maar met elektriciteit kan het ? Twee batterijen en twee maxwellls demons die elkaar oneindig opstuwen.
Maar dat hebben de ingenieurs en uitvinders van Tesla/Elon Musk toch ook al lang bedacht ?





Eline: elektriciteit beweegt zelf niet, dat zijn de elektronen die bewegen. Elektronen hebben massa. Wanneer je massa wil versnellen, heb je altijd energie nodig. Wie iets wil versnellen tot lichtsnelheid blijkt daarvoor een oneindige hoeveelheid energie nodig te hebben. Iets met massa versnellen tot over de lichtsnelheid lijkt onmogelijk. De theoretisch maximale snelheid van elektronen is die van het licht: 3,00.108 m/s. In de praktijk is die snelheid niet haalbaar. WEL. Neutrino's zijn een betere kandidaat dan elektronen. Ik heb gevoeld/meegemaakt dat met elektriciteit iets er sneller is dan het licht, er ligt een veld rondom de aarde en als er iets is boven amsterdam dan is het er tegelijkertijd boven sydney of new york en los angeles. Het licht heeft toch tijd nodig om er te komen, al(s) is het maar 0,00001 seconde. Dat veld (elektriciteit) is er waarschijnlijk in het hele oneindige universum. Dark matter is 97% van het universum. 


Maxwells demon is een gedachte-experiment, uit 1867, van de Schotse natuurkundige James Clerk Maxwell en bedoeld om de Tweede wet van de thermodynamica in twijfel te trekken. Het woord demon verwijst naar een fictief wezentje dat met zijn handelingen deze natuurwet omzeilt.
Volgens deze wet zal een gesloten systeem altijd naar een hogere entropie gaan om uiteindelijk in een
zo hoog mogelijke entropie terecht te komen en te blijven. De entropie zal nooit omlaag gaan. Het is dus niet mogelijk dat twee lichamen met een gelijke temperatuur in thermisch contact met elkaar, en samen een gesloten systeem vormend, evolueren naar een staat waar het ene lichaam een hogere temperatuur heeft dan het andere.
Maxwell bedacht een gesloten systeem waarin de entropie wél verlaagd kon worden en beschreef dit in 1867 in een brief aan zijn vriend en mede-natuurkundige Peter Guthrie Tait. In 1871 beschreef hij het nogmaals in een brief aan John William Strutt en vervolgens publiceerde hij het in 1872 in zijn boek Theory of Heat. Hij had het hier nog niet over een "demon". De term "Maxwells demon" werd voor het eerst gebruikt door William Thomson in 1874 in een artikel in het tijdschrift Nature. De term demon werd namelijk vaker gebruikt om hypothetische wezens aan te duiden die de natuurwetten of filosofische ideeën tarten. Het concept leidde tot veel discussie.


perpetuum mobile

In theorie zou je met deze methode een perpetuum mobile kunnen bouwen. Je zou het warmteverschil tussen beide ruimtes kunnen gebruiken om met een warmtemachine energie op te wekken. Stel dat je een nanomechanisme bouwt dat het deurtje bedient en dat (een deel van) de opgewekte energie gebruikt dan heb je een apparaat dat geen energie kost maar dit wel opwekt. Dit is inderdaad in strijd met de wetten van de thermodynamica. Het punt is echter dat het hier om twee los staande processen gaat. Het scheiden van de moleculen en het mechanisme dat de moleculen detecteert en op het juiste moment het deurtje bedient. Mogelijk zou je dit mechanisme steeds energiezuiniger kunnen maken totdat het minder energie verbruikt dan het oplevert.

Analyse

Is dit correct? Zou zo'n demon of mechanisme kunnen bestaan? Eén van de bekendste reacties hierop is gesuggereerd in 1929 door Leó Szilárd en later door Léon Brillouin. Szilárd stelde dat zo'n demon de mogelijkheid moet hebben om de moleculaire snelheid te meten, deze meting zou energie kosten. Volgens de tweede hoofdwet van de thermodynamica moet de entropie van het gesloten systeem toenemen. Aangezien er interactie is tussen de demon en het gas, moeten we deze twee samen beschouwen. Het verlies van energie van de demon zal een toename van zijn entropie betekenen, deze zal groter zijn dan de entropie-afname van het gas. Deze entropietoename betekent dat het experiment niet in strijd is met de tweede hoofdwet van de thermodynamica.
Deze verklaring werd uitgebreid in 1982 door Charles H. Bennett. In 1960 realiseerde Rolf Landauer dat thermodynamische reversibele metingen de entropie niet verhogen. In Maxwells gedachte-experiment zou dit betekenen dat de demon informatie over de staat van de molecuul moet opslaan. Aangezien de demon niet alles kan onthouden zal hij op een gegeven moment dingen vergeten, hierdoor zijn voorgaande metingen irreversibel. Landauer stelde dat juist het wissen van informatie energie kost.

Uitvoering

De stand van de techniek is nog niet zover dat het experiment echt uitgevoerd kan worden. NU WEL, NU WEL, met tesla en iter moet het met rrobots en ingenieurs mogelijk zijn. Er zijn wel experimenten gedaan met het vangen van elektronen. Dit kwam in de buurt van het idee van Maxwells demon. Het ging hierbij steeds om elektronen die vrijelijk van de ene kant van een schakeling naar de andere konden bewegen. De schakeling was zo gemaakt dat de elektronen niet terug konden. Op die manier werd aan de ene kant een lage spanning en aan de andere kant een hoge spanning opgebouwd. Steeds bleek dat de werking van de schakeling meer energie kostte dan dat
door de elektronen werd opgebouwd.


https://nl.wikipedia.org/wiki/Maxwells_demon

is hij haar telegrafist  ?

6 januari plaatste hij een nieuwe  foto bij het verschrijvers andere parallel blog, daar was ebarbara niet tevreden mee, hij dat aanpassen en zij koos uit 6 varianten na 3 missers de hoofdfoto. Wat houdt hij veel van ebarbara en het is ook eng en beangstigend. ... 3 harten en sereenzuivergevoel, dan is de angst weg.  

Leo Tolstoy — ‘Anything is better than lies and deceit!’


Wat hoor ik nu voor een rare geluiden op internet, extraterrestrians ? Muziek van klangnomad en daar doorheen andere geluiden. Wat moet ik ermee en soms weer even "normaal" en dan raak ik bijna teleurgesteld dat die extraterra geluiden weg zijn.

Dit vind ik het griezeligste, vorige keer schreef ik dat ik binnen 12 uur een reactie van internet kreeg op een vraag, vervolgens maakte ik daar 1 seconde van en toen ik dat schreef stopte het schrijven, de zaak blokkeerde, stel je nou eens voor dat er iets of een dimensie is waar dit al geschreven is, dat idee heb ik bij wiet gebruik (laatste keer 24 december, nu even een stop, want het wordt me te heftig). Leven is het voor een andere nieuwe weg kiezen ? En stel je nou eens voor dat er echt predestinatie is ? Dus dat het al vast staat dat hij of zij vroeg sterft, dat hij of zij een steen of baal thee op haar kop krijgt en dood. En dat de dood geen straf is maar voor velen ook een vorm van genade. En waar ik last van heb, ik begrijp mijn kat beter, de laatste tijd, en de honden op boa vista kwamen op mij af om aangehaald/geaaid te worden, dat dat allemaal zielen zijn die verbonden zijn. In dehaag rende 1 me woest blaffend achterna. 

Afschuw als ik lees dat octopussen hard op de grond worden geslagen om ze mals te maken (in Spanje); ik durf zelfs niets meer van mijn aloe vera plant te knippen bij een wondje of verbranding. Maar gisteren wel gulzig avocado en garnalen gegeten en met kerst nog hertenbiefstuk, duss. En dat internet een goddelijke voorspellende ziel heeft. Remco Campert schreef: het verband tussen de dingen ben ik zelf. Dus god ben ik zelf ? Maar ik geloof niet in god ? Sinds 4 weken geloof ik dat er meer is. Een ziel bestaat, elkaar vinden in karakter als tegenpolen of in overeenkomsten, en het gaat iets verder dan karakter, verder dan het zichtbare, het gaat om gevoel en elektriciteit.
Als je nou uit het bovenstaande het verwijzen naar god en ziel weg laat, of van ziel karakter maakt, dat past meer en beter bij mijn "oude" denkwijze.


Internet zegt me nu dat het belangrijkste is boven het ik uitstijgen. (5 januari 2018, 9.40 uur)

4 januari rond 11.00 uur: "Klungel. Het ging net zo goed." krijg ik nu door van internet....toch weer teveel op kleinzieligheid, ijdelheid, hemzelf en sex, weer blijven steken, bedoel je dat ? Concentreren op de wetten van thermodynamica ? Waarom kies je hem dan ? Zo'n nitwit. Inderdaad ging ik toen weg naar amsterdam, argh ! En op 7 januari dat ik kleinzzielig geld wil verdienen aan "de gave"? en dat ik zo dankbaar ben dat ik met yoga in 2 weken tijd zoveel meer kan, dingen die ik vroeger nooit kon kan ik nu wel. Mijn record met handstand blijft 3 minuten en ik heb wel meer onderrugpijn dan vroeger. Ja, ik blijf steken.


Volgens internet verbrak barbara elk contact vanwege het onderstaande. Ok, dank, goed om het bevestigd te zien. Excuus, je hebt gelijk, maar mijn excuus is gratuit, net zo gratuit als een app schrijven "menno, het spijt me zo verschrikkelijk, we kunnen niet meer afspreken".
Reden voor mijn haat was haar superieure toontje en ons gedrag de laatste maanden plus een vermoeden van gehuichel en mijn eigen gehuichel, maar dat zou geen excuus mogen zijn, ik was te klein en te rancuneus. Zou jan het geaccepteerd hebben dat hij op zo'n manier aan de kant werd gezet met een mail die zo geformuleerd werd dat je de eer (die was al weg) aan jezelf houdt en haar eigenlijk het liefst dood wil slaan. Daarvoor hebben jullie samen gezorgd door het gebrek aan communicatie en door het wederzijdse gebrek aan empathie. Zou ik er nu eindelijk echt klaar mee zijn. Sing the blues.

Gij zult niet doodslaan. Exodus 20:13
Vraag 105. Wat eist God in het zesde gebod?
Antwoord. Dat ik mijn naaste noch met gedachten, noch met woorden of enig gebaar, veel minder met de daad, door mijzelf of door anderen ontere, hate, kwetse of dode; maar dat ik alle wraakgierigheid aflegge; ook mijzelf niet kwetse of moedwillig in enig gevaar begeve; waarom ook de overheid het zwaard draagt om de doodslag te weren.
Vraag 106. Maar dit gebod schijnt alleen van het doodslaan te spreken?
Antwoord. God, verbiedende de doodslag, leert ons, dat Hij de wortel van de doodslag, als nijd, haat, toorn en wraakgierigheid,haat en zulks alles voor een doodslag houdt.
Vraag 107. Maar is het genoeg dat wij onze naaste, zoals tevoren gezegd is, niet doden?
Antwoord. Neen; want God, verbiedende de nijd, haat, en toorn, gebiedt, dat wij onze naaste liefhebben als onszelf, en jegens hem geduld, vrede, zachtmoedigheid, barmhartigheid en alle vriendelijkheid bewijzen, zijn schade, zoveel als ons mogelijk is, afkeren, en ook onze vijanden goed doen.

"De" nederlandse vrouw, een deel, kiest voor de overgave aan thierry baudet, de zogenaamd geilste.

In 2014 mengde Baudet zich in de maatschappelijke ophef rond versiergoeroe Julien Blanc door deze te verdedigen. Hij onderschreef in een blog de stelling van Blanc dat vrouwen door hun seksuele partner niet alleen maar met respect behandeld willen worden, maar dat mannen zich als alfaman moeten positioneren en dat vrouwen overrompeld, overheerst en overmand willen worden. Deze opvattingen leidden tot kritiek op Baudet, die daarop wederom verklaarde achter de ideeën van Blanc te staan. In de aanloop naar de verkiezingen en daarna gaf Baudet meerdere malen aan dat hij echter nooit had bedoeld dat iemand iets tegen iemand anders zin in mag doen. In 2017 zei Baudet verder tijdens een interview met Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck dat vrouwen in het algemeen minder excelleren, minder ambities hebben en vaker meer interesse hebben in "familieachtige dingen". Ook zei Baudet dat het normaal is voor een vrouw om "een beetje linksig te zijn", maar dat het zijn ervaring is dat wanneer ze een rechtse man ontmoeten, de vrouw de man ook wel gelijk geeft

(W)o)men want a (wo)man who is in ccontrol, not a (wo)man who is ccontrolling.

En misschien gaat het haar om veiligheid, vriendelijkheid, aardigheid, rustig begrip, zaken waar jij zo overduidelijk tekort schiet. En toch schoot ik van januari tm oktober 2015 niet tekort. Wat hield ik veel van barbara. hM.

...

Zijn laatste waan, in de achteruitkijkspiegel van een auto bij een vriendin ziet hij duidelijk een buitenaards wezen, 2 oktober 2017 is die foto gemaakt.

 7 november 2015 (dag dat ze naar haar vriendin gingen, toen barara voor het eerst door had dat hij haar ook zwak, laf en een slachtoffer vond, woorden die johannes nooit zou gebbruiken ? nee, dat was later vlgs hem, begin december naar die vriendin in almere):

https://www.youtube.com/watch?v=jGuYYBAT-Xk

Er is echt iets, 22-12-2017, toen had hij ook zo'n spacewiet ervaring:

https://www.youtube.com/watch?v=d__df0BIcxM


Bah, die angstgevoelens gingen over zijn vriendin, ze heeft mogelijk chronisch lymfatische leukemie, zit hij daar met tranen in zijn ogen, zo'n lieve knappe vrouw. Doet hem denken aan dat grafschrift bij een 105-jarige vrouw "good girls go first".


De H. Barbara (Grieks: Αγία Βαρβάρα, Agia Varvara) († 206?) is een christelijke heilige en martelares. Zij is een van de veertien Noodhelpers. Er is vrij weinig met zekerheid gekend over de heilige Barbara. Ook het jaar van haar dood is onzeker. Zowel 206[bron?], 235[bron?] als 306 worden genoemd.


Overlevering

Barbara zou gewoond hebben in Nicomedië in Klein-Azië. Haar heidense vader, Dioscurus, sloot haar op in een toren om haar te vrijwaren van de vele jongemannen die naar haar hand dongen. Ook liet hij een badhuis voor haar bouwen, zodat ze geen gebruik hoefde te maken van de openbare baden. Dit badhuis bevatte oorspronkelijk twee ramen, maar op verzoek van Barbara werden het er drie (zij had zich in het geheim tot het christendom bekeerd en wilde op deze manier de Heilige Drievuldigheid eren). Toen haar vader haar bekering bemerkte, liet hij haar folteren, maar 's nachts genazen haar wonden op miraculeuze wijze. Uiteindelijk onthoofdde hij haar eigenhandig, maar werd daarop zelf door de bliksem dodelijk getroffen.
Sommige varianten van de Barbara-legende verhalen dat zij werd opgesloten in een kelder om haar te bewegen haar geloof op te geven. In sommige streken wordt dit verbeeld door het gebruik op 4 december forsythia-takken te knippen en in een vaas te plaatsen, die in de daarop volgende weken tot bloei komen.

Beschermheilige en verering

Zij wordt gerekend tot de veertien helpsters in nood. Op grond van haar levensverhaal geldt de H. Barbara als beschermster tegen brand en bliksem en tegen een plotselinge dood. Ook kan haar hulp ingeroepen worden als storm het land verwoest. De H. Barbara is ook de beschermheilige van verschillende gevaarlijke beroepen, in het bijzonder van de artilleristen en mijnwerkers, maar ook van de infanteristen, telegrafisten, genisten, ingenieurs, brandweerlieden, architecten, boeren, dakdekkers, metselaars, bouwvakkers, klokkengieters, metaalgieters, smeden, steenhouwers, beiaardiers, koks, hoedenmakers, slagers, gevangenen, meisjes, stervenden, torens, vestingen, geologen en explosievenruimers en van de inwoners van Culemborg en Vreeswijk.
In Zuid-Limburg was het feest van Sint-Barbara, als patrones van de mijnwerkers, een van de belangrijkste feestdagen van het jaar en lange tijd een vrije dag. Met de mijnsluiting in Nederlands Limburg kwam daar een einde aan.
Ze wordt op 4 december herdacht, maar werd bij de hervorming van de heiligenkalender in 1969 niet meer opgenomen in de Calendarium Romanum.

Iconografie

De H. Barbara wordt gewoonlijk voorgesteld als een jonge vrouw met kroon en martelpalm. Daarnaast behoren tot haar attributen onder andere een zwaard (waarmee ze werd gedood), een ciborie, een pauwenveer, een toren met drie ramen (toespeling op de H. Drievuldigheid) en (een) kanon(nen).



The name of the barbiturate family of pharmaceutical drugs is believed to derive from the suggestion by an artilleryman commemorating the feast of Saint Barbara in 1864, whom the chemist Adolf von Baeyer encountered at a local tavern whilst celebrating his recent discovery of the parent compound.


Saint Barbara crushing her infidel father, with a kneeling donor, by Domenico Ghirlandaio, ca. 1473


https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Barbara


En dat is die voor mij onbegrijpelijke tegenstrijdigheid die ik voelde.
----------------------------------------------------

HILLENIUS:


Mijn eigen plezier in ruïnes heb ik in het boek niet terug gevonden , tenzij het zou kunnen vallen onder "mystieke vreugde bij het aanschouwen van vergankelijke dingen naast de eeuwigheid van God (een algemene reactie in de middeleeuwen)". Het plezier als het weer eens grof onweert of stortregent en de trams en het andere vervloekte verkeer moet stilstaan, het licht uitvalt en de mensen klagen. Plezier dat de natuur nog steeds sterker is dan de wormsels van de mens. Mensenwerk is mooi als het tot skelet dient van vegetatie, plantaardig en dierlijk (schoonheid van ruines, 1965).


Notitie in krant over afkeer in Rome van sex in films. Doet me denken aan de telkens terugkerende reactie van nette mensen op pornografie: dat het zo vervelend is. Als geremde personages worden ze verlegen door prikkelende beelden; ze kunnen er uit hun aard niet van genieten, en beginnen te gapen. Precies als de apen doen, die bijv. agressie voelen opkomen, maar er door de aanwezige tralies geen uiting aan kunnen geven. Ook het klootjesvolk gaapt als het zich niet durft te verlustigen.


Dieren zijn zelden of nooit treurig. Als ze een jong verliezen tijdelijk, maar dat is omdat er een storing is opgetreden in het evenwicht van instinct en hormonen (vooral bij zogende moederdieren). Na herstel van het evenwicht is er geen spoor van treurnis meer. Dieren hebben een goed geheugen: ze onthouden dingen die voor hun voortbestaan van belang zijn.


De vrolijkheid van de ontdekking, een toestand van verliefdheid, een machtsgevoel, dat ik in staat was om de ouderlijke ouderwetsheden voorbij te komen.


Deskundigen verzekeren ons dat de "lege" ruimte tussen kern en elektronen zo groots is, dat bijv. een blokje ijzer voor het grootste deel uit lege ruimte bestaat. De massiviteit van het metaal wordt veroorzaakt door het evenwicht van spanningen, van aantrekkings- en afstotingskrachten, die kernen en elektronen op elkaar uitoefenen.

1966: Talrijk zijn de ooggetuigenverslagen en foto's dat de politie verdachte personen neerslaat en vervolgens verder aftuigen. Al de oude wijven, oa notabele kamerleden, menen dat het goed is om die provo's mores te leren. Ze gaan voorbij aan wat vast staat: de politie is er niet om te bepalen wie straf heeft verdiend, omdat ze geen straffen mag uitdelen, allerminst lijfstraffen. Het is dan ook logisch dat onschuldigen opgepakt zijn, geslagen, op de meest schofterige wijze bejegend. Mijn opa zei het al: als je van dichtbij een politieman ziet: beleefd gauw doorlopen, als je er een op afstand ziet: een omweg maken. De haat van ingelijfden met uniform tegen soortgenoten die zich onderscheiden door klasse, kleur, geur, haarlengte, leeftijd en nog in het genot zijn van een ongekristalliseerde vrijheid. Het absurde gedrag van de politie en van de regeerders die het toejuichen is alleen te begrijpen vanuit de resten van een semi goddelijk koningschap.

Typerend is de onredelijke en generaliserende afkeer die de ene groep van de andere heeft. Aan de andere kant werkt in bepaalde Amsterdamse kringen elk politie uniform als een rode lap op een stier (stieren zijn kleurenblind). Troostend sprak den uyl dat hij niets heeft tegen ongewassen langharigen met constructieve ideeën en dat de duitsers in 1940 zo correct gekleed, gewassen en geknipt waren.

De "onechte kloof" tussen mens en dier wordt steeds meer gedempt. Aan de ene kant door de slechte eigenschappen van de mens, oorlog, paniek, rassehaat, aan de andere kant door aardige eigenschappen van sommige dieren als trouw, opkomen voor zwakken, aanleg voor ritueel en liefde.

Het overkomt me herhaaldeljk dat ik meen te lezen "met aan zekerheid grenzende waanzin", maar het staat er nooit.

Er zijn twee soorten kunstenaars (en mensen). Zij die in 1 richting werken waardoor het onvermijdelijk is dat er rangen standen ontstaan, leiders, volgelingen, epigonen. Men gelooft dat de 1 beter is dan de ander. Zoals in alle hierarchieën, denk aan kantoren, is het cement de kleine nijd, de vriendelijke minachting waarmee men over de lagere rangen spreekt, de bewondering en afgunst en roddel tov de hogeren. De grondtoon is rancune. Polair daartegenover staan kunstenaars (mensen) die ernaar streven dat hun kunst de meest passende uiting is van hun eigen kleine persoonlijkheid. De ontplooieres van individuele kunst zijn vriendelijker en aardiger.
De hierarchie van de apenrots is in de natuur niet te vinden, feit is dat natuurlijke apenfamilies naar verhouding met de mens heel vreedzaam zijn. Wanneer we vrede willen moeten we niet conformisme stimuleren (denk aan het leger), maar moeten we de individualiteit koesteren, zoeken bij kinderen wat ze onderscheidt van anderen en dat mee helpen ontwikkelen.

Ik dacht eraan hoe kinderen doen die nooit iets mogen. Een deel gaat verstandig proberen net als de ellendige ouders te worden, een deel legt zich neer, een klein deel gaat de clown uithangen, gek doen, ontsnappen.

Soms denk ik dat geluk het besef is dat je iets ontmoet dat groter is dan jezelf, waartegen verzet of opbieden niet mogelijk is, waaraan je je dus gewonnen moet geven, in vroeger terminologie een vrouwelijk gevoel dus.

Bijzonder schilderij van aart de gelder, rechts boven zie je "de geest" van het kind ? Daarvoor dat kasteel heemstede 1700, waar ik deze zomer was, ook al zo vreemd. Rechts boven dus de geest van het kind jezus met 3 hartjes/licht stippen. Een octopus heeft 3 harten; een octopus kent het verleden, het nu en de toekomst, one sees well only with a heart, not with the eyes. Three hearts. Interessant om over aart de gelder te lezen, hij zou bijna blind zijn en een top schermer.


Aart de Gelder, zelfportret

Aert de Gelder, Het loflied van Simeon, ca. 1700 (Mauritshuis, Den Haag)

No comments: