Thursday, March 20, 2008

Verschrijver verkilt

"Dames en heren, goedenavond, het nos journaal van 8 uur.

Vandaag zijn weer alle vliegtuigen veilig geland. Ook is er geen massa-ontslag aangekondigd. De meeste mensen werken plezierig samen in ons land. Het midden- en kleinbedrijf draait goed. De meerderheid van de kinderen geniet goed onderwijs. Velen worden probleemloos 70 in dit welvarende land. Ook met de natuur en de fauna gaat het niet heel slecht. En dan nu Erwin Krol voor het weerbericht:

Het wordt een zeer aangename temperatuur en misschien valt er tegen de avond nog een regenbui voor de gewassen van de boer."

De meeste mensen zullen zeggen dat het ze goed gaat. Als je ze vraagt naar de toestand van het land, de wereld en de toekomst, dan zijn ze vaak negatief en pessimistisch. Dat komt door de tv, de krant en andere media. Goed nieuws is geen nieuws. Echt nieuws is slecht nieuws en daardoor krijgen mensen een verwrongen beeld van de werkelijkheid; ze worden voornamelijk geconfronteerd met slecht nieuws.

Oorlog, misdaad, ziekte en armoede, dat zie je de hele dag op TV en je kunt alleen maar concluderen dat het overal ellende is. Op de meeste plaatsen in de wereld is het geen oorlog maar vrede; zijn de mensen niet ziek, maar is de meerderheid gezond. Zelfs de "derde" wereld ligt niet te creperen, maar 80% kan een menswaardig bestaan opbouwen. Ook uit Nederland alleen maar slecht nieuws: men wordt beroofd, men raakt zijn baan kwijt, men lijdt aan enge ziektes, de kinderen worden misbruikt. Wat een geluk dat het jou of je familie niet is overkomen, vandaag.

No comments: