Sunday, February 7, 2010

Pluralis majestatis verschrijveris

.
.
Wij hebben een nieuw leven ontdekt ! Een nieuwe manier van leven en denken ! Wij spreken niet langer namens onszelf, maar namens de bevolking van nederland, de wereldbevolking, namens de konijnen, de eenden, de vossen en de wolven, de zwarten, de witten, de mooien, de lelijken, de goeden en de slechten. Wij zijn geen ik, wij zijn wij. Jij bent wij. Bij deze holistische weergave van "wij" is een vorm van ironie en afstand bewaren ons niet vreemd.

Wij moeten dan zachtjes lachen omdat wij plechtstatig bedenken dat we heerlijk in de blote kont in de slaapkamer van mademoiselle Donker staan en in haar kast in haar sieradenkistje snuffelen met het oogmerk om parels te ontvreemden, althans deze te verdonkeremanen, dan wel die platinum armband wederrechtelijk te verkrijgen.
Wat moeten wij in vredesnaam met sieraden ? Nooit heeft een ring onze vinger ontsierd. Mannen met ringen zoals arnold schwarzenegger en alex rinnooy kan zijn bij voorbaat verdacht. En toch staan sieraden birgit aardig. Wij willen graag Birgit danken dat wij dankzij een roze bril zaken anders zien. Wij feliciteren haar van harte als eerste met haar 46ste levensjaar...over een week.
Maar wij blijven het vreemd vinden, "sieraden", zo'n ventje met een collectie horloges, hoe diep kun je zinken in je sterfelijkheid en ijdelheid. And some stranger will lower us down.

"Heeft het u iets concreets opgeleverd, in de "wij" vorm te denken ?"

"Wij bedachten ceteris paribus mutatis mutandis het verhaal van de schilder met teveel talent die huiverde vanwege het tragische lot van de geniale Vincent van Gogh, in armoe gestorven. Zelfs Willem Frederik Hermans vond zijn eigen schrijven maar magertjes vergeleken met het schilderwerk van Van Gogh. Met tegenzin nam deze schilder daarom het portretschilderen op zich voor die aandoenlijke rijken van middelen, armen van geest, met hun ijdelheid.
Helaas kon de schilder het niet laten om telkens de dood in de ogen te tekenen en het prachtige portret iets heel naars mee te geven, waardoor elke kijker zich terecht walgend van de geportretteerde afkeerde. Wim Kok, Rijkman Groenink, JP Balkenende, Camiel Eurlings, Advocaten, Economen en andere omhoog gevallen apen. Selffulfilling prophecy, hoe zeg je dat in goed nederlands ? Maar van dat thema valt een goed en mooi verhaal te maken. Wij doen dat niet meer. Wij passen. Ons niet gezien. Wij kijken wel link uit. Wij hebben het genoeg over onszelf gehad."

"Ja, maar het "wij" denken heeft dus nog geen meerwaarde opgeleverd ?"

"Wij werden ooit stoer genoemd door een knappe dame en dit, nu, strekt ons tot eer. In onze stoerheid hebben wij een gewatteerde peniskoker bedacht tegen nadruppelen, wat onvermijdelijk gebeurt bij het bereiken van de 40jarige leeftijd. "

"Heeft u nog kond te doen van een andere bijzondere ontdekking ?"

"Wij kunnen terugkoppelen dat de stoelkussens in de skiliften in het skigebied rond lech en st anton tegenwoordig verwarmd zijn ! Een vorstelijk stel verwarmde billen, net zoals beatrix."

"Heeft u een mededeling voor het Nederlandse volk ?"

"Wij memoren graag die Argentijnse film waarin twee mannen praten en één man het volgende beweert over een vrouw met een snor: vrouwen met een snor hebben een gulzige vagina, een volle vulva die jouw piemal gretig opslokt. In dezelfde film had de kunstenaar van zijn deur een reusachtige vagina gemaakt waardoor hij telkens naar binnen en buiten liep."

"Wat is er nou vies aan vrouwen met macht ?"

"Wij gaan er zomaar vanuit dat de baas willen spelen leidt tot waanzin, tot het praten en denken in de "wij" vorm...dit kan zelfs op korte termijn schadelijk werken voor de geestelijke gezondheid van eenieder...het je "de koningin" wanen, het vermoeden hebben "in controle te zijn", het "perfectionisme" en dat komt al met al onsmakelijk over. Wij zijn van oordeel dat orde een waan is. Er is in het leven slechts één realiteit: chaos. Mensen ontkennen en worden soms gek. Wij wensen geen malle praatjes aan te horen."

"Heeft u nog een filosofie, psychologisch weetje of bespiegelingen waaraan wij ons kunnen laven ?"

"Ruzies in gezinnen of op het werk vervullen u misschien met immense treurigheid. Wij kunnen thans in elke confrontatie met collectieve hysterie het komische zien. Onder een gezelschap van halve en hele intellectuelen verbazen dergelijke ruzies u mogelijk en krijgt u de somberste verwachtingen over het lot van de mensheid door al dat gekibbel, de polarisatie, de nerveuze oorlog. Pas later zult u merken dat het menselijk tekort vooral een humoristisch fenomeen is. Nagenoeg alle verhaalkunst is er om het te bewijzen.

Schopenhauer had toch werkelijk groot gelijk toen hij ijdelheid 'van alle menselijke neigingen de meest onverwoestbare, de actiefste en de stompzinnigste' noemde.

Of neem het volgende verhaal: een man of vrouw op zoek naar een vader. Het gaat hier om een oermythe; de behoefte aan een vader is immers de bron van elke godsdienst en iedere ideologie.

Het verblijf in eigenlijk ieder groepsverband is voor ons heel moeilijk te verdragen.

Wij constateren dat sombere mensen te vaak met de "waarom vraag" tobben. Depresssieve mensen zijn teveel met zingeving bezig. Leef toch meer als een kind of als een dier...het leven is er nou eenmaal. Als het leven geen zin heeft, dan maakt het sodemieters maar zin !

Alles niet zo serieus nemen. Gewoon de dingen wat luchtiger opvatten."





We've been through the desert on a horse with no name,
It felt good to be out of the rain.
In the desert you can remember your name,
'Cause there ain't no one for to give you no pain.


http://www.youtube.com/watch?v=xOlieZfPHwM


year of the cat

http://www.youtube.com/watch?v=vqmdG2iNaxE&feature=related


crush

http://www.youtube.com/watch?v=uA1Vv_2cHYc&feature=related

No comments: