Wednesday, July 4, 2007

Europa papaververnietiging

Papaververnietiging, een woord dat het falen in Afghanistan aardig weergeeft. Wat is de geschiedenis van de mens en de bijbel verschrikkelijk gewelddadig. Laat ik er niet teveel aan denken. Veel nadenken doet zachtjes huilen of boos worden uit onmacht.

http://www.newyorker.com/reporting/2007/07/09/070709fa_fact_anderson?currentPage=10

Ik sta achter een solidair, vrij, gelijk, sociaal Europa, niet voor het Europa van geld, geweld, exploitatie, elite en onderdrukking.

Gunther Verheugen, commisssaris, een soort Minister van de Europese Unie, van de interne markt (Liberaaal !) verbiedt nederland om een roetfilter op die vieze diesels verplicht te stellen: meer fijnstof, meer stikstofoxyde, meer astma in Nederland dus. Dat is toch van de gekken, waar bemoeit Verheugen zich mee ? Als Nederland een schoner milieu wil, dan moet het die mogelijkheid benutten en gewoon diesels zonder roetfilter verbieden, bijvoorbeeld fiscaal, want daar heeft Brussel niets over te zeggen. Marktverstoring ? Als een bedrijf ziekmakende kruiden verkoopt in nederland dan kun je die ook verbieden, lijkt me.

Raar nieuw geloof van omstreeks 1988/1980, die marktwerking. God wegtwijfelen, dan geloven we maar in de markteconomie, in concurrentie, het nieuwe geloof in Europa. De overheid als een strak geolied bedrijf met harde regels inzake optimale marktwerking, mensen zijn onbelangrijk, marktwerking is heilig.

Kolencentrales ? Kunnen we niet verbieden, ook vanwege die Europese richtlijn. Wat is dat toch voor gekkigheid, dat Europa van geldbeluste bureaucraten, door gevaarlijke gekken omringd te Brussel. Een Europa van concurrentie, strijd en onverdraagzaamheid of een Europa van samenwerking, vrede en verdraagzaamheid...what's on a (wo)man's mind.

http://www.nrc.nl/

Nederland kan nog zeker 20 tot 25 jaar vooruit met aardgas, voorspelt ingenieursbureau Fugro
‘Vijf nieuwe kolencentrales zijn niet nodig’

Ingenieursbureau Fugro begrijpt niet waarom de keuze voor kolencentrales niet op meer weerstand stuit. „Er is veel meer gas dan wordt aangenomen en dat is veel schoner.”
Door onze redacteur Daan van Lent
Archief:
overzicht - Meer economisch nieuws
Rotterdam, 3 juli.
Paul van Riel, directeur ontwikkeling en productie van ingenieursbureau Fugro, begrijpt er niets van. Waarom stuiten de plannen van energiemaatschappijen om de komende jaren vijf nieuwe kolencentrales in Nederland te gaan bouwen alleen op verzet van de milieubeweging en blijft het verder stil? Waarom neemt iedereen klakkeloos van de stroomproducenten Nuon, Essent, Eon, RWE en Electrabel aan dat de Nederlandse gasvoorraad slinkt, de aanvoer uit het buitenland onzekerder wordt en het schonere aardgas veel duurder is dan steenkool als brandstof voor energiecentrales? Hoe kan er over vermindering van de Nederlandse CO2-uitstoot gesproken worden als we voor vieze kolen kiezen en niet voor het schonere aardgas, waarbij de centrales maar de helft van de hoeveelheid CO2 uitstoten?
Van Riel ging zelf rekenen. Het beursgenoteerde Fugro (omzet ruim 1,4 miljard euro) is gespecialiseerd in bodemonderzoek en zoekt over de hele wereld naar de aanwezigheid van olie, gas, steenkool en mineralen en adviseert hoe die kunnen worden gewonnen aan oliemaatschappijen en mijnbouwconcerns.
Zijn conclusies: Nederland kan nog zeker 20 tot 25 jaar vooruit met zijn aardgas, en niet de 14 jaar waar bijvoorbeeld het ministerie van Economische Zaken nu van uitgaat. „Daarmee ben ik nog voorzichtig. Als de prijzen van gas omhooggaan en de technologie verder verbetert, dan is er nog meer gas te vinden. Bovendien kan gas makkelijk geïmporteerd worden.”
Dat biedt volgens Van Riel genoeg tijd om de overgang te maken van een energievoorziening die leunt op fossiele bronnen naar een die volledig kan terugvallen op duurzame energiebronnen als wind, biomassa en zon. Op de totale Nederlandse uitstoot van CO2 kan zo 7 tot 8 procent worden bespaard. Bovendien worden bij het gebruik van het schonere aardgas geen stikstof (NOx), fijnstof en zware metalen uitgestoten. Wereldwijd is er nog voor 130 jaar aan gas beschikbaar en niet de 63 jaar waar vaak van wordt uitgegaan. „En dat is nog een conservatieve inschatting”, zegt Van Riel. Vandaag brengt Fugro het eigen onderzoek naar buiten.
Waarom heeft niemand dit eerder opgemerkt?
„Daar zitten wij ons ook over achter de oren te krabben. We vermoeden dat mensen bang zijn geworden sinds de Russische president Poetin de gaskraan naar Oekraïne dichtdraaide en men is gaan denken dat de olieprijs alleen maar verder zal stijgen en dus ook de prijs van aardgas die daaraan, kunstmatig, is gekoppeld. Maar we zijn niet alleen van Rusland afhankelijk, er wordt veel nieuw gas gevonden in Noorwegen en in Noord-Afrika.”
Maar hoe kunnen uw voorspellingen hoger zijn dan wat wordt aangenomen?
„De voorspelling dat er wereldwijd nog voor 63 jaar aardgas is bij het huidige niveau van verbruik, komt doordat daarbij alleen wordt uitgegaan van de bewezen reserves. Dat zijn de reserves die met de boorbeitel zijn aangetoond, die met de huidige techniek en onder de huidige economische omstandigheden kunnen worden gewonnen. Maar er blijkt altijd meer gas te zijn in een veld dan in eerste instantie wordt aangenomen. En er zijn veel gebieden waarvan we weten dat er waarschijnlijk olie en gas te vinden zijn. Bovendien maakt de technologie sprongen voorwaarts.”
Waar zit dat extra Nederlandse gas dan?
„Vooral in de Noordzee. Volgens het ministerie van Economische Zaken is er nog voor 250 miljard kubieke meter aan gas, die rendabel te vinden en te winnen is, uitgaande van een olieprijs van minimaal 50 dollar per vat. Alleen al daarmee kun je de vijf kolencentrales voor lange tijd op gas stoken. En het kan de staat 30 miljard euro meer aan aardgasopbrengsten opleveren. Aan de import van kolen verdient de staat niets.
„Bovendien blijft het altijd mogelijk nog meer gas te vinden in geologische structuren die nog niemand kent. Nederland loopt sterk achter met het verzamelen van nieuwe data voor exploratie.
„De overheid moet zorgen dat het lucratiever wordt om hier te zoeken naar olie en gas en dat er meer data beschikbaar komt. In Noorwegen en Groot-Brittannië is dat beter geregeld. Nu houden we vaak bij de grens van Nederland op met data verzamelen.”
Gas is veel duurder dan kolen in elektriciteitsproductie, zeggen de energiemaatschappijen. Dat maakt Nederland op energiegebied nu al een duur land.
„Eenderde van de prijs van gas is belasting, op kolen zit helemaal geen belasting. Je kunt als overheid dus de prijs van gas lager maken. Bovendien zal je voor de uitstoot van CO2 rechten moeten gaan kopen in het emissiehandelsysteem. Als je twee keer zoveel CO2 uitstoot, ben je dus ook meer geld kwijt aan die rechten. Dan wordt het plaatje heel anders.
„Het is bovendien nog helemaal geen uitgemaakte zaak dat opvang van CO2 uit kolencentrales mogelijk is. Want die is vervuild met fijnstof, NOx en zware metalen. Dat kan de pijpleidingen te veel aantasten. De CO2 die vrijkomt bij gascentrales is wel schoon, die kun je veel makkelijker opslaan.”
Heeft u er ook niet zelf belang bij dat er in Nederland weer meer naar gas kan worden gezocht?
„Natuurlijk kun je dat zeggen. Maar Nederland maakt voor dit soort onderzoek maar een fractie uit van onze omzet. Wij zijn ons hier in huis flink zorgen gaan maken en vinden het dan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om met deze gegevens naar buiten te komen.”

No comments: