Sunday, July 8, 2007

Miguel de Cervantes Saavedra

Wat kan die Femke Halsema goed schrijven en denken in de Volkskrant. Waarom geen Halsema, Kant en Bos als premier van Nederland ? Illusies en dagdromen zijn bedrog. En het communisme van sommige sp-leden, daar kun je twijfels bij hebben. Misschien moet je bij alle politici twijfels hebben...


Miguel de Cervantes Saavedra (Alcázar de San Juan, 29 september 1547Madrid, 23 april 1616) is één van de belangrijkste roman- en toneelschrijvers uit de Spaanse literatuur. Hij schreef een twintigtal toneelwerken, maar is vooral bekend geworden door zijn boek Don Quichot van La Mancha (El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha).

Biografie
Cervantes was van bescheiden afkomst: zijn familie leefde in het Spaanse Alcázar de San Juan en volgde nooit een universitaire opleiding. Hoewel hij katholiek was, maakte zijn deels joodse afkomst dat hij scheef werd aangekeken in het Spanje van de toen strenge contrareformatie. In 1569 verliet hij Spanje en ging naar Italië waar enkele elegieën werden gepubliceerd. Als lid van het Spaanse leger vocht hij mee tegen de Ottomanen in de Slag bij Lepanto in 1571. In de gevechten verloor hij het gebruik van zijn linkerarm en werd vanaf toen el manco de Lepanto (de éénarmige van Lepanto) genoemd. Hij keerde echter niet naar Spanje terug, maar vertrok naar de Spaanse Nederlanden (waarschijnlijk was hij nog steeds soldaat). Toen hij daarvan terugkeerde in 1575 werd hij door piraten uit Algiers (in Algerije) gevangengenomen. Hij verbleef 5 jaar in gevangenschap en werd in 1580 vrijgelaten toen zijn losgeld was betaald.
Terug in Spanje huwde hij met Catalina de Salazar y Palacios (1584) en publiceerde La Galatea in 1585. Korte tijd was hij actief als leverancier en belastingambtenaar.
In 1597 begon hij met het schrijven van zijn meesterwerk, Don Quichot, toen hij gevangen zat voor schulden in Sevilla. In 1605 publiceerde hij het eerste deel (El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha - De vernuftige edelman Don Quixote van La Mancha). Het tweede deel verscheen pas 10 jaar later, in 1615. In die tussentijd voltooide hij ook Novelas Ejemplares (De voorbeeldromans), een collectie van 12 korte verhalen. Nog in 1615 gaf hij Ocho Comedias y Ocho Entremeses Nuevos Nunca Representias uit, hoewel zijn beroemdste toneelstuk, La Numancia, onveranderd bleef tot in de 18e eeuw.
De roman Don Quichot was weliswaar succesvol, maar Cervantes verloor de daardoor verworven inkomsten weer waardoor hij in 1616 in armoede kwam te overlijden in Madrid. Na zijn dood werd zijn roman Los Trabajos de Persiles y Sigismunda uitgegeven. Dit minder bekende verhaal wordt door kenners unaniem als veel beter beoordeeld dan 'Don Quichot'.

Bibliografie (selectie)
La Galatea (1585)
Don Quichot van Mancha (1605)
De hoofdpersoon in Don Quichot is een oude maar idealistische dwaas die, geholpen door zijn knecht Sancho Panza, ten strijde trekt tegen allerlei (vermeend) onrecht.
Persilas en Sigismunda (1616)

Cervantes nu
Cervantes' belangrijkste werk is Don Quichot. Het boek was al bij de uitgave een bestseller, omdat het de eerste roman was die zich durfde af te zetten tegen het klassieke epos. Het verhaal was eerst als een roman voor volwassenen bedoeld, maar doet nu in sommige opzichten wat kinderlijk aan.
Zijn invloed op het Spaans en het Frans is zo groot dat de Spaanse taal door beide als la langue/la lengua de Cervantes wordt beschouwd.
De Spaanse euromunten van 10, 20 en 50 cent tonen zijn beeltenis.

No comments: