“Hoi, alles onder controle ?”, vroeg ze net iets te enthousiast, maandagochtend op het werk in de wandelgang, zodat iedereen het hoorde.
“Ehhh, ja hoor, jij ook ?” antwoordde ze na een korte pauze, wat bevreemd en licht verontwaardigd over deze vraag.
“Apart dat dames bij menstruatie weten dat ze geen controle hebben.”
“En dat die 50 tinten grijs vrouwen een verkeerd wereldbeeld meegeeft, of dat ze omdat ze verkracht worden eindelijk eens mogen genieten van sex. En eventjes geen controle.”
“Hehe, eventjes een momentje voor mezelf.”
“Hehe, nounou, sjongejonge, foeifoei.”
“Pf, pf, effe uitpuffen, krijg toch een onsmakelijk beeld als ik aan die ouwe muts denk met sexuele verlangens.”
“Getverdemme, gatverdarrie.”
“Spreek jij eens voor jezelf, akelig mensje, allemaal van die vooroordelen, jij stikt in je vooroordelen.”
“Het is een schande, een schande is het !”
“Oplichterij denk ik, elke keer als je verkoopt keert het ineens. Hoe kan het dat dax gewoon 3 % stijgt tegen de rest in.”
“Oplichterij denk ik, elke keer als je verkoopt keert het ineens. Hoe kan het dat dax gewoon 3 % stijgt tegen de rest in.”
“Het is een schandaal !”
“I speak fluent sarcasm.”
“Wat emmer je nou ?”
“Wat emmer je nou ?”
“Ja, dat Frist Abrahams Kees van Kooten beschuldigt een martelkelder te hebben waar hij Oostenrijkse maagden mishandelt.”
“Heb jij het ook al gehoord ?”
“Heb jij het ook al gehoord ?”
“Ja, maar dat kan toch niet, dat kan toch niet, zo’n lieve man.”
“Ja, en intussen knijpt hij hem af en toe in het donker.”
“Ik riep nog hee !”
“Heb je dat ook geheurd ?”
“Nou en zwarte piet, en geschifte pinnige wijven, die overal een strijd van maken en leven op vooroordelen en akelige mensjes die naargeestig doen en een zieke geest in een ziek lichaam, en Poetin, en derde wereldoorlog en GEK word ik ervan !”
“Kom je zo een kopje thee drinken in de woonkamer lieverd ?”
NARCIST
Het opwekken van narcistische gevoelens kan mensen creatiever maken. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Als mensen het gevoel krijgen dat ze speciaal zijn en meer privileges verdienen dan anderen, worden ze creatiever.
Ze presteren dan bijvoorbeeld beter bij creatieve tekenopdrachten en testjes waarbij ze zoveel mogelijk associaties moeten bedenken bij verschillende woorden.
Dat beweren Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Experimental Psychology.
Schrijfoefening
De wetenschappers lieten tijdens hun experiment proefpersonen bij allerlei schrijfoefeningen zo nauwkeurig mogelijk verwoorden waarom ze unieke rechten hadden ten opzichte van andere mensen.
Op die manier wekten ze bij de deelnemers meer 'entitlement' op, oftewel: het gevoel dat ze meer waard waren dan anderen. Deze emotie wordt in de psychologie vaak gekoppeld aan narcisme.
Na de schrijfopdracht werd de creativiteit van de proefpersonen getest. Ze moesten bijvoorbeeld een zo origineel mogelijk buitenaards wezen tekenen en taalspelletjes spelen.
Uniek
De personen waarbij narcistische gevoelens waren opgewekt, scoorden beter bij deze creativiteitstestjes dan een controlegroep van mensen waarbij geen verhoogd gevoel van eigenwaarde was opgewekt.
"Onze resultaten suggereren dat 'entitlement' ervoor zorgt dat mensen het waarderen om uniek te zijn", verklaart onderzoekster Lynne Vincent op nieuwssite van Vanderbilt University. "Hoe meer ze zich uniek voelen, hoe meer ze conventies breken en tot creatieve antwoorden komen."
Het gaat om een verkennend onderzoek; de resultaten moeten worden herhaald voordat er definitieve conclusies kunnen worden getrokken.
Karakter
De wetenschappers benadrukken verder dat hun onderzoek gaat over narcistische gevoelens en niet over blijvende narcistische trekjes.
Mensen die narcistisch van karakter zijn, bleken bij hun studie niet creatiever te zijn dan gemiddeld.
No comments:
Post a Comment