Friday, April 29, 2011

lekker dood in eigen land

https://www.youtube.com/watch?v=r24_T-HOcyg



Volgens de heer Kohnstamm mag een camera soms opgesteld worden bij mensen die verdacht worden van uitkeringsfraude. De heer Kohnstamm krijgt een zeer royale uitkering van de staat van meer dan 120.000 EUR. Ik hoef echt geen camera op de woning van de heer kohnstamm. Het interesseert me totaal niet, zijn doen en laten. Hij wordt wel veel betaald voor vreemde uitspraken.


Het grote (zelf)medelijden
A smile can hide a tear.
Laughing just to keep from crying.
Better off dead.
Dit vind ik gezeur.
Zielig doen is ook een kunst.
Mensen zeggen niet wat ze voelen maar wat ze willen voelen.




Ha die knor,

Vond je de knapste, leukste, mooiste, meest bijzondere, opwindende, aantrekkelijke, interessante, intelligente, spannende, charmante, elegante en vaak liefste die ik ooit ontmoet heb.

Nu niet meer, wat een afschuwelijk, naargeestig, akelig, psychisch ongezond nepmens, getver. Pathetic. Disgusting. Never thought I'd see the day. Ben je je mooiste huis kwijt geraakt, rottige scheiding en dan kom je zo'n gestoord schizo vriezer-zwijn tegen. Disgust is the appropriate response in most situations. Zo iemand moet met zichzelf leven, dat is al erg en moeilijk genoeg. Jij moet met jezelf leven, ook al geen sinecure.

Sinds of met die rottige nare gefrustreerde e-mailtjes heb ik alles fout gedaan wat ik maar fout kon doen. Nogmaals sorry en excuses. Goh. Ik zal het me de rest van mijn leven verwijten en vind het het stomste wat ik ooit gedaan heb. Goh. Het was een combinatie van gefrustreerd en kwaad zijn over mijn werk en dat ik me door jou afgewezen voelde. Goh. Dat ik na een bijna slapeloze nacht heel overdreven negatief reageerde. Goh, klootzak dat ik daar ben. Al die zogenaamde communicatiemiddelen maken de kloof tussen mens en mens alleen maar groter.

Nu ben ik somebody that you used to know. Over 1 of 5 jaar is alles anders. Het is altijd anders. Over 200 jaar kent niemand jou of mij meer, alles is relatief. En toch… was het ook erg goed. Haat kan geen haat verdrijven, alleen liefde kan dat. Alles van waarde is weerloos.

Het positieve is dat ik het leven alleen wel weer red en dat ik het solo soms leuk heb, hiephoi ! Als ik met andere dames sprak, dan dacht ik vaak aan jou, hiephoi ! “Zoek een nieuwe vriendin” werkt dus niet voor me, hiephoi ! Wat vond ik die vier maanden met jou geweldig, hiephoi ! Zo iemand heb ik nog nooit meegemaakt en zal ik nooit meer meemaken. Wat ben ik kwaad over mezelf, dat ik niet goed met jou kon omgaan bij de laatste lunchafspraak en wat daarna gebeurd is. Bij die lunch een goed excuus van mij over de referentie en goh. Heel af en toe was je onaardig of een kattenkop (zei je zelf !) en ik zou waarschijnlijk geleerd kunnen hebben om daarmee om te gaan, hiephoi ! Maar nu verval ik in herhaling, hiephoi. Maar nu verval ik in herhaling. Zo ben ik eenvoudigweg, meestal relaxed, niet moeilijk, ik neem de dingen zoals ze komen en het hoeft niet te gaan zoals ik het wil. Het is moeilijk bescheiden te blijven, hiephoi ! “Ik heb je niets meer te melden,” zei je. Nou, maar zo is het niet hoor. Ik betreur het, je had me wel degelijk veel zo niet alles te melden en wat vond ik dat geweldig, hippehoi ! Ik wil niet met ze naar tsjechie, ik wil met jou. Wat voelde ik me goed met jou en dan die snoeiharde breuk en dat gescheld van jou. Niet afhankelijk te zijn van de goedkeuring en liefde van een ander. Van jezelf houden omdat je goed bent zoals je bent, hiephoi. Stop met nadenken waarom het zo is gegaan en ga verder met leven, hiephoi. Laat het los. En af en toe een terugval van me verloren en eenzaam voelen hoort erbij. Voordat het slijt heb ik tijd nodig. Laat me niet denken aan het begin… hiermee moet ik stoppen. The past is nothing. De eerste dag van de rest van je leven. 

En ook deed ik af en toe onbedoeld onaardig, potverdomme. In die mooie vier maanden was jij potverdomme voor mij de enige. Anderen interesseerden me niet, jij hebt zoveel. Zo heb ik me potverdomme nog nooit gevoeld. Terwijl ze eigenlijk loog en me potverdomme zelfs mepte met haar handtas. Je maakt potverdomme wat mee. Ik twijfel niet, zei je potverdomme nog, je had geen twijfels over onze relatie. Wat een kletspraatjes, de grote varkensleegte zou ik het nu willen noemen.

Marcellus Emants had op zijn graf in Den Haag in 1923 staan: “beklaag nooit de verloste uit de krankzinnigheid die leven heet”. Ja. Dat is in 1957 verwijderd, ja. Heb daar wel eens aan gedacht de laatste tijd, of, ja, dat ik zelf mijn ergste vijand ben. 

Binnen 5 jaar ben ik miljonair, ja, ik heb ja sterke gespierde armen, heb persoonlijkheid en zelfvertrouwen, ik ben een fitte en gezonde man, ja, ik zat ooit zo “in jouw kop” (jouw woorden, de mijne zou zijn "in mijn hoofd"). Ja. Ik voel me al betrekkelijk weinig eenzaam, maar met jou helemaal niet meer, nee, ook door je sprankelende soms grillige persoonlijkheid, ja (dat “twee gezichten” zijn ook jouw woorden en maakt je interessant) en ik heb me erbij neergelegd. Het moet zo zijn, ja. Wat bij je past blijft bij je, nee, nee. A loving heart is the truest wisdom. Ja, ja. Maar nu verval ik ja in herhaling.

Voor mij is dit een bedankbrief dat ik jou mocht meemaken, dat je vier maanden best goed en meer voor me was en ik voor jou, dat we ons geweldig voelden bij elkaar, deal with it. En spijt dat ik sommige dingen niet uitgesproken heb, deal with it, dat ik schrok van jou bij de schlemmer en terecht twee keer “waardeloos” zei, ja. Face it.  
Dat ik, als ik je zag, nooit kwaad was. Face it and deal with it. En wat was ik onder de indruk van jou, je schitterende verschijning, ook als je een mindere dag had! Ik mis je elegante armen en mooie hartjeskettinkjes om je pols nog steeds. Dit is mijn manier to deal with it ! Ik probeer de afgelopen zes maanden te analyseren en to deal with it.

Voor mij is dit een verdrietbrief, boeien, of rouwverwerking, boeien, dat een van de mooiste dingen die me overkomen is… een poging om op de steile helling van de tijd een wankel evenwicht te bewaren, boeien. Zoals beloofd zoek ik geen contact meer, hoe jammer ik het ook vind dat ik je  een varken gebleken bent, niets meer.
Of een complimentbrief. Maar nu verval ik in herhaling.

Dan nog een verhaal van Frits Abrahams dat ik om eerlijk te zeggen zo graag eerder gelezen had, rrrdorie, dan had ik er om eerlijk te zeggen waarschijnlijk wel met vertrouwen mee om kunnen gaan. Wat zag je er om eerlijk te zeggen mooi uit met je groene jurk en suède schoenen. Maar je ziet er om eerlijk te zeggen altijd prachtig uit.
Mensen geloven (onbewust) woorden, terwijl het woord nooit het ding kan zijn. Woorden veroorzaken de conflicten, niet de dingen, want geen mens lijdt door de dingen, maar door zijn eigen gedachten over de woorden of dingen. De dingen kunnen ons tenslotte niet boos maken, tenzij we dat zelf toelaten. En niet meer waanzinnig worden door herinneringen aan jou en mij. Lot, verlos mij uit dit gesticht van het verleden !


http://www.youtube.com/watch?v=FfolkO4Ninc


Loving

Diep onderuitgezakt zaten de vrouw en de man aan hun tafeltje op een schaduwrijke plek van het cafeterras. Het liep tegen het einde van een warme middag. Late twintigers waren het, een tikkeltje vermoeid en verveeld. Ze zaten er al een tijdje, maar ze maakten nog geen aanstalten om op te breken, hoewel ze zich niet leken te amuseren.

Dat heb je in het algemeen bij nogal wat relaties: niemand heeft er nog veel zin in, maar ja, wat dan ?

De vrouw was het meest ontevreden. Ze sprak het luidst en vrijwel steeds op een verwijtende toon. De man mompelde af en toe onverstaanbare tegenwerpingen. Ze praatten Engels tegen elkaar, hoewel ze niet uit een Angelsaksisch land afkomstig waren. Zij sprak met een duidelijk Nederlands accent, bij hem vermoedde ik een Zuid-Europese achtergrond.

Veel gesprekken zijn veredelde monologen: de een deelt uit, de ander ontvangt. Het maakt dit stukje wat eenzijdig, maar ik moet de natuur soms haar gang laten gaan. Hier komt dus alleen mevrouw. De uitroeptekens mag de lezer er zelf aan toevoegen als hij daaraan behoefte heeft.

"Don't be so childish. Grow up."
"Deal with it. You are a five-year old."
"My goodness. Don't even use that word."
"Never. Never. Never."
"Don't turn around my words."
"I missed so many holidays because of your yes-no, yes-no, yes-no."
"At the end it turns out very negative, especially with travelling."
"Maybe I'm gonna travel without you."
"With somebody else. Yes, why not ?"
"I don't give a shit...."
"O no sweetheart, o no."
"I don't wanna talk about it."
"You should have had your insurance...it's your problem."
"Sort it out, will you ?"
"I don't need to ask you nothing."

Waar ik me in zulke gevallen altijd weer over verbaas, is het onuitputtelijke incasseringsvermogen van de ander. Een regen van verbale klappen laat hij op zich neerdalen zonder noemenswaardig verweer. Eens gaat de storm liggen, moet hij redeneren, en dan zal hij zich weer voorzichtig oprichten, het hoofd tussen de schouders, altijd voorbereid op nieuw onheil.

Deze man voerde soms, met bescheiden succes, afleidingsmanoeuvres uit. Dan leunde hij naar haar toe en drukte, tussen enkele van haar uitroepen door, snel een kusje op haar slaap. Of hij ging maar weer eens bij de bar zo'n gelig flesje Sol, Mexicaans importbier, halen.

Hoe liep het af ? Ogenschijnlijk goed. Ogenschijnlijk.
Ze liepen opeens weg, zij mopperend voorop. Hij was een stevige man met een fiere tred. Op het pad langs de vijver drukte hij haar even krachtig tegen zich aan, alsof hij mij wilde beduiden: 'Het komt wel goed, dit hoort er gewoon bij.'

Ik doopte een theezakje in mijn kopje warm water en las het motto van Charles Dickens dat erop gedrukt stond: 'A loving heart is the truest wisdom.'






De Esta-vrouw

Uitgeverij Sanoma maakte een einde aan Esta, een blad voor gewone vrouwen die nergens bij horen. Te oud voor Viva, te getrouwd voor Opzij, niet hip genoeg voor een glossy, te down to earth voor Happinez, te jong voor Libelle en Margriet. Dan hou je dus veertigduizend niet te vermarkten Esta-vrouwen over. Wat kun je die godsnaam verkopen behalve boeken?
In de trein vond ik het allerlaatste nummer dat aftrapte met twee pagina’s openbare rouw van lezeressen, waaruit de zinloosheid van het bestaan viel af te lezen: ‘De laatste Esta’s ga ik koesteren, en ik probeer ze over de zomer uit te smeren voor in een hoekje van de tuin, met een wijntje, en een vaag weemoedig gevoel (…)’

Als een tijdschrift al een vriendin is, dan was Esta de zeurvriendin dacht ik bij het doorbladeren.
‘Het liefst draag ik combinaties die niet kloppen.’
‘Aan mijn gewicht zie je hoe het met me gaat.’
‘Ik koos ervoor mijn ziekte geen grote plek te geven.’
‘Mijn gepieker klopt niet met hoe gelukkig ik ben.’
‘Een half gevuld glas vind ik vreselijk.’
‘Ik had foute mannen nodig om de goede te kunnen herkennen.’
‘Op vakantie neem ik een zak gedroogde pruimen mee.’
‘Wees je bewust van onbewuste vooroordelen.’
‘Niet inhouden, die windjes, daar kun je hoofdpijn van krijgen.’

Geen woord over seks, gelukkig niet, maar van de gezichten op de foto’s spatte het opgekropte verlangen. Je vroeg je af hoe het nu verder moet met de Esta-vrouw. Afgelopen zondag zag ik er een paar op de laatste dag van het festival ‘Welcome to the village’ in Leeuwarden. Ze lagen in het gras bij het literaire tentje, de geverfde haren los, genietend van de zon. Het was een plaatje dat zo in de Esta had gekund. Literatuurliefhebster van buiten, geil van binnen, anders laat je na afloop niet allemaal foto’s van jezelf nemen met je arm om Ronald Giphart geslagen. Zelfs ik moest er na het voorlezen van twee verhaaltjes ook aan geloven. Ik poseerde braaf voor een linnen bandplooibroek met een mobiele telefoon.
Ik vond die foto’s later terug op internet. ‘Marcel van Roosmalen met zijn heerlijke boeken’ en ‘Genieten van Marcel van Roosmalen in het gras’ stond erbij. Ik schaamde me toen ik mezelf daar zag staan als levend bewijs voor de stelling: Ja, ik ben een Esta-vrouw, maar god wat heb ik dit weekend geleefd.
Ik gunde zo’n vrouw iets anders dan Ronald Giphart of mezelf. Dat er opeens een cultuurliefhebber als Edgar Davids zou verschijnen die haar dat festivalterrein over zou jagen, zodat ze daarna voor jaren afgemat kon terugduiken in haar huwelijk. Maar dat gebeurde natuurlijk niet, en juist dat was helemaal Esta.




Wanneer een vrouw weerloze schepsels kan treiteren is ze pas echt in haar schik. Some pigs are more equal than others. Mij doodverklaren, mij wegsnijden, mij vergeten. En terecht, moet je maar niet van die afbrekende puberale rotmailtjes schrijven, man, waar zit je verstand en gevoel, oetlul ! Geen koffie meer willen drinken, somebody that I don't wanna know. Geen positieve aandacht, dan maar negatieve denkt de puber. But u didn't have to cut me off. Make out like it never happened and that we were nothing.

Kijk, als 30 jarige zulke mailtjes schrijven is bedenkelijk, maar een 50jarige man ? Jochie...wat een stom gedoe, wat een blunder. Weten we nou wel, donder op. Ga iets doen. Ga wat doen.

Iets

Iets

Iets


Wat

Wat

Wat


Vanochtend fietste ik serieus naar mijn werk. Onderweg moest iemand serieus niezen op zijn fiets. Bah, wat een vieze bacillen dacht ik serieus. Vervolgens ging ik serieus het gebouw in en na wat trappen beklommen te hebben ging ik serieus achter mijn bureau zitten om serieus mijn werk te doen. Ik los alleen juridische problemen op; ik zit alleen te kijken of er nog een leuke dame voorbij komt. Ik verlang alleen maar naar een relatie en weet alleen wel dat ik het heb gehad. Ik ben alleen maar een mens.


Het is of de mens er maar niet aan kan wennen over één en hetzelfde verschillende, vaak tegengestelde opinies op na te houden -vandaag deze, morgen die. De dood mag niet verschrikkelijk en geruststellend tegelijkertijd zijn. Hij kan walging niet als aangenaam ervaren. Of omgekeerd. Hij is, als volgeling van links, niet in staat te accepteren dat rechts verstandiger is. Of omgekeerd. Hij kent de mogelijkheid niet om de intense schurkachtigheid van de mens te bewonderen en te honen. Hij wil een systeem, waar hij vervolgens bang voor wordt.



Waarom zouden ideologische hoerigheid en diepgelovig ongeloof niet de natuurlijke staat van de mens zijn ? Waarom al die uitvluchten als hij anders doet dan hij denkt, anders voelt dan hij doet ? Waarom die afschuw van verschillende meningen over één en hetzelfde ? Waarom dat heilige ontzag voor mensen “die ergens voor staan” ? Voor systeemachtige luchtkastelen van concentratiekampen en rasverbetering ? Waarom jaloers op overtuiging en zekerheid ? Op een zogenaamd coherente gedachtengang ? Geluk is, net als onzekerheid, een natuurlijke staat. Het losse, wisselvallige, tegenstrijdige denken zou ons geen vrees horen in te boezemen maar kracht tegen “de overtuiging van despotisme” moeten geven. Leve de chaotische gladjanus van nature. Leve de ideale verwarring, het opinieloze labyrint. Ik weet niet wat rechts of links is. Ik voel me niet vervreemd of verscheurd. Ik aanvaard de versplintering van het wereldbeeld als een godsgeschenk. Ook ik ben een gelukkige schizo.



Rijke mensen hebben moeilijke maten
en geestelijk zieken kunnen moeilijk doen ook niet laten






Mij deed willem aleks aan de smurführer denken met die malle hermelijnen mantel.

Ja, en als het regent in mei, is april voorbij volgens Berendien uut Wisp.








Duiven

Vroeger stond alles vast, dat was wel zo plezierig. Daar had je bijvoorbeeld de duiven op het San Marcoplein in Venetië. Vele foto's zag je daarvan. Je zag er een zwerm duiven op, met als middelpunt een arm, oud vrouwtje dat de duiven voederde uit een puntzak (dat oude vrouwtje was altijd arm en spaarde eten uit haar mond om duivenvoer te kunnen kopen; waarom dit zo moest zijn wordt duidelijk als men zich een rijk, oud vrouwtje voorstelt. Die heeft wel wat anders aan haar hoofd. Behalve armoede werd zo'n vrouwtje ook vaak een milde debiliteit aangewreven. Ook dat is begrijpelijk: iemand bij zijn volle verstand gaat geen duiven staan voeren).
Toch begaven we ons met kloppend hart naar Venetië, voor de kanalen en de gondola's, maar diep in ons hart wilden we de duiven zien die mais uit de hand pikten. We betraden het San Marcoplein, zagen wel tien onder de duiven zittende vrouwtjes, die je tegen vergoeding mocht fotograferen, en verlieten tevreden het ondergescheten plein.

In Nederland waren duiven schuwe vogels, die je af en toe in het bos hoorde koeren. Deze toestand is lelijk veranderd. Ik heb het aan zien komen en de waarschuwende vinger herhaalde malen omhoog gestoken, maar iedere keer dacht men dat het om een grote pils ging. Het is ook eigenlijk begrijpelijk dat niemand erop was voorbereid, zo sluipend is de opmars van de duivenhorden geweest. Toen de migratie eenmaal goed had doorgezet viel zij niet meer te stoppen, er was trouwens niemand die daar aanleiding toe zag. In geheel West-Europa duiven, duiven, duiven. Behalve in Frankrijk, daar eten ze alles wat beweegt of lijkt te bewegen, dus ook duiven. Ik heb trouwens eens een Franse kennis op bezoek gehad die, uit mijn raam kijkend, de eendjes vreedzaam in het water zag dobberen. Hij verslikte zich, liep rood aan, en toen hij weer tot spreken in staat was zei hij: "Die kun je eten ! Wisten jullie dat niet ?"

Voor mij kwam het breekpunt toen ik een half jaar geleden met de fiets over een duif heen reed en tegen het asfalt smakte. Na zes weken kon ik weer enigszins lopen en begon onmiddelijk plannen te smeden. De stadsduiven moesten weer schuw worden gemaakt, maar hoe, dat was de vraag.
Na alles overdacht te hebben kwam ik tot de slotsom dat er binnen de wet maar weinig te doen viel. Het enige dat me overbleef was duiven in het voorbijgaan een schop te geven. Geen harde schop, meer iets tussen een duw met de voet en een schop in. Zonder uitstel begon ik met de uitvoering van mijn plan. Helaas viel mijn eerste schop door het nog ontbreken van het juiste maatgevoel wat hard uit, de duif vloog met een boog door de lucht en bleef met zwoegende borst zitten waar hij was terecht gekomen. Had je de mensen moeten horen ! Dierenbeul was nog de zachtzinnigste term die werd gebezigd en het had een haar gescheeld -ik riep snel dat het een ongelukje was geweest en begon haastig die duif te aaien- of ik had flinke klappen opgelopen. Een wijze les. Voortaan schopte ik de duiven alleen in het donker of als er niemand in de buurt was. Maar dan haalde ik ook flink uit om alle verloren gegane gelegenheden in te halen, niet zelden stoven veren in het rond.

Toch was die eenmansactie onbegonnen werk. Het is me duidelijk geworden dat alleen als iedereen die duiven constant een schop geeft enig resultaat te verwachten is. We moeten dus eendrachtig aan deze taak beginnen en niet wachten tot er doden zijn gevallen. We moeten de handen ineenslaan en voorlopig, waar het de duiven betreft, de heersende dierenliefde even vergeten. Trap ze terug naar de bossen ! Denk aan de toekomst van uw kinderen. Maak de stad weer leefbaar. Let vooral ook op de man of vrouw die voor u loopt, onthoud welke duif die heeft geraakt en kies dan een ander. Zo krijgt iedere duif vroeg of laat zijn educatieve schop. Lach gerust goedmoedig als iemand misschopt en gegrepen om zich heen kijkt. Als iedereen van harte meewerkt zijn we binnen een jaar van die volgevreten monsters af. En een nieuwe generatie zal weer met ontroering naar de duiven op het San Marcoplein kunnen kijken.

Spannende zaken voor een eikel

http://www.youtube.com/watch?v=MJRF8xGzvj4

Toen ik die titel bedacht moest ik aan boris dittrich denken. Altijd maar zeggen dat hij het "spannend" vond om dit of dat te doen ....getver

Ik wil wel een pil van Drion, maar 10 EUR is me te duur

Crossing over gezien, wat een film.

Domheid onthutst verschrijver.

Egoisme en ijdelheid zijn de belangrijkste kenmerken van die domheid.

Veronderstelde superioriteit maakt de mensen gevaarlijk dom.

Einstein: twee dingen zijn oneindig: het heelal en de menselijke domheid. Van het heelal weet ik het alleen nog niet zeker.


Ontsla ze, vermoord ze.

Ontsla ze, vermoord ze.

Ontsla ze, vermoord ze.

Once that you've decided on a killing
First you make a stone of your heart
And if you find that your hands are still willing
Then you can turn a murder into art

There really isn't any need for bloodshed
You just do it with a little more finesse
If you can slip a tablet into someone's coffee
Then it avoids an awful lot of mess

It's murder by numbers, one, two, three
It's as easy to learn as your ABC
Murder by numbers, one, two, three
It's as easy to learn as your ABC

Now if you have a taste for this experience
And you're flushed with your very first success
Then you must try a twosome or a threesome
And you'll find your conscience bothers you much less

Because murder is like anything you take to
It's a habit-forming need for more and more
You can bump off every member of your family
And anybody else you find a bore

Because it's murder by numbers, one, two, three
It's as easy to learn as your ABC
Murder by numbers, one, two, three
It's as easy to learn as your ABC

Now you can join the ranks of the illustrious
In history's great dark hall of fame
All our greatest killers were industrious
At least the ones that we all know by name

But you can reach the top of your profession
If you become the leader of the land
For murder is the sport of the elected
And you don't need to lift a finger of your hand

Because it's murder by numbers, one, two, three
It's as easy to learn as your ABC
Murder by numbers, one, two, three
It's as easy to learn as your A, B, C, D, E



Einstein: twee dingen zijn oneindig: het heelal en de menselijke domheid. Van het heelal weet ik het alleen nog niet zeker.

Picture me

I should be wild and free


http://www.youtube.com/watch?v=uOl9AC1XnVE

Heeft Bach zijn muziek gemaakt uit bittere noodzaak ? The beatles ? Uit concurrentie overwegingen ?

Is er een noodzaak voor muziek ? Is het overbodig ? Zijn de boeken van Maarten 't Hart nodig ? Als Maarten 't Hart niet bestaan had, dan had Nederland het niet geweten en het had niet uitgemaakt.

Wat is er eigenlijk niet overbodig, als de mooiste muziek of lectuur ook overbodig is althans niet nodig.

En dan heb ik het nog niet eens over de allergrootste farce, de door de media aangejakkerde politiek voor de buhne. Als er nou wel iets overbodig is en gebaseeerd op leugens en hypocrisie dan is het toch wel het bestuur van een land, provincie of gemeente. Democratie is toch beter dan een dictatuur, nee ? En toch....wordt het geld de moderne dictator.

Nog zo'n rare. Geld. Menselijk waandenkbeeld. Zorgen. Schuld. Rente. Puissant rijk. Met miljoenen je graf in. Miljoenen schuld. Aan wie. Waarom rente betalen aan banken. 32 miljard eur betalen aan nederlandse banken, 18 miljard bezuinigen op onderwijs, zorg, sociaal zijn en doen.

Wat financieren die banken eigenlijk ? 1 integere nationale bank waar de salarissen gestort worden en laat andere kleine banken het maar uitzoeken qua financiele constructies, beleggen en investeren. Lukt het niet, ga maar failliet, dahag. Ik hoef geen financiering van waardeloze tv programma's, van politiek, van voetbal, van schaatsploegen, van dirk scheringas. Stop mijn geld daar maar niet in, het is overbodig, het interesseert me niet, het is leeg, het is ijdel.


Overbodig. Overbodig. Overbodig. Jaag ze alsjeblieft allemaal weg, cast them from my sight, de managers, de bestuurders, de praatjes, de leugens, de rare constructies van een land of een bedrijf, structuren, regels in het hoofd van rare overbodige mensen, het superieure, het bazige, het gedraai, het gekeer, de ijdelheid.

Alles is ijdelheid. Alles is ledigheid.

Qu' on me fout la paix.

Laat me met rust.


Anarchisme (afkomstig uit de Griekse αν = "geen" αρχος = "heerser") is het streven naar een geweldloze situatie of samenleving waarin mensen zonder macht of autoriteit leven (anarchie). Het is de verzameling denkwijzen die terug te brengen is tot de gedachte dat een individu op geen enkele manier een ondergeschiktheid áán of vàn iets of iemand erkent. In de omgangstaal wordt de term anarchisme vaak verward met een andere duiding van het begrip anarchie, dat vooral gebruikt wordt om chaos en wanorde aan te geven. Met de term sociaal-anarchisme tracht men die verwarring tegen te gaan.

Hoe moeilijk onder mensen te verkeren,

Te doen alsof je niet gestorven bent.


http://www.youtube.com/watch?v=gmHVj6tiIi0


http://www.youtube.com/watch?v=MBr5-m-AkHQ




Trots dat Maria Barnas onder afbeeldingen bij verschrijver staat, driemaal.

De grote vier:

Willem Frederik Hermans, Maarten 't Hart, Kees van Kooten, Marten Toonder

De grote vier:

Herman Brusselmans, David Sedaris, Frits Abrahams, Frits Hotz, Gerrit Komrij

De grote drie

Remco Campert, Bob den Uyl, Frans Pointl

De grote vier:

Rosan Hollak, Birgit Donker, Maria Barnas, Renske de Greef, Herien Wensink

De grote vier:

Sting, Bach, Terry Callier, Miles Davis

De grote vier:

McCartney, Lennon, Bowie, Mozart

De gote vier:

Van Kooten en De Bie, Teeuwen, Van t Hek

De grote vier

Patricia Highsmith, Rascha Peper, Lisette Lewin,

De gote vier

Van Gogh, Escher, Breughel, Corneille, Barnas

De gode vier

Ronald Goedemondt, Charles Bukowski, Gummbah, Kamagurka, Martin Koomen

De grote 4

Lucky Luke, De smurfen, Suske en Wiske, Panda, Tom Poes, Guust Flater, Donald Duck, Humo

Gote vier

Ben Jacobsen, Paul Krugman, Erica Verdegaal, Piet Vroon

De gote vier:

Polanski, Tarantino, Verhoeven, Spielberg

De grote vier

Cold feet, coupling, james herriot, fawlty towers, dexter

Humor is het meest vergankelijke en als het niet aanslaat of overkomt dan is dat verkilde leegte. Eèn minuut later ben ik vaak een optreden van youp van t hek alweer kwijt, terwijl ik daarvoor nog had zitten schateren....niet om alles....

Dit kun je slechter

Join the cunt club

Praat met mensen, niet over mensen

Waar is de beschaving, dat zodra iemand begint te roddelen je hem/haar doorverwijst naar degene waarover geroddeld wordt...

Wat doe jij er nou tegen ?"
"Nou, ik tank tegenwoordig voor 40 EUR."
"He ?"
"Ja, vroeger gooide ik hem vol of tankte ik voor 45 EUR."

angst betekent in het engels ambitie, dus ambitie betekent angst, zou best eens kunnen: ambitieuze mensen lijden in hevige mate aan doodsangst, verkrampt, angstig, boos door het leven gaan

grief: nederlands kwaad, engels verdrietig, gegriefd betekent in het engels dus verdiet. Interessant zelfde emotie, machteloosheid ?

mensen die zichzelf serieus nemen zijn gevaarlijk en eng, le adolf shitler par example

Friday, March 11, 2011

Wij vrouwen nemen

onszelf dodelijk serieus.


Dode lijk.

Maar niet alleen men.

Moest erg lachen om de eerste twee minuten van het volgende filmpje, vooral als ik dacht dat bij mark rutte, henk bleeker of maxime verhagen een soortgelijk interview werd afgenomen. Na 2 minuten wordt het vervelend:

http://www.funnyordie.com/videos/e8e4424115/between-two-ferns-with-zach-galifianakis-from-between-two-ferns-zach-galifianakis-michael-cera-and-comedy-deathray?playlist=135161

Bijzonder was dat david (11 jaar) en stijn (9 jaar) hierom moesten lachen, maar eline (9 jaar) niet. Toen ik daarnaar vroeg (waarom niet ?) zei david: ze heeft geen gevoel voor humor. Tranen bij eline, iets later vroeg ik hoe dat nou zat "ik begrijp niet wat erom te lachen is." Toch kan ze om mijn grapjes wel een beetje lachen. Maar Stijn schatert erom. En David bedenkt zijn eigen gein, vooral als zijn pa boos moppert kan zijn dag of avond niet meer stuk.


Als ik nou 1 ding meegekregen heb dan is dat: de vrouw bestaat niet. De man bestaat niet. De groep bestaat niet. Alleen maar individuen. Man o Men no.

http://www.mennowomen.com/

http://www.womano.com

Er niet meer willen zijn

Open your mind
You're alone


Het gelukkigste was ik toch als 15 jarige in griekenland, marokko, majorca of een canarisch eiland aan de rand van de zee, spelen alsof je na een schipbreuk aanspoelde op een onbewoond eiland....een half uur in de warme zee liggen....spelen met de golven....surfen met een luchtbed....en dan kreeg je in de openlucht disco nog een mooie vriendin ook...1980....wat lijkt het ver weg...oneindige zomervakantie...

Daarna of tegelijkertijd skiën (iets meer gehannes), vliegeren, kitesurfen, sauna, yoga, fietsvakanties zorgen soms/vaak voor die korte momenten van geluk, lekker eten, eens in het half jaar licht dronken worden, mooie billen...3 maanden geen werk (met de zekerheid dat er weer ander werk aan kwam, dat wel), toen was ik ook gelukkig....

Zo liep een 40 jarige jongeman met zijn 80 jarige vader en moeder in het donker van het restaurant naar huis.
"Joop, hond !" zei hij.
"Waar, waar ?, " zei zijn 80 jarige vader angstig.

Zat ik in een infrarood sauna.
"Nou, het licht blijft de hele tijd op geel staan."
"Tsja," zei ik.
"Ik zit hier nu al een kwartier en het blijft maar geel. Normaal wordt het rood, blauw, groen en geel."
"Ja, nou ja, van geel word je vrolijk, de zon."
"Ik word er depressief van, alles gaat maar kapot, " gniffelde de getatoeëerde man.
"Ja, alles stuk, niets doet het meer, daar word je somber van," giechelde ik.
"Zeg brillenjood, hou jij een beetje je gemak !"
"Nou zeg", zei ik verbluft.
"Denk je dat je leuk bent, soms ?"
Ik zei verbrouwereerd maar niets meer.
"Ik gaat eruit."



1. Verwonder je zo vaak als je kan en verbaas je over wat je vanzelfsprekend vindt maar dat helemaal niet is.
2. Geniet van eenvoudige goede dingen als wandelen, een appel eten, even de ogen sluiten.
3. Wees dankbaar en waarderend voor wat dankbaarheid en waardering verdient.
4. Zoek mensen op die een positieve houding hebben.
5. Ontvang in alle rust complimentjes en opbouwende opmerkingen; weiger kalm maar duidelijk afbrekend commentaar.
6. Blijf je realiseren dat jouw leven van jou is. Laat het niet door anderen leven.
7. Gun jezelf de ruimte en tijd voor dingen die je graag doet.
8. Zoek naar activiteiten waarbij het nuttige ook aangenaam is. Alles heeft aangename kanten.
9. Kies er voor je gelukkig te voelen. Wacht niet op anderen of het lot om je gelukkig te maken.
10. Lach veel, zo vaak als je zin hebt. Er zijn redenen in overvloed.


Doodgelukkig, domweg gelukkig.
Hier word ik nu somber van.

Het geluk in uw leven hangt af van de aard van uw gedachten. (Marcus Aurelius)


Om gelukkig te kunnen zijn, moeten we ons niet te veel van andere mensen aantrekken. (Albert Camus)


De 'geherformuleerde Vier Nobele Waarheden' van Boedhisme gaan als volgt:
Er is geluk.
Men ervaart dit geluk wanneer men het Achtvoudig Pad bewandelt.
Soms is er geen geluk.
De oorzaak van het afwezig zijn van geluk is verlangen en begeerte.
'Gelukkige' emoties als waardering en acceptatie, vriendelijkheid, compassie, vredigheid, begrip en gelijkmoedigheid manifesteren zich vaker en sterker in de geest; zij worden niet meer belemmerd door haat, verlangen, onwetendheid, zelfzuchtigheid en egoïsme.



· Elke poging die mislukt, brengt je een stap dichter bij het geluk. (Thomas Alva Edison)



· Er is slechts één weg naar het geluk en dat is ophouden met je zorgen te maken over dingen waar je geen invloed op hebt. (Epictetus)




· Ik kom bijna geen intelligente mensen tegen die gelukkig zijn. (Ernest Hemingway)



· Mijn leven heeft geen doel, geen richting, geen zin, geen betekenis, en toch ben ik gelukkig. Er moet iets zijn wat ik goed doe. (Charles Schulz)




· Gelukkig zijn? Daarvoor hoef je alleen maar een goede gezondheid en een slecht geheugen te hebben. (Albert Schweitzer)




· Niets geeft je een stralender schoonheid dan binnen in jezelf het geluk te voelen.





 Het geluk treedt graag binnen in het huis waar opgeruimdheid heerst. (Japans spreekwoord)




"Om een slechte zaak te leiden moet men een goed politicus zijn." (Karl Kraus)


Spanic, bring on the night:




http://www.youtube.com/watch?v=sYWDSAAo66Y

Friday, February 25, 2011

Allemaal gelul

Zat ik in 1992 in de kroeg met "de tank", zoals Wim haar noemde. Daar had hij een punt, in het begin van de avond, tussen 19.00 en 21.00 uur was ik zelfs erotisch nog wat geprikkeld door die redelijk knappe flink innemende dame. Maar wat daar na 21.00 uur allemaal in verdween aan kaas met mosterd, aan bitterballen, aan bier, aan witte wijn. Ik vertelde het aan Wim, die voor 19.00 uur nog even met haar aan het babbelen was, en hij zei met recht: "wat een tank" (hij sprak het uit als tenk, ik vroeg nog "zeg je nou tenk ?", omdat ik dacht dat hij haar ook wel een beetje leuk vond. 5 jaar later heb ik haar nog eens gezien, net ma flodder).

Toch ben ik ook wel weemoedig naar die eenzame jongeling jaren. Dat ik zo eenzaam was dat ik zelfs een avond tot een uur of elf doorbracht met "de tank".

Politics is used for personal gain.

Mir ist, als ob ich längst gestorben bin

Feldeinsamkeit

Ich ruhe still im hohen grünen Gras
Und sende lange meinen Blick nach oben,
Von Grillen rings umschwirrt ohn Unterlaß,
Von Himmelsbläue wundersam umwoben.

Und schönen weiße Wolken ziehn dahin
Durchs tiefe Blau, wie schöne stille Träume;
Mir ist, als ob ich längst gestorben bin
Und ziehe selig mit durch ew'ge Räume.

Geschreven door Hermann Allmers (1821-1902)


Soiltude in a field

Solitude ?

I rest quietly in the tall green grass
And for a long time send my gaze aloft,
Surrounded by the unceasing whirr of crickets,
Enfolded wondrously by blue sky.

The lovely white clouds drift by
Through the deep blue, like beautiful, silent dreams;
I feel as though I am long dead
And drift blissfully along through eternal space.




Looking for love in all the wrong places: three steps to heaven

Het leuke in het onderstaande vind ik dat de drie stappen niet uit de doeken worden gedaan:

http://www.youtube.com/watch?v=9_H9Uj9_LNY

aldus:

Now there are Three Steps To Heaven
Just listen and you will plainly see
And as life travels on
And things do go wrong
Just follow steps one, two and three
Yeah! that sure seems like heaven to me

Dat is beter, het geheim, welke drie stappen, waarvoor ?

http://www.youtube.com/watch?v=7ntVRgtcXiA

.

Haaa! 'k Lach...' ... 'k Lach bij het zien in dees spiegel!'

Goede muziek verzoent je met de dood

Zojuist een analyse van Maarten t Hart gelezen over het wonder van muziek. In het dierenrijk heb je vogels die met behulp van muziek zoveel mogelijk proberen te paren. Bij de mensen werkt het mogelijk ten dele ook zo. Maar het blijft een wonder, dat mensen door muziek zo in vervoering kunnen raken. Zijn conclusie is dat de echte meesterwerken van onder andere Bach en Mozart je kunnen verzoenen met de dood. Muziek verzoent je met de dood.

Toen zij vorig weekeinde danste....wie danst houdt de dood op een afstand.

http://www.youtube.com/watch?v=SOeoJZCpxz0

Did you see, my lady dance for me
It was heavenly - when my lady danced for me
Can it be - no one is fair as she
It set me free - when my lady danced for me

There are few things sure and certain
Times and seasons ebb and flow
Behind the final curtain
There's so much that we don't know
Still I must be thankful for the little things I see
Like the roses on the water when my lady danced for me
Can it be - no one is fair as she
And it set me free - when my lady danced for me

There are raindrops in the sunshine
A smile can hide a tear
We don't have much to go on
in this world of Hope and Fear
Still I must be thankful for the little things I see
Like the rainbow on the water when my lady danced for me

Can it be - no one is fair as she
It was heavenly - when my lady danced for me



Moet de hele tijd aan Derek de Lint denken in "the unbearable lightness of being", de draaglijke lichtheid van het bestaan, die zijn vrouw in de steek laat om bij Lena Olin in te trekken. Hij gaat zijn koffer halen en loopt een paar uur later dolblij haar appartement binnen: de vogel is gevlogen. Lena is vertrokken van Zwitserland naar Amerika.

Ooit voelde ik medelijden met hem en dacht ik "net goed", moet je je vrouw maar niet in de steek laten voor een ander (14 jaar geleden, in 2007 deed ik 3-5 maanden hetzelfde), maar misschien is het juist beter zo, scapolo, ontsnapte gevangene uit het huwelijk, zo'n wispelturige lena olin, die pretendeert kunstenaar te zijn met haar snobisme, makken en humeuren en temperamenten. Hu. I've seen a woman's anger.....and egoism...and love for another whilst in a relationship...maar ja, afgewezen ? Dan heeft het zo moeten zijn! Whatever happens, always happens for the best. Toch zeker drie kansen gemist. Verleid een man een dame of een dame een man, of moet het van beiden komen, dat laatste, I presume....over 10/20 jaar pieker ik niet meer over dat soort zaken...vermoedelijk...pech gehad !

http://www.youtube.com/watch?v=ZilwqNGKv1g&NR=1&feature=fvwp

.

Holle woorden

Zou mijn kinderen niet graag naar Kunduz sturen. Als ze door het lot bij het leger verzeild zijn geraakt ook niet. Nooit zal ik mijn kinderen naar Kunduz sturen, ik zou me een misdadiger voelen.

Till death do come.

Dood en sex.

Ondernemend, innovatief en zakkelijk zijn van die holle doodse woorden, gebruikt door henk bleker, de griezeldwerg die op zijn voorhoofd getatoeeerd heeft: selfishness is the most basic motivation.

I'll lie and cheat for it.

Selflessness is the highest achievement.

Politics is used for personal gain

Thursday, January 27, 2011

Elke dode, elke gewonde, elke gehandicapte

Van de 550 tijdens de "missie" in kunduz heeft elke voorstemmer in de tweede kamer op het geweten. Elke voorstemmer wordt verplicht om 18 weken zelf deel te nemen, mark rutte met zijn neptandpastaglimlach voorop en sap op zijn rug tijdens de "missie" in kunduz. Een land extern in oorlog is intern ook in staat van oorlog. Een mens met woede en haat naar anderen heeft zelfwoede en zelfhaat. A loving heart is the truest wisdom.


En dan leers, omdat we tot dusverre alle 14 jarige meisjes terugsturen naar afghanistan is het oneerlijk om nu niet 14 jarige meisjes terug te sturen. Dat is zo'n redenering als "de joden moeten nog steeds op transport gezet worden naar concentratiekampen omdat het anders oneerlijk zou tov de joden die van 1940-1943 op transport zijn gezet."

Superieur doende quasi gewichtige egotrip klojo's.

Dat hierarchische quasi superieure denken zit er bij de meeste mensen zo ingekankerd en dat gaat er ook nooit meer uit.

Vandermeersch van de nrc: ja, ik moet 40 van de 250 mensen ontslaan. Zou je niet ook over herverdeling en solidariteit kunnen denken in plaats van meteen maar te ontslaan of te vermoorden. Snij een percentage van 18% van je eigen salaris weg of snij je eigen arm eraf in plaats van anderen te ontslaan. Wat maakt jou zo onmisbaarder of beter dan anderen...komt die waan doordat je door een soortgenoot in een bepaalde positie benoemd bent ? Hierarchie, autoriteit en geld zijn ziekelijke menselijke hersenspinsels en mensen die in die pek roeren raken er allen mee besmeurd.

Jan Peter Balkenende verdient momenteel 600.000 EUR plus. Goed hij heeft er 60 urige werkweken op zitten, maar of hij ook iets wezenlijks betekent heeft voor Nederland. In ieder geval niet voor mij, huichelen, hypocrisie en het achter de ellebogen hebben, snateren over normen en waarden en mensen naar Irak sturen en het prima vinden dat Sadam Hoessein de doodstraf krijgt. 600.000 EUR, dat is het salaris van 15 verpleegsters of verplegers of van 15 leraren of leraressen.

Wouter Bos verdient nu voor advieswerk in de gezondheidszorg voor 4 dagen werk 400.000 EUR.
Ik vind dat hij wel wat meer verdient dan een minister, maar ja, dat is wel het salaris van 10 verplegers of 10 leraressen. Zou het salaris van 5 verplegers of 5 leraressen niet voldoende zijn ?

O tijd, o zeden, en dat geld, een vreemd hersenspinsel van de mensen. Geld stinkt en wat is het makkelijk. Humanum errare est. Het is menselijk om je te vergissen. Het is menselijk om te zwerven.

Wednesday, January 12, 2011

Spread a little happiness as you go by(e)

http://www.youtube.com/watch?v=qJ8ahL8LsEQ

Nou, ik had van een of andere versierdersgoeroe begrepen dat zweedse meisjes zo makkelijk te versieren waren dat ze voor hem eigenlijk niet meetelden qua versierde dames. Ik meteen een ticket naar Oslo gekocht en bij de wehkamp een zwart zijden pyama van 140 EUR en bijbehorende zwart zijden mantel voor de nacht, ook a raison van 140 EUR, 'onweerstaanbaar voor dames' stond erbij.
Zat ik daar in mijn hotelkamer in Oslo, er gebeurde niets ! Nou, dacht ik, ik laat me mooi niet kennen, mijn zwart zijden pyama verwisseld voor een pak, die zwart zijden mantel heb ik maar wel aangehouden, eerst in de hotellobby rond gekeken, daar was niemand. Toen Oslo ingetrokken. Dat viel ook zwaar tegen, heb er geen enkel, geen enkel, contact gelegd. Maar ja, toch weer een aparte ervaring wijzer en 1218,30 EUR armer aan het vliegtuigticket, de zwart zijden uitrusting, het hotel en de kostbare lading alcohol waar ik wel een beetje aan toe was.

.

Wednesday, January 5, 2011

DE TELEGRAAF

wat is ze mooi....prettige koelwarme hand die ik niet meer los zou willen laten...nou ja, ik bedoel maar, dat ligt me niet, maar ik zou haar wel drie keer per dag de hand wilen drukken en niet denken aan bacillen en bacteriën...c'est la vie, zeg maar ciao con il mano....

'Nou, ik dus naar die expositie van Cleo Campert, mooie foto's ! Wat een aardige, leuke, kunstzinnige en vriendelijke dame is dat, de dochter van Remco Campert !'
'O ja.' 
'Rosan Hollak gezien, mooi ! Maar ijzig toen ze me doorkreeg, o jij bent die weblogger, zoals je over mensen schrijft. Nooit tegen jou, zei ik, en toen zei zij, je had me ook nog een mailtje gestuurd om me uit te nodigen...geen stijl.'
'Maar dat is toch helemaal niet erg, of was het een rare inhoud van jouw mail.' 
'Nee, volgens mij niet, het is alweer lang geleden, meer dan een jaar, maar ik herinner me een verlegen en bescheiden mailtje.' 
'Nou, dan zit het bij haar ook niet helemaal goed.' 
'Ja, vind ik ook, maar ik kan het me ook wel weer voorstellen op een of andere manier, daarvan ben ik niet gediend zou ik misschien denken, maar goed ik kreeg twee minuten een standje alsof ik een tienjarig jochie was, begon me steeds ongemakkelijker te voelen en toen zei ze, nou even goede vrienden en ze reikte me de hand...die greep ik stevig beet en wilde haast niet meer loslaten, wat een prettige hand....en ik schoot ook een beetje in de lach, het was zo raar allemaal....zou je nou vaker lachen als jeje ongemakkelijk voelt...altijd als jeje ongemakkelijk voelt ?'
'Haha, kan het me voorstellen...zoveel lachjes...verschillende manieren om te lachen.' 
'Jaha, wat is ze mooi. Britsjoodsfriese adel en nog goed praten in het openbaar ook, tot mijn verbazing is ze geen echte fotograaf, zegt ze....volgens mij wel....je wil zijn wat je bewondert...ze schrijft als een fotografe...en ze liep toch na die hand een beetje kwaad weg, dacht ik tenminste. Het eerste mailtje dat ik van haar kreeg in juli 2006 of omstreeks die tijd was wel lief (nadat ik eerst een mailtje naar de nrc gestuurd had).'


'Zojuist het interview met p.h. dommer gelezen in de volkskrant, wat is dat toch een stuk ongeluk. Weet je wat het is, Domoor zou rechtens een betoog kunnen houden dat juridisch het leven lijden is en dat in dier voege het jiddisch billijk is dat hitler uit coulance zo'n zes miljoen joden vermoord heeft en totaal zo'n 20 miljoen mensen uit hun lijden heeft verlost en ik wil na een drietal ministersposten nu wel vice voorzitetr van de raad van state worden, het lijkt mij een verrijking en van enige importantie voor nederland indien.   
'Ok weer genoeg gehoord, drop dead Fred.'


Je wilt zijn wat je bewondert...bewonderde ik mijn eerste baby ? Nee, maar ik was er wel verliefd op, die pretlichtjes in zijn ogen, dat lieve lichaampje, toch nooit erotische opwinding gevoeld, hoewel het wel verliefdheid was. Kom op, probeer het eens, je in te leven in Robert M....die oogjes, dat lieve onschuldige koppie met beperkte gezichts- of gelaatsuitdrukkingen, het wat mollige lijfje, die armpjes, de hele tijd zijn handjes bekijken, zo, lief, zo geborgen, die lieve brabbelgeluidjes (UIEN ! was het eerste dat hij hard schreeuwde, best vaak en 'boene' voor schoenen) nee, ik kan daar echt geen erectie van krijgen of sexuele opwinding voor voelen....hij rook zo lekker....als het nu een zij was geweest ?...nee, ook voor mijn dochter en vijftien jaar jongere zus nooit wat sexueels gevoeld....kan het gewoon niet.

Beschaafde agressie. Gestyleerde passie. Zinvol geweld. Ingehouden kwaadheid. Moordstemming. Droommoord. Moorddroom. Breek iemands hart en je breekt je eigen hart. Vermoord iemand en je pleegt zelfmoord. 

'Als ik win, ga je dan mee wat drinken ?'
'Lijkt me heel gezellig.'

Wat een zevende hemel gevoel blijft dat...zou het soms jammer vinden als die tijd ook weer voorbij is, want daarna ben ik normaalgesproken trouw...schaam me om twee afspraken met twee vrouwen te maken...raak er verward en onzeker van...allebei mislukt, een dame had ook met twee een afspraak en koos voor de ander.


'Een dame die zegt dat ze gelukkig getrouwd is, maakt avances.'
'Gewoon ervoor gaan.' 
'Lekker amoreel ben jij, maar ze flirt wel heel erg en er is chemie tussen ons.' 
'Zo gewonnen, zo geronnen.'
'Ja, dat is wel vaak waar....en de jaloezie van haar echtgenoot zou ook gevaarlijk kunnen zijn...en wat schiet ik ermee op, op een avontuurtje na....wil meer dan dat.'

'Keek haar in de ogen, wat was ze mooi, meteen daarna zag ik mezelf in de spiegel, schrok ervan, ik vond haar zo knap en mezelf opeens lelijk en ik merkte dat als ik met mensen praat dat ik dan even 'hun' denk te zijn en het was een schok dat die spiegel zo duidelijk aangaf dat dat niet het geval was...slecht voor het zelfvertrouwen



Uit DE TELEGRAAF van 16 december 2010

Op weg naar de lange donkere vreemdeling, die we allemaal zullen ontmoeten, putten de personages van You Will Meet A Tall Dark Stranger moed uit hun illusies. Hun geestelijke vader Woody Allen heeft zijn eigen truc om de somberheid van het leven te ontlopen. "Als jongetje ontsnapte ik in de films op het witte doek. Dat doe ik nog steeds, maar nu maak ik ze zelf." 

Blijven werken is de beproefde strategie van de onverwoestbare veteraan. "Pure lafheid", zegt hij zelf. "Als je de tijd krijgt om na te denken, realiseer je je de zinloosheid van alles. Freud stelde het al vast: de mens heeft illusies nodig om te overleven. Artiesten denken dat ze doorleven door hun werk, ouders door hun kin-deren. Maar de realiteit blijft: je wordt geboren, je leeft een tijdje en dan ga je dood. En over honderd miljoen jaar is de zon uitgedoofd en dan is er niets meer. Geen Shakespeare, geen Mozart, geen Michelangelo.

Maar als je je dat voortdurend realiseert, kom je je bed niet meer uit. Mensen proberen hun leven zin te geven door luchtkastelen te bouwen. Ze slikken vitaminepreparaten en rennen dagelijks rondjes om jong te blijven. Of ze geven zich over aan Christus, die ze zal redden. Ik ben opgegroeid in een joods milieu, maar ik vond die religieuze rituelen al gauw onzin. Ik zat eens in een televisieprogramma met evangelist Billy Graham. 'Als u gelijk heeft', zei hij, 'en er is niets, dan ben ik toch geluk-kiger dan u.'

En daar had hij natuurlijk gelijk in. Als ik de personages van Gemma Jones en Roger Ashton-Griffith uit You will meet... op een feestje zou tegenkomen, zou ik denken: wat een dwazen. Maar ze zijn gelukkig met hun reïncarnatiefantasieën en hun geloof in waarzeggers." Die blijmoedige constatering doet denken aan zijn vorige film Whatever Works. Komt die wijsheid met de jaren? Woody Allen glimlacht droef. "Nee, hoor, met ouderdom komen alleen gebreken. Je wordt steeds strammer, je kunt steeds minder. En ik doe nog steeds dezelfde domme dingen die ik vroeger deed. Met het pijnlijke verschil dat ik 't nu beséf. Maar ik gun mijn personages hun hoop. Al lijkt het me niet zo verstandig om een vrouw die de toekomst voorspelt te volgen. Want ooit blijkt dat ze een charlatan is en dat is een pijnlijke teleurstelling.

Waarheid

Je moet de waarheid onder ogen durven zien. In The Purple Rose of Cairo kon Mia Farrow met een verliefde filmster mee naar zijn schijnwereld. Ze koos uiteindelijk voor een relatie met een man van vlees en bloed. Die keus voor de werkelijkheid zal haar ongetwijfeld ver-wonden. Want zo is het leven. Een kunstenaar probeert daar iets van betekenis aan te geven."

Woody's gesomber houdt niettemin een opgewekte toon. "Ik ben momenteel gelukkiger dan ooit. Toeval. De meeste mensen zijn het gelukkigst als ze jonger zijn. Mijn echtgenote heeft een positieve wending aan mijn leven gegeven. Maar ik blijf me bewust van die donkere wolk boven mijn hoofd. Je moet je blijven concentreren op kleine dingen. Onze kinderen, ons huis. De dichter Orton vergeleek het met een picknick in het park. Je koestert je aan de aangename lentezon, maar in de verte hoor je vaag het geluid van aanrollende donder. 't Is allemaal maar tijdelijk. De lange, donkere vreemdeling wacht op je."


The past is everything. 

Panta Rhei, met je rug naar de toekomst met een boot de rivier afdalen en kijken wat er gebeurd is, je kunt tenslotte alleen maar het verleden beschouwen. Niemand kan de toekomst voorspellen. 

Een mens staat volstrekt alleen in het leven. Zijn denken en handelen is chaotisch omdat hij niet kan vooruitzien, de loop der gebeurtenissen niet kan bepalen en noch de ander noch zichzelf kent. In deze zaken brengen een bedacht geloof en een bedachte god of godin of goden geen verandering. 

Wat wij nooit vergeten kunnen is dat de aarde minstens 3 miljard jaar oud is. Van die 3000 miljoen jaar bestaat het beestmens circa 1 miljoen jaar. Van die 1 miljoen jaar leeft het wezen dat in de verte op de moderne mens lijkt , hoogstens achtduizend jaar. En dat is nog de vraag. 

De dichtstbijzijnde ster, de kleine alpha centauri, staat op 4 lichtjaar. Met de huidige stand van de techniek heeft een mens 80.000 jaar nodig om bij die ster te komen. De tweede dichtstbijzijnde ster staat op 8 lichtjaar; dat kost de mens 160.000 jaar om daar te komen. 

Het is de vraag nog maar of er ooit een big bang is geweest en zoja, in welke onmetelijke ruimte deze plaats heeft gevonden. Want ook de ruimte waar wij nu in kijken kan eigenlijk alleen maar oneindig zijn. Wat is er aan het einde van het heelal ? Niets. Ja, maar dat niets moet wel iets zijn. Dat kan niet niets zijn. 



The past is nothing

I cannot leave you without saying this:
the past is nothing,
a nonmemory, a phantom,
a soundproof closet in which Johann Strauss
is composing another waltz no one can hear.

It is a fabrication, best forgotten, 
a wellspring of sorrow
that waters a field of bitter vegetation.

Leave it behind.
Take your head out of your hands
and arise from the couch of melancholy
where the window-light falls against your face
and the sun rides across the autumn sky,
steely behind the bare trees,
glorious as the high strains of violins.

But forget Strauss.
And forget his younger brother,
the poor bastard who was killed in a fall
from a podium while conducting a symphony.

Forget the past,
forget the stunned audience on his feet,
the absurdity of their formal clothes
in the face of sudden death,
forget their collective gasp,
the murmur and huddle over the body,
the creaking of the lowered curtain.

Forget Strauss
with that encore look in his eye
and his tiresome industry:
more than five hundred finished compositions!
He even wrote a polka for his mother.
That alone is enough to make me flee the past,
evacuate his temples,
and walk alone under the stars
down these dark paths strewn with acorns,
feeling nothing but the crisp October air,
the swing of my arms
and the rhythm of my stepping -
a man of the present who has forgotten
every composer, every great battle,
just me,
a thin reed blowing in the night.

Billy Collins

(Uit: The Art Of Drowning, 1995)