Tuesday, August 31, 2010

Noem me sienisch

Oeh ! Ach ! Sorry, ze hebben je te lekker gemaakt.





Verbeelde gedichten - J.J. Slauerhoff

J. Slauerhoff - Brief in een flesch gevonden



De ontdekker

Hij had het land waarvoor hij scheep ging lief,
Lief als een vrouw het verborgen komende,
Er diep aan denkend stond hij dromende
Voor op de plecht en als de boeg zich hief

Was 't hem te moede of 't zich reeds bewoog
Onder de verten, waarin 't sluimerde,
Terwijl 't schip, door de waterscheiding schuimende,
Op de aanbrekende geboort' toevloog.

Maar toen het lag ontdekt, leek het verraad.
Geen stille onzichtbre streng verbond hen tweeën.
Hij wilde 't weer verheimlijken? te laat:
Het lag voor allen bloot. Hem bleef geen raad
Dan voort te gaan, doelloos, desolaat
En zonder drift- leeg over lege zeeën.





J.Slauerhoff (1898-1936) debuteerde als dichter al in 1923 met de bundel Archipel. Hoewel hij publiceerde in de expressionistische bladen 'Het getij' en 'De vrije bladen', is Slauerhoff geen expressionist; qua stijl en thematiek sluit hij eerder aan bij de negentiende eeuwse Franse dichters als Baudelaire en Verlaine.
Slauerhoff hoort eigenlijk bij geen enkele stroming, maar is door Du Perron om de weerbarstigheid en de oorspronkelijkheid van zijn persoon én zijn stijl 'ingelijfd' bij Forum. Aan Slauerhoffs technisch misschien niet volmaakte, maar zeer persóónlijke literatuur gaf Du Perron verre de voorkeur boven de volmaaktere, maar onpersoonlijker literatuur van veel van zijn tijdgenoten.

Aan de poëzie van Slauerhoff is de beroemde discussie 'Vorm of vent' opgehangen. Daarbij ging het om de vraag wat belangrijker was: de volmaakte vorm van de literatuur of de persoonlijke inhoud ervan. Voor du Perron was het duidelijk: liever wat minder 'mooie' gedichten dan onpersóónlijke gedichten. En de stijl en de persoonlijkheid van Slauerhoff herken je altijd, met al zijn onvolkomenheden, want die horen nu juist bij zijn persoonlijkheid…

Slauerhoffs romans en gedichten zijn qua thematiek zuiver romantisch. Romantische motieven in zijn werk:
-de onbereikbare geliefde (la princesse lointaine),
-het verlangen naar 'elders' (de middeleeuwen, China, 'dit eiland')
-botsing met de (burger)maatschappij (het motief van de outcast,de zwerver,de piraat)

Slauerhoff voelde zich:
'Een desperado die smachtend zoekt als Eldorado een land nog niet in kaart gebracht.'
Zoals alle romantici vond hij nergens rust: 'Alleen in mijn gedichten kan ik wonen.'
Slauerhoffs romantiek heeft twee kanten, een sentimentele en een agressieve kant. Zijn sentimentele trekken doen hem verlangen naar rust in de dood, naar overgave aan de geliefde; zijn agressieve kant blijkt uit de gedichten waarin het conflict met de burgerlijke, materialistische maatschappij van zijn tijd centraal staat.
Botsing met de werkelijkheid en een onvervulbaar verlangen naar geluk zijn de twee polen van zijn leven en zijn dichterschap.


Toch blij dat ik geen romanticus, kunstenaar of dichter ben, hoe mooi ook. Tumultueus liefdesleven en jong dood, doe mij maar een burgerlijk licht materialistisch bestaan en de wekelijkse worsteling daarmee. Een sombere bui is een donkere wolk eventjes in je hersens, daarna komt de zon weer, hopelijk niet te fel. Je bent maar een toeschouwer daarbij. 
 Depressie weiger ik, sta ik niet voor open, komt er niet in. En als mijn kinderen nou gehandicapt raken. Blijven denken aan "spread a little happiness as you go by, please try". En als ze dood gaan. Maximaal 2 jaar rouw en dan is het genoeg, de pijn blijft. Vraagt mijn dochter met tranen in de ogen, wie wil je liever dat dood gaat, ik of jij ? Nou, ik heb er al 45 jaar opzitten waarvan zeker 32 jaar heel mooi waren, dan wil ik wel dood.


Vanuit de vvĐ wordt niets, niets, niets vernomen. We zijn zo leeg, als we maar kunnen regeren, mooie posities kunnen verdelen, geld verdienen, dan zullen mensenrechten, de grondwet, polarisatie, verkilling, fascisme, rancune verder wel, ik geloof niet dat woede of kwaadheid erotiserend werken. Integendeel. Ik ben nog nooit opgewonden geraakt van een kwade mevrouw of heer. Ok, ok, ik kan het heus wel relativeren, hoor. The universe is indifferent.


Zeg, kan het allemaal wat subtieler, wat voorzichtiger, wat behoedzamer, wat mystieker. Ik vind je af en toe een schreeuwerige blaataap en dan komen complimenten ook niet meer over/aan. Niets geleerd. Begin je nou weer, schuine

De komende tijd ga ik me eens inbeelden hoe het moet zijn om de partner van een kunstenaar te zijn. Maakt het verschil ? Die mensen zijn ook mensen. Zou het nou ongemakkelijker of anders voelen ? Ze schijnt wel lichtgeraakt en duivels te kunnen worden, maar dat kan ieder mens onder omstandigheden overkomen. Als iemand te vaak denigrerende opmerkingen naar mij maakt of spullen van mij weggooit, dan word ik ook woedend, helaas heb ik die schaduwzijde van mezelf in 2009 teveel gezien. En sommige mensen kunnen heel goed met stemmingswisselingen omgaan, er een grapje van maken, ik heb dat ook zeker 12 jaar gekund. En met jaloezie omgaan, dat zij dat allemaal kan, dat hij prijzen krijgt, bekend is, beroemd is, door zoveel gewaardeerd wordt. Tsja, nou, tsjonge.

En zhij is promiscue. Accepteer ik dat ? Ik hou van hem en zhij heeft (driehoeks)verhoudingen nodig voor zijn kunst. Nee, dat vind ik toch een vieze gedachte, dat zij hem maar overal in steekt, of, nee, alleen maar de knappe, dat is me godverdomme te makkelijk, dat moet zhij toch ook kunnen fantaseren....of is het juist het lijfelijke dat inspiratie biedt, die variatie, ach, moet kunnen, wat stelt het nou helemaal voor, als hij maar van me houdt...of zaait dat de twijfel...bij haar wel, bij hem niet ? Toch wil ik het niet hebben, hij is van mij.

.

.

Monday, August 30, 2010

De draaglijke lichtheid van het bestaan



Vrouwen en kinderen het eerst.

Dat vind ik nu het meest ingewikkelde, niet zo giftig kwaad worden, de milde vriendelijke man blijven die ik ben en de zwarte kant van humor, dat je opeens niets meer leuk vindt en koud wordt. En als het niet bij mij is, dan denk ik aan een knappe dame die van zichzelf zegt dat ze "moody" is. Ik zeg maar zo, soms heb je dominante botte overtuigingskracht nodig. En ik heb op iets hards gebeten en nu doet mijn kies pijn. Ook dat nog.

Tja, en dan loop je onder een tram, in gedachten verzonken.

Doe mij maar rust en dat mijn kiespijn morgenochtend over is met je hoogdravende citaten, man, ben blij dat ik de kinderen in bed heb gekregen en er staat nog een berg afwas en wat moet ik nog een zoot nota's en memo's voor mijn werk lezen.

Also it has been suggested that the "death" reference in Dowland's songs and also those of his contemporaries refers to sex. This would have been common in Elizabethan England and if my mind isn't playing tricks on me, I believe the Elizabethan Shakespeare also used that reference in his work.

Verweert mij niet


Kijk kin !



Kin kijk !



Sien in de bergen !




Sien in actie ! (ze zou eventjes later botsen met de cameraman)



Authentiek blondgrijs kieken

Saturday, August 28, 2010

A loving heart is the truest wisdom

Unquestioning love demonstrates largesse of spirit

Tuesday, August 24, 2010

Maria Barnas, Maria Barnas

ik heb al je boeken en gedichten gelezen en bij elk woord dacht ik: met die vrouw wil ik ongezien naar bed, naar bed alsof er nooit meer een morgen komt, laat staan een overmorgen !

Thursday, August 19, 2010

Bal du piaf mort





Frits abrahams had het erover dat charley toorop waarschijnlijk langer zou "overleven" dan adriaan holst, zo'n redenering begrijp ik niet helemaal, ze zijn dood en over 2000 jaar is er waarschijnlijk niets meer van over, over 20.000 jaar zeker niet, competitie na de dood ? Competitie voor de dood is al zo vreemd. Dat was ook zo'n verschil tussen rudy kousbroek en maarten t hart, rudy kousbroek vond het heel belangrijk wat men na zijn dood over hem zou denken, wat hij zou nalaten, maarten 't hart interesseerde het niets. Ik zal nooit zo kunnen schrijven als maria of kunstwerken kunnen maken als zij, maar wat dan nog ? Ik kijk alleen maar vol bewondering en verwondering...over alles....en morgen weer niet vergeten gymtassen mee te geven aan de kinderen.





Zul je net zien, komt mijn ex mijn huis binnenvallen. Wat maak je me nou ? Jij hebt toch een andere nieuwe partner ! Dan moet je mij nu ook loslaten ! Pas op, of anders bijt ik je weer in je neus ! Wegwezen ! Met je praatjes over altijd wel een zwak voor woutertje zullen houden ! Terwijl je nu al ruim 4 maanden bij alex bent ! Ja, ik ben ook met die heks geweest ! Maar niet waar de kinderen bij zijn ! Ik verzin dit niet ! Laat ik het zo zeggen, het is niet bepaald de meest rustige periode in mijn leven en dan druk ik mij nog voorzichtig uit. En toch is het nu beter, veel beter, als twee mensen uit elkaar groeien dan moet een scheiding zo vlot en makkelijk mogelijk geregeld kunnen worden. Kunnen mensen in elkaar groeien ? Wat vies.

A loving heart is the truest wisdom, ook na afwijzing en jaloezie.



Nu weer dit:

Ontdekkingen: pingpongblokje

Dat moet een interessant onderzoek zijn, humor en depressie. Er wordt van John Cleese, Rowan Atkinson, Gummbah, Hans Teeuwen en Kees van Kooten gezegd dat zij aan depressie leden. Dat maakt nieuwsgierig. Hoe werkt dat. Hoe zit dat. Humor is a release, dus dan zou je te maken hebben met een gespannen mens ? Net zoals tranen ontspannend werken ? Dus zijn tranen en lachen hetzelfde ? Nee toch ? Tranen zijn machteloosheid, niet ? Of ontroering ? Of onmacht om een situatie te veranderen ? Humor en vergankelijkheid zijn fascinerend. Als je een grap voor de tweede keer hoort, dan lach je er normaalgesproken niet meer om. Dus zijn humoristische creatieve mensen zich misschien nog meer bewust van (hun) vergankelijkheid.

automation is deadly

Ook zo'n bijzonder verschijnsel, laat ik zesmaal in mijn leven een periode van ongeveer een half jaar van "beantwoorde liefde" meegemaakt hebben. Dat werkt als stroop op vliegen. Dat zijn echt de periodes dat dames die je driemaal tegen gekomen bent in de bus zomaar pardoes op je schoot gaan zitten of je spontaan een zoen geven. Verliefdheid is besmettelijk.

Je doet het woelen der gehele wereld alleen maar jezelf aan, malle eppie. There's a quiet storm and it never felt this cold before. And you're not the man I'm so proud to call mine. Getting better every time. Crown you in my heart.





Ja, wat wil je nou, mallot ?

Niet werken voor een fascistisch regime

Doen we niet
Werkweigering

Verhagen, klink, schippers, rutte, opstelten en wilders verheffen liegen tot principe. Daar hoeven behoorlijke ambtenaren of mensen niet aan mee te werken.

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

Een volk dat voor de macht van geld zwicht, zal meer dan lijf en goed verleizen, dan dooft het licht.

Vergeet niet dat er "naren" in zit. Vergeet niet dat Nederland een ambtenarenbestuur had 1940-1945 en dat verhoudingsgewijs de meeste joden uit Nederland op transport zijn gezet (voor zover statistieken betrouwbaar kunnen zijn). Forget me not.

Zonde van je tijd. Maak je niet druk. (Zelf)haat ? (Zelf)moord ? 




Humo in collaboratie met NRC-Den Haag 22 augustus 2010

Minimoordenaars
Minimoordenaars - moordenaars die niet langer zijn dan één meter vijfenzestig - protesteren tegen de denigrerende verhoormethoden die ze moeten ondergaan op politiebureaus: "Ja, het begint al vaak dat zo'n agent op z'n hurken gaat zitten en je een doosje rozijntjes aanbiedt," vertelt de woordvoerder van de minimoordenaars, Gert Breukelen. "Vervolgens komt er een vrouwelijke agent die je op schoot neemt en je een heel verhaal vertelt over dat je niet mag jokken en je vervolgens vraagt of je het wel of niet gedaan hebt."

Omstreden deportatie van Roma begint in Frankrijk: Sarkozy meurtre mini- De Franse regering begint vandaag met de omstreden uitzetting van ongeveer 700 Roma nadat de afgelopen weken op verscheidene plaatsen in het land Roma-kampen zijn ontmanteld. De vertrekkers krijgen per volwassene 300 euro mee, per kind 100 euro. De maatregel past in een offensief van president Sarkozy tegen criminaliteit na een aantal rellen deze zomer. De rechtmatigheid van deze actie wordt van verschillende kanten bestreden of betwijfeld. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei woensdag dat Frankrijk de regels over vrij verkeer van personen en vrije vestiging voor EU-burgers moet volgen.


Om renske de greef ben ik nu ook al zeker vijf keer in de lach geschoten. Dat vind ik erg knap, een schrijver die de lach kan oproepen is heel bijzonder en uniek:

Je eigen irritaties zijn vaak gênant en hinderlijk, maar die van anderen aanhoren is prachtig. Ik heb nu een site gevonden waarbij dit genoegen ruimschoots aan bod komt: de website van Beatrijs Ritsema. Zij geeft etiquetteadvies en schrijft in Trouw de vragenrubriek Moderne Manieren. Op haar site beantwoordt ze ingezonden vragen over (in)correct gedrag. Het zijn de heerlijk kleinzerige kwesties die iedereen snapt maar die je nooit zou willen erkennen: moet ik nog een cadeautje geven als ik de vorige jaren niets van die persoon heb gehad? Kan ik de lelijke ring die ik van mijn man kreeg ruilen? Wat doe ik aan mijn opdringerige buurvrouw? Moet ik de rekening eerlijk delen als ik minder heb gegeten? Mag ik bezoek ontvangen in pantoffels, en is er dan verschil tussen slippers en bijvoorbeeld uitbundige pantoffels in de vorm van een konijn? (dit was mijn lievelingsvraag).

Moet dat niet zijn: je eigen ergernissen ? Daar vertelde kees van kooten als drs kipping het volgende over: "Iets irritteert" of "iets ergert me". Irritatie is van zichzelf al zelfreflexief en je kunt niet zeggen: "je irriteert me", wel "je ergert me". Dus kun je ceteris paribus mutatis mutandis ook niet "je eigen irritaties"zeggen. Maar ik weet het niet 100% zeker. Taal is moeilijk.



Tuesday, August 17, 2010

Dienen in tijden van fascisme












Een paar partijslogans uit het boek 1984 zijn:

Oorlog is vrede
Vrijheid is slavernij
Onwetendheid is kracht
George Orwell weet dit met een heel heldere argumentering een kern van waarheid mee te geven. Verder zijn er de verschillende ministeries met hun opvallende namen: het Ministerie van Vrede houdt zich bezig met oorlogvoering, het Ministerie van Waarheid verricht geschiedvervalsing in de staatsarchieven om te zorgen dat de Partij altijd perfecte voorspellingen doet, het Ministerie van Welvaart (Engels: "plenty") distribueert levensmiddelen en draagt zorg voor een laag levenspeil en het Ministerie van Liefde houdt zich bezig met totalitaire controle, straffen, en martelen zodat alle onderdanen devote volgelingen van Big Brother worden als ze dat al niet zijn.

Een van de middelen waarmee de Partij de greep op de burgers probeert te houden is een nieuwe taal: Nieuwspraak (in het originele Engelse boek als 'Newspeak' aangeduid). Nieuwspraak is een extreem gecomprimeerde vorm van de Engelse taal, waarin de Partij ervoor heeft gezorgd dat alle woorden die een negatieve werking voor haar zouden kunnen hebben, zijn geschrapt of een andere betekenis gekregen hebben. Het onder woorden brengen van 'misdunk' (Nieuwspraak voor 'onjuiste meningen') wordt hiermee bij voorbaat onmogelijk gemaakt.

1984 is daarmee ook een boek over taal en semantiek. Wanneer woorden hun betekenis verliezen en mensen niet over voldoende woorden beschikken om hun gedachten uit te kunnen drukken, kunnen zij niet alleen niet meer spreken maar ook niet meer denken.

Het regime weet in het boek zelfs in het hoofd van de hoofdpersoon door te dringen, en hem van de Staat en Partij te laten houden. Gedrag wordt volledig voorgeprogrammeerd. Romantische krachten als liefde en tradities worden volledig uitgewist. Een zeer grimmige parallel wordt getrokken met Stalins Rusland. Big Brother zou voor Jozef Stalin kunnen doorgaan, Emmanuel Goldstein voor Leon Trotski. Op een gegeven moment komt de hoofdpersoon oude bekenden tegen in de gevangenis, waarvan sommigen zelfs zijn verraden door hun eigen kinderen (ook dit kwam voor in Stalins Rusland. Het betreffende kind kreeg hiervoor direct een onderscheiding).

De lezer zal niets meer voor waar aan kunnen nemen. Is de oorlog wel werkelijk aan de gang, of schiet de regering zelf de raketten af om de bevolking gedwee te houden? Is het boek van Goldstein wel werkelijk van Goldstein? Bestaan Big Brother en Emmanuel Goldstein wel? De hoofdpersoon leeft als in een (nare) droom.

De ideeën in het boek staan niet helemaal los van de werkelijkheid. In de jaren dat Orwell als verslaggever in de verschillende oorlogen in die tijd heeft gewerkt, merkte hij met regelmaat op dat de pers soms een dubbele agenda heeft, en schrijfsels als waarheid brengt die helemaal niet gebeurd zijn. In het voorwoord van zijn boek Animal Farm schreef hij over de persvrijheid in Engeland die sterk te wensen overliet, en waarschuwde hij voor totalitaristische tendenzen die hij waarnam. Dat de linkse intellectuelen, de mensen bij uitstek die vrijheden zouden moeten bewaken, heulden met het totalitarisme van de Sovjet-Unie, waar juist de vrijheden onder vuur lagen, beangstigde hem. Het publiceren van Animal Farm, dat een kritische kijk heeft op de Sovjet-Unie, zou hem ook de nodige moeite hebben gekost. Het voorwoord van Animal Farm is pas ergens in de jaren zeventig verschenen.

De troosteloze en kleurloze levensomstandigheden in het boek 1984 zijn niet alleen door de Sovjet-Unie, maar ook door het uiterst sobere naoorlogse Engeland geïnspireerd. In Engeland waren levensmiddelen en kleding tot 1953 gerantsoeneerd.



Raar dat mijn broer en mijn beste vriend, naast humor, behulpzaamheid en vriendelijkheid van die verkilde, verongelijkte, slachtofferige types zijn geworden. Je moet het zelf zijn om het te herkennen. En dan kan ik wel zeggen "ja, ik heb 14 jaar een relatie gehad met een toffe en bovendien naast dat halve jaar verliefdheid ruim twee jaar verliefdheid op de kinderen", maar daar was het slot een droommoord of een moorddroom. Of zaniken dat ik doorgezet heb om werk te vinden in een tijd dat er geen werk was, maar zij hebben uiteindelijk ook werk gevonden...misschien toen het te laat was. Ingewikkeld.

Ok en nu advocaat van de duivel: 1 miljoen EUR of een fijne relatie ?....100.000 eur....10.000 eur ?
Ja, malle eppie, wat heeft geld met een relatie te maken ? Ja, maar daar denk je helemaal niet aan in het echt...dat gaat normaalgesproken vanzelf...

En het gaat mij als duivel juist om dat theoretische denkmodel, geld of relatie, geld of mensen, geld of gezelschap...geld of organon...geld of msd...geld of post...geld of olie of mensen....



A loving heart is the truest wisdom.(2009 vogezen/suisse/zwarte woud)