Saturday, December 26, 2015

A loving heart is the truest wisdom

[A] loving heart was better and stronger than wisdom... Chapter 9. Often quoted as "A loving heart is the truest wisdom".

Het belangrijkste wat ik ontdekt heb op mijn 50ste, geen dingen meer tegen mijn zin doen.

Wat of dat ? 

Op mijn leeftijd is mooi niet genoeg.

I think every problem in the world we face is a result of a lack of love, a lack of care, a lack of consideration. . 

Money is only important if you ain't got any. 













De dood niet vrezen, dat is leven






    Over 80 jaar zijn wij allen vergeten, op een bach, een hitler en een shakespeare na, over 800 jaar dan wel 8000 of 80.000 jaar helemaal zeker. En 1maal dood telt de tijd niet meer. Zo vreemd, 3-110 jaar leven, even een lucifertje dat aangestoken wordt. Even die aarde, dat oneindige heelal met al die verschillende oerknalletjes zien. De dichtstbijzijnde ster, op 4 lichtjaar afstand, ligt op 80.000 jaar reizen voor de mens met de huidige snelheid van raketten (naar Jupiter bijvoorbeeld, ware het niet dat er geen oneindige brandstof is).
    Wat is het leven een krankzinnige toestand en dan zie je de rijdende rechter, linda de mol en harry mens op tv. So strange, molto strano, etrange, merkwurdig. Een lichtflitsje tussen twee eeuwigheden duisternis.














    Twee erg mooie filmdocumentaires gezien, a honest liar, over iemand die uri geller en gebedsgenezers ontmaskert, maar de mensen willen dat niet, geloof is belangrijker dan analyse en ongeloof.

    Mensen willen liever geloven dan analyseren en beredeneren. Feiten en de waarheid tellen niet, eigenlijk zijn de middeleeuwen en de totem aanbidden dichterbij dan ik denk.

    En over Martin Armstrong, the forecaster, 7 jaar de gevangenis in op grond van barbertje moet hangen, een officier van justitie die daarna bij goldman sachs ging werken, die zijn economische model wilde hebben en hem de keuze gaf, of toegeven en 5 jaar gevangenis of de rest van je leven in de gevangenis. Godverdommartinarmstrong. Godverdomsocrates.



    ---------------------------



    Loving

    Diep onderuitgezakt zaten de vrouw en de man aan hun tafeltje op een schaduwrijke plek van het cafeterras. Het liep tegen het einde van een warme middag. Late twintigers waren het, een tikkeltje vermoeid en verveeld. Ze zaten er al een tijdje, maar ze maakten nog geen aanstalten om op te breken, hoewel ze zich niet leken te amuseren.

    Dat heb je in het algemeen bij nogal wat relaties: niemand heeft er nog veel zin in, maar ja, wat dan ?

    De vrouw was het meest ontevreden. Ze sprak het luidst en vrijwel steeds op een verwijtende toon. De man mompelde af en toe onverstaanbare tegenwerpingen. Ze praatten Engels tegen elkaar, hoewel ze niet uit een Angelsaksisch land afkomstig waren. Zij sprak met een duidelijk Nederlands accent, bij hem vermoedde ik een Zuid-Europese achtergrond.

    Veel gesprekken zijn veredelde monologen: de een deelt uit, de ander ontvangt. Het maakt dit stukje wat eenzijdig, maar ik moet de natuur soms haar gang laten gaan. Hier komt dus alleen mevrouw. De uitroeptekens mag de lezer er zelf aan toevoegen als hij daaraan behoefte heeft.
    "Don't be so childish. Grow up."
    "Deal with it. You are a five-year old."
    "My goodness. Don't even use that word."
    "Never. Never. Never."
    "Don't turn around my words."
    "I missed so many holidays because of your yes-no, yes-no, yes-no."
    "At the end it turns out very negative, especially with travelling."
    "Maybe I'm gonna travel without you."
    "With somebody else. Yes, why not ?"
    "I don't give a shit...."
    "O no sweetheart, o no."
    "I don't wanna talk about it."
    "You should have had your insurance...it's your problem."
    "Sort it out, will you ?"
    "I don't need to ask you nothing."
    Waar ik me in zulke gevallen altijd weer over verbaas, is het onuitputtelijke incasseringsvermogen van de ander. Een regen van verbale klappen laat hij op zich neerdalen zonder noemenswaardig verweer. Eens gaat de storm liggen, moet hij redeneren, en dan zal hij zich weer voorzichtig oprichten, het hoofd tussen de schouders, altijd voorbereid op nieuw onheil.

    Deze man voerde soms, met bescheiden succes, afleidingsmanoeuvres uit. Dan leunde hij naar haar toe en drukte, tussen enkele van haar uitroepen door, snel een kusje op haar slaap. Of hij ging maar weer eens bij de bar zo'n gelig flesje Sol, Mexicaans importbier, halen.

    Hoe liep het af ? Ogenschijnlijk goed. Ogenschijnlijk.
    Ze liepen opeens weg, zij mopperend voorop. Hij was een stevige man met een fiere tred. Op het pad langs de vijver drukte hij haar even krachtig tegen zich aan, alsof hij mij wilde beduiden: 'Het komt wel goed, dit hoort er gewoon bij.'

    Ik doopte een theezakje in mijn kopje warm water en las het motto van Charles Dickens dat erop gedrukt stond: 'A loving heart is the truest wisdom.'
    Frits Abrahams
















    Olie B. Bommel, beer, heer van stand:  'U ziet die eeuwenoude schouw? Die heb ik zelf zo laten metselen.'
    'Denk toch niet altijd zo aan jezelf, jonge vriend!'



    Bulle Bas, hond, commissaris bij de politie: 'Dit keer ben je er bij, Bommel, ik ga je bekeuren. Wat is je naam?'
    'Altijd dezelfde.'
    'Wat je te zeggen hebt, zullen we netjes opschrijven, zodat we het later tegen je kunnen gebruiken.'


    Dirk Dickerdack, nijlpaard, burgemeester van Rommeldam, opportunistisch bestuurder: 'Doe iets, Bas!'
    'Ik heb Bommel op bezoek gehad en nu moet ik op mijn bloeddruk letten!'
    'Poets mijn ambtsketen op en leg ook wat maagpillen klaar, want er kon wel eens een etentje aan vastzitten'




    Bul Super, buldog, door belasting aan lager wal geraakte zakenman, gewetenloze boef: 'Recht is iets kroms dat verbogen is'
    'Recht is wat de pot schaft'


    Hiep Hyper, hondje, compagnon van Bul Super: 'Da's knap baas ! Jij kan toch ook maar van alles!'
    'Geef hem d'r van langs baas!'


    A Dorknoper, hamster, immer correcte ambtenaar eerste klasse: 'Een ambtenaar heeft ook gevoel, al wordt dat dikwijls over het hoofd gezien'
    'De overheid is niet onwelwillend'
    'Dat kost drie florijnen aan leges, vijf wanneer u de gezondheidstoestand en de gebreken van de gezochte eveneens wilt weten'
    'Wij ambtenaren zijn de kwaadste niet.'



    Drs Okke Zielknijper, lama, psykundige: 'Ik maak dat zo dikwijls mee in mijn praktijk'
    'Met geschoolde liefde kan men soms verrassende resultaten bereiken, dat leert de praktijk!'
    'Infantiele reflexen en vaderbindingen'


    Joris Goedbloed, vos, charlatan: ‘Omnis potjes hebberus orus, zoals wij latinisten zeggen’.




    Marten Toonder

    Monday, December 14, 2015

    You're so dead

    Terry Callier, WF Hermans, Gerrit Komrij, Frans Pointl dood, ik leef eigenlijk al in de mist van het schimmenrijk, binnen 30 jaar ook Maarten t hart, wim de bie, Kees van kooten, sting, Boudewijn de groot dood, binnen 50 jaar is alles ook voor mij voorbij.

    Raar, het leven.




    Rechtse en Linkse klootzakken


    Je kunt er de gracht mee dempen. Geldbelust en niet mensvriendelijk, de overheid en het bedrijfsleven.




    Hoe sterk is de eenzame fietser die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind
    Zichzelf een weg baant

    Hoe zelfbewust de voetbalspeler die voor de ogen van het publiek de wedstrijd wint
    Zich kampioen waant

    Hoe lang ver genoeg de zakenman zonder mededogen die concurrent verslagen vindt
    Zelf haast failliet gaat

    En ik zit hier tevreden met die kleine op mijn schoot
    De zon schijnt er is geen reden
    Met rotweer en de harde wind
    Te gaan fietsen met dat kind

    Als hij maar geen voetballer wordt
    Ze schoppen hem misschien half dooood

    Als hij maar geen voetballer wordt
    Ze schoppen hem misschien half dooood

    Maar liever dat nog 
    Dan het bord voor zijn kop 
    Van de zakenman 
    Want daar wordt hij alleen maar slechter van

    10 keer! 


    Bas Heijne:


    De fraude van Volkswagen komt zo hard aan, omdat die laat zien dat het engagement met duurzaamheid door het bedrijf zelf als een lachertje wordt gezien, als een wettelijke verplichting waar je zo handig mogelijk onderuit moet zien te komen. Er is geen sprake van echt engagement, het is betrokkenheid als verkooptruc.
    Het maakt korte metten met de populaire gedachte dat het streven naar een betere, gezondere en duurzamere wereld het beste maar kan samengaan met commerciële belangen.
    Die ballon wordt ook doorgeprikt in het boek Heineken in Afrika van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen. Onze minister-president laat geen gelegenheid onbenut – eerst in de VN en nog eens tijdens de klimaattop in Parijs – de bierbrouwer aan te bevelen aan de wereld, omdat Heineken in Afrika laat zien wat ontwikkelingshulp eigenlijk zou moeten zijn: haal er het bedrijfsleven bij, en er gebeurt pas echt wat. Koningin Máxima, die eerder even gewillig als fataal poseerde met een glas Heinekenbier en Poetin, zei het hem na in Ethiopië, net als de immer volgzame minister Ploumen.
    Het doorwrochte boek van Van Beemen kreeg tot dusver weinig reacties. Dat multinational Heineken er in veel Afrikaanse landen onorthodoxe manieren van handeldrijven op nahoudt, was de teneur, daar schrikt toch alleen een Hollandse leunstoelmoralist van? Maar daar gaat Heineken in Afrika maar ten dele over. Van Beemen laat zien dat ook bij Heineken de idealen volledig ondergeschikt zijn aan het winstbejag, dat er graag goede sier voor de buitenwereld wordt gemaakt met bar weinig, en dat de Afrikaanse welzijnsverbetering waarover Heineken en Rutte voortdurend tetteren, in werkelijkheid wellicht niet heel veel groter is dan het truffelgehalte in de pasta van de Aldi.
    Op opiniesite Joop beschrijft Van Beemen het effect van deze duurzaamheidsretoriek: „De liefde van de publieke sector voor het bedrijfsleven […] leidt tot een riskante rolvervaging, die doorgaans in het voordeel is van de private sector. De overheid en ngo’s willen immers laten zien dat ze de tijdgeest begrijpen en dat ook zij marktgericht kunnen handelen. Ze stellen zich in dienst van de onderneming.”
    Het resultaat is de ultieme fake – onze goede bedoelingen met onszelf en de wereld commercieel gemanipuleerd, onze idealen gereduceerd tot louter handelswaar.

    Saturday, November 21, 2015

    Kut Kenner

    Ja, ik kan mijzelf gerust de betere kutkenner noemen.

    Macgruber. Actiekomedie rond voormalig held Macgruber (Will Forte), die weer aan de slag moet wanneer zijn aartsvijand Dieter von Cunth (Val Kilmer) een kernbom heeft gestolen.

    Good enough is the new perfect, zegt Rianne Seijkens




    Geert t discopeerd. Tom jan meeus in NRC, 28 juni


     
    De kern van het populisme is de nederlaag. De populist bepleit het onmogelijke, hij krijgt zijn zin niet, en zegt daarna: zie je wel, de elites zijn tegen het volk. Dit trucje werkt meestal, maar bevat één risico: je moet niet winnen. Dan kom je terecht in de drabbige situatie van Boris Johnson en andere Brexit-gezichten de laatste dagen: mannen die de geheimtaal van de politiek ineens zo goed beheersen dat ze vermoedelijk niet lang meer populist kunnen blijven. Wilders kent dit dilemma, en ik vermoed dat ook hij liever een exit uit de EU bepleit dan er een bereikt. De dramatische koersval maandag van Britse en Nederlandse banken deed me dan ook ergens aan denken. Inderdaad: aan die ongepubliceerde eerste analyse van Capital Economics. Dit Britse bureau concludeerde in 2014 voor de PVV in een officieel rapport dat we enorm profiteren – 10.000 euro per huishouden erbij – als Nederland uit de EU stapt. Zoals ik hier vorige week schreef (ik bezit alle onderliggende stukken), bevatte een ongepubliceerde eerste analyse ( The pros and cons of Nexit) op pagina 12 de vaststelling dat het land serieuze kans op een nieuwe kredietcrisis loopt bij een Nexit en terugkeer naar de gulden, waardoor banken opnieuw door de staat gered moeten worden. Maar wat zei Wilders maandagavond in de Kamer op vragen hierover van Pechtold? „Het is niet waar.” Het interessante is dat Jaap Jansen van BNR Nieuwsradio er vorige week na mijn column ook over begon bij Wilders. Over de onderliggende analyses wilde hij niets zeggen. „Voor concepten moet u bij de maker van dat rapport zijn, Capital Economics”, zei hij. Feit is dat het document met waarschuwing voor een kredietcrisis Wilders („ Dear Geert”) 13 mei 2013 (13.32 uur) in een bijlage werd gemaild door Capital Economics („ strictly confidential: Proposal for study on EU exit”). En acht dagen later, 21 mei (21.09 uur), nog een keer, in een herzien onderzoeksvoorstel met opnieuw op pagina 12 de bekende waarschuwingen. Dus voor die stukken hoeven we echt niet naar de maker van het rapport: die zijn netjes naar de mailadressen in de Tweede Kamer van Wilders (en enkele partijgenoten) gestuurd. Wat Pechtold maandag te horen kreeg, was zodoende onwaar. Feit is dat onze populist al jaren weet dat zijn (met subsidie!) ingehuurde onderzoekers rekening houden met een ramp bij een Nexit. Toch blijft hij ervoor pleiten. Waarom? Ik denk: hij blijft uitgaan van zijn eigen nederlaag.


     


     
    Geheime geert analyse, tom jan meeus 21 juni nrc


     


    De analyse is geheim. Hoog tijd dat zij alsnog openbaar wordt


    Telkens als ik me verdiep in het standpunt van Brexit- en Nexit-aanhangers, blijf ik op driekwart steken. Ze zijn vóór Europa en vrijhandel, zeggen ze, maar daar is de EU niet voor nodig. De EU dringt lidstaten massa-immigratie op, zeggen ze, en daar zijn zij tegen: grenzen dicht. Alleen, hoe doe je dat dan – vrijhandel met de grenzen dicht? Voorzichtigheid is hier geboden. Als ik nu concludeer dat EU-opponenten met hun gesloten grenzen de vrijhandel bedreigen, doe ik namelijk aan bangmakerij. En bangmakerij is taboe in het Brexit- en Nexit-debat. In vorige debatten over de EU is zoveel bangmakerij verspreid – het licht gaat uit, etc. – dat je van EU-sceptici alleen nog feiten mag inbrengen die niemand bang maken. Dit deed me aan iets denken. Zoals bekend liet Wilders eerder onderzoek doen naar de economische effecten van een Nexit. Hij huurde het gerenommeerde Capital Economics in, en dit Britse bureau concludeerde voorjaar 2014 volgens de PVV dat de economie „fors zou groeien” na een Nexit. Huishoudens zouden twintig jaar later „bijna 10.000 euro per jaar” méér overhouden. Geen gezeik, iedereen rijk.


    Nu maakte Capital Economics eerder, mei 2013, ook een onderzoeksopzet voor de PVV. In dit vertrouwelijke stuk stond op pagina 12 dat een gelijktijdig Nederlands vertrek uit de euro zoveel „nervositeit” op financiële markten zou veroorzaken dat dit vermoedelijk tot „een kredietcrisis” zou leiden. Minder glorieus nieuws. Het bureau herhaalde het in een grotere letter onderaan de pagina: „... banks would likely need short term support.” Nu vroeg ik me al eerder af, ook in stukken die ik hierover publiceerde, waarom deze zorgelijke waarneming het eindrapport nooit haalde. En ineens viel het kwartje: Wilders wilde ons gewoon niet bang maken. Intussen is dat Nexit geen marginale hobby meer: onderzoek van EenVandaag liet maandag zien dat nu 48 procent voorstander is. En ik ben benieuwd of dit ook het geval zou zijn als burgers wisten dat banken dan vermoedelijk weer met belastinggeld gered moeten worden.


    Het Britse onderzoek werd destijds uit subsidie van de Tweede Kamer betaald. Dus nu Nexit zo’n serieus thema wordt, kunnen Kamerleden Wilders misschien vragen die geheime analyse alsnog te publiceren. Ik weet dat Kamerfracties de confrontatie met de PVV-baas liever ontlopen. Maar als zelfs de deskundigen van de PVV bang zijn, is het misschien toch nuttig als de burger dit ook bereikt.


     


     


     Instinct boven inzicht


     


    Als ik het goed zie, hebben we groeiende behoefte aan harde keuzes in onze nieuwsbeleving. De reacties op het nieuws zijn voortaan het echte nieuws, en bij groot nieuws ontstaat een verlangen naar collectieve duiding. Zoals: de man die huishield in die homobar in Orlando was moslim, dus zijn daad moet met de islam te maken hebben. (En nu niet met nuances aankomen.) Mogelijk is die daad inderdaad aan de islam als zodanig te wijten, al kun je dat ook een onverantwoorde generalisatie noemen. We weten het niet. Dus ik dacht: laat ik een testje doen. Ik bekeek de vijf massaschietpartijen met de meeste slachtoffers uit de Amerikaanse geschiedenis. Wanneer generaliseren we? Omar Mateen staat met de vijftig doden in Orlando op een naargeestige eerste plaats. Op twee komt de student Cho (23), een Amerikaan met Zuid-Koreaanse ouders die in 2007 32 mensen doodschoot op een universiteit in Virginia. „Ik sterf als Jezus Christus om generaties te inspireren [-]”, zei hij op een video die hij NBC News naliet. Ik lees nergens dat zijn gedrag typisch Koreaans of christelijk was. Op drie staat de oud-student Adam Lanza (20), die in 2012 26 mensen, onder wie twintig kinderen, doodschoot op een lagere school in Newtown, Connecticut. Zijn moeder en hij bezochten volgens The New York Post een lokale katholieke kerk. Ik zie nergens dat zijn daad aan het katholicisme is geweten. Op vier staat de veteraan en drugscrimineel George ‘Jo Jo’ Hennard, die in 1991 in Killeen, Texas, 23 doden, vooral vrouwen, afknalde in een lunchroom. In een biografie online vond ik dat hij atheïst was. Nooit is zijn daad aan het atheïsme toegeschreven. Op vijf staan de Amerikaan Syed Rizwan Farook en zijn vrouw, die eind vorig jaar veertien mensen ombrachten bij een overheidsdienst in San Bernardino, California. Beiden waren moslim, volgens de FBI ging het om een buitenlands geïnspireerde terreurdaad. Dus: bij moslims wijten we dit soort gruweldaden aan de islam, en bij anderen aan de schutter. Zoals we dichterbij huis de moord op Fortuyn door dierenactivist Volkert van der G. niet aan het dierenactivisme weten – maar aan Volkert. Politici die zeker zeggen te weten dat de islam oorzaak van terreurdaden is, weten dat natuurlijk ook niet. Ze zeggen het gewoon. En ze hebben het nu zo vaak gezegd dat we het steeds makkelijker nazeggen. Zo laten we collectief ons instinct spreken, niet ons inzicht.


     


     


     


     


     


     

     


     


     


    De Zwitserse populisten wilden buitenlanders met strafblad laten uitzetten via een referendum. Operatie Libero bond consequent de strijd aan.


    Vorig jaar november zat Flavia Kleiner, toen 25, met campagneleiders van gematigde Zwitserse politieke partijen om de tafel. Ze bespraken het referendum dat drie maanden later zou worden gehouden, over de vraag of buitenlanders met een strafblad voortaan automatisch konden worden uitgezet. De rechtspopulistische partij SVP had die vraag op de agenda gezet. „Alle campagneleiders waren tegen automatische uitzetting”, vertelt Kleiner. „Niet één was voor het SVP-voorstel. En toch kwamen ze die dag allemaal met een reden om geen actie te voeren. De een zei: ‘We zitten nu even krap bij kas.’ De volgende wilde zich liever concentreren op een ander referendum. De derde zei: ‘Dit is puur SVP-terrein, dit kunnen we toch niet winnen.’ Ik zat met stijgende verbazing te luisteren. Op het laatst zei ik: ‘Ik ben de jongste hier. Ik heb minder ervaring dan jullie. Maar ik begrijp niet hoe jullie zo kunnen denken. We moeten vechten. Dit is een vreselijk referendum!’”


    Kleiner is co-president van de politieke beweging Operatie Libero. Sinds het referendum van februari is ze een ster in Zwitserland. Ze is in Amsterdam voor een internationale conferentie in De Balie over Europa, cultuur en politiek. Kleiner is spontaan, hartelijk en zéér gefocust. Ze heeft een boek over populisme bij zich, van de Duitse politicoloog JanWerner Müller. In de kantlijn staan aantekeningen.


    De vergadering met de campagneleiders was zo’n moment dat het kwartje viel, vertelt ze. Dat gebrek aan vechtlust. Dat fatalisme. „Ik werd echt kwaad. Ik dacht: geen wonder dat de SVP al sinds midden jaren negentig de grootste partij van Zwitserland is! Geen wonder, ook, dat andere extreem-rechtse en populistische partijen in Europa het zo goed doen! Als niemand terugvecht, als andere partijen hun huiswerk niet doen, dan hebben de populisten een walk-over.” Uiteindelijk werd de SVP bij het referendum verslagen. „Ja, en overtuigend ook: met 59 procent. Het was een doorbraak voor ons: voor het eerst sinds de SVP haar opmars begon in 1992 [bij een Europa-referendum, red.] knalde de partij op een muur. Ónze muur. Dit bewijst dat je kunt winnen.” Hoe hebben jullie gevochten? „Met een groep studenten van Operatie Libero hebben we het SVPvoorstel over uitzetting helemaal ontleed. Op welke punten is het strijdig met de rechtsstaat, de democratie? Waarom is het cruciaal dat een rechter elke uitzetting individueel beoordeelt? Op die manier hebben we, met solide politieke en juridische argumenten, onze zaak opgebouwd. Steentje voor steentje. De SVP zei: het volk wil automatische uitzetting. Wij zeiden: ons volk niet, jullie spreken niet namens een heleboel Zwitsers. Óns Zwitserland is tegen. Het was essentieel dat we dit gevecht niet op hún terrein aangingen maar op ons eigen terrein.” Wat is het verschil? „Op hún terrein, zou betekenen dat we buitenlandse criminelen gingen verdedigen. Dan word je meteen in een hoek gedrukt waar je moeilijk uit komt. Het ging ons erom de rechtsstaat te verdedigen, die in onze ogen cruciaal is voor Zwitserland. Het gevecht ging nu over het soort Zwitserland waar we in willen wonen. Alleen door het debat zó te voeren, konden we het referendum winnen.” Hoe reageerde de SVP? „Ze lagen eerst flink voor in de peilingen, maar zagen hun voorsprong slinken. Voor het eerst werden zíj uitgemaakt als on-Zwitsers. Ze werden nerveus. Ze maakten snel een brochure die ze in alle brievenbussen duwden, vol misleidende informatie. Ze schilderden buitenlanders met een strafblad af als ‘criminelen’, terwijl er burgers bij zitten die te hard rijden of één keer in hun leven bij een vechtpartij betrokken raken. Die argumenten fileerden we een voor een. We stuurden onze argumenten naar kranten, zetten ze op Facebook en Twitter. De trolls van de SVP zijn superactief: onder elk krantenartikel zetten ze de reactie van de SVP. Wij gingen daartegenin, consequent. Iedere keer. Dat is een enorme klus. We hebben veel studenten


     


     


     


     Verbinden met de middelvinger


     


    Politici van Denk willen niet verbinden: zij willen verwijten


    Het was nuttig dat Denk, de politieke partij, haar reactie op de onthullingen in deze krant over de zakendeals van partijvoorzitter Selçuk Öztürk afdeed met een communiqué. De strijd tegen de verrechtsing en verruwing kan blijkbaar het beste schriftelijk gevoerd worden. Verbinden doe je met verklaringen. Ik bedoel, je kunt in zo’n geval ook gaan praten, maar dan heb je weer dat media terugpraten, en zoals de drie heren en dame van Denk een dag eerder in hun filmpje op Facebook uitlegden: daar trapt Denk niet meer in. Dus staken ze woensdagmiddag voor wachtende reporters wat kopietjes door een getralied raampje: de middelvinger als bindmiddel.


    Het illustreerde wat je al langer vermoedde: dat hele Denk is vermoedelijk een droevig misverstand. De artikelen van Joep Dohmen en Jeroen Wester openbaarden feiten over voorzitter Öztürk waar je gezien zijn optredens nooit op berekend kon zijn. Bekijk zijn bijdrage aan dat filmpje op Facebook en zijn afkeer van de gevestigde orde domineert. Evengoed was meneer al jaren geleden betrokken bij de aankoop van een voor 2,2 miljoen euro verzekerd pand. Intussen is hij bijna vier jaar Tweede Kamerlid. Wie dan nog niet door heeft dat hij zelf deel van de gevestigde orde is, heeft een zodanig verwrongen zelfbeeld dat het erg ingewikkeld wordt ooit nog verbinding met anderen te maken. Bij Sylvana Simons zie je ook zoiets. Groot geworden op het medium televisie. Ik weet niet hoelang vaste gast van de best bekeken talkshow van het land: een totale arrivé. Maar de gevestigde orde – dat zijn anderen, die nota bene door „de media” beschermd worden, waarbij De Wereld Draait Door blijkbaar niet tot de media behoort: hoeveel vergissingen kan een mens zichzelf toestaan?


    In momenten van mildheid wil ik graag geloven dat deze mensen integer aan deze partij begonnen zijn. Nieuwe Nederlanders de stem geven die zij nu ontberen. Maar wat eruit voortkomt zijn geen politici die willen verbinden: zij willen verwijten. Een deprimerende kopie van Wilders. Zoals ze ook zijn trucje van schaarste voor media imiteren: op momenten van controverse onbereikbaar voor journalisten zijn en zo de honger voeden. De platgetreden paden van het populisme: altijd de eigen vooroordelen en gebreken buiten discussie stellen, altijd het isolement opzoeken, en vervolgens alle anderen zo vaak en zo hard mogelijk veroordelen. Ofwel: schaamteloos het voordeel van het eigen vooroordeel uitspelen.


     


     


     


     Jan Kuitenbrouwer, NRC


     


    Angina? Nee. Bronchitis? Ja: rauwe keel, veel hoesten, stem weg, bronchitis, dat moet het zijn. Dank u, dokter Google. Ik kroop onder de wol, en als de slaap niet kwam zwierf ik wat over het web, iets wat ik zelden doe. Op Facebook werd een oud huis te koop aangeboden in Frankrijk, verbazend goedkoop. Ik bekeek de advertentie en al snel werden de cookies van eigen deeg bezorgd: waar ik nu ook ga, de oude Franse huizen volgen mij. Ik keek naar Fox News en CNN, beiden natuurlijk in alle staten vanwege ‘Orlando’: eerst de moord op Voice-finaliste Christina Grimmie, toen de aanslag in Pulse en toen de Disneykrokodil die een peuter verzwolg, allemaal in partytown Orlando. Op de andere helft van het scherm, live, urenlang, de zaal waar Donald Trump zou gaan spreken. Wij gaan nu live naar, o nee, Trump is er nog niet, terug naar de krokodil. Zo zapte ik heen en weer, tussen de serene stilte van overwoekerde granges en fermettes in de Franse Champagne, en het geknal, gekrijs en gekakel van de Amerikaans nieuwstelevisie. Tussen een ver verleden toen alleen een boek of een reiziger je iets over de buitenwereld kon vertellen, en het nu, waarin we rechtstreeks zijn aangesloten op het non-stopdataverkeer tussen alles en iedereen, het zenuwstelsel van de beschaving waar niet alleen je devices in zijn opgenomen, maar binnenkort ook je schoenen en de vuilnisemmer. Onrustig zwemmen wij rond in die oneindige zee van informatie, nerveus als een school makrelen. Gooi een peuk in het water en we schieten er erop af. Zo raakt een vissenmaag vol plastic, en een mensenhoofd vol onzin. Trap Er Niet In! En uiteindelijk klik je toch. Die video van DENK: een mix van flat earth -logica, intellectueel gefröbel en populistische paranoia. De drietrapsraket en de trias politica. De trias raketica. Charles de Montesquieu meets Werner von Braun.


    Wat wij willen zijn leugens,bizarre verzinsels, evidente onwaarheden, als het maar outrageous is


    Aan wie zouden zij een voorbeeld nemen? Wilders, Trump, Poetin, Erdogan? Wat die met elkaar delen is een volmaakte desinteresse voor waarheid en logica en het meesterschap van de resonerende nonsens. Op dat punt toont DENK wel degelijk belofte. Zij begrijpen het paradigma van deze tijd: hoe meer bullshit, hoe beter. Want wij hebben eigenlijk gewoon geen zín in dingen die waar zijn. De waarheid, die weten wij al, de waarheid is saai, die ligt ergens in het midden, grijs en onopwindend te wezen. Bo-ring! Wat wij willen zijn leugens, bizarre verzinsels, evidente onwaarheden, als het maar outrageous is. Bullshit rules. Een politiek splintergroepje ventileert kolder en dáár gaan wij het de komende drie dagen dus over hebben! En als wij klaar zijn is er wel weer een ander stuk virale bullshit. Een lingerieontwerpster die vindt dat vrouwen vaker aan hun k*t moeten ruiken, ik noem maar iets. Stop de persen!


    De media: wij spreken er nog steeds over als een instituut dat iets met ons voor heeft, maar zo is het al lang niet meer, iedereen is tegenwoordig ‘de media’. Niet de media maken bullshitters groot, wij de media. Het kan ze echt niet schelen waar hun ‘impressions’ vandaan komen, zij kunnen ze inkopen per klik, maar waarom zouden ze, als wij ze gratis geven in de vorm van shares, likes en al die andere flippers en bumpers die samen een viral maken? Daar zitten wij dan, hoger opgeleid en beter geïnformeerd dan ooit, te flipperen met bullshit. Facebook heeft mijn klik duur verkocht: maison ancienne, grange à restaurer, old house, de banners blijven maar komen. Zo’n huis, geen buis, draad of kabel leidt erheen, een onwetende doos van steen en hout. Een leven zonder virale bullshit, hoe zou het zijn?


     


     





     Henk en Ingrid, hans en grietje.



    Laminaat!’, klinkt het door de intercom. Een oudere man en zijn zonen komen het laminaat in mijn Rotterdamse appartement weghalen. Ik had het gratis op internet gezet omdat mijn Amsterdam Dream, waar ik in een eerdere column over schreef, onverwachts werkelijkheid werd. Het appartement in de Pijp waar ik zes weken eerder op had gereageerd en op een ogenschijnlijk kansloze veertiende plek eindigde, kreeg ik toch aangeboden. De oudere man bleek zijn zoons – allen werkzaam in de bouw – opgetrommeld te hebben omdat zijn dochter ook gaat verhuizen en te weinig geld heeft om nieuw laminaat te kopen. Terwijl de Rotterdamse rouwdouwers werken bied ik ze een drankje aan. Ik vertel over hoe moeilijk het was om een huurwoning te vinden in Amsterdam. De man, de belichaming van de archetype Henk, de man van Ingrid, klinkt instemmend en legt opeens uit: „Wij” – waarmee hij ook mij bedoelde – „motten steeds langer wachten op huurwoningen, maar die asielzoekers krijgen meteen een huis.” Na de shock van voor het eerst in mijn leven door een Henk als ‘wij’ te worden bestempeld, probeer ik het helder uit te leggen: „Nou ja, ook al zouden er nul vluchtelingen binnenkomen, dan zouden wij alsnog de klos zijn. Woningbouwverenigingen zijn steeds meer vermarkt. Dat is bedacht in Den Haag, niet in een asielzoekerscentrum. Bijvoorbeeld: woningbouwverenigingen krijgen sinds 2013 een verhuurdersheffing op sociale huurwoningen waardoor ze bestaande woningen uit de sociale huur halen, want als ze gaan renoveren gaat de heffing omhoog. Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat mede door de verhuurdersheffing het aantal betaalbare huurwoningen sinds 2010 met eenderde is gedaald. Minister Stef Blok, geen asielzoeker, haalde zijn schouders op en meldde doodleuk dat hij geen zin had in een discussie over de verhuurdersheffing.”


    Sociaal-democratie en nieuw-rechts zien bezorgde burger als nobele wilde


    Mijn Henk kijkt me aan. Ik zie dat hij wel begrijpt wat ik zeg, maar dat het niet strookt met zijn geloof. Vakkundig haalt hij mijn argumenten onderuit met een verontwaardigde: „Ja maar hun (asielzoekers) krijgen ook nog geld toe om hun huis in te richten! En wij niet!” Het klopt dat toen de sociaal-democraten in de jaren negentig hun ‘ideologische veren’ loslieten ze niet meer luisterden naar de zorgen van Henk & Ingrid. Het klopt ook dat nieuw-rechts die stem wel lijkt te vertolken. De fout die zowel de sociaal-democratie als nieuw-rechts tegenwoordig maken, is dat ze de bezorgde burger als een soort nobele wilde zijn gaan zien, ironisch genoeg wat links vroeger altijd deed met de ‘allochtonen’. Het is een vorm van betutteling: alles wat uit de mond van Henk & Ingrid komt moet wel iets diep magisch zijn.


    Nou, nee. Henk & Ingrid zijn ook gewoon mensen. Laagopgeleide mensen die helemaal geen tijd of zin hebben om zich te verdiepen in beleidsvraagstukken. Soms zeggen ze zinnige dingen, maar meestal totaal niet. Zo zijn ze helemaal niet geïnteresseerd in feiten die hun eigen xenofobe onderbuik tegenspreken. Als je de bezorgde burger respecteert moet je ook erkennen dat hij soms erg simpel is. Daar is niks mis mee, want zelf zijn ze er trots op, getuige alle varianten op de ‘Simpel toch! Zo is het maar net!’ die ze naar elkaar roepen als ze het over politiek hebben. ‘Henk’ en zijn zoons bedanken mij voor het gratis laminaat. „Veel succes in 020”, drukt de vader mij op het hart, terwijl hij me toch twintig euro geeft. Sjiek van hem. is historicus en auteur van Nederland mijn Vaderland (Uitgeverij De Bezige Bij)


     


     


     


     


     Joris Luyendijk


    Het is genoeg geweest. In normale tijden was de Britse sabotage te verdragen. Maar dit zijn geen normale tijden, constateert Joris Luyendijk. Laten we daarom uit elkaar gaan – als vrienden.


    De Europese Unie moet het Verenigd Koninkrijk vriendelijk de deur wijzen. Jaren heeft Londen dubbel spel gespeeld: het profiteerde van het lidmaatschap van een club om deze tegelijkertijd van binnenuit te ondermijnen en zelfs te chanteren.


    In het Brexitreferendum van 23 juni stemt een kleine meerderheid er waarschijnlijk voor om in de EU te blijven. Het dubbel spel gaat dan door, net op een moment dat de EU alleen kan overleven als zij diepgaand wordt hervormd. Dat vergt leden die eerlijk en met open vizier optreden. Het is daarom beter als de EU en het Verenigd Koninkrijk als vrienden uit elkaar gaan.


    Het is verleidelijk te denken dat fantastische tv-makers en kosmopolieten als Louis Theroux, Michael Palin, Stephen Fry en BBC-correspondent John Simpson representatief zijn voor het Verenigd Koninkrijk. Het tegenovergestelde is het geval.


    Sinds vijf jaar woon ik, Nederlander, in Londen. Zou ik de houding van de Engelse intellectuele en politieke klasse ten opzichte van Europa moeten schetsen, dan koos ik de finale van het Passa Porta literaire festival in Brussel, in het Palais des Beaux-Arts. Het gebeurde tijdens een uitverkocht interview met Ian McEwan, misschien wel de prominentste Britse schrijver van dit moment. Toen McEwan werd gevraagd of hij al eens in Brussel was geweest, grinnikte hij opgewekt. „Nee”, antwoordde hij, „maar ik heb ontdekt dat hier zowel een aantal van de mooiste als van de lelijkste gebouwen ter wereld staan”.


    Later die avond uitte ik mijn verbazing tegen een andere vooraanstaande Britse schrijver: tenslotte is McEwan diep in de zestig en met de trein rijd je in twee uur van Londen naar Brussel. De schrijver was oprecht verbaasd over mijn verbazing: „Ik ben nog nooit in Oezbekistan geweest. Dat is toch geen reden om te gaan?” Een mix van argeloze onverschilligheid en zelfverkozen onwetendheid. Dat kenmerkt de opvatting van een flink deel van de mainstream Britten tegenover de EU en Europa.


    Maar de ‘euroscepsis’ heeft een andere, veel minder onschuldige kant. Ruim twee jaar heb ik op de redactie van de Britse krant The Guardian gewerkt. Samen met de veel kleinere Financial Times geldt The Guardian als de enige, pro-Europese Britse krant. Inderdaad trof ik daar mensen die het Europese Project snappen en steunen. Maar zij vormen een minderheid. Representatiever is de invloedrijke economie-commentator van The Guardian, Larry Elliott, die recent de EU vergeleek met de Sovjet-Unie, „maar dan zonder goelag”.


    Of neem die hele hoge journalist die bijna schouderophalend tegen me zei: „Tja, uiteindelijk is de EU niets anders dan een poging van Duitsland om alsnog de Tweede Wereldoorlog te winnen.”


    Mensen zeggen zulke dingen zonder een spoortje ironie, zoals ook de tongue in cheek nergens te bekennen was toen het hoofd van het ‘out’-kamp, de voormalige Londense burgemeester Boris Johnson, beweerde geen wezenlijk verschil te zien tussen Hitlers plannen met Europa en die van de EU.


    Gerard Batten, Europees parlementslid voor de anti-EU partij UKIP, schreef de volgende dag over een nog veel sterkere parallel tussen de EU en de nazi’s. Zijn partijgenoot in Westminster vergeleek het EU-lidmaatschap met „vastgeketend zijn aan een lijk”, terwijl de conservatieve minister van Staat voor de Strijdkrachten Penny Mordant vertelde waarom wereldleiders ernaast zitten als zij tegen een Brexit pleiten: „Toen ons land in 1940 na de nederlaag bij Duinkerken er alleen voorstond, werden we ook uitgesloten en uitgelachen. Werkelijk leiderschap betekent soms dat je geïsoleerd staat.”


    Kun je dit nog euroscepsis noemen? Of is het eurofobie? De afgelopen decennia hebben tabloids als The Sun, Daily Mail en Daily Express hun miljoenen lezers een dagelijkse dosis overdrijvingen, verdraaiingen en leugens over de EU geserveerd.


    Hetzelfde geldt voor Daily Telegraph and The Times. De BBC moet ondertussen aan onmogelijke eisen van ‘onpartijdigheid’ voldoen, zodat iedere bewering over de EU vergezeld moet gaan met een tegenargument van het ‘out’-kamp.


    Dit wekt de fatale indruk dat de waarheid altijd in het midden ligt, waardoor zelfs de meest bizarre uitspraken van de eurofoben een schijn van geloofwaardigheid krijgen.


    In dat opzicht is dit referendum enorm nuttig: eindelijk is duidelijk hoe diep deze eurofobie gaat. Een zeer aanzienlijk deel van de in Londen gevestigde media en politieke elite gebruikt een absurde en leugenachtige karikatuur van de EU om zich superieur te voelen aan Europeanen, en om weg te dromen bij revanchistische fantasieën over ‘Groot-Brittannië weer groot maken’ – alsof het land enkel door toedoen van de EU niet langer een wereldmacht is.


    In het ‘in’-kamp intussen, behandelen figuren als premier Cameron het lidmaatschap als een gunst aan Europa, waar ‘concessies’ tegenover moeten staan. Andere ‘blijvers’ zien het lidmaatschap als het minste van twee kwaden, of een last die nu eenmaal moet worden gedragen. Jeremy Corbyn ageerde een carrière lang tegen de EU. Nu hij leider is van Labour, komt hij niet verder dan een oproep aan zijn kiezers de EU te accepteren, ‘ warts and all’ - ofwel: ‘inclusief de wratten’.


    De enige partijen die de EU omarmen, zijn de Schotse nationalisten en de Liberal Democrats. Dan is er nog New Labour met Tony Blair en Gordon Brown, maar zij zijn hun geloofwaardigheid grotendeels kwijt door de illegale invasie van Irak en hun nauwe banden met de mondiale financiële elite.


    In grote delen van de Engelse media en het politieke landschap is ‘Europa’ een scheldwoord. Dus zou je verwachten dat het ‘out’-kamp op een overwinning afstevent, dus laat de EU tegen het VK zeggen, graag uit elkaar.


     


     


     


     


    ANGSSSST


    Ooit waren we een land van zendelingen, nu zijn we een land van zenders: we proberen niemand nog te bekeren, we willen nu onze eigen goedheid accentueren. De moderne mens is erg onder de indruk van zichzelf, en graag ontevreden over de anderen. Als het land problemen heeft, ligt het niet aan mij, zegt hij: dat ligt aan de anderen. Ik moest hieraan denken toen ik woensdag het fijnste rapport van Den Haag las, Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat elke drie maanden schetst hoe wij, Nederlanders, de stand van ons land beoordelen. De nieuwste editie verschijnt donderdag – een feest van nuttige weetjes. Ik bleef haken bij de bevinding dat burgers nu positief over de economie maar negatief over de politiek zijn. Dit is, vermoed ik, de bevestiging van een revolutie die een fundament onder de hele Haagse fabriek wegslaat: de premisse dat kiezers economische vooruitgang automatisch belonen. Fortuyn liet na Paars II in 2002 al zien dat dit niet altijd meer opgaat. Met de eindstreep van Rutte II nabij daagt dat het meestal niet meer opgaat.


    Je kunt dit op twee manieren verklaren. Je kunt zeggen dat de invloed van politici op de economie altijd gering was, en dat kiezers dit nu doorkrijgen. Als je doorleest in die nieuwe Burgerperspectieven, kun je ook zeggen dat de ontevredenheid over de politiek samenhangt met onze hoge eigendunk. Het is een wijdverbreid misverstand dat alleen laagopgeleiden ontevreden over de politiek zijn. Zo klagen hoogopgeleiden dat politici te vaak onlustgevoelens aanwakkeren. Deze weerzin verklaart mede waarom er telkens partijen bijkomen: de smetvrees voor de anderen is zo groot dat burgers zich liever opsluiten in steeds kleinere verbanden. Logisch dat dan ook angst voor anderen toeneemt, met de PVV en Denk als droevigste uitingen. Diezelfde angst is evengoed een aantrekkelijk instrument voor traditionele partijen die zich niet beloond voelen voor goed economisch beleid. Identiteitspolitiek met minder immigratie, minder islam en minder vrijhandel is hun manier om hun plaats op de politieke markt te beschermen.


    Intussen heb je de goed bedoelde pogingen de ontevredenheid over de politiek te temperen met directe democratie. We zien waar dit in eindigt: winner takes allformules zoals referenda, die de angst voor elkaar alleen maar uitvergroten. Zo zijn we allemaal blind voor het effect van onze hoge eigendunk, ons zenden en onze bijbehorende afkeer van anderen: we creëren een politiek waarin angst zowat het laatste middel is om nog winst te boeken.


     


     


     




     


    De duvel ertussen


     


    Het lijkt wel alsof Donald Trump een obsessie met geweld heeft. Bekend is zijn sympathie voor de kwelling van het waterboarden, de schijnverdrinking. Aan zijn publiek in Ohio vroeg hij deze week: „Houden jullie van waterboarding?” Terwijl ze juichten, riep hij: „Ik hou er wel van. Ik denk niet dat het stevig genoeg is.” Ook gebruikt hij graag het woord ‘verkrachting’ als hij vergelijkingen maakt. In één toespraak vergeleek hij het vrijhandelsverdrag Trans-Pacific Partnership (TPP) driemaal met „de verkrachting van ons land”. Eerder beschuldigde hij ook al China van verkrachting van de Verenigde Staten en beweerde hij dat de Mexicaanse regering verkrachters stuurde. Maar hoe verleidelijk het ook is de spot te drijven met Trump, de vraag is of dat voldoende is om hem van het presidentschap af te houden. Hij staat tegen Hillary Clinton op achterstand in de polls en hij heeft te weinig geld voor zijn campagne, maar toch ben ik er nog steeds niet helemaal gerust op. De uitslag van het Brexit-referendum versterkte mijn twijfels. Daar dachten we toch ook dat ‘Remain’ het uiteindelijk wel zou winnen? Brexit was ook voor Bernie Sanders reden in een artikel in The New York Times zijn bezorgdheid te uiten. De uitslag had hem niet verbaasd. Hij vond het begrijpelijk dat de Britse ‘workers’, die in hun rijke land steeds minder verdienen, de Europese Unie en de geglobaliseerde economie de rug toekeren. Die economie, schrijft hij, wordt in stand gehouden door een mondiale, economische elite die de mensen in de steek laat. „Ongelofelijk, de welvarendste 62 mensen op deze aarde bezitten evenveel als de onderste helft van de wereldbevolking – rond 3,6 miljard mensen.” Ik weet niet hoe Sanders aan zulke cijfers komt, maar ik vrees dat er weinig is in te brengen tegen de conclusie die hij erop laat volgen: „De zeer, zeer rijken genieten onvoorstelbare weelde, terwijl miljarden mensen verwerpelijke armoede, werkloosheid en ontoereikende gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting en drinkwater moeten verduren.” Waarna hij ons de vraag stelt: „Kan deze afwijzing van de huidige vorm van de globale economie ook in de VS gebeuren?” Hij weet het al: „ You bet it could.” Hij bezocht als Democratisch presidentskandidaat 46 staten. „Wat ik bij te veel gelegenheden zag en hoorde, waren pijnlijke realiteiten, die door het establishment van politiek en media zelfs niet herkend werden. In de laatste 15 jaar werden 60.000 fabrieken in dit land gesloten en verdwenen meer dan 4,8 miljoen goed betaalde fabrieksbanen.” Sanders geeft hiervoor de schuld aan desastreuze handelsakkoorden die bedrijven aanmoedigen naar lagelonenlanden te vertrekken. „Bijna 47 miljoen Amerikanen leven in armoede.” En wat adviseert hij dan? „We moeten ons vrijhandelsbeleid fundamenteel afwijzen […] We moeten het Trans-Pacific Partnership verslaan.” Dat is dus precies wat Trump zegt! Sanders waarschuwt dan ook zijn partij: Trump zou weleens van dezelfde krachten kunnen profiteren die ‘Leave’ aan de zege hielpen. Zijn waarschuwing wordt ondersteund door NYT-columnist Nate Cohn, die erop wijst dat Trump een nog steeds groeiende aanhang onder blanke, minder goed opgeleide kiezers heeft. Sanders en Trump op hetzelfde kussen – welke duivel slaapt daartussen?


     


     


     


     


     AFZEIKEN


     


    We leven in een tijd waarin de mensen zich graag met elkaar bemoeien. Dat kan tot allerlei nuttig altruïsme leiden, maar ook tot hinderlijke bevoogding. Misschien kan ik het demonstreren aan de hand van een simpel boomtuintje. Met boomtuintje bedoel ik de tuintjes die door bewoners vóór hun huis rondom een boom worden aangelegd. Vorig jaar beschreef ik hoe ik betrokken raakte bij het onderhoud van zo’n tuintje rond een iep voor ons appartementengebouw. Het werd geen groot succes. Ik streed een uitzichtloze strijd tegen de hondendrol. „Je kon hem opruimen”, schreef ik, „maar hij kwam altijd terug, zij het nooit precies in dezelfde gedaante.” Ook probeerden wildplassers het tuintje te besproeien, wat alleen op dagen van grote droogte een begrijpelijk idee was. Verder bleek de bodem van het tuintje weinig vruchtbaar. Ik trok me gedemoraliseerd uit het project terug, maar er waren twee jongere buurmannen die wel het idealistische elan van de ware tuinliefhebber hadden. Zij herschiepen het zieltogende tuintje in een fleurige verzameling potten met vaste planten, afgezet met een laag hekje van halfronde houten paaltjes ter wering van de hondendrol. Wij complimenteerden de buurmannen en rekenden al op een onbekommerde zomer. Te vroeg gejuicht. Op een dag vonden alle bewoners een print in hun brievenbus met een recensie en een foto van hun boomtuintje. Het was het soort recensie waarvan schrijvers en andere kunstenaars nog lang nachtmerries hebben als het hun overkomt. De kop erboven luidde: „Mooi of lelijk?” „Tja, wat zal ik ervan zeggen”, schreef de recensent. „Ik vind het niet mooi.” De bloemkleuren waren niet op elkaar afgestemd, de oleander en de agapanthus kregen te weinig zon, „en dan dat hekje… zullen we afspreken dat we dat niet meer doen?” De conclusie: „Het initiatief moeten we natuurlijk toejuichen, maar als je geld gaat uitgeven, win dan eerst advies in.” De tekst was alleen met de naam van een blog ondertekend. Op die blog was dezelfde tekst te vinden, nu wel ondertekend met een naam. Wie had die tekst bij de bewoners bezorgd? De blogger of iemand anders? Dat was onduidelijk. De reacties van de bewoners hielden het midden tussen een cynisch schouderophalen en roodgloeiende verontwaardiging. Waar bemoeide die persoon zich mee? En waarom zo stiekem – met anonieme prints in de brievenbus? Ik vond het een opmerkelijke uitbreiding van het domein van de sociale media. Je volstaat niet met aanvallen via internet, maar je besluit ook de verantwoordelijke bewoners te pesten door ze ongevraagd een negatieve beoordeling op te dringen. Beetje flauw. Wat me ook trof was die kennelijk onweerstaanbare behoefte om andermans werk in het openbaar te kritiseren. De burger als amateurrecensent. Niets ontsnapt aan zijn aandacht: restaurants, hotels, artsen, docenten, media – alles en iedereen moet beoordeeld worden, liefst op een neerbuigend toontje. Afzeiken, als het even kan. Toen de bewoners er bij een borrel over zaten te praten, bleek een van hen de blogger persoonlijk te kennen. „Het is een heel leuke vrouw uit deze buurt”, verzekerde ze. Ik nam het voetstoots aan, maar dacht meteen: toch jammer dat je zelfs van heel leuke vrouwen minder leuke dingen kunt verwachten. Wist u dat al? Oh.


     

    Het nieuwe peusneuteren

    Wat betekent het eigenlijk dat je tolerant bent ? Dat je andere mensen tolereert ? Mensen met een andere huidskleur, met een afwijkend geloof, mensen met oorringetjes en tatoeages, met hoofddoek, met andere seksuele geaardheid, met varkenskop.
    Maar er valt helemaal niets te tolereren. Door het woord "tolerantie" te gebruiken stel je jezelf op een hoger plan dan de personen die je tolereert. Tolerantie is alleen mogelijk vanuit een diepgeworteld superioriteitsgevoel. Daar heeft het "Nederlanders", veralgemenisering, eeuwenlang niet aan ontbroken. We voelden ons beter dan de rest van de wereld.

    Herman Koch


    Zou het Arie slob zijn van die commissie stiekum, je hep t niet van mei

    Helft van de vrouwen depressief na vrijpartij


     

    Wie is Dr. Jacobo?


    illustratie
    Dr. Jacobo is ongetwijfeld degene van de grootste springlevende gezondheidsproffesoren. Reeds als kind was Dr. Jacobo zo gezond, dat hij zijn ouders de oren van het hoofd at en deze (het waren de oorlogsjaren) genoodzaakt waren onze Dr. Jacobo ter vondeling te leggen. Elke andere kleuter zou er onderdoor zijn gegaan, maar niet de kleine Dr. Jacobo. Op zijn hondjes zwom hij de Waal over en sloot zich als mascotte aan bij een terugtrekkend Duits regiment. Hier leerde hij Feldwebel Vogel kennen, die in zijn woonplaats Kraftburg een kruidentuintje dreef.
    De dappere Jacobo werd aangesteld om uit het tuintje het onkruid te wieden...
    Dit was het begin van Dr. Jacobo's gezondheidsimperium. Hij pletterde het onkruid niet op de composthoop, maar bracht het eigenhandig in de handel als middel tegen allerlei enge ziekten, die toen nog niet eens bekend waren, laat staan dat de mensen wisten wat ze hadden!
    Op zijn vele voetreizen door Duitsland ontmoette Dr. Jacobo velen moniken, schaapherders, marskramers en oude vrouwtjes, die hem allerlei knepen der natuurgeneeswijze bijbrachten. Toch bleef het vaderland knagen, vandaar dat hij zich dus nu weer zijn eigen op de Nederlandse gezondheidsmarkt werpt, in een geheime villa vanuit Duitsland, zodat ze Dr. Jacobo niet dag en nacht uit z'n nest bellen voor genezing!
    De lezers van deze groene Bescheurkalender kunnen echter wel gebruik maken van zijn onschatbare reut aan lichaamskennis. Vooral vrouwenlichamen tot 35 jaar is Dr. Jacobo namelijk specialist op.
    Wie is Broeder Vanessa?


    illustratie
    ‘De Broeder’ - zo is de heer T. Vanessa bekend in de kringen van de Rijken maar ook bij de armsten der armen, en ze kennen hem niet kwader krijgen dan te zeggen dat hij een ‘Heler’ is. Een Heler? Zeker is hij een Heler, maar dan wel een Heler die weer ‘heel’ maakt, een opkoper van mensenlijke sores...
    En dat ‘De Mooie Broeder’, zoals T. Vanessa bekend is bij ook de goedkoopste lichtekooitjes, als loon voor zijn levensadviezen wel eens een autoradiootje aanpakt of een mooi stukkie glas, kandelaars, hollandse meesters, delfs blauw, chinese dekschalen, horloges, perzen, ouwe poken en kolekitten - moet hij de wanhopige als die geen geld heb voor zijn opbeurend woord te betalen dan soms in de kou laten staan?
    Hoe vaak heeft ‘De Grote Broeder’ geen zelfmoordenaren uit de dakgoot naar beneden geluld?
    Hoe vaak heeft hij geen vrouwtje waarvan de stoppen even waren doorgeslagen uit ‘Blijf van me Lijf-huizen’ gesleurd en terugbezorgd bij hun rechtmatige mannen thuis?
    Hoeveel echtscheidingen zijn er door zijn onvermoeibare gesappel niet doorgedrukt?
    Hoe vele vrouwtjes heeft hij niet getroost wanneer hun mannen weer eens stappen waren?
    En wie ooit de kleine kinderen met hem hebben zien weglopen wanneer hij zijn zakkenroltruukjes demonstreert, die weet: deze Broeder is meer dan in de haak: hier staat een mens voor wie ‘Helpen’ net zoiets natuurlijks is als autorijden...
    Nee, de bescheurkalender mag zijn handen dichtknijpen dat deze beide helpverleners een gaatje hebben kennen vinden.
    En aarzelt u niet met al u vragen op geestelijk en lichamelijk gebied!
    [p. 320]origineel
    Wat is het Herborium?
    In het Herborium werken twee artsen, of eigenlijk één arts en één broeder, samen in een groepspraktijk. Dit betekent dat zij u naar mekaar kennen doorverwijzen, zodat de client het af en toe ook eens van een ander hoort. Omdat bij de bouw van het Herborium hier door een uitgekookte architekt mee rekening is gehouden, liggen de spreekkamers van Doktor Jacobo en Broeder Vanessa zo, dat u onbeperkt heen en weer gestuurd kan worden. Zo bent u onder de handen van de Doktor vandaan (en u voelt u lichamelijk herboren) of daar pakt, één gangetje verderop, de ‘Goede Broeder’ u alweer bij uw hoofdlurven, om al u zorgen uit u hoofd te praten, dus ook de angsten dat u doktor Jacobo niet zou kunnen betalen, waar altijd een mouw aan is te passen, postzegels, old-timers, effekten, top-hypotheekjes - kortom: wat u gezondheid u ook maar waard is. Direkt na binnenkomst in ons Herborium krijgt u een gratis glas sap van diverse vruchten en een zogenaamde body-doek. Deze body-doek mag u mee doen wat u wil gedurende u hele verblijf in ons Herborium, maar gaat u op bezoek naar het toilet, laat u dan de body-doek aan het haakje buiten de deur van de doos hangen, g.v.d.? Wel kunt u, behalve wanneer u meer moet dan drie keer, een glas gratis vruchtesap meekrijgen. Verder is het gebruik van alle trimtoestellen gratis. U hoeft alleen maar een rijksdaalder in de gleuf te werpen om tien minuten lang heerlijk onbeperkt alle sores van u af te trillen, te trappen, te rekken of te trekken.
    In de schuimbaden mag gemengd worden gebubbeld, maar bezoekers die niet van mekaar af kunnen blijven kannen meteen hun body-doek inleveren en moeten naar huis zonder gratis glas vruchtensap.
    Dit zijn dan nog maar een paar van de pluspunten van ons Herborium. Wie dit paradijs voor lichaam en geest persoonlijk wil betreden, die moet zelf maar eens komen kijken. U rijdt gewoon Utrecht-Zwolle, daarna richting Emmen en dan bij Klazienaveen de grens over. Dan alsmaar rechtdoor, dan komt u vanzelf in Quakenbruck. Daar nog maar eens vragen. En laat u niet wijsmaken dat er in Quakenbruck geen Herborium zou zijn - gewoon een grote bek geven zo'n Quakenbrucker, want het zijn en blijven Moffen, en daar houden ze nou eenmaal van. Tot ziens bij een gratis glas vruchtesap! Ons adres is: GESUNDHEITSHEIM ‘DAS HERBORIUM’, Postfach 14 Quakenbruck, West-Duitsland.
     
    (advertentie)
    Eindelijk! Een shampoo voor abnormaal haar.
    PIEPERPOO


    illustratie
    Wist u dat Zure Regen niet alleen de boomkruinen aantast, maar ook de menselijke hoofdkruin? Daar is nou nog niks van te merken, maar over vijf jaar zullen miljoenen haarbossen eenvoudig zijn weggevaagd! Mits...u vandaag overschakelt op Pieperpoo. Pieperpoo is een revolutionaire shampoo, die is gebaseerd op de natuurlijke heilzame krachten van de Koreaanse pootaardappel. U kent het verschijnsel van uitgelopen aardappelen, die wij daarom geneigd zijn weg te gooien. Maar juist in deze uitlopers schuilen enorme genezende krachten, die Dr. Jacobo heeft ‘gevangen’ in elke fles Pieperpoo. Gewone shampoos mikken op normaal, vet of droog haar.
    Pieperpoo is de eerste shampoo die durft te zeggen dat wij in 1985 allemaal abnormaal haar hebben. De Pieperpoowerking is geheim en kan alleen in de praktijk worden ervaren: oud haar gaat weer uitlopen en elke dag wassen met Pieperpoo geeft zo'n bos haar dat u uw kapsel in model zult moeten ‘prakken’! D'r is Pieperpoo Babybintje voor de kinderen, Pieperpoo Malta voor mevrouw en Pieperpoo Eigenheimer voor meneer.
    Pieperpoo is verkrijgbaar bij uw plaatselijke marktconsulent, aan de deur of rechtstreeks per gros bij GESUNDHEITSHEIM ‘Das Herborium’, Postfach 14, Quakenbruck.
    [p. 321]origineel
     
    (advertentie)
    Wilt u de totale pit?
    Drink elke dag LEKKEROF!
    Van alle zegenrijke ontdekkingen die Dr. Jacobo - met gevaar voor eigen leven en dat van Broeder Vanessa - voor de mensheid heeft gedaan, is Lekkerofit de meest succesvolle gebleken. Deze godedrank is gewoon niet aan te slepen! Het geheim zit in de opbeurende werking van de jeneverbes, zoals die voorkomt op de Lüneburgerheide. Onder invloed van Heerlyxsol, door Duitse maagden geplukt, worden de bessen verzameld in anti-reumagamellen, waaraan hier rauw paardehart wordt toegevoegd, alsmede raadselachtige kruiden uit de geheime tuinen van de Bisschop van Münster. Het geheel moet drie jaar rotten, voor tot bottelen mag worden overgegaan.
    Toen Broeder Vanessa zijn eerste slok Lekkerofit nam, kreeg hij naar eigen zeggen een knal voor zijn kop, die je tot in Keulen kon horen donderen. Geen wonder, want Lekkerofit bevat 73% natuurlijk alcohol!
    Nee, er is geen kwaal onder de zon, die niet met Lekkerofit op de achtergrond kan worden gedronken. Potentieverhogend Lekkerofit beïnvloedt geenszins de rijvaardigheid. Integendeel, u gaat er op elk gebied (!) twee keer zo hard van!


    illustratie
    (advertentie)


    illustratie
    Met A,B,C,D en E zit u waarschijnlijk wel okay, maar denkt u wel 's aan de vitamines K,L,M,N,O en P?
     
    't Heeft Dr. Jacobo bijna zijn ogen gekost om na uren turen door zijn telescoop zes nieuwe vitamines te ontdekken, waarna hij ook nog 's moest zien te proberen deze zes heilzame bouwstoffen, die in geen enkel gewoon eten voorkomen, in één pil te persen.
    HEERLYXSOL heet deze nieuwe parel uit de kroon van Dr. Jacobo's gezondheidspaleis. Wat kunnen de zes Heerlyxsolcomponanten voor u doen? Vitamine K bevordert (vooral in combinatie met Pieperpooshampoo) de haargroei over het hele lichaam. Vitamine L zorgt voor minder ochtendkorrels in de ooghoeken. Vitamine M is een natuurlijke nagelverharder. Vitamine N bevordert het hoofdrekenen. Vitamine O verbetert de okselhuishouding en voorkomt overbodige verbazing en van Vitamine P zal u naar verloop van tijd mooier gaan zingen.
    Broeder Vanessa is nou nog in onderhandeling met de NASA, maar bij de volgende ruimtevlucht zullen de astronauten ongetwijfeld elk uur hun Heerlyxsolletje moeten slikken.
    Onderzoekingen hebben bovendien uitgewezen dat regelmatige Heerlyxsolgebruikers een grotere kans maken op het winnen van de toto en lotto, dan zij die blijven rondtobben met die hopeloos ouderwetse vitamines A,B,C,D en E.
    Heerlyxsol voor de betere bol!
    [p. 322]origineel
     
    (advertentie)
    PRIMADAL
    De oplossing voor tegen depressies!
    Depressies hebben we mensen, allemaal, maar dat is nog geen reden om somber van te worden, want nu is er Primadal.
    Primadal doet u de depressies vergeten, doordat Primadal zorgt voor tijdelijk geheugenverlies, zodat u niet meer weet waar u zo down van was.
    Zodra u weer een depressie voelt aankomen, slikt u gauw een handje Primadal en u gaat gegarandeerd plat voor de mooiste dromen van uw leven. Gecombineerd ingenomen met Dr. Jacobo's Okidokine zorgt Primadal ervoor dat u ook nog 's kilo's lichter wakker wordt. Elke Primadaltablet bevat in geconcentreerde vorm twee lamafluimen - een kalmerend middel dat al duizenden jaren bekend is bij de Perubanen. Bestel nu zo'n rustgevende maxipot Primadal en doe mee aan de Grote Primadal Droomwedstrijd. Elke week wordt de mooiste Primadaldroom bekroond met tien flessen Pieperpoo! En u weet het, voor alle geneesmiddelen van Dr. Jacobo geldt: raadpleeg uitsluitend achteraf uw arts.


    illustratie
     
    (advertentie)
    Vermageren zonder lichaamsbeweging?
    KAK U SLANK MET OKIDOKINE
    Iedereen is te zwaar en eindelijk is er een middel wat u van uw overtollige vetten en kwappen afhelpt, zonder als een gek te hoeven springen en trimmen.
    U hoeft niet langer in een duur trainingspak naar het Fitnesscentre, maar kan gewoon in een oude pyama op uw eigen toilet blijven zitten om kilo's kwijt te raken.
    Okidokine is een natuurlijk paardemiddel, gebaseerd op de zuivere werking van hollandse rivierklei. U zult verbaasd staan over de ouderwets/degelijke kwaliteit van uw ‘werpselen’.
    Broeder Vanessa heeft er zelf een tuinterras van aangelegen en op de gratis bijsluiter staan tientallen tips over andere toepassingen van de kilo's die u toch teveel had en waar u dankzij Okidokine bijvoorbeeld een tuinmuurtje of robuuste barbecue van kan metselen. Okidokine is uiteraard verpakt in handige door-‘druk’strip. Okidokine, een hele ontlasting.


    illustratie