Thursday, February 14, 2008

Verschrijver verliefd

I've got the blues for Lousewies. Die prachtige, fiere en stoere dame, die Balkenende en vooral Verdonk de wacht aan zei. Verdonk zit in de tweede kamer, met potentieel een tiental zetels, Lousewies hoor ik af en toe op de radio waarin ze een verhaal van "der boml" voorleest, Bommel van Marten Toonder. Van het volk moet je het hebben. Ik wil Lousewies terug ! En van verdonk af, die wil ik nooit meer zien of horen. Vandaag een stukje tekst gelezen van Lousewies in de volkskrant: een goede schrijfster of denker is ze helaas niet. Wel knap en leuk. En een wat brallerige egocentrische rijke stinkerd. Join the upper laan van meerdervoort club in the hague. On vous souhaite le bienvenue a Bruxelles, parbleu ! Haute ville !

Vrouwen ! Beter dan dat haantjes machopoloticus geluid van een eurlings, een dijsselbloem, een 80% van de tweede kamer en regering ? Van Geel mis ik ook enigszins, vriendelijke, humoristische op samenwerking gerichte valse nicht. Van collegiaal bestuur is in ieder geval geen sprake, wat een schrijnende tweedeling en tegenstelling tussen het cda en de pvda.  

"Zeg meisje, zeg meisje, kan ik je versieren ?"
"Nee, nee, dan moet je zeggen, zeg kankerhoer, kan ik je versieren ?"
Opmerkingen van een groepje marrokanen. Toch jammer, groepsvorming en bijbehorende waanzin en narigheid.

Een knappe dame lacht vrolijk in de eetzaal van een hotel in Italie, wintersport. Een vijftal Polen in dezelfde eetzaal doen haar na. De dame lacht niet meer.

"Zeg Mano, de CDA van de gemeenteraad in Wezep (of Oldebroek, Elburg of Dronten, omgeving van Zwolle) heeft me gevraagd...dat is het meest linkse wat je in Wezep hebt....CDA en CU maken daar de dienst uit, d66, groen links en pvda heb je er niet eens. Denk je dat het volk zich druk maakt om de film van wilders ? Denk je dat de burgers van Wezep zich interesseren voor Ayaan Hirsi Ali ? De haagse kaasstolp interesseert ze geen bal."

Een groep nederlandse jongeren met kaalgeschoren hoofden, de nederlandse vlag en legerlaarzen. Eng. Hullie en zullie, de grondslag voor de tweede wereldoorlog en de vergassing.

Verliefd op het verleden. Beelden uit het verleden. Ik ben verliefd op de jaren 1965 tm 2006.

Tijdens mijn vakantie "de liefste van de buis" gelezen van Wim de Bie. Hoe Wim de Bie verliefd wordt op Memien Holboog, zij zit 's avonds achter de pc, hij overdag en dan schrijven ze elkaar liefdesbrieven....eerst noemt Memien Wim Wieme en uiteindelijk wordt dat "Ha die Wiemel, met je grote piemel !". Wim wordt totaal verliefd op zijn alter ego, zichzelf (en beschrijft tussendoor ook zijn verbroken relatie met een zekere Anna van 1980-1989, die wel erg weinig belangstelling had voor de ideeën, werkzaamheden en geschiedenis van Wim, terwijl hij zich verdiepte in de kunstgeschiedenis vanwege die Anna). Je blijft doorlezen omdat je wil weten hoe de relatie afloopt. Memien wil dat Wim een vrouw wordt en zijn piemel verwijdert. Wim weigert en dat is reden voor Memien om de prachtige zinderende liefdesrelatie te verbreken. Ik bleef het boek lezen vanwege Wim de Bie, de humor en omdat je toch het einde wil weten. .

Nu, omstreeks drie maart 2008, ook nog "schoftentuig" van Wim de Bie gelezen, voornamelijk over de kluizenaar en ongrijpbare Walter de Rochebrune. Een verhaal over meubels inruilen dat rechtstreeks van Kees van Kooten lijkt te komen. En er zijn meer overeenkomsten met de boekjes van Van Kooten.

"Mijn plezierbrevier" gelezen van Kees van Kooten en daar mooie verhalen in gevonden, "een glaasje water halen", "hoe eten wij een ijshoorn", "het wezen van de wraak", "de fietsrevisie", "hoe oud schat ik mij" en "het oorlogsgebed". Opmerkelijk dat een vermaard econoom zijn wetenschappelijke werk makkelijk vond, maar dat hij voor een grappig geschreven verhaal keihard moest werken. Daarin vindt Van Kooten dan misschien weer een rechtvaardiging dat hij nooit een academische studie heeft gedaan ? Youp van 't Hek en Kees van Kooten lijken daar soms ten onrechte gefrustreerd over; nooit gestudeerd.

Vraag me af waar Van Kooten dat verhaal over professor Buikhuisen vandaan heeft gehaald (in de jaren 60/70 een experiment om in achterstandswijken van Den Haag rond te lopen tijdens oud/nieuwjaarsnacht en continu te zeggen "er is niet veel aan vanavond", "laten we maar naar huis gaan" enz.. Het gevolg is dat de jeep van professor Buikhuisen gekanteld wordt op straat en dat de studenten van Buikhuisen bij de kraag gegrepen worden en een pak slaag krijgen). Een vriendin vond "keek op de week" belegen humor. Daar neigt dit boek ook enigszins naar. Van oude humor en de dingen die voorbij gaan.

De beste verhalen gelezen van F.B. Hotz met een mooi nawoord van Maarten t Hart.
Vooral het verhaal "proefspel" maakte indruk. Een vijftal musici in Den Haag dweept met muziek uit de jaren twintig (het speelt zich af rond 1955) en de hoofdpersoon, Borg, vindt zijn leven prachtig in het dwepen met de twintiger jaren en de cynische stemming onder het vijftal jazzmusici, tot een achttienjarig meisje hem erop wijst dat het een nep leven is, dat hij een berooid musicus is en dat hij geen toekomst heeft en niet echt leeft. Het verhaal "proefspel" geef ik een 8,5 of een 9, net zoals het nawoord van Maarten t Hart (maarten t hart heeft die opmerking over beatrix gejat !: Trombonist Frits Hotz verzorgde aan het eind van de jaren vijftig met een jazzband de dansmuziek voor een studentengezelschap in Leiden. Het was de overige okestleden opgevallen dat Frits tijdens de pauzes steeds in gesprek gewikkeld was met dezelfde blonde, mollige studente. Eén van de orkestleden vroeg tenslotte aan de slechtziende trombonist: 'Frits, weet je wel wie die studente is, waar je steeds mee staat te praten?' 'Geen idee,' was het antwoord. 'Het is prinses Beatrix.' 'O,' sprak Frits toen, 'ik had al het gevoel dat 't niks zou worden.' (Herman Openneer, Nederlands Jazz-bulletin, maart 2001) . Was ik maar leraar geworden die makkelijk orde houdt en met een goed salaris, zonder managers of een directeur op de school.

Dat verschijnsel, een verhaal en plotseling een buitenstaander die door "het levensverhaal" heen prikt zie je ook terug in "lord of the flies", een twintigtal jongetjes van 12 jaar spoelt (spoelen, ze spoelen aan, het twintigtal spoelt) aan op een eiland na schipbreuk; het begint avontuurlijk maar binnen de kortste keren heerst er oorlog tussen de twaalfjarigen. Dan staat er opeens een 40-jarige kapitein op het eiland en die vraagt zich af waar die jochies mee bezig zijn.
De jochies kijken raar op; ze zijn binnen een maand verworden tot een primitieve stam, overgeleverd aan bijgeloof en moorden.

Is er nu ook niet sprake van een terugkeer naar de middeleeuwen ? De verzameling in Drachten om een Joran van der Sloot te lynchen ? Kun je onder de haagse kaasstolp ook niet vragen "waar zijn jullie mee bezig ?" Kun je op een ministerie of bij een bedrijf ook niet vragen "waar zijn jullie nou helemaal mee bezig ?" "Navelstaren ?" "Papier verschuiven ?" "Politieke spelletjes ?" "Leugenachtige spelletjes ?" "Jezelf (te) belangrijk of belachelijk maken ?".

Sylvia Witteman kwam met een leuke kinder-lijke analyse van links en rechts. Linkse mensen zijn gericht op "alles samen delen", rechtse mensen willen alles egoistisch voor zichzelf houden: wij zijn de elite geworden met geld en dat willen we blijven.
Zake-lijk. Met als kanttekening dat linkse mensen vaak hypocriet zijn en dat het ze ook vaak naar het hoofd stijgt zodra ze "leidinggevende" worden.

"Ahem, goed. Paps gaat naar de yab yum."
Het trekt mij niet geheel om met onbekende dames tegen betaling liefde te bedrijven.

De schrijver F.B. Hotz is zonder twijfel een moralist van onze tijd. In zijn boeken geen wilde paringen zoals in het realistische proza van de jaren zestig gedetailleerd beschreven, maar de vage witte sierlijkheid van een nachthemd en een blote arm. Hotz bemint de dosering. (Wam de Moor, De Tijd, 10-06-1983).

Hoewel ik dankzij mijn vakantie en het lezen nauweliks meer somber ben denk ik wel heel vaak aan die videoclip waarin Michael Jackson door twee verplegers meegenomen wordt als hij weer zijn moon walk vertoont. Iedereen leeft toch in zijn eigen gekkenhuis, in zijn eigen waan, op zijn eigen eiland, zijn eigen (ambtenaren)toren, zijn eigen bedrijf, zijn of haar inrichting. You suffer from delusion. Delusion: waanzin, hersenschim, misvatting, waanidee(ën). We zijn allemaal gevangenen van onszelf. Rare jongens, die mensen. En verliefdheid is ook een waan(zin).

No comments: