Monday, March 14, 2016

A modest love



Positivo



Maak er een super dag van!
In het boek 'How to have a good day' beschrijft Caroline Webb hoe je een enorm productieve dag kan hebben door je gedrag op een aantal essentiële punten te versterken.
Zowel jij zelf als degene met wie je samenwerkt en/of communiceert hebben een super dag, als je dit in de gaten houdt:

  1. Zorg dat de in een 'discovery-modus' bent. Bekijk de mensen naar hun karakter en kijk naar de positieve kanten daarvan. Iemand die niet graag communiceert mag dan introvert zijn, maar dat betekent eigenlijk (positief gezien) dat die persoon veel energie krijgt van het geconcentreerd zo goed/ snel mogelijk zijn werk te doen. De forse extrovert moet je niet zien als 'die babbelkont', maar realiseer je dat deze persoon veel energie krijgt van praten met anderen. De mens plaatst de ander graag en snel in een hokje, maar geeft hem/haar weinig gelegenheid meer om daar uit te komen.

    Het betekent dat je bij de introvert niet snel meer binnenkomt en je de extrovert minder serieus neemt. In beide gevallen maak je geen gebruik van de kennis/energie van de ander.
    En is de dag voor jou én voor de ander dus minder goed. Denk niet dat de introvert niet wil communiceren, maar zie dat deze ánders (meer to-the-point) communiceert dan een extrovert. 
  2. Vermijd een 'defensieve-modus', waardoor men met je gaat vechten (opbouw adrenaline) of juist wil vluchten of niets meer zegt door gevoel van onveiligheid.

    Je luistert anders (nl verkeerd) in een defensieve modus. Je filters gaan aan en je hoort alleen nog wat je wilt horen en wat je bevestigt in het negatieve.

    Neem direct actie om gedrag te keren, als je merkt dat óf jijzelf óf de ander in een defensieve houding komt. Een kritische opmerking zorgt uiteraard niet voor het defensief. Maar let op de intenties van de ander. Is die bv gericht op samenwerken, versterken, van elkaar leren? Of is die gericht op het constant vertellen wat de ander niet goed doet.... Is er een gesloten houding en gesloten stem, benoem het en stap niet verder in die heilloze weg. 
  3. Gebruik gemeenschappelijke humor. Humor zorgt voor ontspanning = veiligheid. En het zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar de hersens gepompt wordt = brainfood. 
  4. Zorg voor erkenning en waardering van elkaar als persoon of voor elkaar werk. Serotonine wordt aangemaakt in het lichaam. Deze stof geeft de mens een prettig gevoel dat je belangrijk bent (voor iemand).
  5. Stel je omgeving af op je intenties van het gesprek.
    Open gesprek = open ruimte. Creatief gesprek = ruimte met kunst of schilderijen aan de muur.
    Een gewenst relaxed gesprek voer je beter niet in een zakelijke board-room.
  6. Zet een gedragsdoel. Stel je in op een gedrag dat je ondersteunt in het bereiken van je taken.
    Zet je intentie/leer/ontwikkelwens op AAN. Heb je op maandagmorgen een meeting waar je niet heen wil, maar wel moet?

    Zeg niet tegen jezelf: "nou daar gaan we dan naar een saaie bijeenkomst waar ik niets aan heb". Je zult je enkel bevestigd zien in je negativiteit.
    Zeg tegen jezelf: "ik ga letten op het woord of opmerking van welke deelnemer dan ook, welke me gaat helpen om mijn taak/project slimmer of beter te doen. Zelfs één woord kan al genoeg zijn om mijn deelname waardevol te laten zijn"
  7. Verander een 'Ja, maar....' naar een 'ja, én .....' (want gevoelsmatig denkt de mens: "alles vóór de 'maar' is niet waar", oftewel je intentie van wat je nu zegt is niet opbouwen, maar afbreken).
  8. Neem besluiten op 'toppen'. Wanneer jullie je beiden goed en energiek voelen, neem je het beste een besluit. Zorg ervoor dat je suikergehalte in je lichaam goed is en je dus geen honger hebt.
    Onderzoek toont aan dat hoe meer honger rechters hebben, hoe strenger zij oordelen in rechtszaken. Bizar maar waar. Bedenk maar hoe kribbig de communicatie tussen jou en je partner wordt, als je lang moet wachten op je eten.....
  9. Vermijd uitstelgedrag door te starten met het besluit dat je je uitstelgedrag gaat aanpakken!
    Er moet een noodzaak zijn, anders verander je niet. Wees rigoreus, want dit is een gedrag dat hardnekkig terugkomt, als je hier last van hebt. Dan maar minder taken doen op een dag, maar die potentiele uitstelklus komt af vandaag, al is het het enige dat ik doe! En realiseer je dan dat je meer energie hebt voor alle andere klussen die je daarna aanpakt. Je hebt echt weer meer 'lucht' gekregen. Uitstelklussen werken verstikkend en als een kei die steeds zwaarder wordt, naarmate je er langer mee rondloopt.

    Begin daarna met een kleine stap, op weg in het vervullen van je taak, waar je niet zo'n zin in hebt. Het moeilijkste is veelal het beginnen. Zeker als je je realiseert dat het je veel moeite gaat kosten of lang zal duren. Ben je de eerste hobbel (starten) over, dan zit je snel in de goede flow.
    Zeg dus bijvoorbeeld als je een uitgebreid voorstel moet maken: "ik zet eerst alleen even de piketpaaltjes neer van essentialia in het voorstel, dat duurt maar 5 minuten....".

    Werkt ook als u eigenlijk van uzelf moet fitnessen of hardlopen, maar je hebt geen zin/energie. Zeg dan: "ik ga geen uur, maar 30 minuten". Ben je eenmaal bezig, zit je zo in een flow en dan is een uur zo voorbij.
    Bedenk niet waarom je het allemaal niet zou hoeven doen. Bedenk wat je er allemaal mee wint.
  10. Actieve fysieke houding = actief gedrag. Nog een uitstel-aanpak-tip: ga je nadenken of je die klus we/niet gaat doen, ga STAAN! Dit is een actieve houding, die eerder zorgt voor het doen/het aanpakken. Zittend iets besluiten, betekent dat je in een passieve houding bent, hetgeen 'actieve' actie starten bemoeilijkt.



Werken volgens was von Kooten und der Bie noch zu sagen haetten:


https://www.youtube.com/watch?v=WrddUOlMasA&ebc=ANyPxKoHLTIsXzOvcZwqtZKRNmhbQLUNqbzS2NfSRzSEBLW4ByfRm0NLnAre2vBy5osxa7NizbG-1ih9WQFPvxgofCHzlSON6g




https://www.youtube.com/watch?v=6L-dJjc9moI&feature=youtu.be




https://www.youtube.com/watch?v=ce6gMe9guUQ


https://www.youtube.com/watch?v=WCHaTi0zKLQ


No comments: