Monday, December 29, 2014

Fijne croquetten

Volgens mij schoot ik als 12 jarige in de lach toen ik dat eens las, veertig jaar geleden in de katjangs of een ander jongensboek: hoe kunnen die kroketten met vleesafval nou "fijne croquetten" genoemd worden. En ook die Franse schrijfwijze; toch smaakten ze daarna beter. Raar en leuk, de taal.

Lees nu:
“Would you rather be a prisoner of your past or a pioneer of your future” en “you can’t change how people treat you or what they say about you. All you can do is change how you react”, van iemand die overleed op zijn 54ste. Weinig zin om dan nog toekomstplannen te maken. Maar het is wel waar, ipv te jammeren hoe een relatie was is het beter te denken aan een nieuwe relatie (elke liefde is weer een nieuwe liefde) of dat het solo zo goed is of denken aan hoe je korter gaat werken, als je dat graag wil, dat maakt het leven leuker.


“Het gesprek kwam op taalkundige hilariteiten. Een vriend, die uit hoofde van zijn beroep veel jaarverslagen leest, had de topper. Op de eerste bladzijde deelde de raad van bestuur mee dat de onderneming aan het begin van het jaar aan de rand van de afgrond stond. Twee alinea’s later: Gelukkig hebben we een stap voorwaarts kunnen maken !”


http://m.youtube.com/watch?v=5XtQ1S1PVeU



                                                    ...wat maak je me nou ?....


...the good thing about the past is that it is over...laughter is so not cool in mijn steenkolenengels...

 
...ik vind dat ik iets moet vinden...anders kun je net zo goed niet bestaan, quoi ?...
 
 

...ik ben veel gelukkiger als ik niets vind, er geen mening over heb, bedoel ik...mijn haar zit veel beter als het gewassen is...volgend jaar elke twee dagen wassen...grijs worden gaat wel snel nu...


...stelletje ass holes...fuck the police !...de meest vooringenomen domme eikels...geef een aap met een iq van 80 een dienstwapen en pepperspray...leve de vvd met meer blauw op straat...geen fookin politieblauw...sterf de vvd met hun kortzichtige domme lege kapitalistische prietpraat...


              ...zo is het maar net...hoewel ik niet van veralgemeniseren en groepsdenken hou...


                                                    ...I was born to love you baby...


                                                    ...you never love the same way twice...

   ...de strijd met de tijd verliezen we allen...geen strijd voor mij...een tiran met haast...you never die the same way twice...
.


Sunday, December 28, 2014

Hodie mihi, cras tibi _ contrabas

Alsof woorden, letters, stukjes schrijven ooit iets verandert aan de werkelijkheid. Dat nog geloven, dan leef je in een waanwereld. En dat zelfgenoegzame, gaat dit ook niet over jezelf, wat je zegt ben je zelf. Wie denkt bas heijne wel niet dat hij is, wie denkt de paus wel niet dat zij is, met dat (ver)oordelen.

Spirituele Alzheimer

Verzoening, tederheid, vrijheid, verantwoordelijkheid, gemeenschapszin, begrip voor de ander – ik zeg ja! Mooie woorden horen bij de Kerst, net als het fossiele Home Alone, de sleetse André Rieu en de overdaad aan interviews waarin wordt teruggekeken op groot verdriet („Ik liep de helft van de week te janken”). Gerieflijk omdat het zo voorspelbaar is, een koesterende oproep aan je betere ik, dat diep in jezelf begraven ligt, maar in de laatste dagen van het jaar plotseling ruim baan krijgt. Driehonderd dagen per jaar gaat het over jezelf, de laatste dagen van het jaar zijn voor de Ander.
Juist daarom was de jaarlijkse „kerstgroet” van de paus aan de Romeinse curie een vlammende verrassing: een verzengende aanklacht tegen de al te wereldse, al te menselijke aanvechtingen van de kardinalen die in het Vaticaan de dienst uitmaken. Zonder pardon somde Franciscus de zonden van zijn gehoor op, in vijftien schrijnende punten – men voelde zich onsterfelijk, immuun of onvervangbaar, men werkte excessief hard, raakte geestelijk „versteend”, plande te veel, werkte slecht samen, zag de ander vooral als rivaal, er werd teveel gekletst en geroddeld, men keek te slaafs op naar meerderen, te weinig om naar anderen, men liep rond met een begrafenisgezicht, bewoog zich het liefst in een klein, besloten kringetje, wilde van alles steeds maar meer, en er heerste een grote hang naar winst en exhibitionisme.
En dan was er nog de spirituele Alzheimer – ik neem aan dat de Paus het niet bedoelde als belediging van Alzheimerpatiënten, maar als een diep tragische toestand: je belijdt nog altijd met de mond je geloof, maar je weet allang niet meer waarom.
Op de toespraak, las ik, volgde slechts een bescheiden applaus. Het hoeft niet te betekenen dat men zich niet aangesproken voelde – het staat wat raar om te juichen voor iemand die je net je tekortkomingen onder je neus heeft gewreven. Maar wellicht speelt Franciscus met vuur. De laatste paus die in het Vaticaan de dingen bij de naam wilde noemen, Johannes Paulus I, werd na amper een maand in functie dood in zijn bed aangetroffen. Onderzoek wees uit de man waarschijnlijk niet vermoord was, maar wel het doelwit vormde van een ongegeneerde haatcampagne.
Een historische toespraak, vond ik, niet omdat het verdorven Vaticaan door de eigen geestelijk leider op z’n nummer werd gezet, maar omdat het om een echt morele oproep ging – niet de zoveelste humanistisch-christelijke riedel over de ander diep in de ogen kijken, de pijn van de wereld willen verzachten en verder natuurlijk vrede, liefde en de verbroedering der mensheid, maar een even pijnlijk als herkenbare schets van de verre van ideale werkelijkheid. Herkenbaar, want er zijn niet veel bedrijven, politieke partijen, organisaties en instituties waar het anders toegaat. Wat voor de curie geldt, gaat ook op voor de gemiddelde kantoortuin. Slangenkuil, zonnekoning, eilandjescultuur, haantjesgedrag, een klimaat van wantrouwen – ieder rapport over een verziekte organisatie komt op hetzelfde neer.
Volgens de Amerikaans-Duitse filosofe Susan Neiman in Waarom zou je volwassen worden? beweegt iedere vorm van idealisme zich altijd tussen de wereld zoals zij is en de wereld zoals zij zou moeten zijn. Het goed voorhebben met de mensheid is geen excuus om jezelf goed te voelen, alsof je een soort wandelende kersttoespraak bent in een wereld vol ellende. Integendeel, het betekent voortdurend laveren tussen twee afgronden. De idealist moet met teleurstelling leren omgaan, iedere verbetering zal mondjesmaat zijn en gepaard gaan met desillusies. Dat is veel moeilijker dan het lijkt – geen grotere nihilist dan de teleurgestelde idealist. Idealisme zonder werkelijkheidszin is óf zelfgenoegzaam óf ronduit gevaarlijk.
Aan de andere kant wordt werkelijkheidszin zonder idealisme snel cynisme – je schouders ophalen over de wereld, dat is waar Neiman zich het meest druk over maakt en wat voor mijzelf een gevaarlijke verleiding is. Dat de mens altijd de mens zal blijven – zie de vijftien dodelijke punten van de paus – betekent niet dat hij niet kan leren zich een beetje te gedragen.
Volgens Neiman, zelf Joods, is de paus een held. Vind ik ook, maar geen gezapig christelijke, gerieflijk humanistische held voor de feestdagen. „Een curie die niet kritisch naar zichzelf kijkt en niet wil verbeteren, is ziek”, aldus Franciscus. Woorden zijn pas echt mooi als ze ook pijn doen.



Arthur Gotlieb is postuum gerehabiliteerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De negatieve werkbeoordeling die voor de beleidsmedewerker in januari mede aanleiding was een einde aan zijn leven te maken, is vernietigd.

De direct verantwoordelijke unitmanager van de onvoldoende beoordeling vertrekt bij de NZa. Dat gebeurde eerder met zijn leidinggevende, de directeur van de afdeling. In juni stapte de raad van bestuur op na publicaties over zijn reis- en declaratiegedrag.

‘Bezwaarschrift is afgehandeld’

De NZa wil weinig details kwijt over de persoonlijke zaak van Gotlieb. Wel bevestigt interim-bestuursvoorzitter Maarten Ruys dat het bezwaarschrift van Gotlieb “in overeenstemming met de familie is afgehandeld. Het bezwaarschrift en de beoordeling liggen er niet meer.”
“Het was een rotjaar”, zegt Ruys in een uitgebreid interview (€) met NRC Handelsblad. Toen hij een half jaar geleden begon, was de NZa een aangeslagen organisatie. “We zaten in een tredmolen van emoties. Het gezag van en het vertrouwen in de NZa was weg door alle gebeurtenissen.”

‘Tranen geplengd’

Arthur Gotlieb pleegde in januari zelfmoord nadat hij een lijvig bezwaarschrift had geschreven. Daarin vocht hij zijn negatieve werkbeoordeling aan en legde hij minutieus vast hoe slecht hij jarenlang was behandeld. Als direct verantwoordelijken noemde hij de directeur en de unitmanager. In zijn bezwaarschrift beschreef hij uitvoerig andere misstanden, zoals een gebrek aan ICT-veiligheid en omstreden reis- en declaratiegedrag van de top.
Sinds zijn aantreden is Ruys bezig met het veranderen van de organisatie. Afgelopen half jaar voerde Ruys gesprekken met het personeel. “Aan mijn tafel zijn heel wat tranen geplengd. Er was verdriet om een collega in combinatie met boosheid. Boos op elkaar, boos op de bazen, boos op de minister, boos op de krant.”
Een onderzoekscommissie concludeerde in augustus dat Gotlieb werd verwaarloosd, genegeerd en uitgesloten. Voor het personeelsbeleid had de commissie geen goed woord voor over. Ook bemoeide het ministerie van VWS zich te veel met de NZa.

Sunday, December 21, 2014

In den ouden hoer _ an overhooked production

Let it be me _ an overbooked production


Corné is socialer geworden na de scheiding van Mascha (Mascha wilde niet meer op de foto).


De behoefte aan bevestiging en waardering van Klaske werd Corneel teveel (Klaske liet weten niet gezamenlijk op de foto te willen).


 Zonder het van plan te zijn zei Barbara, toen ze stond te koken, dat ze bij Corné weg wilde (en vervolgens zag hij haar nooit meer).


Een moderne relatie, het werkte toch niet voor Corné en Birgit. Zij vond hem wel erg nonchalant (en weigerde zich met hem te laten fotograferen).


Het cultuurverschil tussen Sabine en Corné was geen probleem, het leeftijdsverschil wel (Sabine had geen zin om met hem op de foto te gaan).


Corny merkte dat Marjan haar vorige relatie nog niet had afgerond (hij wilde haar niet meer zien, ze heeft hem zo gekwetst).


Corné ontdekte Maaike's g-plek "dat was een grote pre". Maar de relatie werd toch vriendschap (desondanks wilde ze niet gezamenlijk op de foto).


Toen Rosan verliefd werd op een ander was Corné vooral bezorgd (dat Rosan wél met die ander op de foto wilde).


Corny miste de liefde met Ida, de innige verbinding die hij met Diana wél had (Ida wilde hem daarom nooit meer zien.)


Corné Somsen stelde de klassieke vraag "Heb je een ander ?" En Caroline zei "ja" (ze wilde niet meer met Corné op de foto).


Corné Altijden en Annelieke zijn uit elkaar gegroeid zonder maar één keer ruzie te hebben gehad (maar op de foto met Corné wilde ze niet meer).


Elk huwelijk heeft wel een dipje, dacht Corné. Tot Suzan eerder vertrok van vakantie en hij haar niet meer zag.


Na hun studie rechten was het op tussen Margriet en Corny.


Toen Carice na 14 jaar een ander kreeg, vond Corné dat prima.


.

DOOD N.V.: Alweer meer dan 15 miljard jaar geen enkele belangstelling, zeg maar gerust totale desinteresse voor het geneuzel en gezeur van die ondankbare en ontevreden klant _ an overlooked production

"Ooit had ik eens gezegd dat een schilder het licht moest vangen en een schrijver het leven. Daar ben ik een beetje van teruggekomen, een schrijver op het scherp van de snede vangt het leven en de dood, een schilder het licht en het donker."


http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/26/terugkijken-hilarisch-gesprek-met-john-cleese-over-liefde-creativiteit-en-faalangst/



https://m.youtube.com/watch?v=llDikI2hTtk



To see or not to see
Oud grapje: het aap-noot-mies in het Haags? Kankeraap, kankernoot, kankermies. Moest daar gisteren aan denken toen ik een interview met PvdA-senator Adri Duivesteijn las. Hij is ziek. Hij heeft kanker. Was door een arts reeds opgegeven, maar een andere dokter zette zijn tanden erin. En de Hagenees leeft nog. En hoe. Hij is strijdbaarder dan ooit. Zeker als het om de vrije dokterskeuze gaat. Een liberaal standpunt overigens.
Vrees toch dat ze hem binnen de regering even vervloekt hebben. Misschien heeft er wel eentje heel zacht gemompeld: „Kankersenator!”
„Louter losers”, stamelde een van mijn beste vrienden, die me een zuur zorgverzekeringsverhaal vertelde. Hij heeft iets aan zijn ogen en wordt daarom behandeld in de VU. Tot zijn grote tevredenheid. Met zeer veel deskundige zorg en toewijding knokken ze daar al meer dan een jaar voor het licht in zijn ogen. Ik bespaar u de details.
Laatst zei de professor dat ze binnenkort afscheid van hem moeten nemen omdat hij in dat jaar te veel van het budget van de zorgverzekeraar heeft versnoept. Mijn vriend is niet arm en bood aan om het dan maar uit eigen zak te betalen. Hij voelt zich zo veilig bij de professor. Maar daar gaat het niet om. Straks moet hij naar een ander ziekenhuis. Met zijn dossier onder zijn arm bij een totaal nieuw team opnieuw beginnen. Moet hij zijn hele verhaal opnieuw vertellen. Gaan ze alle onderzoeken weer opnieuw doen. Mijn vriend, die zelf een goed georganiseerd bedrijf heeft en weet hoe hij zaken moet doen, probeert het te begrijpen, maar hij snapt het niet. Ik ook niet. Niemand heeft hem nog helder kunnen uitleggen waarom hij niet bij zijn artsen van de VU mag blijven. Hij heeft wel zin om te protesteren, maar hij heeft op dit moment wel iets anders aan zijn hoofd, zijn ogen bijvoorbeeld. Een kwestie van pompen of verzuipen. To see or not to see.
Een huisarts liet me laatst zien dat het hem en zijn collega’s verboden is om onderling te discussiëren over hun individuele contracten met de zorgverzekeraars. Een bepaalde website is zelfs gesloten. Hij moest me dat drie keer uitleggen. Nog een keer: huisartsen mogen onderling niet spreken over hun contracten met de verzekeringsboeren. Ik luisterde naar zijn relaas en dacht even dat hij de taal van de Noord-Koreaanse Kim Jong-un
sprak. De verzekeraars hebben de macht en bepalen alles voor ons patiënten. De winst klotst bij hen niet alleen tegen de plinten, ze verzuipen er bijna in. Maar ze maken waarschijnlijk nog niet genoeg winst.
In mijn jonge jaren geloofde ik nog in bepaalde redelijkheid. D66 bijvoorbeeld. Die schermden toen met het motto Redelijk Alternatief.
Maar hun fractievoorzitter in de Eerste Kamer, de gewiekste baantjesjager Roger van Boxtel, is CEO bij de zorgverzekeraar Menzis. Wie gebruikt hier het woord belangenverstrengeling? Ik! Nou doet Roger ook nog iets bij Ajax en daar heeft hij na de monsterzege van Vitesse in de Arena ook wel het een en ander te doen.
Er is iets raars aan de hand. Ik ben te weinig deskundig, maar ik voel aan mijn water dat er iets niet klopt. Als je zoals Adri Duivesteijn, Guusje ter Horst en Marijke Linthorst gewoon je oude politieke idealen nastreeft heet je in Den Haag dissident. De rest van de regeringsfracties bestaat uit snurkende ja-knikkers. Mijn vriend noemt ze lafbekken.
Wat te doen? Ik denk gewoon lawaai maken. Dokters en patiënten samen. Ouderwets dwarsliggen. Protesteren dus. Het niet langer pikken. De verzekering is ooit in het leven geroepen om risico’s te spreiden. Het woord winst bestond niet in die kringen.
Hup de straat op met zijn allen. Men moet weer gewoon doen. De macht weer bij de mensen leggen. Bij diegenen die ziek zijn. Die goede zorg nodig hebben. En niet bij hen die aan de zorg verdienen.
Ik heb wel zin in een ouderwets potje protest. Tekeergaan tegen de hoge dames en heren. Tegen de Van Boxteltjes, de Dupuistjes en andere vazallen van het grootkapitaal. Met rode vlaggen naar het Malieveld. Wat zal Samsom daarvan vinden? Misschien doet het hem wel aan vroeger denken en gaat er iets in hem gloeien. Toch iets anders dan een wetje op sluwe, ondemocratische wijze door de Kamer jassen.
Loser Youp ! Sterkte met het zicht ! En het licht !

Overheid: steeds meer een tiran met haast

6 december 2014 - Bij de overheid werken veel aardige en fatsoenlijke mensen. Zij konden uw buren zijn. Geen wonder, in theorie is de overheid van ons allemaal. Dat blijkt in de praktijk een fictie. De overheid is steeds meer een gemankeerd bedrijf, dat zich gedraagt zich als een haastige tiran. Too big to fail.
Uitkeringsorganisatie UWV bevond zich deze week in het oog van de storm. Alles wat de huidige overheid fout kan doen gaat fout bij het UWV. En het is lang niet allemaal de schuld van dit Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Regering en Kamer schrijven steeds hardere regels die uitvoeringsinstanties dwingen tot harteloos gedrag.
De Nationale Ombudsman rapporteerde onlangs over de Fraudewet - een product van het VVD-CDA-PVV-kabinet Rutte I. Alles wat misging zou worden opgelost met een keiharde aanpak. Wat blijkt: het UWV deelt keiharde boetes uit aan mensen die iets onhandigs hebben gedaan, iets niet begrepen en soms zelfs bij fouten in de eigen administratie. Echte fraudeurs worden niet sneller gepakt door de spierballenwet.
Het is de zelfde wantrouwende overheid zonder zelfreflectie die hard doorpakt bij het uitrollen van sociale en medische systemen. Het goede nieuws van staatssecretaris Van Rijn deze week was dat de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeentes klaar is, op tijd voor 1 januari. Suggestie: de decentralisatie van zorg, werk en inkomen deugt. Hoe kan hij het zeggen?
Het College Bescherming Persoonsgegevens meldde dezelfde dag dat Suwinet niet goed is beveiligd. Dit is het cruciale datanetwerk waarover alle informatie over uitkeringen, alimentatie, boetes, arbeidsverleden en meer persoonlijke gegevens van miljoenen burgers landelijk worden uitgewisseld. Het houdt niet goed bij wie er inloggen, het registreert reacties op misbruik niet. De parkeerdienst kan meekijken.
Alweer het UWV en, bij wijze van steekproef, de gemeente Den Bosch hebben geen idee hoe deze ruggegraat van de sociale gegevensuitwisseling beveiligd zou moeten worden. Het Ierse ministerie van sociale zaken bleek toegang te hebben tot het hele systeem van alle Nederlanders (én de Ieren die in dit land hebben gewerkt).
WOB-verzoeken in andere steden tonen aan dat men op z’n best vage noties heeft over hoe gevoelige persoonsgegevens moeten worden beschermd van burgers die voor langdurige zorg, uitkering, jeugdzorg of schuldhulpverlening afhankelijk zijn van de nieuwe sociale wijkteams. Het CBP kan in vrijwel iedere gemeente vinden wat nu in Den Bosch aan het licht kwam.
Bij gemeentes heeft men de handen vol om de immense verantwoordelijkheden die het Rijk afstoot snel om te zetten in praktische maatregelen. Het gaat om vitale diensten en grote bedragen. Privacybescherming staat op het to do-lijstje. Voor de rijksoverheid is het ondergeschikt maken van de bescherming van persoonsgegevens staand beleid.
Staatssecretaris Dekker vindt het normaal dat scholen testresultaten van leerlingen routinematig naar uitgevers van elektronische leermethoden sturen. De bewindslieden van Veiligheid en Justitie zijn niet van plan zich iets aan te trekken van het Europese Hof dat uitsprak dat Nederland de Europese richtlijn bewaarplicht telecomgegevens veel te ruim heeft opgevat.
Volgende week verschijnt bij SWP een inventarisatie die het Platform Bescherming Burgerrechten heeft gemaakt van alles wat er mis is met Privacy in de Zorg. Auteur Ronald Huissen beschrijft hoe bij het optuigen van het nieuwe zorgstelsel stelselmatig het medisch beroepsgeheim is gesloopt. En daarmee het recht van burgers die patiënt worden hun meest persoonlijke gegevens alleen te delen met wie zij vertrouwen.
Zorgdeclaraties met individuele diagnoses zijn commercieel studiemateriaal van zorgverzekeraars, toegankelijk voor toezichthouders, marktmeesters en wijkteams. Het landelijk uitwisselende elektronisch patiëntendossier werd afgewezen door de Eerste Kamer en toch doorgedrukt. De Senaat kan volgende week de afschaffing van de vrije artsenkeuze tegenhouden. Maar de systeemwals rolt verder.
Bits of Freedom, strijders voor elektronische burgerrechten, heeft voor de jaarlijkse Big Brother Award naast de Belastingdienst ook de ministers Opstelten en Asscher genomineerd. De laatste is nieuwkomer in dit milieu vanwege zijn Syri-plan om door grootschalige gegevenskoppeling fraude met uitkeringen te bestrijden.
Het gaat bij de jacht op slechteriken steeds om een afweging. Om fraudeurs te vangen wordt de overgrote, niet malverserende meerderheid behandeld als verdachte. Daar gaan opeenvolgende kabinetten steeds verder in. VVD en PvdA vinden elkaar in de belendende visies van de sturende overheid en de maakbare samenleving. Daarin is de VVD het liberalisme kwijtgeraakt en de PvdA de sociaal-democratie. Hun overheid is boos, achterdochtig en gefrustreerd.
In dit licht stuurde minister van economische zaken Kamp vorige week zonder enige publiciteit een komische brief aan de Tweede Kamer. ‘Borging publieke belangen’ stond er boven. Ondanks alle bestuurskundige verwijzingen naar ‘kwaliteitsborging’, ‘handelingsrepertoire’ en ‘systeemverantwoordelijkheid’ blijkt uit alles dat het kabinet weinig benul heeft van de rol van de overheid, laat staan van publieke belangen. De overheid heeft geen principieel andere belangen dan het publiek.
Zolang de huidige politiek-bestuurlijke kaste deze stijl van management by insult niet inruilt voor dienend democratisch handelen zullen steeds meer burgers genoeg krijgen van hun overheid. Met de stembus als enig wettelijk wapen. Zo vergaat het de tiran in een democratie.
email: opklaringen@nrc.nl; twitter: @marcchavannes
Schoonheidsprijs
Het was drama – maar wat voor drama was het? Shakespeare, House of Cards – of toch gewoon schooltoneel? Een komedie over wraak, een tragedie over een naderend einde of een nagelbijtend spannend politiek leerstuk? Toen ik donderdagnacht tijdens het Tweede Kamerdebat over de weggestemde Zorgwet in slaap viel – Halbe Zijlstra was aan het woord – was ik er nog niet uit.
Op het eerste gezicht was het Haagse kermis. Een politieke klasse die zich hopeloos aan zichzelf verslingerd toont, een kabinet dat enkel bezig is zijn onafwendbare einde af te kopen, een hollende roedel journalisten die in zijn duidingsdrift een geheel eigen werkelijkheid schept, compleet met „crisis”, „dissidenten” en een dreigende Götterdämmerung. „Dat Asscher naar het Torentje gaat en Samsom juist weer niet; aan alles wordt betekenis toegekend”, aldus een anonieme D66’er in de Volkskrant. Fijn voor de verslaafden aan het „politieke spel”, een schrale vertoning voor de rest van ons. „Al twee dagen zijn de PvdA en de VVD alleen met zichzelf bezig”, sprak CDA-Kamerlid Mona Keijzer. „Maar weet je waar dit wetsvoorstel eigenlijk over gaat: die mevrouw die in het ziekenhuis in Hoorn een nieuwe heup kreeg en 15.000 euro uit eigen zak moet betalen.”
Ging het daar over? Over de motieven van de recalcitrante PvdA-senatoren, alle drie op weg naar de uitgang van de politiek, werd wild gespeculeerd: wraak op de eigen partij, miskenning, onnavolgbare machtsdrang, het verlangen om nog een keer te shinen. Onverantwoordelijk! Zoiets doe je niet! „Betrouwbaarheid is belangrijk, in de politiek net zo goed als in het leven”, sprak een lid van de gedoogoppositie beteuterd.
In dat duffe zinnetje gaat, denk ik, de betekenis van het drama schuil. Het „nee” van de recalcitrante PvdA-senatoren lijkt me belangrijk juist omdat het zo ongehoord is; een stem, niet alleen tegen de groeiende macht van de zorgverzekeraars, maar ook tegen een bepaalde manier van politiek bedrijven. Ik bedoel het soort politiek dat nauwelijks meer stoelt op overtuiging, maar louter op haalbaarheid. Een politiek compromis is dan geen noodzakelijk tussenstation meer op weg naar een ideaal, het is een doel op zich geworden.
Wat de Zorgwet betrof was alles zo keurig afgestemd, uitonderhandeld en dicht geplamuurd, dat de principiële kwestie van de vrije keuze van de burger volledig aan het zicht onttrokken leek. Dat één afwijkende stem in de Eerste Kamer al genoeg was om de wet te torpederen, had te denken moeten geven, maar in het knip-en-plakwerk dat deze regering voor regeren aanziet, is draagvlak zuiver een kwestie van stemmen tellen.
Zo kon het dat de tegenstem van de senatoren, gebaseerd op een principiële afweging, niet alleen een wet torpedeerde, maar ook een politieke mentaliteit in een schril licht toonde. Het ongeloof dat volgde, de ontzetting, de gepikeerdheid, sprak boekdelen. Men was in zijn hemd gezet. De constructieve betrouwbaarheid van alle betrokken partijen zag er door de actie van de dissidenten ineens verdacht veel op slaafse volgzaamheid. Au.
Misschien waren het de zogenaamde dissidenten die lieten zien wat echte politiek is.
Dat de PvdA-senatoren daarmee vooral de eigen partij treffen, is onvermijdelijk. Het is de generatie-Samsom die verzuimd heeft een sociaal-democratische visie voor deze tijd te ontwikkelen. Daardoor lijken de partij en het politieke spel inmiddels volkomen samen te vallen. Echt, dat is meer dan beeldvorming van hitsige media alleen.
Elk compromis wordt als een overwinning gepresenteerd, elke bezuiniging als een hervorming die Nederland „beter” maakt; dat dodelijke stopwoord van een zuiver pragmatische politiek.
Dat Samsom tijdens het debat donderdagnacht de door Duivesteijn afgedwongen aanpassingen in de Zorgwet probeerde te verkopen als zijn eigen verdienste, was als een dolk in zijn eigen borst. Iedereen weet dat hij hoogstpersoonlijk akkoord is gegaan met de inperking van de vrije artsenkeuze.
Zeker, er zat een persoonlijk gif in de doodsteek die het trio hem in de Eerste Kamer toebracht, maar hij is er niet minder fataal om. Het ging niet om de Zorgwet, het ging niet om fractiediscipline, het ging om een manier van politiek bedrijven.
De wet mag dan gered zijn, voor Samsom is het afgelopen, lijkt me. Tijdens het debat donderdagnacht zei hij verscheidene keren dat de gang van zaken in de Eerste Kamer „geen schoonheidsprijs verdient”. Ik, Bas Heijne, denk van wel.

Monday, December 8, 2014

Another winter of discontent



 



Rozalla ready to fly, kinderachtig muziekje




Rozalla born to love you, kinderachtig muziekje





Prodigy no good (toen met vnl barbara in gedachten)





Rozalla, lost in your ocean





Toon Hermans: sinterklaas