Friday, July 10, 2015

Vallende varkens


Good enough is the new perfect

The best role model in your life is the mirror, volgens de kapper.




Maar goed dat ik geen complotdenker ben. Die vorige directeur van het voedingscentrum, felix cohen, ken ik als een brallende vvd-er met een ego van hier tot gunder, zodra edith schippers minister werd, werd hij na ontslag bij de consumentenbond daar als directeur benoemd (spelfauten, hij kon geen zin schreiven, een foutje als “we geven het stokje aan jouw” is kinderspel vergeleken met zijn taalvaardigheid). Bah ! Bah ! Bah ! Politieke benoemingen zijn er veel teveel ! En de vvd te machtig (bij pvda iets meer integer, maar daar gebeurt het ook, zeker, dijsselbloem werd minister van financiën als grote vriend van diederik samsom, terwijl plasterk zo graag wilde). Daarvoor continu bij het cda, benoem ze maar hier, benoem ze maar daar. Van die dingen. Waar maak ik me druk om. Ga je ding doen, vent !

 

Vrolijke groet !

 

Nog maar vier zegeltjes of 40 EUR bij de AH uitgeven en gratis 2e 3 gangen menu bij restaurant in den haag !!! Jeuh, jeuh, jeuh

 

 








 

Opstelten heeft zijn maatje pieter cloo benoemd bij v&j, vvd-corps ballen bij elkaar daar, de top van veiligheid en justitie:

 

 

 

Factchecken vanuit de achterbak


Met de VVD-crimefighters Ad van der Steur en Klaas Dijkhoff aan het roer waait er vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie een nog hardere wind waarvan ze bij De Telegraaf in ieder geval vinden dat hij lekker ruikt.

Veiligheid is daar van oudsher het troetelonderwerp en als ze bij De Telegraaf over de benoemingen zouden gaan waren ze waarschijnlijk ook bij minister Ad van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff uitgekomen. Van der Steur is een ongegeneerde Leidse corpsbal en zijn hulpje Dijkhoff groeide als zoon van een legerofficier zo’n beetje op in Duitse kazernes en houdt net als zijn baas van oneliners. Over jihadisten: „Wij hebben ze liever in de bak dan in Irak.”

Eergisteren mocht hij in De Telegraaf vertellen hoe of het zat met de verscherpte controles aan de grenzen: er kwam geen verstekeling meer door. Reden voor de redactie om ook maar eens te gaan factchecken, maar dan wel op z’n Telegraafs. Met twee man zakten ze af naar Hoek van Holland waarvandaan de Stena Line richting Harwich vertrok. De een mocht sturen, de ander speelde ‘de verstekeling’.

Een heerlijk stukje journalistiek dat al begon op de parkeerplaats aan de Basisweg waar de twee poseerden voor een typische Telegraaffoto: een no-nonsense kleurenplaat van verslaggever Niels Kalkman in de achterbak en verslaggever Gijsbert Termaat naast de luxe wagen.

Waar undercovercollega’s als Alberto Stegeman heel omzichtig hun best doen om juist niet gepakt te worden deden zij het tegenovergestelde. In de achterbak kruipen vond ik al niet heel slim als je niet gevonden wilt worden, maar terwijl collega Niels daar ‘duizend doden stierf’ – „Doodeng. Je weet dat je de wet overtreedt, en vanuit de kofferbak krijg je niets mee van wat er buiten gebeurt. Alleen de duisternis en de pijn in de ledematen” – gaf verslaggever Gijsbert zich meteen over toen ze hem op de veerboot vroegen of die kofferbak ook open kon.

„Meneer, ik moet u wat bekennen. Ik heb een verstekeling bij me.”

Daarna nam de reportage een schitterende wending die ik graag gefilmd had gezien. Nadat de twee zich kenbaar maakten als Telegraafjournalisten zagen de douaniers meteen ‘het maatschappelijk belang’ van de undercoveroperatie in, wat de verslaggevers gretig noteerden.

„We zien het nut van jullie missie in.”

Overladen met complimenten en met de kleinst mogelijke boete keerde het duo ruim voor de deadline terug bij de Basisweg. In een mum van tijd was de democratie gecontroleerd met een voor Telegraaf-lezers geruststellend resultaat: ‘Verstekeling blijkt kansloos’.

De bewaking van de landsgrenzen was bij Van der Steur en Dijkhoff in goede handen. Als Telegraaf-lezer kon je er op vertrouwen dat de misdaadcijfers binnenkort nog verder zouden gaan dalen.

Marcel van Roosmalen

 









 

Ik denk dat we een voorbeeld moeten maken van dhr. Cloo en hem op staande voet moeten ontslaan. Tjongejonge zeg, dat deze mensen zichzelf nog kunnen aankijken in de spiegel…

 

 

 
Je zou maar een afgeschreven printer naar huis mee willen nemen. Schouders over ophalen, stoïcijns onder blijven, niet teveel aantrekken. Een interessant artikel in de NRC over het ministerie van V&J.

 

De in maart opgestapte secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Pieter Cloo, kreeg in zijn eerste maand als ambtenaar naast zijn salaris ook 25.000 euro van het ministerie als ICT-consultant.

Deze dubbelbetaling, die door het ministerie begin dit jaar noodgedwongen werd gemeld in een onopgemerkte brief aan de Tweede Kamer, staat symbool voor de problemen binnen de ambtelijke cultuur op het ministerie, zo zeggen (voormalige) ambtenaren tegen NRC Handelsblad.

Gerommel en problemen

Uit vele gesprekken met ambtenaren en voormalig bewindspersonen rijst een beeld van een ministerie met grote structurele problemen. Desinteresse voor bedrijfsvoering, fixatie op incidentenmanagement, defensief handelen en gebrek aan politieke fijngevoeligheid in de ambtelijke top zien zij als oorzaken voor het gerommel.

“Als je begint over problemen in de bedrijfsvoering gaat iedereen glazig kijken”, zegt een ambtenaar. Na de toevoeging van de Nationale Politie werken bijna honderdduizend mensen direct of indirect onder de minister. Dat is bijna de helft van alle rijksambtenaren.

Cees H. en Nationale Politie als voorbeeld

Het ministerie worstelde de afgelopen maanden met een reeks incidenten die door toedoen van het ministerie zelf uit de hand liepen. Zo was er de misgelopen zoektocht naar documenten over de financiële schikking met topcrimineel Cees H. Ook was er het vastlopen van de nationale politie, dat het ministerie bleef ontkennen totdat de politie zelf moest laten weten dat het echt niet meer ging.

NRC Handelsblad beschreef afgelopen maanden ook hoe de top van het ministerie oogluikend toestond dat de machtige baas van de politievakbond ACP zijn vriendin een baan probeerde te bezorgen en over het ambtelijk en politiek toegedekte mismanagement van de bouw van het geautomatiseerde fraudedetectiesysteem Radar.

Opheldering na consultancy

Verder bleek dat toenmalig secretaris-generaal Pieter Cloo in de acht maanden voorafgaand aan zijn ambtelijke benoeming met voorbijgaan aan relevante regels tegen een maandtarief van 65.000 was ingehuurd als consultant via adviesbureau Boer & Croon. Het ministerie moest toen van de Tweede Kamer opheldering geven over de financiële relaties tussen Cloo en het ministerie.

Toen pas bleek dat Cloo – die in maart was opgestapt – in opdracht van toenmalig minister Ivo Opstelten tijdens zijn eerste maand als secretaris-generaal nog “afrondende werkzaamheden” had verricht als ingehuurde ICT-baas van de Nationale Politie.

Pas toen dit aan de Tweede Kamer moest worden gemeld, werd de dubbelbetaling van Cloo een probleem. Minister Ard van der Steur, die de intussen afgetreden Opstelten had opgevolgd, vroeg aan Cloo, die samen met Opstelten was opgestapt, om een van de twee honoraria terug te betalen. Cloo koos ervoor zijn eerste maandsalaris als ambtenaar terug te storen, naar schatting zo’n 17.000 euro.

Lees ook vandaag in NRC Handelsblad: De 7 plagen van het ministerie van Veiligheid & Justitie

 7 plagen van het ministerie van Veiligheid & Justitie


Rechtsstaat Het ministerie van Justitie en Veiligheid geldt in Den Haag als de bewaker van de rechtsstaat. Toch ging het juist op dit grote departement de afgelopen tijd vaak ernstig mis. Wat is er aan de hand?

Door


Ambtenaren moeten „weten wat het verschil is tussen mijn en dijn”, zo vond Pieter Cloo, de nieuwe secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie. En dus besloot hij „een voorbeeld te stellen” vier maanden na zijn aantreden op 1 november 2012.

Hij ontsloeg een ambtenaar op staande voet die tijdens de verhuizing naar het nieuwe gebouw van het ministerie een afgeschreven oude printer mee naar huis wilde nemen. Zijn collega, die de printer naar beneden hielp dragen, kreeg een zware berisping. Het ontslag werd daarna gebruikt op interne bijeenkomsten waarin Cloo zijn zero-tolerancebeleid op het gebied van integriteit toelichtte, vertellen betrokkenen.

 

No comments: