Monday, June 29, 2009



Onder goedkeuring van zijne koninklijke hoogheid Maxima...

Monday, June 15, 2009

Gravestone



G.W. Ilder's gravestone



Not gonna get us
not gonna get us
nothing can stop this
not now I love you

http://www.youtube.com/watch?v=0HL-N9oOjcs



Dagboek van een politicus zonder partij: Willy de Biélle (spreek uit Bi-elle)


3 augustus 2011

Om verhaal "gouden leegte" (hieronder) heb ik 5 minuten gegiecheld en soms gelachen, maar om gummbah hebben mijn twee zoontjes en ik geschaterd (goed, 1 glas prosecco had ik op).

Zég, sodemieter jij eens gauw een eind op uit mijn huis, vuile flikker dat je d'r bent !...Oh, ben jij het, moeder ! Sorry, ik had je zo gauw niet herkend !.......Nieuwe bril ?

4 augustus 2011

Vera, Chuck and Dave

Wellicht het meest frustrerende voor een gemiddelde man: "encore un fois !"

5 augustus 2011

The firmest faith is in the fewest words

Is the perfect kiss de doodskus ? Niet als je je kinderen wilt zien opgroeien en redelijk geniet van het leven. Het lijkt alsof Natalia Estemirova zich opgeofferd heeft voor mensenrechten, voor vrijheid, ze wist dat ze dood zou gaan vanwege

6 augustus 2011

Zomerzondag. Overal stof en benauwd, en alleen maar mensen zonder geld op de been. En arme mensen zijn helaas zeer onsympathiek.
Rond vier uur nam ik de auto met chauffeur van Maastricht naar Den Haag. Mijn vrouw moest naar een begrafenis en voor een dame van haar stand is een begrafenis een bijzonder uitje en ik had niet het hart haar geen vrij te geven. Zodoende kon ik niet thuis eten. Eigenlijk was ik ook uitgenodigd bij kennissen in een buitenhuisje ergens aan de noordzeekust, maar ik had geen zin. Ik hou niet zo van kennissen en ook niet van buitenhuisjes en de noordzeekust.
Vooral niet van de noordzeekust in de zomer. Veel lelijke mensen, stenen pieren lukraak in de zee gegooid waaraan je je ernstig kunt schaven of blesseren. Koud water, veel bleke bijna naakte mensen. Dure strandtenten wiens doel en strekking het is om die mensen af te zetten. De grijze zee met vis- en ander afval. Als ik mensen de mooie noordzee kust hoor roemen, verdenk ik ze er altijd van dat ze heel andere dingen in gedachten hebben, en bij nader onderzoek blijken mijn verdenkingen bijna altijd te kloppen. De een denkt aan frisse lucht en lekker zwemmen, de ander aan zijn vlieger of bootje, en de derde aan bier of (vr)eten. Toen ik eens bij een vriend ging eten en ik ervoor gewaarschuwd was dat het altijd twee uur duurde voordat je bij deze gereformeerde jongen te eten kreeg, versprak ik mij: "wie god verlaat, heeft niets te vreten". Het meest onsmakelijke interview dat ik ooit las was met Herman de Blijker, die het continu had over het vreten dat hij mensen voorzette. Die vieze sigaar, daarmee vergaat mijn eetlust prompt.

11 augustus 2011

Willy de Bielle. Je staat toch heel veel mensen op de tenen, doordat je een lijn trekt. En degenen die je op tenen hebt gestaan, die komen onherroepelijk terug als het even tegenzit. Dan is het tanden op elkaar en pijn lijden. Het is soms zo verdomde ondankbaar.

Maar dan denk ik toch: 'kom op Willy, je kunt het !'

Het afgelopen half jaar heb ik er veel tijd in gestopt om met de mensen te praten. Niet over problemen, maar hun verwachtingen. Over hun ambities. Dat is een andere manier van met mensen praten. Ik noem dat bemoedigingsgesprekken oftewel De Dialoog Van De Kansen.
Willy.Ik ben iedere woensdag op pad gegaan. Bijvoorbeeld naar de taxistandplaatsen. Ik heb op de ruit getikt en gezegd: kom eens mee, met Willy, ik wil een kopje koffie met jullie drinken. Ze zeiden niet: hee, halve gare Willy, wat mot je ? En vervolgens ben ik met een stuk of tien taxi chauffeurs gaan praten. Niet van: vertel me eens welke ellende u allemaal meemaakt. Natuurlijk, dat mogen ze ook vertellen aan den Willy. Maar mij gaat het om: toen u begon als taxichauffeur, wat waren toen uw ambities en wat hebt u voor verwachtingen van u zelf ?
Ze keken me niet scheel van woede aan en riepen niet: Hee, maffe Willy, donder eens een end op !
De Bielle. Zo heb ik gepraat met ondernemers, met huisgezinnen, met mensen in de verzorging, met pastors, in totaal circa 150 man. Kijkend: waar zitten uw ambities en wat kan ik als burgemeester Willy eraan doen om u te ondersteunen dat uw ambities worden opgepakt.
Dan zeg ik: ik straal een boodschap uit van hoop, betrokkenheid, en dan ben ik op mijn plaats in deze stad. Ik ben potdomme den Willy en ik ben mezelf en ik heb twee kenmerken mijn hele leven lang met me meegedragen, soms ook als last. Ten eerste een behoefte aan compleetheid en perfectionisme. Dan heb ik zoiets van die De Bielle, die krijgt de zaken voor elkaar. Ik wil 100 % goed doen, maar daarnaast heeft die De Bielle ook een krachtige vorm van ongeduld. Het moet wel vandaag.

God. Het hebben van ongeduld is in bestuurlijke processen natuurlijk niet zo handig. Maar in de stroperige, bureaucratische, ambtelijk georiënteerde overheid is het ook wel weer nuttig. Ik hoorde dat heel veel van die watchers van De Bielle die van de zijkant naar mij kijken en zeggen: god, wat is het toch een grote zegen dat jij ongeduld hebt, Willy. Omdat je daarmee die organisatie voortdurend opjaagt. En dan is Willy gelukkig nog gezegend met een behoorlijke dosis energie. Ik laat niet zo gauw afweten, ik blijf mezelf, andere ambtenaren en bestuurders achter de vodden zitten. Kom op jongens, er moet wel iets gebeuren ! Maar het moet ook goed gebeuren. Dat spanningsveld heeft die De Bielle de hele tijd meegedragen. Ik ben geen echte diplomaat, ik zeg gewoon redelijk recht door zee: pats, zo zit het in elkaar, huppekidee, zo gaan we het doen.

Ook mensen. Ook Maastricht, ook Zuid Limburg is veranderd. Er is veel import komen wonen. Hier wonen ook mensen die gewoon een keer resultaten van de overheid willen zien, die vonden dat het veel te veel in elkaar gepakt en geklonterd was, en die hartstikke blij waren dat er eens iemand kwam die zei: Ja, kom op jongens, doorpakken en ophouden met die onzin.

Hah, die Willy, god, dat doet me nou eens deugd om dat alles te zeggen.

Aanpakken. Ook een andere karakteristiek heeft die De Bielle geholpen: dat den Willy niet tegen onrecht kan. Daar in dat woonwagenkamp en de volksbuurt had elk moment zomaar een ramp kunnen gebeuren. Dus ik dacht bij mezelf: dat accepteer ik niet. En tegelijkertijd krijgt die vrouw een prent omdat ze op de verkeerde dag een paarse vuilniszak buiten zet. Ach kom, dan ken je de rechtvaardigheid van Willy de Bielle niet. Dan heb ik zoiets van: Mooi De Bielle allemaal ! Zijn we te schijterig om daarnaartoe te gaan ? Nee, dan ken je Willy niet, die gaat mooi de ambtenaren en anderen achter de vodden zitten. Er moet wel wat gebeuren ! Kom op ! Nu heb ik ook draagvlak in de volksbuurt. Als ik daar rond loop, dan willen ze bij wijze van spreken een kopje koffie bij me komen drinken. Maar ik kijk wel link uit. Willy niet gezien.

Politiek. Die De Bielle heeft altijd duidelijk aangegeven waar zijn grenzen lagen. Ik ben geen dictator. Maar soms moet je vasthouden aan je principes. Aanpakken, hup, de bezem erdoor ! Niet fluitend de andere kant opkijken. Dat is de grote makke van de politiek. De burgers hebben een ontzettende pesthekel aan politici die de ene dag de ene kant op rennen en een dag erna de andere kant. Een leider als Willy de Bielle die vertelt ze wel even welke kant ze uit moeten rennen. Hup, voortmaken ! Daar zijn leiders voor. Volgt u niet, dan moet ik consequenties trekken.

Ola ijsje. Hiermee wil ik mezelf niet beklagen want ik vind het een hele eer om te doen. Maar er zijn grote risico's, zeker in de huidige constellatie waarin de houdbaarheid van burgemeesters sowieso beperkt is. We zijn nog minder houdbaar dan een ola-ijsje; dat is buiten de koelkast zo weg. Dat zal die Willy niet overkomen ! Ik ga me niet in die lastige positie manoeuvreren.

Draaien en keren. Kom op jongens, ophouden met die onzin. Je zoekt altijd een bestuurlijke uitdaging en een grotere stad dan Maastricht is dan aantrekkelijk. In februari 2008 kwam Den Haag vrij. Door de CDA-kamerfractie ben ik benaderd. Ik heb gezegd: heel graag, maar Willy komt niet als lintenknipper of diplomaat. Het is een heel eerlijke faire procedure geworden, maar ze hebben een ander profiel burgemeester gekozen, een diplomaat en lintenknipper in de vorm van Jozias van Aartsen die ik het van harte gun. Toen kwam Rotterdam. Daar kreeg De Bielle het sterke vermoeden dat de keuze politiek bepaald was. Er was van tevoren gedeald. Daar heb ik mijn teleurstelling over uitgesproken in het blad intermediair in een interview en dat was heel dom, ik had het helemaal voor mezelf moeten houden en maar weg moeten slikken. Daarom zeg ik het nu nog maar een keer. De Bielle ! Temeer daar Aboutaleb en fantastische bestuurder is. Maar dat is lastig als je teleurgesteld bent.

Na zoiets kun je twee dingen doen. Willy kan stilzwijgend om zich heen kijken en dan opeens, floep, vertrekken. Dan zeggen ze: zie je wel, ik had het toch gezegd. Of je kunt redeneren: luister eens, ik zit hier toch in Maastricht. Ik sta niet elke dag naast de brievenbus om te kijken of er al een aanbieding is binnen gekomen...al moet Willy de Bielle niets uitsluiten. Als er een uitdaging langs komt, kun je zeggen: ja, dat pak ik op. Het is een eer dat ik hier mag zitten en ik ga die tijd weer gewoon goed gebruiken, ik ga proberen om weer dicht naast de mensen te staan.


(Met stijgende verbazing las ik het interview met Gerd Leers in de Binnenlands Bestuur van 24 juli 2009. Het bovenstaande is bijna letterlijk daaruit overgenomen. Ik had wel enige achting voor de man, kritisch cda-er, maar hij blijkt net zo krank- en waanzinnig als de meeste bestuurders; is persiflage, satire of ironie nog mogelijk in deze tijd, waar de meeste mensen zelf al zo'n karikatuur of simpleweg gek zijn. Alle mensen zijn stapel mesjogge geworden !)


11 november 2011

Leven, ik begrijp je niet. Maar het is waarschijnlijk niet de bedoeling dat men het leven begrijpt. Dat verlangen om te verklaren en te begrijpen, die jacht op de waarheid, is misschien een dwaalspoor. We zegenen de zon, een miljoen kilometer dichterbij of verder weg en we zouden verbranden of bevriezen. Als het nu met de waarheid is zoals met de zon ?
Een Finse mythe zegt: wie Gods aangezicht ziet moet sterven. En wat is dan god ? Het lot, het toeval, de zon, de aarde, de maan, de dood, alles, niets ? En Oedipus loste het raadsel van de sfinx op en werd de ellendigste van alle mensen.
Geen raadsels oplossen ! Niet vragen ! Niet denken ! Denken is een zuur dat vreet. Het houdt pas op als het alles, alles wat je liefhebt kapot heeft geknaagd. Gij zult niet veel begrijpen. Maar wie dat gebod begrijpt heeft al teveel begrepen. Ik ben duizelig, alles draait om me heen. Van duisternis tot duisternis.




(Hiermee komt een einde aan het dagboek van Willy de Biélle. Ten dele gebaseerd op een zeer goed boek, dokter Glas van Hjalmar Soderberg, uit 1905. Opmerkelijk is ook de stelling in het boek dat mensen wellust verkiezen boven geluk. Wat zou ik graag een lijstje hebben met de favoriete 100 of 200 boeken van Maarten 't Hart).




De paardenschreeuwerd

Toen ik 11 jaar was gingen mijn ouders scheiden. Mijn pa bracht mijn broertje van 9 en mij een week naar Driek Roskamp ponykamp in Loozen, vlak onder Hoogeveen, rond 1977. Daar zat ik vanuit Noord Italië een week tussen de tukkers en ik hield helemaal niet van paarden en ponys. Dagelijks twee uur ponyrijden, zat ik op Dirk.

Tijdens dat rijden dacht ik godverrrrdommme, dirk, godverdegodverdegodver, dirk, wat loop je weer te schuimen en te bokken, o jee en dirk heeft een hekel aan Jaap en daar lopen we achter. Ik ben gewoon bang van die pony. GODVER ! Dirk ! Rotpony ! Rotpeerd ! Galop ! GALOP ! GALOP ! GA JE ZITTEN BOKKEN ! WIL JE GODVERdeGODVERdeGODVER TERUG NAAR DE STAL ! MOOI NIET HE ! MOOI NIET HE ! Nooit van paarden gehouden, en ook niet van ponys. Eventjes in het Amsterdamse Bos, een half uurtje een rondje rijden vond ik wel leuk. Maar een week in dat ponykamp niet. Neemt niet weg dat ik dieren nooit kwaad zal doen en dat ik best gek ben op lieve poezen of hondjes. Vooral op kip was ik gek; wat kon ik daar veel van eten.

Mijn vader lag een poos ziek in bed. Met mijn moeder ging ik boodschappen doen bij de standa, de Italiaanse albert heijn.
"Waarom gaan jullie scheiden ?"
"Papa kan er niet tegen dat mama een vreemde meneer ziet."
"Kun je dan niet beloven dat je die vreemde meneer niet meer ziet ?"
"Ja, laten we die kersenbonbons kopen en dan mag jij dat tegen papa vertellen."
Ik de trap op naar de slaapkamer van mijn ouders. Wat zag mijn stoere vader er slecht uit.
"Papa, kersenbonbons, mama heeft beloofd dat ze niet meer met een vreemde man omgaat."
"Echt ? Nou, jongen, dan heb jij er misschien voor gezorgd dat we bij elkaar blijven."
Ik kreeg wat blosjes. Tsja, daar ben je voor als oudste zoon, zorgen dat je ouders bij elkaar blijven. Ik ging weer beneden spelen en raakte verzonken in mijn spel, zoals zo vaak. Een half uur later.
"David, kom eens naar boven !"
Daar stond ik in de slaapkamer met vader en moeder.
"Mama zegt dat ze helemaal niet geen vreemde mannen meer wil zien."
"Nou, maar dat had je net gezegd !", zei ik enigszins verontwaardigd.
"Nee, nee, ik zei dat ik vreemde mannen raar vind, maar Micha wil ik wel af en toe blijven zien, hoor."
Daar liep dat mannetje van 11 de slaapkamer uit, kwaad of teleurgesteld. Bijzonder dat lieggeil of geillieg elkaars spiegelbeeld vormen. Heb ik nou de woorden lieggeil of vrouwenschreeuwerd bedacht in mijn eenzaamheid ? Direct even opzoeken op google.

M. Vrouwenschreeuwer(d)




Zielloos getwitter

 In 1984 woonde peter bakker, ontslagceo van tnt, in de studentenflat tegenover mij, met zijn geblondeerde krullen. Had hij keihard die bombastische bagger van simple minds en u2 aanstaan. Maar hij zette die herrie wel zachter toen ik schreeuwde dat hij daar wat aan moest doen (zelf had ik ook een cassette met u2 muziek, na 3 keer luisteren was het genoeg).
Aaf, kom eens langs, cranberry sap drinken. Hou je van veel knoflook en gazpacho ? En ik woon vlakbij een paar goede rustige beschaafde echte strandtenten met lekker eten, zeewolf of mooie grote gamba's, smikkelen !

Geplaatst door: M. Vrouwenschreeuwerd | 29 juni 2011 om 11:14

Geil

Geplaatst door: Tzwikje | 29 juni 2011 om 11:15

Zoek naar oplossingen in plaats van schuldigen.

Geplaatst door: Tao | 29 juni 2011 om 11:16

De wereld zou veel vrediger zijn als we wat meer op elkaar zouden passen en wat minder op elkaar zouden letten.

Geplaatst door: Mies Bouwman | 29 juni 2011 om 11:17

Bijna alles wat je doet is onbelangrijk, maar het is erg belangrijk dat je het doet.

Geplaatst door: Mahatma Gandhi | 29 juni 2011 om 11:18

Iedereen accepteert mij zoals ik ben, nu ik nog...

Geplaatst door: Aaf Brandt Corstius | 29 juni 2011 om 11:19

Geil

Geplaatst door: P. aardenfluisteraar | 29 juni 2011 om 11:20

Afwezigheid is voor de liefde wat wind is voor vuur; zij dooft het kleine vuur en wakkert het grote aan.

Geplaatst door: Marijke Hilhorst | 29 juni 2011 om 11:21

Snap ik niet. Geil.

Geplaatst door: Tzwikje | 29 juni 2011 om 11:22

Het is een groot geschenk voor kinderen als je zelf gelukkig bent.

Geplaatst door: Erica Jong | 29 juni 2011 om 11:23

Streef nergens naar alles ontvouwt zich vanzelf.

Geplaatst door: Guendune Rinpoché | 29 juni 2011 om 11:24

Om het verleden los te laten, moet je bereid zijn te vergeven.

Geplaatst door: Louise L. Hay | 29 juni 2011 om 11:25

Van jezelf houden, is het begin van een levenslange romance.

Geplaatst door: Oscar Wilde | 29 juni 2011 om 11:26

Geil

Geplaatst door: Tzwikje | 29 juni 2011 om 11:27

Ergernis is een van de hoogste vormen van het amusement.

Geplaatst door: Sonja Barend | 29 juni 2011 om 11:28

Onenigheid is vaak het resultaat van niet uitgesproken gedachten en verwachtingen.

Geplaatst door: B. Donker | 29 juni 2011 om 11:29

De basis van werkelijke communicatie is de afwezigheid van oordeel.

Geplaatst door: Anné Linden | 29 juni 2011 om 11:30

Geen zorgen voor de dag van morgen, anders leef je niet vandaag.

Geplaatst door: BZN | 29 juni 2011 om 11:31

Lieg

Geplaatst door: Tzwakje | 29 juni 2011 om 11:32

Elk moment dat je je haast, is een verloren moment.

Geplaatst door: David Dewulff | 29 juni 2011 om 11:33

Dan is mijn leven verloren, maar dat illustreet dit blog reets

Geplaatst door: Mano Verschrijver | 29 juni 2011 om 11:34

Haat kan geen haat verdrijven; enkel liefde is daartoe in staat.

Geplaatst door: Martin Luther King | 29 juni 2011 om 11:35

Als je vergeeft, maak je jezelf van slachtoffer tot winnaar.

Geplaatst door: B. Donker | 29 juni 2011 om 11:36

Onderdrukte woede kan een relatie evenzeer vergiftigen als het uitspreken van de wreedste woorden.

Geplaatst door: Joyce Brothers | 29 juni 2011 om 11:37

Lieg

Geplaatst door: Tzwakje | 29 juni 2011 om 11:38

Economie kan zonder liefde, de mens niet.

Geplaatst door: Hervé This | 29 juni 2011 om 11:39

Wie glimlacht in plaats van tekeer gaat, is altijd de sterkste.

Geplaatst door: Oosterse Wijsheid | 29 juni 2011 om 11:40

Als je huis je allerbelangrijkste bezit vormt, is het je gevangenis.

Geplaatst door: Zen | 29 juni 2011 om 11:41

De mensen die het meest klagen, kijken het minst om zich heen.

Geplaatst door: B. Donker | 29 juni 2011 om 11:44

Het vreemde aan functioneringsgesprekken is dat niemand er beter door gaat functioneren.

Geplaatst door: Olaf Hoenson | 29 juni 2011 om 11:45

De mooie dingen van het leven kunnen in onverwachte hoeken zitten.

Geplaatst door: M. Verschrijver | 29 juni 2011 om 11:46

Als je gelukkig wilt samenleven met anderen, vraag dan alleen dát van ze wat ze je kunnen geven.

Geplaatst door: Tristan Bernard | 29 juni 2011 om 11:47

De meeste vrouwen zetten alles op alles om een man te veranderen; en wanneer ze hem veranderd hebben, moeten ze hem niet meer.

Geplaatst door: Marlene Dietrich | 29 juni 2011 om 11:48

Lieggeil. Geillieg.

Geplaatst door: Tzwakjetzwikje | 29 juni 2011 om 11:49




Loopje naar de maan

Hij stond even met 1 voet op de maan en besloot toen dat het daarbij zou blijven.

Dan zou hij de enige op de wereld zijn die met 1 voet op de maan had gestaan.

Volgens mij is GooGle vernoemd naar George Boole, hoewel bij wikipedia iets anders staat. Het persoonlijke karakter van Boole was voor al zijn vrienden een bron van de grootste achting. Hij viel op door authentieke bescheidenheid en hij besteedde zijn hele leven aan het vastberaden streven naar de waarheid. Of google die via reclame en advertentie-inkomsten gaat vinden, de waarheid. Google supertramp. Hm, ik dacht dat tramp hoer betekende, maar het blijkt zwerver of landloopster te zijn.

4,5 was ik, mijn vader wijzen naar de tv op een terras, volgens mij in Italië ergens, waar we toen net woonden, kijk, menno, mensen op de maan. Ik voelde me bijzonder. Maar het bovenstaande kan ook zijn gebeurd toen ik 7 jaar was. Daarna wel eens angstdromen dat de maan wegspoedde van de aarde. Geen 1 planeet heeft zo'n grote maan als de aarde, dood en leven. Alle doden wonen op de maan.

Sting lag met zijn dronken kop in een hotelkamer in Munchen in 1978. De echte doorbraak bleef uit; avond aan avond speelden ze een publiek van 50 tot 250 m/v plat met "can't stand losing you", "roxanne" en "so lonely", zoals Sting zelf omschreef "cock sure of ourselves", maar het echte succes bleef uit. Misschien logisch dat je dan af en toe naar de drank grijpt om te vergeten of vanwege het "in vinum veritas". Hij stond dronken op van zijn bed, liep door zijn kleine hotelkamer en lalde "walking round the room, jah jah, walking round the room, jah jah," daarbij ritmisch met zijn vuistje zwaaiend.

De volgende ochtend herinnerde hij zich dat en schreef het liefdeslied "walking on the moon", het gevoel alsof je terug loopt van het huis van een prille geliefde (hope my legs don't break). Je herkent in walking on the moon inderdaad een dronkemanswijsje. Geen topsong, wel interessant, de ontstaansgeschiedenis. Overigens is dit geen propaganda voor drugs, die maken meer kapot dan...Sting zei daarzelf over: "ik heb geen verslavende persoonlijkheid". Klinkt sterk: ik kies er zelf voor om niet verslaafd te raken.



Badpakken

Sinds ongeveer 2001 heb ik geitenbrie ontdekt. Of was het nu eerder ? Wat kan dat toch verrukkelijk zijn. Dat wil zeggen, de ene keer is het overheerlijk, zo'n smaakexplosie in je mond en de andere keer is het een matig droog kaasje. Wonderbaarlijke variatie. Mijn vader was 35 jaar en hij had een collega leraar Nederlands van 59 jaar en die was dol op eten. Logisch, zei mijn pa, op die leeftijd is dat je laatste lolletje. Raar dat hij toen al dat inzicht had.

In de volkskrant las ik: de mensheid kan verdeeld worden in twee groepen: de jonge breinen en de oude breinen. Mensen met een jong brein zijn enthousiast, intuïtief, flexibel en nieuwsgierig en willen graag veranderen. Mensen met een oud brein zijn nors, inflexibel, bang voor verandering en doen niets liever dan klagen. Maar ja, dat komt wel van een reclameman. Het normatieve uitgangspunt: een jong brein is wijs en goed, wordt nergens verantwoord. Wel geloof ik dat het "wordt volwassen !" eigenlijk betekent "conformeer je ! Pas je aan !"

Een zonnige groet van een oudjong hart. Hu, af en toe wel last van een zwaar ruisend hart. Volgens mij kun je van verdriet of kwaadheid snel doodgaan. Ja, Maarten 't Hart heeft daar een goede column over geschreven, dat alle mensen met een vorm van kwaadheid in zich zo snel dood gaan, zoals zijn vader. Vaak begeeft het hart het.



Dan Gaah, 18 juli 2009

Liefste zilveren leegte,

Goldfarb heb ik uitgelezen. Een opmerkelijk boek met een wat zwak einde, de laatste 20-30 bladzijdes worden volgens mij vanuit een gevangenis of gekkenhuis beschreven. En er is een verhaal overgenomen van Roald Dahl uit "uncle oswald" en je herkent verhalen uit onder andere Don Juan en Casanova. Verder prachtig. Een 8,5.

Liefs, Nemon.



De Intuelen
of de nuttelozen van de nacht (j.brel)

Daar hadden we ze, de notabelen, en er was ook nog een verlopen straatfiguur meegekomen. Ik herkende Bim de Wie, de antisatire magiër. Omdat die bovennatuurlijke gaven bezat of niet helemaal spoorde (wat volgens sommigen op hetzelfde neer komt), gebeurde wat je kon verwachten: in plaats van netjes op zijn beurt te wachten, begon hij te schreeuwen en iedereen zonder megafoon moeiteloos overstemde.



5 minuten met johan stekelenburg gepraat in 1994 en ik viel als een blok voor zijn charme.



DE NUTTELOZEN VAN DE NACHT
(Les paumés du petit matin)

Ze ontwaken om een uur om vier
Ze ontbijten met een kleintje bier
Ze gaan uit omdat er thuis niets wacht
De nuttelozen van de nacht
Zij gedraagt zich arrogant omdat ze mooie borsten heeft
Hij is zeker en charmant omdat Papa hem centen geeft
Hun onmacht is hun hoogste macht
De nuttelozen van de nacht

Kom dans met mij
Vriendin, kom hier, vriendin, kom hier, kom hier; nee, nee blijf!
Kom dans met mij, laat ons dansen lijf aan lijf

Ze braken zonder ziek te zijn
Ze braken zacht en zonder pijn
Ze nemen zich bedroefd de nacht
De nuttelozen van de nacht
Ze bespreken zonder end
De poezie die geen van hen kent
De romans die geen van hen schreef
De vrouw die bij geen van hen bleef
De grap waarom geen van hen om lacht
De nuttelozen van de nacht

Kom dans met mij
Vriendin, kom hier, vriendin, kom hier, kom hier, kom hier; nee, nee blijf!
Kom dans met mij, laat ons dansen lijf aan lijf

In de liefde zijn ze zo berooid
't Was, 't was, ze was zo zacht
Ze was, ach, dat begrijp u nooit
De nuttelozen van de nacht
Ze nemen nog een laatste glas
Vertellen nog een laatste grap
En met een allerlaatste glas
De laatste dans
De laatste stap
Het laatste verdriet
De laatste klacht
De nuttelozen van de nacht

Kom, kom, kom huil met mij
Vriendin, kom hier, vriendin, kom hier, kom hier, nee blijf
Kom, kom huil met mij
Laat ons huilen lijf aan lijf

De nuttelozen van de nacht


------------------------------





Ja kben belazerd, ja kben bedonderd

Verweerder heeft op of omstreeks 4 juli 2009 met appelante een feest bezocht te Bussum. Niet in geschil is dat verweerder zich niet kan verenigen met de handelswijze van appellante, waarbij het feit dat appellante zich sinds drie maanden afstandelijk en onaangenaam gedraagt ten aanzien van verweerder gehandhaafd blijft, terwijl verweerder te kennen heeft gegeven hiervan niet gediend te zijn.

Appellante voert aan dat verweerder niet in redelijkheid heeft kunnen besluiten tot de oplegging van de straf. Zij betoogt daartoe dat de straf buitenproportioneel en willekeurig opgelegd is. Appellante voert voorts aan dat een onaanvaardbare inbreuk is gemaakt op het bij haar door verweerder opgewekte vertrouwen alsmede haar persoonlijke integriteit. Appellante verwijst hierbij onder meer naar gesprekken die zij heeft gevoerd met verweerder. Verder voert appellante aan dat bij het opleggen van de straf ten onrechte door verweerder niet is onderzocht of de kosten van een eventuele ingreep, gelet op het geringe aantal chirurgen werkzaam in deze specialistische sector en de exploitatie van appellante kunnen worden terugverdiend.

Verweerder heeft aangegeven dat sedert drie jaren sprake is van een moeizame relatie. Nu echter nog steeds geen zicht is op een verbetering stelt verweerder zich op het standpunt dat de kosten voor de ingreep toe te rekenen zijn aan appellante. In dat kader brengt verweerder naar voren dat hij op 10 juli 2009 de naar een hem onbekende heer verzonden sms van 4 juli 2009 middels de iphone heeft gelezen van appellante waarin stond: “ik omhels je en mis je, stevige en hevige ;-X”, “hihi...lekker ding...zit hier met een dikke klit op het feest te Bussum” en “een stevige beurt en beffen, daarvoor heb ik je nu nodig XXX”.

Niet in geschil is dat verweerder en appellante sinds 14 jaar in een verondersteld duurzame verhouding verkeren en dat zij beiden de zorg hebben voor drie kinderen voortgekomen uit deze aangenomen duurzame verbintenis.
De voorzitter stelt op grond van de stukken vast dat appellante sedert geruime tijd op de hoogte is van de wijze waarop dit sms-verkeer strijdig is met de voorschriften die gelden in het maatschappelijk verkeer en de betamelijkheid. Verweerder heeft haar daar een aantal malen op voorhand zowel mondeling als fysiek op gewezen.

Uit de stukken en het verhandelde ter zitting is gebleken dat appellante in een midleven crisis verkeert. De voorzitter overweegt dat, anders dan appellante stelt, de gesprekken die zij heeft gevoerd met verweerder niet een gerechtvaardigde verwachting heeft doen ontstaan waaraan appellante het vertrouwen kon ontlenen dat niet tot het in de reet rammen van de iphone met de gewraakte smsjes zou worden overgegaan. Ook overigens is de voorzitter niet gebleken van enig opgewekt vertrouwen dat in rechte dient te worden gehonoreerd.
Wat betreft de mogelijkheid om de kosten van de te treffen ingreep terug te verdienen, overweegt de voorzitter dat het financiële nadeel dat appellante lijdt, niet van doorslaggevend gewicht kan zijn nu appellante zelf door niet tijdig de vereiste maatregelen te treffen het risico heeft genomen dat de betreffende iphone in haar anus gestoten zou worden. Overigens heeft verweerder zich ten tijde van de daad naar het oordeel van de voorzitter in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat de kosten voor de ingreep redelijkerwijs aan appellante toe te rekenen waren. Niet is gebleken dat verweerder in dit geval de gemaakte afweging niet met de vereiste zorgvuldigheid heeft verricht. Gelet op het vorenstaande heeft verweerder, bij afweging van de betrokken belangen, waaronder het belang van de bescherming van zijn trots, in redelijkheid kunnen besluiten tot het rectaal inbrengen van de iphone bij appellante.

Voor een proceskostenveroordeling zijn geen termen aanwezig.

Beslissing

Recht doende in naam der Koningin:

verklaart het beroep ongegrond.

Aldus vastgesteld door mr. M. Klots, Voorzitter van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr. G.A.T. Wind, ambtenaar van Staat, de Reet van Steet te Den Haag.






Filip's sonatine

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht...

1 uur geen elektriciteit in Den Haag !

Het was overigens een gezellig en prettig uurtje waarin weer eens met echte mensen gepraat werd.

Ik kreeg een officiële fictieve belastingteruggave van de belastingdienst/wouter bos van 11 EUR...betekent de virtuele werkelijkheid en internet de dood van het echte leven ? Of de bureaucratie ? De ambtenaren ? 's Ochtends opstaan en denken, hoi, op naar de dood, de bureaucratie ?

De één ontleent zijn of haar waarde aan merkslippers en voelt zich daardoor uniek, de ander onleent eigenwaarde aan werk, geld, de rest en een enkel geval heeft geen behoefte aan eigenwaarde. Het is goed zo. Het zal allemaal wel.

Nee, dan een vrouw met echte billen...de heerlijkste orgasmes....c'est mourir un petit peu...en dan weet ik dat ik zielsveel van haar hou...als ik alleen al denk aan die prachtige voluptueuze billen en dat ze met die goddelijke billen 30 mannen bereden heeft en dat ik er 1 van ben...de laatste...dat maakt me de gelukkigste trieste man op de wereld...

....zo'n reportage over de dood gerrie knetemann vond ik mooi...zijn vrouw verweet knetemann huilend (!) na zijn dood dat hij eerst zijn fietsvrienden op de hoogte bracht dat hij dood zou gaan, hij had eigenlijk geen echt contact met haar gehad....de laatste tijd, sinds vrijdag 3 juli 2009, zie ik ook continu de gouden leegte, de dood, als ik in mijn bed lig...en ik denk ook aan de film copycat die ik zo griezelig vond dat ik hem niet helemaal kon zien...wat een nare nachtmerrie....sodebolle, 2 uur relatietherapie kostten 350 EUR !, wel vergoed, geloof ik, mijn vriendin heeft dat 3 jaar geleden betaald...de lieve schat...want de oorzaak lag bij mij en ontslag...maar drie jaar later ben ik nog niet over die 350 eur heen....eindelijk slapen...denk aan...wfhermans...mtoonder...wdebie...mthart...mthART...mtHART !...even de dood voelen...geen hiervoormaals...geen hiernamaals...eeuwige leegte....gouden leegte...)





(geen ingezonden mededeling)

GOUDEN LEEGTE 2010

Frans-Duits Tent'uit en viaXtase GROTE WINNAARS !

Door: Menno Klots
Uitgegeven door: Menno Klots
Geredigeerd door: Menno Klots
Illustraties en fotografie: wwww.mennoklots.com
Bron: Menno Klots evenement en Guusje ter Horts

Het Frans-Duitse Tent'uit en viaXtase zijn de winnaars geworden van de GOUDEN LEEGTE 2010 ! Het Duits-Franse Tent'uit maakte zelfs een dubbelslag . Het bureau uit Berlijn won goud in twee categorieën: in de category Charity Events won Tent'uit samen met coproducent MetService goud voor de organisatie van het "Berlindiner". In de category Zakelijke Evenementen werd Tent'uit winnaar met de "PICNIC green challenge". viaXtase behaalde met de organisatie van het evenement "100 jaar uitgeversgilde" goud in de category Vermaklijke Evenementen. Frank Draaiink (met vlinderdas) werd uitgeroepen tot Event Personality van het jaar 2008.

Een afgeladen Prins Willem Alexanderzaal (22.000 bezoekers) in World Forum in Den Haag was op donderdag 2 juli 2010 getuige van de uitreiking van de GOUDEN LEEGTE 2010 ! Producent Livelab en de andere leveranciers hadden er een technisch hoogstandje van gemaakt, met doorzichtprojectie op gaasdoek, mooie 4D dieptewerking en stoelen die in het podium verzonken. Onder de aanwezigen op deze stoelen zagen wij onder andere Matthijs van Nieuwkerk, Angela Groothuizen, Frits Bom, Paul de Leeuw, Linda de Mol, Richard Branson, Jaap Onthoop Scheffer, Anne Marie Jorritsma en de voltallige VVD fractie. JP Balkenende, Dick Berlijn en Maxime Verhagen hebben we niet gezien, maar Camiel Eurlings was er wel.

Het officiële gedeelte, deskundig aan elkaar gepraat door de knappe Laurentine Zorrequieta, nam een uur in beslag. Na een weelderig mooie en licht erotische openingsact van Mabel van Orange verschenen telkens filmpjes van de drie genomineerden per categorie: Allard Honingh, Bastiaan van der Schaik en Menno van Stijgeveen. Actrice, fotomodel en presentatrice Beatrice d'Orange gaf in de filmpjes, die op een levensgroot scherm werden vertoond, heldere tekst en uitleg bij de beelden.

De genomineerden zaten inmiddels op verhoogde plateaus op het podium en gaven antwoord op vragen van Laurentine Zorrequieta. Nadat de winnaar bekend werd gemaakt, dempte het licht van de twee andere genomineerden, Bastiaan van der Schaik en Allard Honingh, en verzonken ze in hun stoelen geruisloos onder het podium.

Charity Events
Brigitta Blandt Borstius, mededirecteur van het Frans-Duitse tent'uit, kon haar ogen niet geloven toen ze samen met Flits Abrahams van MetService als winnaar werd uitgeroepen in de categorie Charity Events. Ze moet zich, vanwege een voetblessure, tijdelijk op krukken voortbewegen en struikelde in haar spontane vreugde bijna van het plateau af. Waarnemend juryvoorzitter Mieke van Cleef (van Fortis Foundation, zij verving Wouter Wunderink, die was verhinderd), lichtte de keuze toe: "Het BerlinDiner bestaat al tien jaar en heeft zich in al die jaren steeds verder geproffesionaliseerd. Het heeft belangrijke personen uit het bedrijfsleven zoals Brigitta Blandt Borstius, Flits Abrahams en Menno van Stijgeveen aan zich weten te binden. Het evenement wordt gedragen door vrijwilligers die zeer bij het doel -de strijd tegen Aids- betrokken zijn. Bezoekers van dit evenement worden geraakt door de bijzondere sfeer."
De Jumbo Jubileumfeesten en de Super Opkikkerdagen waren de twee andere genomineerden in de category Charity Events. Een speciale vermelding was er voor Constant in Beweging met het evenement "Vrouwen Bouwen".

Vermakelijke Evenementen
In de category Vermakelijke Evenementen sprak juryvoorzitter Norberto Cappisci (Zeihkenen Koninklijke Nederland N.V.) met veel lof over het winnende evenement, het Uitgeversgala ter gelegenheid van 100 jaar Uitgeversgilde. "Ze hebben op een bijzonder creatieve wijze de essentie van de vraagstelling in het hart geraakt, op een warme en humorvolle manier. We hadden er graag zelf bij willen zijn", zo glunderde en schaterde bij wijle Norberto Cappisci. En het moet gezegd, dat werkte aanstekelijk.
ViaXtase bleef R2 Werkzaamheden met het evenement "Dactylo doet iets met je" en Arti Producties met "Einstein geeft les !" voor. Een special vermelding was er voor Mothership voor het alom bejubelde en gelauwerde project "Brandgrens".
Juryvoorzitter Cappisci gaf nog enkele inhoudelijke en waarschuwende signalen af. "Verheugend is dat dit jaar meer grote bureaunamen hebben ingezonden en dat de kwaliteit hoger is dan vorig jaar. Maar er wordt ook nog steeds teveel vanuit middelen gedacht en relatief weinig out-of-the-box. Ook zouden we graag meer serieuze en inhoudelijke evaluaties van de ingezonden cases zien."

Zakelijke evenementen
In de categorie Zakelijke Evenementen won het Duits-Franse Tent'uit dus zijn tweede GOUDEN LEEGTE voor het concept en de organisatie (in slechts 3 weken) van de PICNIC green challenge. Juryvoorzitter Rob Bravo (R2 merkrelevantie en Merkwaarden): "Een magistrale campagne, die er qua rendement (in harde, keiharde euro's en free publicity) met kop en schouders bovenuit steekt. En een voorbeeld voor de hele branche voor wat betreft de inzet van de nieuwe media in evenementen. We zijn allemaal Pisses Diana. In darkness let her dwell", stelde hij nadrukkelijk. In zijn enthousiasme duwde hij het door Vers'ace ontworpen gietijzeren katheder iets teveel vooruit, waardoor deze onfortuinlijk en onverhoopt op het aanwezige publiek in de verzonken stoelen donderde. De prijsuitreiking werd na een korte onderbreking voortgezet met 21.993 deelnemers in het World Forum in Den Haag.
De twee andere genomineerden, Bettonville Evenementen met het evenement Human 2.0 voor Newtel Essence B.V. van Allard Honingh en EURO RSCG Bikker met de introductie van Nintendo Wii voor Nintendo van Bastiaan van Schaik, kregen ook lof toegezwaaid. Rob Bravo: "Fantastische evenementen, die de doelstelling ruimschoots overtroffen hebben."
Naast lovende woorden ("het algehele niveau is hoger dan vorig jaar, de samenhang tussen voortraject, evenement en natraject is over de hele linie veel beter") had Rob Bravo ook een ernstige en inhoudelijke aanbeveling: "Stuur komend jaar op tijd in. Haal het inschrijfformulier niet op het allerlaatste moment onder de tegel vandaan. Dat soort kunst- en vliegwerk maakt het voor de jury soms tot een zoekplaatje en daarmee doe je jezelf tekort."

Event Personality
Frank Draaiink, directeur van Draaiink Events, werd benoemd tot Event Personality van het jaar 2010. "Vanwege het feit dat hij al 40 jaar actief is in de entertainment industrie, al 25 jaar leiding geeft aan een zeer professioneel eventbureau, omdat zijn bedrijf heeft gefungeerd als een kweekvijver voor eventtalent, vanwege zijn stuwende en vernieuwende invloeden in de evenementenbranche, waarvoor hij zelfs benoemd is tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau" gaf Menno Klots namens High Profile aan.
Carmen Zorrequieta van ABN AMRO was de enige persoon die de jury uitslag goed had voorspeld (of gegokt) en zij won, als "Evenementor", een VIP-arrangement in Le Meridien Hotel Des Indes in Den Haag, toegangskaarten voor Madurodam en een originele GOUDEN LEEGTE zitzak.
Na afloop van het officiële gedeelte waaierde iedereen uit naar de vele foyers van het World Forum. Op verschillende plekken waren lounge settings, en intussen bereidde Sodexo Prestige via life cooking verse hapjes en drankjes. Tijdens de afterparty gaf DJ Miss Smile een muzikale show, ondersteund door flitsende LED-technieken weg.

Online
Heeft u de uitreiking van de GOUDEN LEEGTE gemist, of wilt u het evenement nogmaals beleven, surf dan naar www.mennoklots.com en klik op "Frans-Duits Tent'uit twee keer goud, Frank Draaiink Event Personality 2010" voor een videoregistratie van het evenement.

@@@



In darkness let me dwell; the ground shall sorrow be, The roof despair, to bar all cheerful light from me; The walls of marble black, that moist'ned still shall weep; My music, hellish jarring sounds, to banish friendly sleep. Thus, wedded to my woes, and bedded in my tomb, O let me dying live, o let me living living die, till death doth come, till death doth come.

Also it has been suggested that the "death" reference in Dowland's songs and also those of his contemporaries refers to sex. This would have been common in Elizabethan England and if my mind isn't playing tricks on me, I believe the Elizabethan Shakespeare also used that reference in his work.




De genialiteit of de arrogantie van "the girl from ipanema", fluit dat eens...of is dat gouden leegte...de tekst is ook al goed...





O melhor da vida são as coisas simples.....as melhores coisas da vida estao nas coisas simples, entao seja simplismete voce mesmo.... aaf ?


Ooit werd Carmiggelt verweten een zuipende kroegtijger te zijn. Daarop zei Carmiggelt: Pardon, Shakespeare is toch ook nooit een moordenaar genoemd vanwege Hamlet ? Aaf ? Nogal pretentieus van Carmiggelt om zich met shakespeare te vergelijken. Aaf ? Maar als Van Kooten zegt dat het een lieve man is, dan is het een lieve man, die uitmuntend kan schrijven. Waren de eerste columns van Van Kotsen niet ook Krinkels naar de Kronkels van Carmiggelt ? Aaf ?

De eerste opvoering van Hamlet vond waarschijnlijk plaats in juli 1602. Aaf ? Het was in de 16e en 17e eeuw heel gewoon voor een schrijver om zijn ideeën uit eerdere literaire bronnen te halen, iets wat wij nu zouden beschouwen als schending van auteursrecht. Aaf ? Shakespeare inspireerde zich voor zijn Hamlet mogelijk op een verhaal uit een vroegere bron, vermoedelijk op een 12e eeuws in het Latijn geschreven geschiedenis van Denemarken die vermeld wordt in het werk van Saxo Grammaticus. Aaf ?

Hamlet is een zeer complexe figuur vol contradicties. Aan de ene kant bewondert hij passionele mannen zoals Fortinbras die geweld niet schuwen, maar zelf is hij eerder filosofisch en contemplatief van aard. Zijn stemmingen wisselen tussen besluiteloosheid en bereidheid tot het begaan van impulsieve gewelddaden. Aaf ?~! Een steeds terugkerend punt in de discussie over Hamlets karakter gaat over de vraag: is Hamlet nu wel of geen held ? Aaf ? De meeste helden uit klassieke tragedies worden aan het begin van het verhaal voor een probleem gesteld dat van levensbelang is. Zij reageren hierop door een keuze te maken in de hoop het probleem op te lossen. Uit hun eerste keuze volgt logisch een tweede keuze en een derde en zo ontrolt zich het verhaal. Hamlet reageert niet zo rechtlijnig. Vanaf het eerste ogenblik dat hij van de geest verneemt dat zijn vader vermoord is en dat het zijn taak is om wraak te nemen, aarzelt hij. Aaf ? Het probleem van Hamlet is niet: 'wat moet ik doen om deze laffe moord te wreken?', Aaf ?, zoals van een klassieke tragische held verwacht wordt. Shakespeare doorbreekt dit verwachtingspatroon en voert een 'held' op die in de knoop zit met zichzelf. Met een boutade zou je kunnen stellen dat Hamlet een held is die het woord 'actie' niet kent. Toch vallen er nogal wat doden in het verhaal en allemaal direct of indirect door toedoen van Hamlet, waardoor de schijn gewekt wordt dat aan de traditionele code van de echte held wordt voldaan. Het verschil ligt hem echter hierin dat deze held door de daden die hij stelt zichzelf gaat haten en zelf ten onder gaat. Aaf ?!

Essentie van het bovenstaande is dat het je kunnen verplaatsen in een moordenaar of in een hitler belangrijk is voor een mens of schrijver, hoewel de uitkomst niet altijd even prettig is en tot de nodige tranen kan leiden. Aaf ! Hamlet heb ik overigens nooit gezien. Het bovenstaande komt van wiki.

Het komt allemaal door de afwijzing en de eenzaamheid. De gevestigde orde die het "gemaakt" heeft, een mix van jaloezie en er niet bij horen en er nooit bij zullen horen, terwijl ik met aaf een leuk koppel wil vormen. Aaf ? Je vereenzelvigen met een Karst T. gaat volgens mij eenvoudiger voor de generatie 1960-1970, en dat is helemaal niet leuk hoor. Momenteel moet ik werken voor een type zoals Verdonk (klein dik vrouwtje, ex-advocaat, ex-nma) en ik heb nu twintig jaar voor voornamelijk stapel mesjogge leidinggevenden "gewerkt". Als je zegt waar het op staat, dan word je ontslagen, zelfs als je het op een rustige en vriendelijke manier vertelt. Aaf, word met t ? Het is niet gezien, het is onopgemerkt gebleven.

Geplaatst door: Milli Vanilli Aaf ? | 29 juni 2010 om 22:12

Verliezer. Verzuip in je zelfmedelijden. Jij bent geen vent. Jij bent geen kerel. Jankerd ! Mietje !

Geplaatst door: Tzwikje | 29 juni 2010 om 22:13


We're only making plans for Nigel. We only want what's best for him. Here is fruit for the crows to pluck, for the rain to gather, for the wind to suck, for the sun to rot, for the trees to drop. Here is a strange and bitter crop.

http://www.youtube.com/watch?v=isU_OjY94NY

http://www.youtube.com/watch?v=-u5C-PPqbGk

Geplaatst door: Strange Fruit | 29 juni 2010 om 22:14



Bah, ik haat een onmogelijke liefde; daar heb ik teveel van gehad. Het troost me dat het achteraf vaak meeviel toen ik de inmiddels getrouwde dames leerde kennen. Mijn liefde van toen bleek niet terecht, juridisch en anderszins niet houdbaar.

Geplaatst door: Befme Wortelkanaal | 29 juni 2010 om 22:16

En ze houdt van Madonna en Bridget Jones en Sex in the City; dat gaat per definitie niet goed, want mannen ergeren zich op termijn aan dat soort romantische vrouwenzaken en vrouwen raken altijd teleurgesteld in hun man daardoor...in het echt valt alles tegen...

Geplaatst door: Berg Groen | 29 juni 2010 om 22:22

Wie is nou toch die Wim d.B. Meneer Van Dale wacht op antwoord.

Geplaatst door: Bim de Wie | 29 juni 2010 om 23:18

Befme

Geplaatst door: S. Smit | 29 juni 2010 om 23:19

Un homme qui rit, ne sera jamais dangereux.

Geplaatst door: Legrande Tripdego | 29 juni 2010 om 23:20

Is dat geen dubbele ontkenning ? Niet nooit ? Een man die lacht, zal ooit gevaarlijk zijn ?
En daar ben ik niet geheel van overtuigd, dat een lachende man nooit gevaarlijk zal zijn. Ik heb inderdaad hitler of wilders weinig zien lachen, maar heb wel moordenaars met een vals lachje gezien. Sterker nog, mannen met zo'n huilend hyena lachje wantrouw ik. Valser en laffer kun je ze niet krijgen. Marten Toonder omschreef het als een valse geiten lach.

Goh, toen ik met mijn vriendin voor de derde keer uitging, zei ik: "Ik ben een man ter goeder trouw. Altijd trouw en eerlijk." Daarop zei mijn toekomstige vriendin: "Oh, dan wil ik wel !", terwijl ik het spottend vertelde alsof ik een gentleman was. Misschien ben ik daarom nu gescheiden. Maar het geeft aan dat dames soms geloven wat je zegt ! Neemt niet weg dat ik de volledige waarheid spreek als ik zeg dat Birgit Donker de mooiste vrouw is, die ik ken. Zou ze nou langer zijn dan 1.68 meter ? Als ik Birgit Donker zie....een man bij een mooie vrouw schijnt alleen nog maar wartaal uit te kunnen slaan...en ik ben niet eens bij haar. Ik ben leuker dan Joris Luyendijk volgens betrouwbare bronnen, tweemaal nagevraagd. En een beetje bang is toch goed stelt mevrouw Zorreguieta:

http://www.youtube.com/watch?v=dbzdTiIL-fw

Ik heb nooit kunnen lachen om de lama's tot ik het bovenstaande zag. Vanaf 01:39 begint de pret...en verder vind ik bnn en de lama's geheel niet leuk en heb ik nu al een week geen tv meer gekeken. Dat bevalt wel. En nooit zal ik de overwinningskus na het huwelijk op het bordes van maxima aan WA vergeten. Dat was geen liefdeskus, tenzij mits onder voorwaarden een zeer verdachte triomfantelijke: eindelijk koningin, eindelijk popster, eindelijk bejubeld deur het veulk. Maar neemt niet weg dat ze me al met al redelijk sympathiek lijkt...en ook weer niet...

Geplaatst door: M. Verschrijver | 29 juni 2010 om 23:22

Affijn, ik naar die opgezette eekhoorn wijzen en "eekhoorn !" schreeuwen...zég !...je gaat toch niet ineens luisteren, hé ?!!

Geplaatst door: Mr. Ir. Gertjan van Leeuwen | 29 juni 2010 om 23:33

Trek eens aan mijn vinger ?

Geplaatst door: B. Donker | 29 juni 2010 om 23:35

Heppie nog eefe, dan zing ik moseskriebel een lied over 99 luchtballonnen en dat er van zoiets zoveel komt, weet je ?

Geplaatst door: K. Koets | 29 juni 2010 om 23:36

Zal ik nou nog iets raars of engs vertellen ? Als ik ray ban tiep/type dan floept er op mijn scherm opeens reclame op voor zonnebrillen en gay sites ! En toen dat bericht van/voor Aaf Brandt Corstius werd getiept, toen floepte er opeens een reclame op van parship. En ik hou niet van commercie en reclame, hoewel ik van ongeloof en verbazing wel moest glimlachen. Wat zijn die goochelaars van google knap ! Daarvoor schreef ik iets over een ontmoeting met agnes kant en binnen een uur stond onder mijn naam bij google "sex afspraak in doesburg" ! Nu floept er opeens een reisverzekering omhoog met een gratis hotelovernachting voor 2.
Dit maakt me mijns insziens rijp voor het gekkenhuis. Of ben ik nou gek ?

Geplaatst door: M. Verschrijver | 29 juni 2010 om 23:37

Tuurlijk

Geplaatst door: Flits Abrahams | 29 juni 2010 om 23:38

Wij geloven niet in schaalvergroting. Zo'n monsterlijk groot ziekenhuis; dat is gebaseerd op ego, megalomaan aandacht willen hebben. Ziekelijk. Small is beautiful. Van dat geld kun je ook mensen en preventie financieren, publiek geld tenslotte. Groot, groter, grootst. Waar, waarom, wanneer, waarvoor en hoe ? Slaat bewondering om in minachting, slaat haat om in liefde ?
Toen wij bij het Europa College in Brugge zaten, gingen we geld inzamelen voor een feest. Het leven is een feest en we houden niet van feesten. Maar goed, voor een reclameblaadje haalden we binnen een uur 200 EUR op bij allerlei cafe's en winkels in Brugge. Dat vonden en vinden we ongelooflijk.

Geplaatst door: Ir. S. Letten en Mr. D. Structie | 29 juni 2010 om 23:39

Niets is geheel waar, en zelfs dat niet.

Geplaatst door: Dr. D.C.O.N. Structie | 29 juni 2010 om 23:40

Dit weekeinde heb ik het boekje "wat er niet meer is" gelezen van Susan Smit. Het is niet goed, maar ook niet slecht. Ik vind het eigenlijk wel beter dan kluun, ester verhoef, die andere onlangs gescheiden thriller schrijfster en connie palmen. Zou dat nu ook komen doordat ik Susan mooi vind. Volgens mij niet, het is echt beter. Geen hierarchie...

Geplaatst door: Drs. K. Ippig | 29 juni 2010 om 23:40

Het onderstaande vond en vind ik een mooi lied; tekst en muziek zijn indrukwekkend. Een toenmalige vriendin, violiste, vond het niet mooi. Soms denk ik wel eens dat relaties daarop breken, smaak en voorkeur. Hoe gek ik ook ben op Aaf, stel je eens voor dat ze madonna of michael opzet en dan een foto album met mij samen wil bekijken of satc. Dan liever met een leren voorbinddildo genomen worden in mijn reet. Hoewel, nee, doedatochmanie.

http://www.youtube.com/watch?v=2vAQx1y1CcE&feature=related

Nu ontdek ik pas dat sting het gejat heeft van een griek.
Yet this song is not Stings original! It was written by a very famous singer and song writer George Dalaras who wrote the song as a duet with Greek and english lyrics. Sting was chosen and taken to sing this song with Dalaras. It was only later on that Sting has used this song and translated it to full english.

Either way this song is a Greek song.

Geplaatst door: ja kben belazerd, ja kben bedonderd | 29 juni 2010 om 23:41

Is het nou godvrdomd eens afgelopen met dat KABAAL en die TERINGHERRIE ! Naar bed, sodemieters ! Koppen dicht !

Geplaatst door: De enige ware Wil de Bie Ph.D.| 29 juni 2010 om 23:42







Het grote medelijden

Strange Fruit is een jazznummer waarvan Billie Holidays versie het bekendste is. De song veroordeelde het Amerikaans racisme, in het bijzonder het lynchen van Afro-Amerikanen, hoofdzakelijk in het zuiden van de Verenigde Staten. Billie Holidays versie werd in 1978 een Grammy Hall of Fame Award toegekend en werd ook opgenomen in de lijst 'songs of the Century door de recording Industry of America. The songtekst werd geschreven door Abel Meeropol

Strange fruit werd in 1938 geschreven door een onderwijzer uit The Bronx, Abel Meeropol, onder het pseudoniem Lewis Allan. De tekst verhaalt van een lynchpartij zoals die vroeger veel voorkwamen in de Verenigde Staten van Amerika. De lijken van de zwarte Amerikanen hangen als vreemdsoortige vruchten in de bomen. Abel Meeropol was, waarschijnlijk, geïnspireerd door een foto van een lynchpartij van twee Afro-Amerikanen, Thomas Shipp en Abram Smith, die werden opgehangen in Marion (Indiana) in 1930.

Strange Fruit werd voor het eerst gezongen door Billie Holiday in 1939, in Café Society, Sheridan Square, Greenwich Village, New York. Nadat Columbia Records het had geweigerd, nam ze het op voor Milt Gablers' platenlabel Commodore Records. De zeggingskracht van de lyrics en de indringende zang brachten het lied in de rangen van de blijvende muziek. Het werd later ook vertolkt door Nina Simone en vele anderen.

Southern trees bear strange fruit, Blood on the leaves and blood at the root; Black bodies swinging in the southern breeze, Strange fruit hanging from the poplar trees...
(vert.) Bomen uit het zuiden, ze dragen vreemde vruchten, Bloed op de bladeren en bloed aan de wortels, Zwarte lichamen wiegen in de zuidelijke bries, Vreemd fruit hangend aan de populieren...


Waar moet ik nou toch heen met mijn verdriet ? Waar moet ik nou toch heen met mijn boosheid ?


Sterke gevoelens van liefde als ik mijn zoontje van 9 zie, mooie blauwe ogen en een leuk ventje. Ook diepe gevoelens van medelijden als hij zijn verhalen en grapjes probeert te vertellen over gelezen strips en filmpjes die hij gezien heeft aan voetballende vriendjes. Die vriendjes willen voetballen en de verhalen hoeven ze echt niet zo nodig te horen. En ik vind zijn verhalen ook niet zo interessant, waar hij zelf zo vol van is. Het grote zelfmedelijden. Maar, een sprankje hoop, zeker drie meisjes vinden hem, die 9 jarige, leuk. En sommige vriendjes hebben een vorm van welwillendheid. En als je dan een wim de bie treft. In het leven kun je je keeren. En het is ook een verwend zeikerdje, maar dat heeft hij van zijn moeder.

OF DENK JE SOMS DAT JE WEL SERIEUS GENOMEN WORDT, ALS JE JE CAPS LOCK AAN ZET

Stop de verdroging, de verzuring, de verwildering, de ver(t)rutting, daar is Pik Berlijn ! Eindelijk, einde-lijk, eindelik, endlich weer een vochtig vagijn ! Ha fijn ! Ha fijn ! Ha fijn ! Dick Berlijn ! Dick Berlijijijijijijn ! Dihick Berlijijijijijijhijn ! Dihiiiick Berlijijijijijijijijijijijn ! Wir mußen Berlin anrufen ! Er Ruft ! Schnell ! Sofort ! Ohne Zentrale Commando von der Dick geht's ja nicht ! Er ist sogar uber den Zug geflogen mit Molukker im 1977 ! Jah,jah, mit Flugzeug ! Er kann fliegen ! Unser Kaerl, unser Held ! So einem Mann von einem Stuck ! Herrlich im entblößte Arsch ! Bop, bop, bop, c'est l'homme qui compte ! Er ist ein Berliner. Hij is een oliebol ! Of hij eet een oliebol ? Es gibt ja kein tierchen soh froh, wie die kleine spermatoso.

Nu heb ik gisteren, 23 juni 2009, eens het verhaal "De toren van Babel en de fabel van Mabel" en "gesprek tussen prins Benard, Manna Verschrijver en jan tinbergen" van maart 2007 op dit blog gelezen en dat vind ik goed. Maar ja, ik ben blijkbaar de enige die daar zo over denkt. En zeker niet alles is even goed, maar de twee bovengenoemde verhalen overtuigen mij wel van zijn talent. Mij wel, en dat reeds in maart 2007 ! Dat is nieuwe gein. Zo gaat dat. Van oude dingen iets nieuws maken. Scheppen gaat van au.


Ook daarover schreef Maarten 't Hart iets bijzonders: al die mannen met een "roeping" of een missie, allemaal voelen ze zich "geroepen" door een hogere macht om aan een land "leiding of richting te geven", waarom voelen ze zich nooit eens geroepen om heel goed te gaan stofzuigen, de bietjes keurig te schoffelen of de hemden netjes te strijken ?

-------------------------------

Wilders, Fortuyn, Balkenende, Hitler, Mussolini, Lubers, Kok; nou eens verdorie, potjandorie, dat huis netjes aan kant ! (Ik geef het provocerende effect van bovengenoemde namen meteen toe, daar is geen speld tussen te kriegen).

Geplaatst door: Volkert Jansma | 29 juni 2009 om 16:30

@ Volkert Jansma
Is http://www.luxetlibertas.com jouw website? Die site overtreedt alle NVJ-richtlijnen en zou verboden moeten worden. Ik ga een klacht bij de Raad voor de Journalistiek indienen.

Folkert Jensma
(oud-hoofdredacteur NSB Handelsblad en ex-partner van Heleen Mees)

Geplaatst door: Folkert Jensma | 29 juni 2009 om 16:40

Willen jullie eens ophouden mijn broer zwart (dan wel witheet) te maken !!!

Geplaatst door: Jolkert Fensma | 29 juni 2009 om 16:48

Trek eens aan mijn vinger ?

Geplaatst door: B. Donker | 29 juni 2009 om 20:29

nu.nl en de nrc zijn beide door Dick Berlijn ingehuurd om de democratie omver te werpen. Van links gebruikt Berlijn hiervoor de VARA, Nova en de Volkskrant. Deze "tang" tactiek moet door opstand van linkse en rechtse radicalen leiden tot de val van de nederlandse democratie. Ene Wim d.B. staat daarbij aan het hoofd van Berlijns geheime dienst die opereert onder de dekmantel van het Leger des Heils. Berlijn wordt gedreven door zijn afkeer van het IMF, zijn initiatief wordt gefinancierd door Nestlé en Swatch die streven naar een Groot Zwitserland.

Geplaatst door: F. Jensma | 29 juni 2009 om 21:12

Wat jullie toch allemaal bezielt om je uit te geven voor mijn ex man Wim is me vooralsnog een raadsel. Waarschijnlijk hebben jullie er geen idee van hoe vervelend het is om totaal ten onrechte genoemd te worden op deze en gene webstek. Willen jullie daar nou eens mee ophouden, de grap is er nu wel af. Bij voorbaat dank, Afka (ex van dus).

Geplaatst door: Afka de Bie | 29 juni 2009 om 21:47

Hé Wim, jij hier? Gezellig, ik was je al kwijt. Zullen we nog eens een bakkie doen en daarna bakstenen gaan gooien?

Geplaatst door: Barbara Kits | 29 juni 2009 om 21:58

en nou allemaal de koppen dicht of ik sla ze dicht!

Geplaatst door: W te B | 29 juni 2009 om 21:59

Sakkerblue, Barbara !
U hier, welja! Wat kan het internet toch klein zijn. Bakkie doen, steentje gooien? Ach die goede oude linkse tijden. Hahaha, dat roept herinneringen op.

U heeft evenwel meer dan gelijk met uw invitatie. Wellicht dat we nog eens een steentje bij kunnen dragen aan het verbeteren van de huidige deplorabele staat waarin ons koninkrijk zich bevindt. U heeft mijn mobiele nummer ?
Wim ! Waarde heer ! U aan te treffen zou een zoveelste hoogtepunt vormen in mijn bestaan, hoop u derhalve dan ook te weerzien.

tot snel kameraden !

Geplaatst door: Joopdelinkselul | 29 juni 2009 om 22:45

hoezo komkommertijd ????

Geplaatst door: Aaf Brandt Corstius | 29 juni 2009 om 23:12

Waarom is die Verschrijver niet eruit geflikkerd? Weg van dit forum ! Die hoort hier niet. Dries van Agt, alias Pritt Stift, en die andere "de lange" Theo Maassen, daar heb ik persoonlijk contact mee gehad. En Klaas de Vries roemde mijn website. Connie Palmen prees ik rechtstreeks de hemel in, kleine zuipende vrouwkes mag ik wel, die kunnen zo lekker in me klimmen...en makkelijk te dragen ! Was die godvergete Adriaan van Dis me voor ! Moest ik het een tijd met mezelf doen. Met Me-Mien. Afijn, dat kan iedereen overkomen. En begreep ik al dat Kavanka eruit geooid is ? Wat maakt u mij nou ? Wat maakt u mij nou, meneer Jensma, me geen cent betalen ? En U ? U ook al, meneer Broertjes ? Sodemieters, daar krijgen jullie stront mee, ik schakel de boekenbond, trosradar en Peter R. de Vries in ! Dit laat ik niet op me zitten. Wat maakt u me nou ?

Geplaatst door: Wil de Bie | 29 juni 2009 om 23:27

Ik weet dus niets van dus ajax voor interesse dus in mijn dus op een gegeven moment

Geplaatst door: K.Ruif | 29 juni 2009 om 23:29

Wat zijn cda-ers allemaal huichelgeil

Geplaatst door: Maarten 't Hart | 29 juni 2009 om 23:44

Met zonder echte ballen, ja.

Geplaatst door: Jozias van Aertsen en Edward van Liezeckom tot Eververder | 29 juni 2009 om 23:57

Uit de zwembink zijn snorkel knalt een waterkogel, die zijn persoonlijk record (3 meter 6) met een halve meter verbetert.

Geplaatst door: Kees van Kooten | 30 juni 2009 om 00:28

Wim de B. ik krijg nog geld van je...

Geplaatst door: Frits Abrahams | 30 juni 2009 om 00:31

Soms sta ik in mijn tuin, rond half één 's nachts en mijn huis ligt vlakbij de noordzee en dan denk ik: wat stink het hier !

Geplaatst door: Deo de Rant | 30 juni 2009 om 00:49

Waar is hier godverdomd de plee ?

Geplaatst door: Sjuul Durobinet | 30 juni 2009 om 00:53

Bruine, kaki druipsteengrotten van poepmeststrontkakpiesjens gniffelgniffelgnuifnuifgerrit, als je je omdraait draai ik achter je rug een pirouette met in mijn oren twee sigarette en dan schater ik inwendig van de prette

Geplaatst door: Gerrit Komrij | 30 juni 2009 om 00:57

Who the fuck is die Wim d.B. waar iedereen op dit forum het over heeft ?

Geplaatst door: Bim de Wie | 30 juni 2009 om 00:58

Weet iemand de tijd hans heeft geen klok om ? Slapeloze nachten. Slappe loze nachten.
Gute Nacht, meine Feunde, Gute Nacht, was ich noch zu sagen haette, dauert noch eine sigarette. Heb me altijd verbaasd over de tekst van dat liedje. En ik zal me wel altijd over de tekst van dat liedje blijven verbazen. En ik ben Wim d.B. niet, maar

Geplaatst door: Joris GodBlood | 30 juni 2009 om 01:34

Wij in België zeggen dan altijd wij in België zeggen dan altijd.

Geplaatst door: Bert VANDERLAGMULDERS | 30 juni 2009 om 01:35

De geschiedenis van Kader Abdolah gelezen en wat van zijn verhalen, het onderstaande derhalve niet lezen, of lezen met in het achterhoofd dat die man werkelijk een nare jeugd heeft gehad en binnen 7 jaar zeer goed nederlands heeft geleerd. Knap. Ik voel me wel eens verbannen en een legal alien, maar hij is er echt 1. En die eenzaamheid, die alienation, dat is niet mis.
Persoonlijk, ik, vind, ik dus, Kader Abdolah een beetje een enge man, als hij spreekt denk ik dat er een gevaarlijke terrorist aan het praten is. Hij praat ook over zichzelf als "KGader Abdolah gheeft litegraire gmacht ! KGader Abdolah goopt, goopt, gggggoopt dat hij dgankzij de nederggglandse taal en ggggeld gewoon als mgachtig schrijvger terug kan kggeren naar Iran ! Gollem ! Rochel!" Onlangs was hij op de radio en mijn zoontje van 9 zei enigszins angstig: "Is die man nou serieus ? Hij klinkt zo fanatiek." (ja, ik heb een slim zoontje, slimmer dan ik. En ja, Iran, wat een ellende, ik kan niet tegen wereldleed, daar ben ik toch niet voor gemaakt).

Geplaatst door: M. Verschrijver | 30 juni 2009 om 01:36

Als niemand je kietelt, dan moet je jezelf maar kietelen.

Geplaatst door: Youp | 30 juni 2009 om 01:38

Befme

Geplaatst door: S. Smit | 30 juni 2009 om 01:40

Graag wil ik een klacht indienen wegens het misbruiken van pseudoniemen van anderen, daar rust een auteursrecht, merkenrecht en copyright op, weten jullie dat allemaal wel, ik sleep jullie allemaal voor de rechter.

Geplaatst door: Befme | 30 juni 2009 om 01:41


En nu zou ik het zo leuk vinden om daar leuk aan toe te voegen. Als je in die luchtballon zit en je ziet hoe Nederland is, dan is Nederland eigenlijk prachtig.

Geplaatst door: J.P. Balkenende | 30 juni 2009 om 01:43

Veel verder dan allerlei gemeenplaatsen kom ik niet.

Geplaatst door: Wouter Bos | 30 juni 2009 om 01:44

Ja, leuk, het bovenstaande is een letterlijke weergave van wat ze echt gezegd hebben.

Geplaatst door: M. Veschrijver | 30 juni 2009 om 01:45

En wanneer doen jullie nou eens wat aan die VLIEGTUIGEN ?! Hoe zit dat nou, Camiel, die TERINGHRRIE WANT DAAR HEB IK HET OVER ! Doe godverrrrdommme iets aan die pestpokkeherrie ! En van mij mag Cerfontaine standrechtelijk geëxecuteerd worden !

Geplaatst door: S. Chiphollijder | 30 juni 2009 om 01:45

Beste S. Chiphollijder,

Ik heb je bericht gelezen en bij elk woord dacht ik: met die man wil ik ongezien naar bed, naar bed alsof er nooit meer een morgen komt, laat staan een overmorgen !

Geplaatst door: DEIRDRE GUMMBAH | 30 juni 2009 om 01:46

Eigenlijk heb ik nog maar één wens, weg met alle leed. Het zal dan wel zelfmedelijden zijn, maar ik kan er niet tegen, ik kan geen leed verdragen.

Geplaatst door: T. Ranen | 30 juni 2009 om 01:47

Snap jij daar nou wat van ?

Geplaatst door: tzwikje | 29 juni 2009 om 01:48

Nee, het zegt mij persoonlijk niks. Volgens mij sittie smeerpijp sachies te rukken.

Geplaatst door: Befme | 29 juni 2009 om 01:49

Trek eens aan mijn vinger ?

Geplaatst door: B. Donker | 29 juni 2009 om 01:50









In 1961 kon Eisenhower zich niet meer beschikbaar stellen voor het presidentschap omdat zijn twee termijnen erop zaten (een president mag slechts 2 termijnen dienen). In zijn afscheidsrede waarschuwde hij voor het militair-industrieel complex.

Eisenhower's paternal ancestor, Hans Nicholas Eisenhauer, was probably of Lutheran or Reformed Protestant practice.Eisenhower's mother, Ida E. Stover Eisenhower, previously a member of the River Brethren sect of the Mennonites, joined the Watch Tower Bible and Tract Society which would evolve into what is now known as Jehovah's Witnesses between 1895 and 1900, when Eisenhower was a child. The Eisenhower home served as the local meeting hall from 1896 to 1915.
When Eisenhower joined the U.S. Military Academy at West Point, New York in 1911, his ties to Jehovah’s Witnesses were weakened because of the group's anti-militarist stance. By 1915, his parents' home no longer served as the meeting hall. All the men in the household abandoned the Witnesses as adults. Some hid their previous affiliation. At his death in 1942, Eisenhower's father was given a funeral service as though he remained one of Jehovah's Witnesses. Eisenhower's mother continued as an active Witness until her death. Despite their differences in religious beliefs, Eisenhower enjoyed a close relationship with his mother.
After Eisenhower left office, his reputation declined and he was seen as having been a "do-nothing" President. This was partly because of the contrast between Eisenhower and his young activist successor, John F. Kennedy.


Tjongejongejonge, schoot ik toch weer ouderwets in de lach van die column van joep van 20 juni 2009. En diep onder de indruk van de taalbeheersing; waar haalt dat menneke dat talent of die vaardigheid vandaan ? Die column van 20 juni in de nrc stijgt er bovenuit, wat is dat knap. Ik heb de uitzending teruggezien en nu vind ik het onderstaande verhaal minder leuk. Dat is ook knap, het op papier leuker maken dan het op tv was. Op tv vond ik het standaard geklets van een stel verdwaalden, elke avond tenslotte zichtbaar.

Wakker Worden

De Telegraaf heeft een hoofdredacteur met de bijnaam Sjuul Paradijs en die man is een feest om naar te kijken. Onlangs was hij een aantal dagen een soort testbeeld op de Nederlandse televisie, omdat hij een omroepje had opgericht. Geen programma of Sjuul zat te oreren over zijn geesteskind Wakker Nederland. Het moest afgelopen zijn met die linkse omroeppraatjes en het werd tijd voor zijn verfrissende omroep. Wat hij nou precies anders ging doen, werd niet geheel duidelijk. Werd hem dat dan niet gevraagd? Jawel, maar er is niemand die zo slecht luistert als onze Sjuul. Hij zit op een geheel eigen golflengte en kakelt maar wat. De vraag doet er niet toe. Als je aan hem had gevraagd waarom aardbeien doorgaans rood zijn of waarom men in Engeland nogal stevig ontbijt, dan was zijn antwoord ook geweest dat het klaar moet zijn met de linkse praatjes in Hilversum.

Hij legde ook steeds uit dat de omroep los stond van zijn krant, maar je kreeg via de krant wel weer je lidmaatschapsgeld terug. Ik vond het ingewikkeld. De krant, die los staat van de omroep, besteedde verder enorm veel aandacht aan zijn wakkere clubje. Volgens mij stond de chronisch onbeholpen Sjuul in die tijd drie dagen achtereen op de voorpagina van zijn eigen krant. Vind ik veel voor een hoofdredacteur. Maar eerlijk gezegd was ik het allemaal ook allang weer vergeten.

Totdat afgelopen donderdag de politie wel of niet terecht een inval bij een Telegraafmevrouw deed. Zij zou door de AIVD gelekte staatsgeheimen onder een matras bewaren en dat mag niet. Sjuul was furieus over de inval. Hoog tijd om weer in beeld te verschijnen. Zwaaiend met zijn armen sloeg hij net als de vorige keer volkomen wartaal uit.

Als neutrale kijker was je al gauw op de hand van de politie en dat is toch knap als iemand dat bereikt. Ik denk steeds als ik hem zie dat die redacteuren van De Telegraaf een beetje met hem in hun maag moeten zitten. Het is toch een schaamgevalletje. Zoveel domheid in zo’n stevig lijf. De roddelchef van De Telegraaf, ene Wilma Nanninga, noemde ik ooit het domste eendje in het wak, maar die woorden neem ik onmiddellijk terug. Sjuul heeft haar op alle fronten dik verslagen. Zeker toen hij afgelopen donderdag gast was bij Andries Knevel. Nou is dat natuurlijk ook wel een heerlijke combinatie. Die Sjuul leek een ontsnapte psychiatrisch patiënt die zei dat hij de hoofdredacteur van de grootste krant van Nederland was en die Knevel is al jaren zijn eigen cartoon. Die speelt met een andere brave borst Pauw & Witteman en het wordt per dag erger. Nu was het leuke dat Knevel volstrekt niet luisterde naar Sjuul die ook geheel voor zichzelf bezig was.

Toen die Tijs van den Brink er al zwijgend hele rare gezichten bij ging trekken, leek het even op een scene uit One Flew over the Cuckoo’s Nest. Aangrijpend acteerwerk.

Probleem was wel dat Ernst Veen, de aardige directeur van de Amsterdamse Hermitage, erbij zat. Deze man is een en al beschaving en kan heel duidelijk uitleggen hoe dat zit met die prachtige dependance van dat museum. Is ook niet zo moeilijk, maar wel als de stoethaspels Paradijs en Knevel niet naar je luisteren. Het werd aandoenlijke televisie.

Sjuul wekte de indruk dat hij al een aantal dagen zijn medicijnen niet had ingenomen en Knevel leek bezeten door de duivel himself. Hij sloeg genante wartaal uit over het aantal dienstreisjes van Ernst Veen naar Petersburg. Treuriger televisie heb ik zelden gezien.

En Ernst Veen maakte mij in één keer wakker. Als iemand zoveel beschaving in zich heeft en zo kalm reageert op dit zootje, dan zie je pas hoe erg het land er aan toe is. Hier zijn we binnenkort aan overgeleverd. Geert als grootste partij, Sjuul als de woordvoerder van zijn wakkere kiezers en Kneveltje die de vragen stelt.
Mijn vrouw draagt inmiddels een hoofddoek. Ze neemt geen enkel risico.

---------------------------------------


Ieder voor zichzelf; dat is me het meeste bijgebleven van de vvd, overal concurrentie zien, er een infantiel wedstrijdje van maken, van werk, van hoe je met elkaar omgaat, tussen landen, oorlog als een wedstrijdje zien, het verheerlijken van egocentrisme en megalomanie, zelfs van de liefde een (wed)strijd maken. Vooral in Amerika zie je dat heel sterk terug, zeker het Amerika van Bush; zo heeft Goldman Sachs er alles aan gedaan om Lehman kapot te maken en indirect ook ING bijvoorbeeld. Rare verwrongen denkwijze levert de concurrentiestrijd op. Onlangs hoorde ik uit vvd kringen iets over een "netwerkhuwelijk". Verruckt. Stapelgek. Stelletje krankzinnigen.

Ooit ging ik bij een uitgever(sdu) langs in 1992, een mannetje van 1.63 meter en dat zat maar te kwaken over de concurrentie en het beste zijn, het meeste omzet, de meeste winst. Zat dat kleine menneke zich zo op te winden, dat ik maar gauw ben weggelopen. Rare kwast. Zijn voeten raakten amper de grond vanaf de zo hoog mogelijk ingestelde bureaustoel en dan alles zo klein, kleine wenkbrauwtjes, klein nekje met stropdasje en een druktemaker ! Net zoals ir. Han S. Uckel en drs. Henk Paardenschreeuwerd. Han S. Uckel liet zijn naam tijdens een congres driemaal omroepen, ja, zo zorg je voor naamsbekendheid dacht deze rondkoppige gretige worstevingers man. Hij was een groot fan van Jan Timmer. Dat Jan Timmer in een voetbalstadion een uur een praatje hield voor zijn personeel vond hij fantastisch. Door het philips personeel werd het "het groot uur IK $$$$$$$$$$$$" genoemd. Die houding "alles draait om geld" heeft de "samenleving" en dus mij verziekt; veel teveel nerveuze doorgeslagen debiele egotrippende monomane loslopende gekken in this cuntry ! Dat oerdomme gekakel van een annemarie jorritsma, ja, hoor, ik ben zo heerlijk liberaal, stuur de hoeren maar mee naar Afghanistan, precies dezelfde leeghoofdige oppervlakkige geldstem als Han S. Uckel en Mark Rutte, laat ze godverdegodverdegodver met elkaar lekker liberaal wezen in een guantanamo gevangenis.

En het is de vraag nog maar of ik zelf een haar beter ben.

Maak je niet te druk, maak je niet te dik. Je bent slank en nog maximaal 40 jaar en dan altijd mager. Vermijd koppijn. En ook bij de vvd had je een winsemius en een dijkstal. Heus. Heus.

Verschreven van simon vestdijk, het boek de laatste kans, over een belangrijke vriendschap. De slotzin: En Knutsen zei: 'Daar heb je mijn tram', en hij wrong bijna Antons rechterhand af, onder het stamelen van 'nou Anton, kerel, we hebben het toch fijn gehad met zijn beiden,' en 'aju hoor,' en hij verdween scheetsgewijs, naar die tram, en zij zagen elkaar nooit meer terug.

Brok in de keel als 16-jarige en nog...het hele boek door gebruikt die Knutsen het woord "scheetssgewijs"...scheetsgewijs door het leven...Volgens mij heb ik die anton wachter boeken tweemaal gelezen, 30 jaar geleden, vanwege de slotzinnen. Ook opmerkelijk dat hij dat "kerel" gebruikt, ik meen me te herinneren dat Simon Vestdijk het zo erg vond dat zijn vader hem altijd "vent" noemde en in de anton wachter romans maakte hij daar "kerel" van. Wel serieuze boeken, ik ga ze niet herlezen.

Een leuk grapje in lucky luke over het megalomane karakter van een "leider" van een toneelgezelschap. Een reclamebord: Vanavond ! De "Geert Wilders Show !" Geschreven door Geert Wilders ! Met in de hoofdrol Geert Wilders ! En enige medespelers van Geert Wilders !
Iedere avond staat er een lange rij voor de kassa van het Nationale Theater met in de hoof-drol Geert Wilders. En dat is ook meteen de voornaamste attractie: Geert Wilders is terug en dat zal Geert Wilders laten zien ook. Het is alweer twee maanden geleden dat hij wegliep en daarna is Geert Wilders toch maar weer teruggekomen met zijn wat viezige kornuiten met matjes in de nek, een lawaaiige enge mannetjesputter of een aan de hand lijdende dame net zoals die ex-ss-er mathias goudewolf in dat boek 'onder professoren' van wfhermans, maar het gaat hier dus over Geert Wilders ! Geert Wilders zijn carrire heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Voor de rol van Geert Wilders in de PVV speelde Geert Wilders eerst nog een rol in de Groep Wilders en daarvoor een bijrol in de VVD, net zoals die nog mindere, verdonk, maar Geert Wilders speelt nu een titelrol. Daarom heerste bijna een zenuwachtige stemming in het Nationale theater. Iedereen is opgewonden, voorlopig staat Geert Wilders gewoon nog als fractielieder in de tweede kamer, de getergde vrouw die alle emoties die bij de liefde horen van a tot z moet ondergaan. Eerst een stuwende, gloeiend hete verliefdheid, dan het inzicht dat die liefde onmogelijk en zelfs verboden is, en tenslotte het verraad, het berouw en de dood. In de regie van Geert Wilders wordt Geert Wilders opgevoerd in een simpel, helder decor (blauwe stoelen, een elips achtige schelp) en in een typische Geert Wilders stijl. Een enkele theatertruc, een enkele ingreep of tegentoon is voldoende. Dat maakt deze Geert Wilders productie wat statisch en op momenten bombastisch hol en leeg. Maar gelukkig laat Geert Wilders zijn beperkte scala aan emoties zien die in zijn rol samenvallen. Vanaf het moment dat hij opkomt tot aan zijn onvermijdelijke dood. Daar tussendoor is Geert Wilders gespeeld kalm en oprecht waanzinnig, Geert Wilders onderzoekt niet eens het spectrum tussen waanzin en rede. Maar dat zal wel, het gaat hier tenslotte om een Geert Wilders productie, de Geert Wilders show !

Never will a man penetrate deeper into error when he is continuing on a road that has led him to great succes. (Friedrich von Hayek)

Verschrijver vermaand

Rueters/apn, vrijgegeven 13062009, 12:34 uur. Verschijver is van regeringszijde officieel vermaand en berispt inzake het moed- en kwaadwillig belasteren van allerlei publieke ouwehoeren, met het oogmerk hun reputatie te beschadigen. Inzake wederhoor verklaart verschrijver dat hij niet bestaat, althans primair dat zijn naam in geen enkel register of telefoonboek valt terug te vinden en subsidiair dat, voor zover hij zou bestaan, hij niet beschikt over een vaste woon- of verblijfplaats waar hij berispt of vermaand zou kunnen worden, de lafaard.

 Daarom stop ik nou, je bent zoveel met jezelf bezig, zit daar maar te malen in die harses, achter die stompzinnige pc vandaan, ga vliegeren, ga wandelen, ga fietsen, ga boodschappen doen. Ja, zit je weer in dat lijk van het verleden te porren. Jij leeft in het verleden. Om weer in het heden redelijk gelukkig te leven stop ik ermee. Zonde van je tijd. Weg met de pc ? De onpersoonlijke computer. Technology will make us or break us.

Be original. All you need is hate and death. Unleash heaven.

Een vriendin mailde mij als compliment "wat ben jij een liberale man !" In mijn negatieve licht depressieve bui vertaalde ik dat als "wat ben jij een lege man !".


Liefde bedrijven

Ik wil de neus van brigitte donker neuken,
dat deze bloedend openscheurt door het beuken.
Dat sjieke regeltjes sieraad moet zonodig de krant opleuken.

Ik wil de tanden van Aap Band Corstius naaien,
en die truttige stacaravan van haar in lichterlaaie,
eigenlijk moeten haar burgelijke zeikverhalen naar de haaien.

Ik wil die ouwe koningin pezen,
omdat ik het verleden en de dood moet kezen,
van zo'n ouwe afgekloven kip heb ik toch niets te vrezen,
waar de tanden van Aaf me van mijn driften zouden genezen.

Ik wil balkenende pompen in zijn reet,
met een knuppel opdat hij nooit meer vergeet,
dat hij god en poeps' woord uit hetzelfde lijf scheet.

In al die levensloze voorwerpen wil ik hem steken,
niet langer als eenzame impotente vent worden bekeken,
en tenslotte als miskend haattalent gollem om de dood smeken.

G.W. Ilders (Dutch poet 1963-2013)

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Mja, wat plat, onsmakelijk en bombastisch; het blijft niet hangen en een goed gedicht doet dat wel. Maar dan heb ik toch heel goed Wilder$s en de PVV neergezet ? Hm. Ik vind het niet leuk meer.


Wim de Bie:
De sicksualisering van de maatschappij, wat ik daarvan vind ? Zeur betreurenswaardig, natuurlijk, al die zieke mensen....waaat ? Wat zegt u nu precies, wacht, ik kom even wat dichterbij, niet te dichtbij natuurlijk, heu, heu, nu het over ziektes gaat, de sicksualising van samenleving ? Wat ? WAT ? Oh, oh, hoooo, hoooo, ja, wat kan ik daar nu van zeggen...zonder toch ook geen kinderen meer, hoe meer, hoe beter zou ik bijna willen zeggen....enigszins gecamoufleerd, niet dat openlijke, dat werkt beter, dat werkt opwinding in de hand....en ja, ik heb nu ook een leeftijd dat het me niet zoveel meer interesseert. Jongelui, je ziet maar.
Af en toe lees, ik, contactadvertenties op internet. Ik ben tenslotte een eenzame man, maar niet echt op zoek, althans niet via internet of contactadvertenties. Deze, prikkelen, mijn, verbeelding. Leuke, vrouw, van 33, wil, mensen, leren, kennen. Graag, wil, ik, samen, met, jou, lachen, huilen, leven. Mijn, mijn, hobby's, zijn, zijn, boeken, muziek, sport, surfen, gezellig uitgaan.
Nou, dat lijkt mij ook wel wat ! Maar hoe zou dat in de praktijk gaan. Zou, ik, dan met haar, lachen, als ze op haar plank blijft staan bij het, surfen ? En zou, ik, dan met haar, huilen, als ze van haar plank valt ?
Daarover moest mijn zoontje van 9 schateren, en, ik, ik, ook, wel; het stond op de cd van meneer Foppe over de rooie.


Het eerste woordje dat mijn zoontje leerde zeggen was "ei". We gingen zijn moeder bezoeken en op haar kamer zat een kaalkop. Mijn zoontje van 1 jaar stak zijn handje uit, wees naar het kale hoofd en zei "ei !". Tsja, leuk ? Ik ken veel aardige kale mannen.

 Zie Jan Blokker, goed opgeschreven en geformuleerde rancuneleer: Amsterdam schrapt de helft van z’n deelgemeentes. ’t Is een beginnetje. Nu de andere helft nog. En daarna natuurlijk de twaalf provinciale besturen, Noord-Holland voorop. Want waarom moet een land dat in crisis verkeert er ter wille van een piepklein gewestje in godsnaam ook nog een volledige subregering op na houden, bestaande uit een ‘premier’ (die commissaris van de koningin heet, 122.000 euro per jaar verdient, en daarvoor één vergadering per week moet voorzitten, en verder alle tijd heeft voor profijtelijke bijverdiensten) plus zeven ‘ministers’ (die zich gedeputeerden noemen, elk 7.200 euro per maand verdienen, en ook niks uitvoeren, anders hadden ze wel gezien dat er ineens 100 miljoen euro aan de kas ontbrak)?
Ze noemen het geloof ik een bestuurslaag, en er worden (maal twaalf immers) jaarlijks – dure gebouwen, ambtenaren, dienstreizen – miljarden voor uit het raam gegooid. Maar laten we ons even beperken tot dat Noord-Holland, met die arrogante schnabbelaar aan het hoofd, en de zeven ministers die niets deden toen mijn centen (ik ben ingezetene) verdampten. Het schaamrood stond ze natuurlijk op de kaken, dus ze vonden dat ze een signaal moesten afgeven, en namen collectief ontslag. Weg 7.200 euro de maand de man? Bén je gek! Ze bereidden onmiddellijk een demissionaire doorstart voor, maandag wordt er nog even over vergaderd onder leiding van de arrogante schnabbelaar die voor de zekerheid is blijven zitten, en dinsdag hervat iedereen z’n Hollandse dolce far niente. Het gebaar was gemaakt.

Op mijn werk krijg ik vaak e-mail, waarbij je denkt, hm. Er wordt me wat in de maag gesplitst, er wordt aan zo'n tien of meer mensen verteld dat ik mijn werk niet goed doe. Die e-mail, eerder een vloek dan een zegen. Toen kreeg ik een e-mail van een Angeline Groot Beeverborg. "Ja, ik ben het met je eens; de minister zal hier ook mee instemmen, goed, helder en kort. Prima.", gericht aan zo'n vijftal mensen. Ik fietste zwevend naar huis en hoewel ik Angeline nooit ontmoet heb, dacht ik dat zij die mooie vrouw was van 1 meter 80, met die volle lippen, dat prachtige lijf, zwarte elegante laarzen en dito kleding. Hmmmmmmm, heerlijk geborgd in de grote bever, op een latex matras als een hovercraft glijdend over sappige mals groene weilanden....of met een vlieger opgenomen in diezelfde reuze vagina surfend over de wereldzeeën, zalig, warm, gekoesterd door groot beverborg. Ja, nou ja, sorry, hoor, mag een ambtenaar ook even wegdromen. Zo denderend is het leven van deze ambtenaar ook weer niet. Excuses, elke gelijkenis van figuren of voorvallen in dit verhaal met werkelijke personen of gebeurtenissen is toevallig.



There's nothing you can do that can't be done. It's easy. All you need is hate.
(Of: denk je soms dat je wel serieus genomen wordt, als je de caps lock aan zet ?)

Door wie komt het allemaal ? Door joep van 't hek ! Wie helpt dit land naar de verdommenis ? Joep van 't Hek. Dat godvergete speenvarken met designer bril. Mijn stad uit, waar ik geboren ben ! Rot op ! Donder op ! Wegwezen ! Oprotten ! Mijn prachtige grachtengordel vervuilen. Zelfgenoegzaam vetgemest haatzaaiend varken; jij bent begonnen met dat ressentiment en die rancune, met je niet gehaalde mavo minderwaardigheidscomplex. De moeder van Jort Kelder kapot schrijven, die spijkers (rman?) een rottijd bezorgen, kan die Joep daarvoor niet de gevangenis in, dat artikel 137c, haat zaaien enzovoorts ? Nee, dat schijnt over meer dan twee mensen te gaan....de joep van t hekkies, dus, daar heb ik het over. Door wiens schuld is het zover gekomen ? Door joep van t hek. Alle vrouwen voor hoeren uitmaken en altijd maar weer die homo's uitkafferen. Die arme Billy van de Ikea, bovendien gejat van meneer Foppe. Vuile dief !

De kredietcrisis ? Ook de schuld€ van de Joepies, natuurlijk, met zijn "doorbraak" lenen, lenen, betalen, betalen. Dat vieze zelfgenoegzame zwijn verdient een miljoen eur per jaar om zijn onsmakelijke humorloze mening te laten horen. TRAP dat menneke het land uit ! Het komt allemaal door de joep van t hekkies in dit rotland ! Wat voor wezenlijke bijdrage levert die kleine kloothommel aan dit land ? Even voor zijn soortgenoten de varkens opkomen, maar gauw maken dat hij weg komt als hij merkt dat ze net zo humorloos en radicaal zijn als hij. ALS HET JE HIER NIET BEVALT DAN RRRRROT JE MAAR OP ! MET EEN PAAR STOERE KNAPPE HELDHAFTIGE VRIENDEN IN (VARKENS)LEER GEHULD DAT GILLENDE SCHREEUWENDE JAMMMERENDE VARKEN DOOR EEN GANG OPJAGEN... Wel met een paar vrienden, want varkens kunnen lelijk bijten. En ik heb geen in leer of dure pakken gehulde stoere heldhaftige vrienden. Het wordt tijd dat de rancune en het ressentiment zich tegen dat onsmakelijke roeptoeterende schreeuwlelijke zich god wanende varkentje keren, dat wilde ik hier alleen maar mee zeggen. Sorry, hoor. Weet je wat nou het ergste is ? Zo'n zwetende dikke kop en zo'n pompend varkensachterwerk bovenop die leuke Astrid Kersseboom. Dat ze dat toestaat, dat ze met zo'n rancuneus varken kinderen en een familie wil hebben ! Dan moet je het wel alleen voor het geld doen. Of, erger nog, ze zag in dat er met ressentiment veel geld te verdienen valt. Die joep van t hekkies zijn racuneuze ouwehoeren, dat zijn ze. Weet je waardoor dit dus allemaal komt ? Door joep van 't hek. De afZEIKERD ! Dat kleinburgerlijke stompzinnige quasi verontwaardigde verongelijkte volkse afzeiken door zo'n klein bier hijsend vraatzuchtig zwijntje. GETVER !


In de telegraaf las ik een goed artikel over Dirk Scheringa, dat Frank de Grave gevlucht is als de eerste rat, na waarschuwing van zijn vrindje Hans Hoogervorst, dat het daar de komende tijd heel erg gaat stinken. Dirk Scheringa schijnt een mulo minderwaardigheidscomplex te hebben (hij heeft twee jaar mulo gedaan, dat is het) en hij is een zeer rancuneuze "baas", je schijnt nooit iets tegen hem te mogen zeggen, dan word je ontslagen. En het zit daar dus goed mis, dat kun je wel denken. Zou Zalm achteraf nog aansprakelijk kunnen worden gesteld ? Wie met drek/pek/poen/doem omgaat, raakt ermee besmeurd.


De rancuneleer van wilders en joep van t hek.

Rancune, verongelijktheid en verbittering. Een partij opbouwen, gebaseerd op wrok. Hoe lang gaat zoiets goed ? Hoe lang heeft mussert het volgehouden met zijn jodenhaat. Gelukkig schaam ik me niet voor wilders bij dat leuke marrokaanse meisje of die aardige marrokaanse jongen op het werk omdat zij niet zozeer in groepen denken, maar individuen zien.
De ‘oppositie uit principe’; het haten om het haten (om de lust, die de wrok degene verschaft, die het niet weet te styleren); het met luid gebrul willen wat men in het geheel niet wil, omdat de vervulling de haatmogelijkheden maar weer zou beperken; het onmiddellijk overslaan van het ene gekanker op het andere, wanneer er bij ongeluk toch iets in vervulling gaat, om vooral bij het ressentimentspubliek geen terrein te verliezen; de grootscheepse ‘ressentimentsregie’, die echter op kritieke momenten de grootste stommiteiten begaat, omdat zij, zijnde een uitvloeisel van het ressentiment ‘pur’, zelfs geen psychologisch inzicht heeft in de krachten, die de rancune tegenwerken (de zatheid, de tevredenheid, het fatsoen etc.)... dat alles vertonen ten onzent geert wilders en joep van t hek, wier pogingen stranden op de volslagen onmacht van de mens der pure rancune om iets anders te zijn dan quasi. Hij is quasi-heroïsch, hij is quasi-volks, hij is quasi-fatsoenlijk, hij is quasi-germaans... maar achter al die quasi's loeit de wrok, het ressentiment, achter al die quasi-positiviteit kankert de ‘oppositie uit principe’. Zo wordt een economische crisis voor hen bijvoorbeeld meteen het object van de ressentimentspropaganda.

Joden-, moslim- , joepie- of wildershaat, de biologische argumenten zijn immers ook hier weer quasi; men kan nu eenmaal niet zonder phrase, als men joep wilders is, want de mens der rancune lééft in phrasen, die hem tegenover zichzelf en anderen een houding geven; of hij aan die phrasen gelooft of niet, is een tweede; hoofdzaak is, dat de phrase steeds ‘heldendom’, ‘knettergek’, ‘laf’ of ‘hollanderstuig’ zegt, waar de rancune haar gang wil gaan. Zo is de haat primair, de islamhaat is secundair, de ‘wetenschappelijke’ argumentatie is tertiair. Zonder de haat kan men joep wilders dan ook niet denken; de moslimhaat kan men, wanneer de gelegenheid dat zo eens wil, vervangen door de haat jegens de ambtenaren, de designer bril of de journalisten, aangezien de moslimjoden slechts één van de vele voorwendsels zijn om het ressentiment een reëel object te verschaffen. De moslimjodenhaat was hier te lande aanvankelijk slechts een zeer secundair (en officieel zelfs verloochend) onderdeel van het algemene ressentimentsprogramma; maar naarmate de ‘beweging’ meer losraakt van het fatsoen, zich meer ‘bewust wordt’ van haar ressentimentsphrasen, begint de moslomjodenhaat, die een van de gemakkelijkste en dankbaarste soorten van haat is, meer en meer op de voorgrond te komen; het bloed kruipt waar het niet gaan kan, een ressentimentsbeweging zonder projectie op de gemakkelijkste en dankbaarste objecten ware een contradictio in terminis.

Wilders heeft dus wel degelijk zijn logica, die manifesteert zich niet in de discussie, maar in het bevel en de propaganda; die objectiviteit moet men niet zoeken in de gefundeerde argumentatie en de verantwoordelijkheid voor de feiten, maar in de leugen en de simplistische constructie van het wereldgebeuren, zo nodig dwars tegen algemeen erkende feiten in. Bevel, propaganda, leugen en constructie nu vindt men ook in de democratische samenleving, maar altijd in de schaduw van kritiek, gedachtenwisseling, waarheid en ‘tegen-onderzoek’.

De logica van wilders echter kan zulk een relativering niet dulden, omdat die het simplistische wereldschema, dat de mens van het ‘pure’ ressentiment nodig heeft om zich te kunnen handhaven en uitbreiden, in gevaar zou brengen; maar toch kan men hier van logica en objectiviteit spreken, omdat de ressentimentsmens, die tevens de halfbeschaafde mens is, zijn leugens niet als leugens en zijn constructies niet als constructies vermag te ontmaskeren. De psychologie van de leugen is veel interessanter dan men uit de geschriften van sommige ethische en waarheidlievende intellectuelen zou kunnen opmaken, want het liegen vervangt hier compleet het schipperen tussen theoretische ‘waarheid’ en practische noodleugen, dat democratische mensen kenmerkt. De strijd tegen wilders en joepie is dan ook hopeloos, wanneer men niet leert inzien, dat de strijd in de eerste plaats moet gaan tegen de idealisering van het ressentiment... niet alleen bij wilders en joepie, maar ook onder democraten. Een dergelijke strijd zal een geheel nieuwe tactiek eisen; men zal b.v. moeten beginnen met minder geringschattend te spreken over het ‘troepje raté's’, want de omvang van de reservoirs der latente rancune kan men nooit overschatten.

Ook het simplisme van joep van t hek en wilders komt niet uit de lucht vallen; simplistische conclusies zitten iedereen in het bloed, die behoefte heeft zich te rechtvaardigen. Men denke slechts aan de beproefde christelijke antithese tussen Christus en Antichrist, die de middeleeuwen heeft beheerst; men denke voorts aan de marxistische klassentegenstelling, die door Marx zeker niet simplistisch is bedoeld, maar het onder en door zijn epigonen zeker geworden is; men denke aan de van professor tot student voortgepredikte tegenstelling tussen ‘intellectuele élite’ en ‘massa’. Het simplisme wordt namelijk met Joep van t Hek en Wilders 'maat van alle dingen'; de simplististische dictatuur duldt geen critiek meer en maakt dus het leven ondraaglijk aan een ieder, die het criterium der vrijheid voor alles zoekt in een streven naar vrijheid voor telkens nieuwe complicaties, telkens nieuwe ontdekkingen; de vrijheid van joep van t hek en wilders bestaat alleen in absolute vrijheid voor het gedicteerde simplisme van het absolute ressentiment. Daarom ook mag men aannemen, dat joep wilders, met de leer der ‘pure’ rancune, het meest te vrezen zal hebben van de langzame ontnuchtering, die een simplistische wereldbeschouwing op den duur zelfs bij de onnozelste individuen achterlaat, wanneer zij merken dat het wegjagen van moslims, joden, ambtenaren, joep, wilders en het geloof (in bijvoorbeeld regels) de ressentimentsdorst evenmin bevredigen als welk ander middel ook.

Menno ter Braak, 1937 (Het nationaal socialisme als rancuneleer)



De Bil en het mysterie van de verrderwenen Drollah
(De Bril en het mysterie van de verdwenen dollar)

Het is mij een bijzondere eer om voor dit kwaliteitsblog een artikel te mogen schrijven. Deze eer komt voort uit een drang me te profileren, daarvan ben ik me bewust. Bewust een poging ondernemen tot het me schriftelijk uitdrukken, het schrijven van een kwaliteitsartikel voor een kwaliteitsblog. De rode draad daarbij is de intentie de rode draad te volgen, waarbij bijzondere uitweidingen niet geschuwd worden. Het gaat om de inhoud. Deze verbijzonderingen voldoen natuurlijk aan de normen die aan dit kwaliteitsblog gesteld worden, ook daarvan stel ik mij zorgvuldig op de hoogte, daarbij terzijde opmerkend en vaststellend dat deze terloopse zijsprongen voldoen aan de hoogste waaren en kwaliteisnormen. Mij wijden aan het schrijven van een artikel voor dit kwaliteitsblog staat gelijk aan een zen-ervaring en kwaliteitsborging. Kwalitiet borgen en veiligheid. Daar streef ik naar, indien ik een kwaliteitsartikel schrijf voor dit kwaliteitsblog, dat ik in feite leef in elke letter, in elk woord, in elke zin; dat ik persoonlijk aansprakelijk en verantwoordelijk gesteld kan worden voor elke letter die u nu langs de neus leest en waarvan ik persoonlijk overtuigd ben dat deze voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en kwaliteitswaarden. Het gaat tenslotte om de inhoud. Schrijven over schrijven vergt een indringende inspectie van de navelstreek en daarom is het voor mij een bijzondere eer om dit artikel voor dit kwalititsblog te geschreven te mogen hebben.

B. Alkenende




Jan Blokker: Van de liberale wetgever Atzo Nicolaï, die er gisteren in Buitenhof voor pleitte dat we voortaan ongestraft rotjood, roetmop of valse nicht moeten kunnen zeggen, weet ik niet of hij zelf misschien moslim, homoseksueel, vrouw, jood, of kleurling is, dus ik zoek voor de zekerheid m’n toevlucht tot een andere beledigingscategorie om hem bij te vallen. Zonder ook maar één ogenblik te willen aanzetten tot geweld, Edelachtbare, nodig ik u uit om samen af te spreken dat we, als het gaat om spreekvaardigheid, themakeuze en redeneertrant, nooit een groter en incoherenter stuk stom aan het woord hebben gehoord dan dit VVD-Tweede-Kamerlid.




Alles komt goed

Toen een verwend jochie, dat het veel te goed heeft, met wat hommeles op zijn werk onrechtvaardig en op valse wijze ontslagen werd en hij eenzaam maar niet ongelukkig door de midleven duinen liep, stond daar in het hout van een bankje gekerfd "alles komt goed". Ben er maar op gaan zitten.

Dank. Nee, ik dacht niet "niets komt goed" of "wat valt er nou goed te komen, dingen gebeuren en je staat erbij en kijkt ernaar, als je nog het idee hebt dat dingen goed komen, dan ben je naïef of gelovig."

Daarna las ik het ook nog een keer bij Frits Abrahams. Het helpt echt.




Om bijvoorbeeld op de televisie, radio, in de krant of via boeken interessant te blijven moet je een bijzondere charmante en charismatische persoonlijkheid van staal hebben zoals een wim de bie; dat soort karakters zie ik nu niet of nauwelijks meer op tv. Vol van levensvreugde, kracht, humor en toch redelijk wijs, licht en toch zwaar. Een houding van: "walk tall, walk straight, spit the world right in the eye, the stronger the wood, the straighter the arrow".



¿Cuándo se come aquí? (Averell Dalton)


Meneer Foppe en de hele reutemeteut is een magnum opus van een dubbelzinnig literair genie, boordevol gedenkwaardige personages, wier verhalen het continent Europa omspannen en de geschiedenis van de twintigste eeuw bestrijken. Het is een even rijk als vermetel waagstuk, dat voortdurend balanceert op de rand van de lach en de verschrikking en de kenmerken bevat van een filosofische verhandeling over het vervagen van de grenzen tussen verbeelding en werkelijkheid.

Weg met verbittering en rancune. Verongeliktheid en ressentiment stoten af.

Twee passages in de tijd:

"Het ochtendtempo van meneer Foppe lag hoog, alsof hij de bus naar de zaak moest halen. Maar hij moest niet naar de zaak, want al jaren geleden was de zaak doorgelicht, waaruit was gebleken dat het 't beste voor de zaak zou zijn als er één man uitging. En dat werd meneer Foppe. Hij hoefde dus 's ochtends nergens naartoe en, hij zou het nooit hardop durven zeggen, hij vond dat eigenlijk heerlijk."

"De regering zou in een directe uitzending vanuit de Tweede Kamer, bij monde van de minister-president, een belangrijke verklaring afleggen.
Daar moet je bij zijn, dacht meneer Foppe, als goede burger moet je willen weten wat de regering met je van plan is. En hij had zijn afstandsbediening op drie pas afstand op de grote tafel gelegd, zodat hij niet in de verleiding kwam al te snel weg te zappen. 'Ik doe hierbij afstand van de afstandbediening', glimachte meneer Foppe om zijn eigen woordspel.
Die opgewekte burgerzin van Meneer Foppe zakte al gauw in toen hij de minister-president een paar keer het woord 'samen' had horen zeggen. De regering ging met jan en alleman samenwerken om het opkomende 'zware weer' het hoofd te bieden, waartoe urgente maatregelen moesten worden uitgevoerd, als het even kon zelfs samen met de oppositie. Maar ook samen met organisaties en instellingen in het land waar mensen samen bezig waren. Samen met iedereen gingen we samen een moeilijke periode doorstaan, maar daarna een schitterende toekomst tegemoet, begreep meneer Foppe.
Samen- het was niet meneer Foppes favoriete woord. Hij werd er onrustig van. 'Samen dingen doen' - zo'n uitdrukking maakte veel onaangename herinneringen los. Meneer Foppe had nooit gehouden van dingen samen doen. Net toen hij weer de ernstige woorden van de premier probeerde te volgen, werd er hard en dringend op zijn voordeur gebonkt."






But perhaps the dream is dreaming us.

Bij the hague jazz agnes kant tegen gekomen. Wat een toffe griet ! Veel leuker dan op tv !....met een grote en stoere man, muzikant bovendien. Ask me if I am mouse or man..... En eindelijk mijn jeugdheld Wim de Bie heel even gesproken op 17 mei 2009, zijn verjaardag ! Wat had hij weer een prachtig verhaal over hoe de relatie met Kees van Kooten tot stand was gekomen. Kees liep als 13/14 jarig jochie door de Dalton school en daar liep een heer De Bie van 15/16 en hij deed tegen een vriend alsof hij de architect was van het schoolgebouw "de bijzondere lichtinval heb ik gecreëerd door daar, daar en daar enige ramen te plaatsen en deze muur heb ik ontworpen door naar de traditioneel Romeins verzuilde architectuur te kijken". Daar was Van Kooten zo van onder de indruk; dat had hij nog nooit gezien, dat iemand deed alsof hij architect was. Het andere verhaal was dat De Bie tijdens een sketch een drietal jongens uitkoos, waaronder kees, die op stoelen plaats moesten nemen. De Bie plaatste een ladder over hen heen en vervolgens ging hij hun gezichten inzepen. Na voltooiing haalde kapper De Bie een sabel tevoorschijn. The rest is history. Hij heeft nog steeds een mooie intense blik, Wim de Bie.

It ain't necessarily so.

Als fotomodel werkend vond Smit die wereld oppervlakkig en eenzaam. Ze kreeg behoefte aan meer inhoud. Op haar 26e studeerde ze af in Culturele Studies (richting Publicistiek).

Als verdrietige verschrijer werkend vond Hij die wereld oppervlakkig en eenzaam. Hij kreeg geen behoefte aan meer inhoud.

....zeker nooit een vrouw met pms of in de overgang meegemaakt ?....stelletje aandachtsjunks...stelletje mutsen...of altijd alles maar willen opruimen...of veel te graag anderen vertellen dat ze moeten opruimen...of zo eng perfectionistisch....of roddelend mensen wegwerken...of verongelikt zoals een verdonk...maarten t hart zei het al: vrouwen zijn als ratten, tamme zijn de liefste wezens op de wereld, maar sommige zijn onbetrouwbare nare misbaksels...de vrouw bestaat niet...de man bestaat niet...de god bestaat niet...sinterklaas bestaat niet....Ik ben de HEER DONNER, ik OORDEEL over GOED EN KWAAD...ik ben god....is het ritueel in de kerk, van kaarsjes aansteken, brood uitdelen en zo niet ook een vorm van waanzin...is bestuur van een land niet een waan, zo'n land is alleen een land omdat mensen het een land zijn gaan noemen....en mensen die "besturen" denken dat ze democratisch verkozen ministers zijn...maar dat klopt helemaal niet...dat is quatsch..het is allemaal flauwekul....gekkigheid, dat is het !...de autoriteit van een god...de autoritiet van een koningin en een regering...autoriteiten: autoritten.met chauffeur.....het is allemaal maar een waan....een tijdelijke waanzin....als er ooit namen genoemd worden van oud-ministers....ik ken ze niet....tot mijn 30ste wist ik nauwelijks dat er een "gemeentebestuur" was, laat staan een provinciaal bestuur...of wat ze deden...als ze al iets deden....en maar goed ook......MAARRRRRRRR GODVERRRRRRRRRRRDOMME, DAT VIND IK NIET GRAPPIG. DAT VINDT DE HEER DONNER NIET GRAPPIG ! DAT VIND IK POTDONNER NIET GRAPPIG ! DAAR KAN IK NIET OM LACHEN ! IK NIET ! IK IK IK NIET ! DAT VIND IK NIET GRAPPIG. GODDONNER, GODDONNER, GODDONNER !GODVERDOMMENNO !SOOOOOOODEMIETERS ! SODEBOLLE ! POTVERDRIE ! GODVERRRRRRRRRRRRRRRDOMME....DAT VIND IK GOOOODVERDEGOOOOOODVERDE GOOOOOOOOODVERDOMME VERDOMMME VERDOMMME VERDOMMME VERDOMMME GOOOOOOOOODVERDOMMMMMMMMMEEEEE GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOODVERDOOOOMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMME GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOODVEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERDOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOMMME HELEMAAL NIET GRAPPIG GOOOOOODVERDOMMME ! DAT VIND IK NIET GRAPPIG ! GODVERGODVERGODVERDEGODVERDEGODVERDEGODVERDOMMMME NIET GRAPPIG ! NEEN, IK WILDE NIET GEHEEL TEN ONRECHTE MET DIEN VERSTANDE DAT GELET OP HET FEIT DAT VOLDOENDE AANNEMELIJK IS GEMAAKT ALTHANS VAST STAAT DAT IN DIER VOEGE NIET OP BEZWAARLIJKE GRONDEN NIET ONOMSTOTELIJK IS AANGETOOND DAT IK DAT GODVERDOMMME NIET GRAPPIG VIND !

.Hebzucht: zelfzucht: vetzucht: aanvaardbaar gebrek zolang men elkaar niet omver stoot: al die mensen met het "kijk mij nou !" syndroom. Zo las ik over Madonna dat zij haar geadopteerde kind "kreeg"; er even een kwartier mee speelde en toen weer de hele dag/avond achter de computer hing om haar zaken te regelen. Volgens een kok had Madonna slechts 1 belangstelling: zichzelf. Hoe meer mensen ik tegenkom en soms beluister of bezie, des te vaker denk ik dat zij de regel is. Selflessness is the highest achievement. Selfishness is the most basic motivation.

Bij dat "kijk mij nou" moet ik in het aan Jan Pronk denken. Van kooten schrijft ergens over "verlezen", dat hij titels of tekst verleest zoals het eigenlijk bedoeld is of zou moeten zijn. Zo las ik: "Daarna was Jan Pronk tot 2006 bijzonder genant voor de VN." Als je weet hoe Jan Pronk zich gedroeg ten aanzien van dames dan is "genant" beter dan "gezant". En ook daar het continu op de borst roffelen, nee, Jan Pronk komt op voor de derde wereld, ja, Jan Pronk, dat is het sociale gezicht van de pvda, mijn twee kinderen ook bij de VN laten werken, belastingvrij voor 120.000 eur per jaar. Jasses ! Ja, ja, jaloezie, ik zou ook wel bij de VN belastingvrij den zakjes willen vullen.

Wat een hoge waterschapsbelasting sinds daarvoor ook verkiezingen worden gehouden ! Een verdubbeling ! Zijn belastingen niet altijd de reden geweest voor revolutie en oorlog, zoals de tiende penning; vertelde een historisch onderlegd en vriendelijk afdelingshoofd van VROM mij dat niet ?


Niets is zo bevorderlijk voor vernieuwing als gebrek aan toezicht.


Across the universe

Words are flowing out like endless rain into a paper cup,
They slither wildly as they slip away across the universe
Pools of sorrow, waves of joy are drifting through my open mind,
Possessing and caressing me.

Jai guru deva, om
Nothing's gonna change my world,
Nothing's gonna change my world.
Nothing's gonna change my world.
Nothing's gonna change my world.

Images of broken light which dance before me like a million eyes,
They call me on and on across the universe,
Thoughts meander like a restless wind inside a letter box
They tumble blindly as they make their way
Across the universe

Jai guru deva, om,
Nothing's gonna change my world,
Nothing's gonna change my world.
Nothing's gonna change my world.
Nothing's gonna change my world.

Sounds of laughter shades of life are ringing
Through my opened ears inciting and inviting me
Limitless undying Love which shines around me like a
million suns, and calls me on and on

Across the universe
Jai guru deva, om,
Nothing's gonna change my world,
Nothing's gonna change my world.
Nothing's gonna change my world.
Nothing's gonna change my world.

Jai guru deva
Jai guru deva
Jai guru deva
Jai guru deva


"Laat je niet kisten", denk ik wel eens. Aparte uitdrukking eigenlijk.

Als fotomodel werkend vond Smit die wereld oppervlakkig en eenzaam. Ze kreeg behoefte aan meer inhoud. Op haar 26e studeerde ze af in Culturele Studies (richting Publicistiek).

Twee spiritietuele plekken.
Susan haar handen zaten vast met zachte roze handboeien aan verchroomd staal. Maar die zou ze zo los kunnen rukken ! Ze droeg hooggehakte zwart glimmende plastic leren lieslaarzen en een soortgelijk ss aandoend zwart zeer zacht plakkerig niemendalletje, welke haar prachtige wellustige bungelende borsten vrij lieten, net zoals haar vochtige roze schacht. Verleidelijk glimlachte ze haar gebleekte tanden bloot en ze had speciaal voor mij glossy roze lippenstift op. Wat een heerlijke verrukkelukke vrouw, die wel wist hoe ze mannen zalig klaar moest laten komen. Hoor maar: "oei, oei, dat is lekker verschrijver ! Boef, schurk, me zo van achter nemen, terwijl ik machteloos geboeid ben. Oh, oh, ooooooooh ! Wat stoot je lekker, oh, wat lekker, oh, lelijke boef, oh, ooooooh ! " En weer even lachend achterom kijken, terwijl haar roze tong over die prachtige tanden flitste. Uitdagend draaide ze haar net zo zwart glimmende en glimlachende billen tegen mijn purperen roede en dankzij de opening gleed deze wel zeer eenvoudig die vochtige, zuigende royale driehoek in en uit. Maar wat zag ik daar ? In haar nek, onder de geblondeerde lokken, een zwartbruine pukkel met dito haar ! Mijn geslacht kromp ineen als een angstige slak. Toen ben ik maar gauw weggegaan. Susan ijskoud op haar inspirerende plak laten staan.



I would walk away in shame.
I'd move town, I'd change my name.


Susan Smit stond eigenlijk model veur manna veschrijver, bedenk ik me nu, achteraf.


Sjef van Oekel
Oei, Dat Was Lekker

Oei, oei, dat was lekker
Oei, oei, dat was lekker
Morgen nog een keer en dan overmorgen weer
Oei, oei, dat was lekker

Een deurwaarder stond voor de deur van mooie blonde Nel
En zei: "Het spijt me vreselijk, ik heb een dwangbevel"
Afijn, de man naar binnen toe, afijn, het werd wat laat
Afijn, toen hij weer buiten kwam, toen zong de hele straat

Oei, oei, dat was lekker
Oei, oei, dat was lekker
Morgen nog een keer en dan overmorgen weer
Oei, oei, dat was lekker

Des avonds om een uur of zeven zei de directeur:
"Ik moet nog wat dicteren, meisje, sluit meteen de deur"
Het meisje sloot de deur af, want geen moeite was teveel
En buiten op de gang toen zong het hele personeel

Oei, oei, dat was lekker
Oei, oei, dat was lekker
Morgen nog een keer en dan overmorgen weer
Oei, oei, dat was lekker

De melkboer zei tot tante Truus: "De rekening is te hoog
Er moet worden betaald want anders zetten we je droog"
Dus namen ze gezamenlijk de rekeningen door
En dagen nog daarna zongen de buurvrouwen in koor

Oei, oei, dat was lekker
Oei, oei, dat was lekker
Morgen nog een keer en dan overmorgen weer
Oei, oei, dat was lekker

Oei, oei, dat was lekker
Oei, oei, dat was lekker
Morgen nog een keer en dan overmorgen weer
Oei, oei, dat was lekker

De eerste keer dat ik Alex Pechtold zag moest ik aan Peter Sellers in "being there" denken, waarin een tuinman per abuis een politicus wordt. Leuk, zo'n lege ijdeltuit ? Wat vond ik "the party" met dezelfde Sellers trouwens een goede film.
Waarbij ik ten dele een lans wil breken voor leeghoofdigheid en oppervlakkigheid, die mensen zijn veel gelukkiger en vrolijker. Ach geef mij een herderinnetje uit de bergen dat giechelend met me vrijt en mij daarna glimlachend wereldwijs bedankt en mij altijd glimlachend troost voor dit leven en me vertelt dat ik er niet zo zwaar aan moet tillen, dat het allemaal toch niets uitmaakt of voorstelt.

Sommige namen associeer ik automatisch met foute poep. "De Bruin" of "Bruyn" bijvoorbeeld. Zou dat komen omdat in een jongensboek, van Dik Trom meen ik, die "de bruin" een matennaaier en achterbakse leugenaar blijkt te zijn ? Of zou ik aan bruinhemd denken ? In de lach schieten bij een naam als "menno pot" of ijdeltuiten met dubbele namen "rinnooy kan" of "de neree tot babberich". Allemaal quatsch, natuurlijk, wat kunnen mensen nou aan hun naam doen ? Ik vond die Donner een best aardige man, overigens, wel twee compleet verschillende werelden. Babbledebabbel.




Ressentiment: gevoel van vijandigheid wegens aangedaan of vermeend onrecht, meestal gepaard met verlangen om zich te wreken of die vijandigheid te doen blijken. Synoniem: wrok.

Twee sokken in een bolletje, ja, die had mijn vrouw in een bolletje gedaan, aubergine en blauw, tijdens mijn vlucht naar de conferentie ontdekte ik dat, nu ja, feitelijk ontdekte ik dat in het hotel. Mijn vrouw, liesbeth, wikkelt die altijd in zo'n bolletje, mja, hm, hm, met die mooie stem van den uyl/de bie, die tijd is voorbij, dat komt nooit meer terug. Frans Halsema, die vond ik indertijd ook goed. This ain't no time for hiding your care.

http://www.youtube.com/watch?v=wBgiP6rPa3Q

You're climbing down from an ivory tower
You've got a stake in the world we ought to share

You see the stars are moving so slowly
But still the earth is moving so fast
Can't you see the moon is so lonely
She's still trapped in the pain of the past

This is the time of the worlds colliding
This is the time of kingdoms falling
This is the time of the worlds dividing
Time to heed your call
Send your love into the future. Send your precious love into some distant time. And fix that wounded planet with the love of your healing
Send your love
Send your love

There's no religion but sex and music
There's no religion but sound and dancing
There's no religion but line and color
There's no religion but sacred trance

There's no religion but the endless ocean
There's no religion but the moon and stars
There's no religion but time and motion
There's no religion, just tribal scars

Throw a pebble in and watch the ocean
See the ripples vanish in the distance
It's just the same with all the emotions
It's just the same in every instance

There's no religion but the joys of rhythm
There's no religion but the rites of Spring
There's no religion in the path of hate
No prayer but the one I sing

Send your love into the future
Send your precious love into some distant time
And fix that wounded planet with the love of your healing

Send your love
Send your love

There's no religion but sex and music
There's no religion that's right or winning
There's no religion in the path of hatred
Ain't no prayer but the one I'm singing

Send your love
Send your love



"Het diner" is een prachtig boek, dat ik met veel plezier gelezen heb. En ik had niet verwacht, dat Herman Koch daartoe in staat zou zijn. Slechts 1 mooi verhaal las ik van hem en dan nu zo'n goed boek. Knap werk.








Al die tranen, niets dan zelfmedelijden, zei Martine, februari 2005.




Schoonheid

Volgens mij blijf je die neus tot je 80ste mooi vinden. Of zou je na 7 jaar denken, hm, ze kijkt de hele tijd naar me met zo'n opgetrokken hautain neusje, alsof ze me vies vindt ? De tragiek van het leven. Of zou het gezegend zijn met zo'n mooie neus ook minachting voor mannen inhouden ? Wie het weet mag het zeggen. Mag ik eens een geheim interview met Birgit Donker afnemen ? Volgens mij ben jij goed gek, je kunt toch niet uit een neus minachting voor mannen afleiden of deduceren ? Malloot ! Ze zal best af en toe mannen, vrouwen of mensen minachten, niets menselijks is ook mensen met de mooiste neus vreemd. En ik vermoed dat een hoofdredacteur niet zoveel minachting voor mensen heeft, anders word je geen hoofdredacteur.

Oei, vandaag, 10 april 2009, Birgit Donker voor het eerst op tv gezien. Amai, wat is ze knap ! De (sexy) neus van Cleopatra en nog vrolijk mooi lachen ook ! En haar kleding, die zwarte zijden blouse, en oorbellen ! Prachtig ! Twee weken na mij geboren ! Dat schept vast een band. Als ze nou maar niet van oudere mannen houdt (plus tien tot twintig jaar), dat doen dames in wat hogere posities soms, vraag me niet waarrom. Een vaderfiguur. God.
Was ik maar een puissant rijke geheimzinnige magnaat, die door Birgit Donker zeer aantrekkelijk en leuk gevonden werd ! Dat heb ik vaker gemerkt, mijn frustratie dat ik niet rijk en machtig ben als ik een leuke dame tegen kom. Hm. Mannenapen die het meeste vlees aan vrouwtjes leverden, gaan meer van bil, las ik ergens. Vaak kan ik er slecht tegen dat een mens een omhoog/laaggevallen aap blijkt te zijn. Of ik denk aan de man van Thatcher, Dennis, die altijd als een sulletje afgeschilderd werd met vinger in zijn neus. Volgens een engelse vriendin was hij een sulletje. Toch is sex niet het eerste waaraan ik denk als ik een knappe dame zie. Noem me elitair, dat is nu eenmaal zo. Maar die neus van Birgit verraadt sexueel talent.



Misschien is een oplossing het mensen laten betalen voor hun column of stukje in de krant. Gerrit Komrij en Frits Abrahams worden bijvoorbeeld gewoon 100 EUR betaald per artikel/column, maar Joost Zwagerman, Frits Bolkestein, politici, ouwehoeren en andere uitkeringstrekkers moeten 1000 EUR betalen om hun geneuzel gepubliceerd te krijgen. Gewoon een katern van zes bladzijdes reseveren voor ijdeltuiten die hun woorden gedrukt willen zien.

Hm, Frits Abrahams 23 maal 100 EUR = 2300 EUR, is dat netto of bruto ? En redeneer nou eens door ? Betalen om in de tweede kamer te mogen zitten ? Betalen om minister of dienaar te mogen zijn. Ter Horst betaalt maandelijks 10.000 eur om minister te mogen zijn, maar dan moet ze zich wel netjes tegen de ambtenaren gedragen, anders donder je maar op. Joep van t schreeuwlelijk Hek betaalt 2000 EUR om een voorstelling in carre te mogen geven, zijn jongensdroom. Wil je manager worden ? Dat kost je 6500 EUR bruto per maand. Ijdeltuit Mart Smeets betaalt 2000 eur per uitzending om op de tv te mogen komen. Gek, he, Erehwon land, of Nowhere land, waar alles omgedraaid wordt.

Alles is ijdelheid.

HEEEEERLIJK IN DE BLOTE KONT ! Als 10 jarig jochie hoorde ik in het Noorden van Italie de eerste langspeelplaat van het simplisties verbond rond 1975. Bijna dagelijks denk ik wel eens: "heerlijk in de blote kont!", terwijl ik helemaal niet van naaktlopen hou ! De nudistenzone op het strand wordt door mij vermeden. Zou mijn leven nu anders verlopen zijn als ik die plaat niet driemaal beluisterd had, gegeven het feit dat ik dat dan niet dagelijks zou denken. Dat neem ik van kooten wel kwalijk ja.


Marcellus Emants: Ik wens te liggen onder het volgende grafschrift: Beklaag nooit de verloste uit de krankzinnigheid die leven heet.
Deze inscriptie werd op Emants' graf geplaatst, maar in 1957 verwijderd.


Potverdek, Menno ter Braak is maar 38 jaar geworden, kennedy 46 jaar en het grote en echte genie, Mozart, werd 35 (en dan ook nog meemaken dat 5 van je kinderen sterven, interessant, wikipedia over mozart).

He's a real nowhere man, making all his nowhere plans for nobody. Doesn't have a point of view, knows not where he's going to, isn't he a bit like you and owow.

He's a real nowhere Man,
Sitting in his Nowhere Land,
Making all his nowhere plans
for nobody.

Doesn't have a point of view,
Knows not where he's going to,
Isn't he a bit like you and me?

Nowhere Man, just listen,
You don't know what you're missin',
All the world's at your command.

He's as blind as he can be,
Just sees what he wants to see,
Nowhere Man can you see me at all?

Nowhere Man, don't worry,
Take your time, don't hurry,
Leave it all 'till somebody else
lends you a hand.

Doesn't have a point of view,
Knows not where he's going to,
Isn't he a bit like you and me?

Nowhere man please listen,
you don't know what your missin'
Nowhere Man, the world is at your command

He's a real Nowhere Man,
Sitting in his Nowhere Land,
Making all his nowhere plans
for nobody.
Making all his nowhere plans
for nobody.
Makin



Dokter Glas, wordt daarin niet door drie mannen gediscussieerd over de vraag wat het belangrijkste is om bij een vrouw op te letten ? Waar stond dat nou ?
Snel pakte ik het stukgelezen boek uit de kast en er vielen losse blazijden en soms zelfs katernen op de grond. Het deed er niet toe. Veel was gevallen voor ik het vond en las...en ik keek naar een klein blauw sterretje...luisterde ook naar het gesprek aan de tafel naast mij. Ze praatten over vrouwen en over liefde en de vraag was wat de belangrijkste voorwaarden waren om echt plezier met een vrouw te hebben.

De kale heer zei: "Dat ze drie-entwintig jaar is, dat ze zwartharig is en mager en dat ze heet bloed heeft."
Markel, met een dromerige uitdrukking: "Dat ze dik en mollig is."
Birck: "Dat ze van me houdt."

Ik bukte mij, had beide handen nodig om de losse bladzijden en katernen weer op te rapen en samen te voegen tot één boek, voor ik het kon terugzetten in de kast.








LEIPZIG - Ook bij apen blijkt seks te koop te zijn. Vrouwelijke chimpansees paren vooral met mannetjes van wie ze af en toe vlees krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van het prestigieuze Duitse Max Planck Instituut.

De antropologen observeerden duizenden uren lang een groep chimpansees in een nationaal park in het zuidwesten van Ivoorkust.
'Uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat in het wild levende chimpansees vlees ruilen voor seks', aldus onderzoekster Cristina Gomes.
Vrijgevige chimpanseemannetjes gingen volgens de wetenschappers twee keer zo vaak van bil als mannetjes die hun prooi voor zichzelf hielden.

Jacht
Door de mannetjes seks aan te bieden in ruil voor vlees, kunnen chimpanseevrouwtjes genoeg voedsel binnenkrijgen, zonder dat zij worden blootgesteld aan de gevaren van de jacht, aldus de Duitse antropologen.






De Teleßraaf

Wilders en het mysterie van de verdwenen poep


Toch had ik de stellige indruk dat ze graag wilde dat wij haar hoorden en dat ze er niet op tegen was als we ons met haar bemoeiden. Misschien is dat wel de opzet van álle luidruchtige mensen, niet alleen van drukke junks.  I was onna my hotel room and I wanted clean shit onze bed, so I said to the piccolo, I want clean shit on ze bed ! I pay lots of euro for your hotel room, so now I want clean shit on zie bed, see ?

Vreemde gedachte dat Geert nooit zijn negen jarige zoontje gedecideerd parmantig zal horen zeggen "De David dans, deel twee." of "Papa, papa ! Haha ! Ze hebben een prikkertje met vlaggetje in die drol gezet !". En dat je daarover kunt lachen, maar dat je er ook zo moedeloos van wordt, je leven is voorbij, mano, fluistert alles of niets. Was dat maar echt zo, denk ik ook wel eens. Zo'n ambtelijke druplul. De dood is geen straf, volgens Marten Toonder. Dat is een mooie gedachte, maar met het voorjaar en mooi weer hoef ik nog niet zo nodig. Dying is easy, it's living that is hell, zo beschreef Terry Callier het leven van bijstandsmoeders in getto's.
Dat zijn nieuwe gevoelens voor me, een heer voelt dat zeer fijn aan met zijn tere gestel. Als je de titels van Bommel van Marten Toonder leest, dan merk je dat hij net zo belangrijk is geweest voor de nederlandse taal als van kooten en de bie: als je begrijpt wat ik bedoel, geld speelt geen rol, geld moet rollen, een heer moet alles alleen doen, k wist niet dat ik het in mij had, mijn eigen eenzame weg, daar zit iets achter, had ik maar beter geluisterd, een ragfijn spel (over de grote depressie van 1929-1937!), ook dat nog, een enkel opbeurend woord, dat zag ik nu eens net, ik voel dat heel fijn aan, als dat maar goed gaat, dit gaat te ver.




Ook heb ik er steeds vaker last van dat ik mensen zie praten, maar dat ik niet meer hoor wat ze zeggen, terwijl mijn gehoor toch echt nog 100% is. Dan zie ik nina brink en veel politici praten en ik hoor geluiden, maar wat ze zeggen, ik hoor het niet, ik begrijp het niet, ik versta het niet. Waarschijnlijk mis ik overigens niets.

Alle wapens de wereld uit, te beginnen bij Sjoerd Vollebregt en Jack de Vries, exemplarisch voor dat bedrijfsmatige militair de procedures volgen en daardoor versneld in het graf belanden. Of nog erger, Pik Cheney.
Al die sexuele symbolen van angst, haat, onmacht, zo'n pistool waar een kogel uit komt, ach, ach, wat word ik daar verdrietig van, dat dat soort dingen gemaakt worden, zo'n lange lul van een geweer. Of wat dacht je van een altijd potent kanon ? Poep of poen is de foute motivatie. Poep stinkt. Pecunia olet. Nu we het daar toch over hebben, wat was ik kapot van die reportage van zembla over philadelphia; die eelco brinkman en ernst hirsh balin als commissarissen en die twee cda griezels die philadelphia "bestuurden", ik verwens ze naar de hel. Fotootjes op internet met "wanted" wegens het verdonkeremanen en verduisteren van gemeenschapsgeld. Beloning: opsluiten in de gevangenis van dat drietal. Maar in een bepaald tijdsgewricht ga je mee met de stroom. Echt goede bestuurders zien in dat ze de foute weg bewandelen.


Een voetbalwedstrijd van anderhalf uur voorspel tot het zaadje in het netje verdwijnt, het orgastische gejuich van al die mensen die klappe in die hande...al die ouwehoeren van mannen van 30 plus die zich "professioneel" met zo'n spelletje bezig houden. Shaddap in your face. Hoe vreselijk is dit alles !
Wel mogelijk de leukste sport om te zien, samen met de tour de france (die prachtige bergetappes ! en zelfs tennis vond ik vroeger leuk om te zien), hoewel ik er weinig meer naar kijk sinds mijn 40ste. Maar wapens, allemaal vernietigen, als niemand meer in een reflex, in een vlaag van waanzin of woede laf kan schieten, op een knop met bommen zou kunnen drukken, wat zou dat al veel schelen.

Nooit me eens vier weken kunnen ontrekken aan dit leven. Twee weken geen kinderen, alleen maar vliegeren, zwemmen in de zee, skien, een nieuwe leuke rustige vriendin, die van me houdt. Of juist niet. Twee weken solo, twee weken een nieuwe vriendin.


"Heu, heu, ik greep mijn noren, schaatste de oceaan over om te struikelen over de finish van de elfstedentocht, heu, heu, even een power nap gedaan, en toen weer teruggeschaatst, mijn amerikaanse collega's stonden in texas verbaasd te kijken naar die folklore in nederland en ik vertelde dat ik mee had gedaan, heu, heu.", aldus jeroen van de veer in zijn reet van meer dan 7 miljoen eur per jaar bij mart smeets.
Heu,heu. Dat heeft hij in het Delftse studentencorps geleerd. Heu, heu. Had hij trouwens in elk studentecorps kunnen leren.

"Jij bent gewoon jaloers."

Hoeveel mensen zouden zeggen, heu, heu, mijn collega bij exxon mobil verdient 20 miljoen, heu, heu, die ander bij total 16 miljoen, heu, heu, doe mij maar 300.000 eur ? Zou zo'n man nu ook zo op de wc zitten ? "heu, heu, dat is weer een imposant geval vandaag, heu, heu, een gouden drol, heu, heu, een drol van zwart goud, heu, heu."

"But that's impossibebel", zeg ik streng. Tjonge, wat heb ik als 16 jarige geschaterd om dat verhaal "de gestranden" van van kooten, vooral toen mijn leraar nederlands het voorlas in de klas. En dat ik het verhaal een jaar eerder had gelezen vergrootte de (voor)pret alleen maar.




U spreekt van Jezus' geest; maar wat weten wij daarvan? De berichten aangaande Jezus zijn een paar eeuwen na zijn dood opgesteld - denk u dit eens goed in - en 't is niet eens zeker of de man wel bestaan heeft. De Bijbel wemelt van tegenstrijdigheden. Wat is dat alles meer dan... litteratuur?

M.i. is alle streven om de aardse toestanden te verbeteren slechts in zo verre niet volkomen ijdel als wij de nadelige gevolgen van menselike domheden wel kunnen wegnemen; maar de ellende, die in het leven door het leven zelf onvermijdelik is (en dat is de ergste ellende) nemen wij nooit weg. Hoogstens verplaatsen wij die soms een beetje. Bijv. als we de ene ziekte te voorschijn zien komen door bestrijding van de andere. En wat voor een gekke wereld zou de onze worden als wij Christus' zogenaamde voorschriften eens werkelik in toepassing brachten en zijn voorbeelden navolgden. Christus joeg de schacheraars uit de tempel. Stel u voor, dat ieder eens eigengerechtig op zijn minder voortreffelike medemensen ging ranselen! Christus leerde, dat men de andere wang nog moet toekeren als men op de ene een klap heeft gekregen. Wat zouden de mensen er lustig op los ranselen als ze wisten, dat hun slachtoffers werkelik zo dwaas zouden handelen.

Christus heeft zich tot een martelaar laten maken en daardoor veel invloed verkregen. Tegenwoordig weet men dit en verstandige regeringen maken dus geen martelaars meer. Volg nu Christus in dit opzicht eens na. Het gaat immers niet meer.

Ik voor mij stel Buddha boven Christus, omdat ik hem konsekwenter vind. Hij leerde eenvoudig:

1o elke oorzaak heeft een vast gevolg.

2o door elk handelen ontstaat meer verdriet dan vreugde.

3o van god of van goden weet ik niets.

Als u er schik in heeft uw huis schoon te houden, welnu dan geeft het u bevrediging aan deze neiging gevolg te geven. Gelukkig voor u kan deze neiging geen kwaad. Maar een dief moet stelen om bevrediging te vinden en die neiging berokkent hem wel kwaad.
't Is waarlik onze verdienste niet, als wij onschadelike neigingen bezitten. En onze neigingen zijn doorgaans zo krachtig, dat ons verstand (ons enig tegenwicht) ons niet kan weerhouden die neigingen bot te vieren.

U vindt het openbare leven om er hard voor weg te lopen. Ja; dat is wel zo; maar het intieme leven is lang niet overal beter. 't Is maar minder bekend en dus kan men er veel moois van denken.
Hoe meer ik al de ellende van het leven (openbaar of intiem leven) beschouw, hoe dieper ik tot het inzicht kom, dat die ellende onvermijdelik is.

Het leven te willen is niets anders dan de dwaasheid van ons instinkt.

Wij willen nu eenmaal leven en daarom trachten we dat leven goed te praten. Het lukt maar niet en nog minder lukt het ons het leven goed te maken.

Intussen teken ik hoogachtend met vriendelike groeten:

Marcellus Emants, 1904 (brieven aan Gonne, net Maarten t Hart, die veel heeft overgenomen van emants en zelfs een beetje op emants leek, in de jonge jaren van emants althans).

En hieronder spreekt Emants zich tegen, de tijd heelt alle wonden, maar de tijd brengt ook de dood naderbij en dat betreurt hij (zijn grafschrift had een andere strekking), maar ook dat is menselijk, jezelf tegenspreken:

Dank voor uw belangstelling in de toestand van mijn vrouw. Zij kan nu - met omzwachtelde benen - wel weer lopen, maar in orde zijn die benen nog in 't geheel niet. Zij moet nog gemasseerd en geëlektrieseerd worden. Bovendien moet de tijd haar te hulp komen. Die helpt altijd, al helpt ie ten slotte je verder dan je verlangt.

Intussen teken ik hoogachtend:

Marcellus Emants, 1905 (brieven aan Gonne)




Ik ben geen man voor marmer, zelfs niet van papier.

Als je maar oud genoeg wordt, raak je vanzelf vergeten, althans door het grote publiek. Op het laatst ben je nog maar een stipje aan de horizon, dat pas wordt opgemerkt als het er opeens niet meer is.

Het gebeurde dezer dagen met Dick de Zeeuw, die op 85-jarige leeftijd stierf. Hij was in de jaren zeventig een bekende progressieve politicus, onder meer voorzitter van de Katholieke Volkspartij (KVP). Hij wilde die partij omvormen tot een partij die ook openstond voor niet-christenen, maar dat lukte niet. Daarna deed hij een mislukte poging een nieuwe partij op te richten en werd vervolgens lid van de PvdA.

Ik kan me De Zeeuw, landbouwwetenschapper van beroep, nog goed herinneren als een rustige, fatsoenlijke, goed formulerende politicus. Een van de weinige politici naar wie ik altijd graag luisterde. Hij werd regelmatig geïnterviewd door de grote kranten, de Volkskrant voorop – dezelfde kranten die deze week minimaal aandacht besteedden aan zijn dood.

Ik had hem allang uit het oog verloren, toen ik vorig jaar opeens op een verrassende manier weer met hem geconfronteerd werd. Hij was de hoofdgast in De Wandeling, het interviewprogramma van Hella van der Wijst bij de KRO-tv. Uiterlijk was hij nogal veranderd, maar zijn verbale vermogen was onaangetast.

De Zeeuw bleek een man met een groot geheim. Al die jaren dat hij in de politiek actief was geweest, had hij erover gezwegen. Wat hij had meegemaakt, ging niemand wat aan, hij wilde niet omkijken, hij wilde dóór – voor hem de enige manier om op de been te blijven.

Hij vertelde Hella van der Wijst dat de ommekeer in 1982 was gekomen, toen zijn vrouw hem meenam naar Sophie’s Choice, de speelfilm naar het boek van William Styron. Daarin moet een Joodse vrouw (Meryl Streep) in het vernietigingskamp kiezen tussen de dood van haar zoon of dochter.
„Toen ik na afloop in de auto terugkeerde, kwamen de tranen”, zei De Zeeuw. „Ik heb een half uur gehuild. Eindelijk wilde ik, na 40 jaar, praten.”

Hij bleek al die jaren een compleet oorlogsverleden verzwegen te hebben – geen verleden als misdadiger, maar als verzetsman en kampslachtoffer. Hij verzette zich al als 18-jarige tegen de uitsluiting van Joodse studenten door de Duitse bezetter, probeerde Nederland te ontvluchten, maar werd bij de Franse grens gepakt. Hij kwam in de concentratiekampen Buchenwald en Mittelbau-Dora terecht, die hij dankzij zijn sterke gestel en veel geluk overleefde. Hella van der Wijst wandelde met hem door de onderaardse gangen van Dora, waar hij wekenlang als een mol onder de grond puin moest ruimen. „Als het een maand langer had geduurd, zou ik nu niet meer leven.”

Toen hij in het kamp aankwam, had een gevangene, een Nederlandse hoogleraar die hem moest inschrijven, gezegd: „Wil je het overleven? Dan niet stoer doen. Je bent vanaf nu niemand meer.”
Wat mij opnieuw aan hem beviel, was zijn grote mildheid. „Ik heb nooit mensen gehaat”, zei hij, „maar het systeem dat hen zo gemaakt heeft.” Het boek dat hij erover geschreven heeft, heet Schrijven op marmer. Lessen uit Dora. Een verwijzing naar een Arabisch spreekwoord: „Schrijf de slechte dingen die je zijn aangedaan in het zand, maar schrijf de goede dingen die je zijn overkomen op marmer.”

De Zeeuw verdient marmer.

Frits Abrahams (ook vandaag, 3 maart 2009, weer een uitstekende column op www.nrc.nl)

Hoe rechts is Wilders?
Zoals Richard Nixon ooit over zichzelf moest zeggen: „I am not a crook”, zo hoor je nu over Geert Wilders zeggen: „Hij is niet extreem-rechts.”

Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), zei het onlangs in een interview in de Volkskrant. „Hij (Wilders) hanteert niet de klassieke rechts-extremistische thema’s. Hij is voor homo- en vrouwenemancipatie en is niet antisemitisch. Wilders is veeleer de exponent van het modern conservatisme. Hij komt op voor de vrijheden van de moderne burger en koppelt die aan een nieuwe vorm van nationalisme.”

Het is een wel erg milde omschrijving van de ambities van Wilders. Die laatste zin van Schnavel zou ook kunnen slaan op Wouter Bos of Mark Rutte, terwijl ik me toch niet kan voorstellen dat Schnabel geen verschillen zou zien tussen hen en Wilders.

Is Wilders rechts? Gezien zijn legendarische haat tegen links is dat een retorische vraag. Het gaat er dus om: is hij extreem? Schnabel vindt van niet, omdat Wilders vóór Joden, homo’s en vrouwen is. Maar als iemand ‘slechts’ over één thema – de islam bijvoorbeeld – extreme ideeën koestert, dan mogen we hem toch nog wel extreem noemen? Stel dat ik een warme, genereuze, altruïstische persoonlijkheid zou zijn, de nieuwe Jezus op aarde, afgezien van één rare eigenaardigheid: ik hak, als niemand kijkt, graag de hoofdjes van eerstgeborenen eraf – zou ik dan toch een tamelijk normale persoon kunnen worden genoemd?

Maar Schnabel lijkt de ideeën van Wilders helemaal niet zo extreem te vinden. Hij merkt op dat ze, altijd al, door de nodige hogeropgeleiden gedeeld worden: „Maar het was niet netjes daarmee naar buiten te komen.” Dat lijkt me geen argument tegen Wilders’ extremisme, zijn ideeën worden er niet netter of minder extreem van, omdat een hoogleraar ze ook heeft.

„De PVV verwoordt wat veel mensen denken”, zegt Schnabel. „Het is misschien meer nog de toon die tegen de borst stuit dan de tekst.” Daar zou ik graag mijn eigen ervaring tegenover willen stellen. Ik hoorde Wilders live op 17 september 2008 tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Het was toen inderdaad in de eerste plaats de toon die me tegen de borst stuitte: die was schril en, voor de Tweede Kamer, zeldzaam verbeten. Er kwamen ook flarden inhoud mee die me niet aanstonden, maar je let als toeschouwer toch vooral op het retorische vertoon, het spektakel.

Later heb ik in de Handelingen zijn teksten integraal gelezen, nadat Elsbeth Etty er een boze column over geschreven had. Ik kan dat Schnabel ook aanraden. Dan schrik je pas écht – tenzij je het met hem eens bent, wat ik me van Schnabel niet kan voorstellen. Toon en tekst bleken volmaakt samen te vallen.

Er zijn bij mijn weten nooit eerder in de Tweede Kamer teksten met zo’n racistische teneur uitgesproken. „Wij raken Nederland kwijt”, raasde Wilders. „Kwijt aan de massa-immigratie, kwijt aan een instroom die niet meer te controleren valt, kwijt aan een cultuur van achterlijkheid en geweld, kwijt aan het Marokkaanse tuig dat scheldend, spugend en onschuldige mensen in elkaar rammend door het leven gaat…” Er was een ‘islamitische intifada’ gaande en het leger moest worden ingezet om onze steden en dorpen „op te ruimen en schoner te maken”.

Schnabel kan praten wat hij wil, en die hogeropgeleiden van hem ook, maar voor mij is dit de taal van een extreem-rechtse politicus.

Frits Abrahams

Ik vermoed dat zo'n Paul Snavel door alle geleerde pseudo-sociaal-wetenschappelijke babble door de bomen het bos niet meer ziet, dat had ik tien/twintig jaar geleden ook al geconstateerd en niet alleen bij hem, maar ook bij vele rechters, hoogleraren, managers en andere witteboord crimineelies.
Pas op, he, dit is essentieel, alleen maar kijken naar de regels, naar management tools, naar bedrijfsprocedures, naar pseudo sociale en politicologische (=leugenachtige) wetenschap, naar geld verdienen, naar efficiency helpt de mensheid naar de verdommenis...het ambtelijk de proceures goed volgen bij deportatie (ja, ik voer mensen af, maar ik volg de regels toch goed, ik doe mijn werk toch goed, bevel is bevel)...het aangeven van medemensen....het opnemen en afluisteren van telefoongesprekken...het schenden van de privacy...tot nu toe krabbelt de mens daar elke keer weer uit, maar tiepes als paul snavel en crimineelie lijden aan vergaande beperkende en gevaarlijke tunnelvisie. Geld als motivatie verdwaast en verkilt. Denk aan medemenselijkheid, aan empathie, fatsoenlijk doen, anderen behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Ophouden met lulkoek en kutsmoezen ! Mensen weten zelf niet meer hoe ze zich behoorlijk of fatsoenlijk moeten gedragen, "we volgen de procedures en de regels toch ?!"

Mijn opa, dat was een verzetsman, hoewel hij bij mijn weten een dealtje maakte met zijn broer of neef die hem hielp toen hij in de problemen raakte en mijn opa hielp die neef/broer in 1945. En hij kon goed frans dankzij een franse maitresse, spannende oorlogstijd. Zoiets.

In de film "the talented mister Ripley" en in een verhaal van Rascha Peper wordt op een knappe manier blootgelegd wat voor kitsch iemand verzamelt. Bij de film over Ripley zie je dat als een rijke vent Ripley (gespeeld door Matt Damon) bezoekt en geringschattend naar zijn kunstcollectie kijkt. Wat een troep ! Bij Rascha Peper zie je dat in een verhaal over een oude homosexueel met een soortgelijke kitshverzameling (van ripley wordt in die film ook een homo gemaakt ! Terwijl dat in het boek niet het geval is !). Hetzelfde gevoel kreeg ik bij de kunscollecte van Dirk Scheringa. En nu roept die man van alles over crisisminister worden in een goederen- of zakkenkabinet: "We moeten worden als ratten die hun eigen staart op eten."

Het gaat mij in deze zijsprong over de wansmaak. De commerciele omroep. Niets van van der ende of de mol vind ik leuk. Misschien de eerste keer idols. Mogen we even overgeefe ? Ik heb niets tegen homo's, hetero's, blanken, katholieken, moslims, gereformeerden. Mensen die ik luidkeels hoor kankeren op joden of negers kan ik ter plaatse laten staan/zitten of dood verklaren. Maar dat is iets anders, dat is alleen omdat ik niet in groepen denk, hoeveel individuen ik ook haat. Het gebeurt dat bepaalde individuen in de weg zitten. Maar hoe kan een heel ras iemand in weg zitten ? Wie scheldt op blanke mannen, joden, negers, homo's, moslims enzovoorts is niet alleen een imbeciel die in groepen denkt, maar verwacht bovendien zijn redding van zijn eigen groep. Een ouderwets verliezer.